Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkDirekte fly til Porto – København-Porto (direkte) med SATA Airlines 2 gange ugentligt fra 28. marts 2013

SATA flyver i slutningen af 2012 én gang om ugen direkte til Porto (om torsdagen) og derfra videre til Ponta Delgada på Azorerne.

Direkte til Porto fra København
Fra den 28/3 2013 udviddes der til to ugentlige direkte fly til Porto fra København, torsdag og søndag, hvoraf det ene fly går videre til Ponta Delgada på Azorerne (om søndagen).

SATA – et flyselskab med speciale i ruter til Azorerne
Luftfartselskabet SATA blev grundlagt i 1940’erne og havde per 2012 over 1200 ansatte.

Med base på Azorerne (São Miguel) er SATA det primære flyselskab til rejser mellem de 9 øer på Azorerne. Der er desuden et veludbygget SATA rutenet til rejser mellem Europa og Azorerne samt rejser mellem Canada/USA og Azorerne

I de senere år har SATA udviddet kraftigt i Europa med internationale ruter til Portugal (Faro, Porto og Lissabon); herunder København-Porto ruten.

Se mere om Flyruter fra Danmark til Portugal.

Din vurdering:Fælleseuropæisk banktilsyn omfatter CGD, BCP, BES, BPI, Santandertotta og Banif i Portugal

Sent om aftenen den 12. december 2012 blev EU-landene enige om at oprette et fælles banktilsyn under den Europæiske Centralbank ECB.

6 banker i Portugal bliver omfattet at det fælleseuropæiske tilsyn, der totalt vil omfatte omkring 200 banker (de største banker i Europa).

For at være omfattet skal en bank have en balance på mindst 30 milliarder euro eller en balance der udgør 20% eller mere af et lands BNP.

I Portugal er følgende banker omfattet:

 • Caixa Geral de Depósito (CGD)
 • Banco Comercial Português (BCP Millenium)
 • Banco Esirito Santo (BES)
 • Banco Português de Investimento (BPI
 • Santandertotta
 • Banif

Lande uden for Euro-samarbejdet; eksempelvis Danmark, Sverige og Storbritannien, behøver ikke at deltage.

Såfremt Danmark vælger at deltage, vil mellem 5 og 10 danske banker blive omfattet.

Det fælleseuropæiske banktilsyn skal blandt holde øje med bankernes soliditet, og vil sandsynligvis kunne gribe tidligere ind ved problemer end nationale tilsyn i de enkelte lande, hvor der ofte er et relativt tæt forhold til de ledende personer i de større banker.

Ordningen træder i kraft løbende og vil være fuldt implementeret den 1. april 2014.

Din vurdering:TV om Portugal - DK4 programmer om Portugal

I december 2012 kører en TV programrække om Portugal på DK4 tv-kanalen i Danmark.

Rejsebureauet Tiffany Tours og golfrejsebureauet ClassicGolf har deltaget i produktionen af udsendelserne, der særligt har fokus på kulturperler i Portugal, Fado i Lissabon samt golf i Portugal.

DK4 TV-program om fado i Lissabon - "Fado, Lissabons sjæl"
I én af udsendelserne hyldes den portugisiske fado i Lissabon. Den folkelige sang- og musiktradition, fado, kan særligt opleves i bydelene Alfama, Bairro Alto og Mouraria. Udsendelsen er tilrettelagt af Frantz Howitz i samarbejde med Kirstine Sideroff Larsen.

Flere artikler om fado musik i Portugal:

DK4 TV-program om Sintra - "Portugisiske kulturperler Sintra"
Tiffany Tours og Frantz Howitz går i H.C. Andersens fodspor i Sintra, der ligger ca. 35 km nordvest for Lissabon. Man kan i Sintra bl.a. opleve Castello dos Mouros, Palácio da Pena og Quinta da Regaleira. Det lille hus som H.C. Andersen boede i under sit ophold kan også opleves i byen Sintra.

Flere artikler om Sintra::

DK4 TV-program om Monsanto og Coimbra - "Portugisiske kulturperler Monsanto og Coimbra"
I denne udsendelse besøger DK4 værten Frantz Howitz og Tiffany Tours landbyen Monsanto på grænsen mellem Portugal og Spanien (ikke at forveksle med Monsanto-parken i Lissabon) samt Coimbra i det centrale Portugal. I bjergbyen Monsanto er mange huse bygget ind i klipperne, hvilket giver den portugisiske landsby en meget speciel stemning. Fra Monsanto er der ligeledes en helt fantastisk udsigt.

Fra Monsanto går turen videre til universitetsbyen Coimbra, der i den grad er kendt som en af Portugals største kulturbyer. Coimbra Universitet er det ældste universitet i Portugal, og særligt det velbevarede Coimbra Bibliotek er en storslået oplevelse. I programmet hører man nærmere om studenterlivet og traditioner i Coimbra - herunder den særlige Coimbra-Fado.

Flere artikler om Coimbra og Monsanto:

DK4 TV-program om Porto - "Portugisiske kulturperler Porto"
I Porto fortæller Frantz Howitz og Tiffany Tours bl.a. historien om portvin. Porto er centrum for portvinsproduktion i Portugal. På den ene side af Dourofloden ligger alle portvinshusene i Vila Nova de Gaia. I tv-programmet besøges portvinshuset Taylors, der rådgiver om de forskellige portvinstyper. I Porto by besøges den arabiske sal, Palacio da Bolsa og den berømte Lello boghandel. Programmet fortæller også historien om J. K. Rowling, der hævdes at have fået inspiration til sceneriet omkring Harry Potter i Porto, hvor hun boede som ung.

Flere artikler om byen Porto:

DK4 TV-programmer om golf på DK4  - "Golf i Portugal 1 & 2"
I to udsendelser besøger DK4 fire golfbaner i Portugal. Udsendelserne om golf er produceret i samarbejde med ClassicGolf. De fire golfbaner ligger alle i Lissabon-området. I det første program besøges golfbanen Quinta da Marinha i Cascais samt Campo Real ved Torres Vedras. I det andet golf-program besøges Penha Longa Spa og Golf Resort, der ligger mellem Cascais og Sintra. Den sidste golfbane ved Lissabon, som tv-udsendelsen sætter fokus på, er Praia d'el Rey Golf & Beach Resort, der ligger tæt ved Óbidos ca. en times kørsel nord for Lissabon.

Flere artikler om golf i Portugal: 

Portugal TV de kommende uger på tv-kanalen DK4
Følgende programtider er netop nu annonceret i DK4 programoversigt.

 • Den 14. december kl. 18:00: Golf i Portugal 1
 • Den 14. december kl. 23:00: Portugisiske kulturperler Monsanto og Coimbra
 • Den 15. december kl. 23:30: Golf i Portugal 2
 • Den 16. december kl. 19:35: Golf i Portugal 2
 • Den 17. december kl. 20:30: Portugisiske kulturperler Monsanto og Coimbra
 • Den 21. december kl. 23:00: Portugisiske kulturperler Porto
 • Den 22. december kl. 17:30: Golf i Portugal 1
 • Den 22. december kl. 18:00: Golf i Portugal 2
 • Den 24. december kl. 18:00: Golf i Portugal 2
 • Den 24. december kl. 20:30: Portugisiske kulturperler Porto
 • Den 26. december kl. 15:05: Fado Lissabons Sjæl
 • Den 26. december kl. 15:35: Portugisiske kulturperler Sintra
 • Den 26. december kl. 16:05: Portugisiske kulturperler Monsanto og Coimbra
 • Den 26. december kl. 16:35: Portugisiske kulturperler Porto
 • Den 27. december kl. 20:30: Golf i Portugal 1
 • Den 27. december kl. 21:00: Golf i Portugal 2
 • Den 28. december kl. 21:00: Portugisiske kulturperler Sintra

Programmerne om Portugal genudsendes muligvis flere gange, men DK4 programoversigt er pt. kun tilgængelig de kommende to uger.

Relateret artikel: Lissabon guide – turen går til Lissabon med Anne-Vibeke Rejser på TV-kanalen DK4

Her følger et kort uddrag af programmet om portvin i Porto:

Din vurdering:Julen 2012 i Cascais – pariserhjul ved Hotel Baia og julemarkeder flere steder i Cascais

Cascais bymidte er som sædvanligt pyntet til jul.

I julen 2012 har bystyret desuden arrangeret et julemarked på flere af byens pladser; heriblandt ved Hotel Baia (Fishermans Beach).

Der vandrer et par klovne rundt og underholder, og desuden er der sat et gigantisk pariserhjul op, som i aftenbelysning er meget farvestrålende.

Pariserhjulet fungerer mellem kl.10 og kl. 20 hver dag til og med 25. december. Pris for en tur er €1,50. Børn under 8 år kun i følgeskab med voksne.

Markeder og udstillinger i Cascais julen 2012
På Cascais bymarked (Mercado da Vila) på 25.April vejen er der udstilling af malerier og fotografier indtil 15. december.

Se mere på Cascais bystyres hjemmeside (portugisisk).


Christmas Cascais 2012 pictures - Copyright: Portugalnyt.dk

På Praça 5 de Outubro (ved Hotel Baia foran o’Neils Pub) er der indtil 6. januar marked for håndarbejder og andet lavet til fordel for sociale hjælpeorganisationer.

På Largo Cidade Vitória pladsen i bymidten (den ‘nye’ plads ved apoteket overfor Englænder-pub’erne) sælges der alle slags hjemmeproducerede varer.

På Jardim Visconde da Luz pladsen i bymidten ved den centrale taxi-holdeplads for enden af gågaden er der opstillet 12 boder i form af små huse med the vin, the, chokolade, kager og meget mere.

Foran Hotel Baia i et telt på 450 m2 arrangeres der i julemåneden showcooking af kokke fra diverse Cascais restauranter.

Se det samlede Cascais-program for julen 2012 (portugisisk).

Din vurdering:Kidstuff Lisboa 2012 - Messe for børn og skoler i Portugal

I weekenden fra lørdag den 8. december - søndag 9. december kan børnefamilier deltage i messen Kidstuff Lisboa 2012, der afholdes i FIL messecentret i Expo-området i Lissabon (Metrostation Oriente).

Det er første år at Kidstuff Lisboa eventet afholdes. Det er FIL der arrangerer børnemessen, og det er tanken at det fremover skal være en årlig børnemesse i Lissabon.

Kidstuff messen afholdes i år over 5 dage, hvor de første 3 dage er forbeholdt skoler og børnehaver i Portugal, hvorefter børnemessen de sidste 2 dage (i weekenden) er åben for alle børnefamilier.

"Kidstuff" afholdes i messehal 4, og samtidigt afholdes i øvrige messehaller julemessen "Natalis", Outlet messen "Fil Outlet" med fokus på modetøj, hus, sport og fritid samt messen "Portugal Maior" med fokus på aktiv alderdom.

Med andre ord kombinerer FIL i denne weekend hele 4 messer med emner for hele familien.

Kidstuff Lisboa - aktiviteter og oplevelser for børn
Kidstuff er lørdag og søndag åben for børnefamilier fra kl. 11 - 19.

Entrepriser er:

 • 0-3 år: Gratis
 • 3-12 år: 5 euro (inkl. 1 voksen gratis)
 • Voksne: 5 euro
 • Familie (2 voksne + 1 barn over 3 år): 10 euro
 • Familie (2 voksne + 2 børn over 3 år): 15 euro
 • Familie (2 voksne + 3 børn over 3 år): 20 euro

Der vil være et væld af aktiviteter og workshops for børn, og ligeledes aktiviteter målrettet forældre og bedsteforældre. 

Messen er inddelt i 5 tema-områder: "I hjemmet", "Efter skole", "Min have", "Middelalderborgen" samt "Show-området".

Et utal af børne-relaterede portugisiske firmaer og organisationer er repræsenterede på børnemessen i Lissabon.

Læs nærmere på www.kidstuff.pt

Din vurdering:Portugals ‘cirkulære jul’ – video om Portugal fra VerdensKulturCentret i København

Den portugisiske gruppe VA3 har i samarbejde med VerdensKulturCentret lavet en video om Portugals jul – set i cirkulært perspektiv.

VerdensKulturCentret på Nørrebro i København har til opgave at støtte kulturel mangfoldighed, og udlejer blandt andet lokaler til almene formål.

Den portugisiske kulturforening i Danmark Portu-Gale afholdt den 10. juni 2012 arrangement i VerdensKulturCentret i forbindelse med Portugals nationaldag.

Se videoen produceret af 3 portugisiske kvinder til julen 2012:

Din vurdering:Champions League lodtrækning ottendedelsfinaler 2013 – FC Porto trækker modstander 20. december

De tilbageblevne hold i Champions League turneringen 2012-2013 deltager den 20. december 2012 i lodtrækning til den såkaldte knockout-phase; i Danmark også kaldet ottendedelsfinaler eller mere generelt slutspillet.

Se resultat af CHL lodtrækning (opdateret 20. december).

Lodtrækning Champions League – 16 hold tilbage
Alle vinderne og alle 2’erne fra grupperne i Champions League (gruppespillet) er med.

Hold, der blev placeret som nummer 3 i deres respektive grupper i Champions League, går videre til slutspillet i Europa League turneringen.

De resterende hold (med en 4.-plads i deres respektive grupper) er ude af de europæiske turneringer.

Ottendedelsfinale-lodtrækning i Lyon den 20. december
Alle hold med placering som nummer to i gruppespillet bliver seeded under vinderne af de 8 grupper.

Følgende hold deltager som vindere i Champions League lodtrækning til slutspillet (ottendedelsfinalen) den 20. december:

 • Paris Saint-Germain (PSG) – vinder CL gruppe A
 • Schalke 04 – vinder Chl gruppe B
 • Málaga – vinder af CL gruppe C
 • Borussia Dortmund – vinder Chl gruppe D
 • Juventus – vinder CL gruppe E
 • Bayern München – vinder Chl gruppe F
 • Barcelona – vinder CL gruppe G
 • Manchester United – vinder CL gruppe H

Følgende hold deltager som 2’ere i Champions League lodtrækning til slutspillet (ottendedelsfinalen) den 20. december:

 • FC Porto – 2’er i gruppe A
 • Arsenal – 2’er i gruppe B
 • Milan – 2er i gruppe C
 • Real Madrid – 2’er i gruppe D
 • FC Shakhtar Donetsk – 2’er i gruppe E
 • Valencia – 2’er i gruppe F
 • Celtic – 2’er i gruppe G
 • Galatasaray – 2’er i gruppe H

I lodtrækningen til ottendelsfinalerne kan klubberne ikke trække deres tidligere modstander i gruppespillet. 

De første kampe i ottendedelsfinalerne spilles 12+13 februar 2013 samt 19+20 februar 2013.

Se også: Resultater af kampe og stilling i gruppespillet Champions League 2012-2013.

Din vurdering:Husk solbriller! – kendt amerikansk TV-vært solskoldet efter optagelser på havet ud for Portugal

Sidst i november måned var den kendte TV-vært Anderson Cooper fra ‘60 Minutes’ i Portugal, hvor han blandt andet var med i en ‘60 Minutes’-optagelse på havet.

November-sol i Portugal gjorde Anderson 'sneblind'
Det amerikanske TV-crew ramte en god dag med masser af sol (i november i Portugal), og det kom som en overraskelse for den erfarne ‘Anchor’ Anderson Cooper at han sent om natten følte en voldsom svie i sine øjne.

Det viste sig at være en forbrænding efter at TV-værten ikke havde tænkt på at anvende solbriller på havet i det sene portugisiske efterår.

Se Christie Brinkley’s interview med Anderson Cooper om oplevelsen i Portugal:

Din vurdering:Champions League 2013 stilling – FC Porto sikker på at gå videre fra gruppespillet inden sidste kamp

De sidste kampe i Champions League 2013-2014 gruppespillet spilles 4-5 december.

FC Porto videre uanset resultat mod PSG
Den bedst placerede klub i Champions League gruppe A er inden sidste spillerunde FC Porto fra Nordportugal.

Porto møder den 4. december PSG fra Paris på udebane i sidste runde af gruppespillet.

Porto har 13 point mod 12 til PSG i gruppe A. I den indbyrdes kamp i Porto vandt FC Porto med 1-0.

Se mere om stilling og kampe i Champions League 2012-2013 turneringen.

Portugisere i Paris
For mange portugisere (herunder de mange, der arbejder i Paris-området) er PSG mest kendt for at være klubben, hvor den nu pensionerede stjernespiller Pauleta i mange år var en succesfuld forward.

Pauleta har fortsat sæson-rekorden hos PSG med 110 mål. 

PSG-FC Porto kampen vil blive overværet af mange tilskuere fra den portugisiske koloni i Paris. Frankrigs hovedstad er nemlig dén by i verden, der har den største portugisiske befolkning uden for Portugal. I år 1999 mente myndighederne at omkring 47.000 portugisere havde fast bopæl i Paris. I 2007 blev antallet af portugisere i hele Frankrig (immigranter + 2. generations-immigranter) opgjort til 576.000.

Videre fra gruppespillet i Champions League 2013
Følgende hold er inden sidste spillererunde i Champions League 2013 allerede videre til den såkaldte knock-out runde (Round of 16):

- FC Porto (som minimum nummer 2 i Champions League gruppe A)
- PSG (som minimum nummer 2 i gruppe A - med den svenske stjerne Zlatan Ibrahimović)
- FC Schalke 04 (som minimum 2'er i gruppe B)
- Arsenal (som minimum 2'er i gruppe B)
- Malaga (som minim um nummer 2 i gruppe C)
- AC Milan (som minimum 2'er i gruppe C)
- Borussia Dortmund (som minimum nummer 2 i gruppe D)
- Real Madrid (som minimum 2'er i gruppe D)
- Shakhtar (som minimum 2'er i Champions League gruppe E)
- Bayern München (som minimum 2'er i gruppe F)
- Valencia (som minimum 2'er i gruppe F)
- FC Barcelona som vinder af gruppe G med max-point
- Manchester United som vinder af gruppe H med max-point

Mulige deltagere i knockout runden  i Champions League inden sidste spillerunde er ét af de to hold Juventus og Chelsea i gruppe E, Benfica eller Celtic i gruppe Champions League G (begge 7 point, og Benfica møder Barcelona på udebane!) samt Galatasaray eller Cluj i gruppe H.

Champions League lodtrækning til Round of 16 den 20. december
Lodtrækning til knockout-runden med 16 hold også benævnt ‘Round of 16’ (første runde kaldes i Danmark ofte ottendelsfinalen) finder sted i Lyon den 20. december.

Din vurdering:Jule-events 2012 i Lissabon – masser af oplevelser for familier med børn

Herunder bringes en oversigt over jule-events i Lissabon og omegn (julen 2012).

Vi modtager meget gerne tilføjelser til programmet, som måtte være undsluppet vores opmærksomhed.

Juletræ på Lissabons største plads
I år 2012 er juletræet på på Terreiro do Paço / Praça de Commérciao en 28 meter høj ‘teknologisk installation’ udført af kunstneren Leonel Moura.

‘Træet’ til omkring 230.000 euro (ifølge Publico) vil kunne ses i hele december (var dog ude af drift d. 2. december).

Se indvielsen billeder fra Lissabon i december og indvielse af Lissabons juletræ 2012 den 1. december:

 

 

Skøjtebane i Parque Eduardo VI og legeplads på Rossio pladsen
I den nordlige del af centrum i Parque Eduardo VI er anlagt en skøjtebane, og på Rossio-pladsen er der en jule-legeplads til børn.

På Martim Moniz pladsen er der Mercado Fusão med live-optrædende bands (se kalender nedenfor)

KidStuff og Natalis messer i Fil
Familier med børn kan glæde sig til KidStuff-messen i FIL (Oriente), der afholdes 5-9 december; samtidig med Natalis, der er en mere traditionel julemesse i Fil (afholdes 1-9 december).

Se billeder fra Natalis 2011:

Juleby i Obidos 2012
Nord for Lissabon åbner fra 7. december ér af de største julearrangementer i Portugal.

Se mere om Vila Natal i Óbidos 2012.

Julen 2012 – gratis koncerter i Lissabon
Traditionen tro vil der løbende i december måned i mange kirker i Lissabon blive afholdt koncerter med gratis adgang.

Det drejer sig om følgende kirker (og en enkelt biograf):

 • Igreja de S. Roque på Largo Trindade Coelho
 • Igreja de São Nicolau på, Rua da Vitória
 • Basílica da Estrela på Praça da Estrela
 • Igreja de Santo Agostinho på Rua Direita de Marvila
 • Igreja da Graça på Largo da Graça
 • Igreja das Mercês på Largo de Jesus
 • Cinema São Jorge, Avenida da Liberdade 175
 • Igreja de São Domingos på Largo de São Domingos.

Se oversigt over Lissabon kirke-koncerter i julen 2012 (åbner som pdf)

Gadehandlende på blandt andet Rua Augusta
På Rua Augusta og Praca Figueira kan man blandt andet i december måned møde Confeitaria Nacional, der er berømt for at have opfundet den meget portugisiske julekage: ‘Bolo Rei’.

Jule-nytårs-løb i Lissabon – São Silvestre Lisboa
El Corte Inglês arrangerer træning og løb (start Praca Restauradores) i løbet af december måned.

Se mere om São Silvestre Lisboa.

Jule-marked og russisk is-show på Campo Pequeno
I perioden 1-5 december er der jule-marked i Campo Pequeno bygningen (entré 1 euro)

Mellem jul og nytår, er der mulighed for at opleve russiske isdansere (25. 29. og 30. december – billetter kan købes på ticketline).

Gennem hele perioden 25. december til 6. januar er der isbane anlagt på Campo Pequeno.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »