Hvad anbefaler en Michelin køkkenchef, en skuespiller, en romanforfatter og en designer af gode restauranter, butikker, hoteller og museer og hvad har de af små hemmelige tips til de bedste oplevelser i Lissabon?
José Avillez – Michelin Chef
Køkkenchefen José Avillez, der både har Michelin stjerne og fem restauranter i Lissabon, er vild med sporvogn nr. 28, butikken ’A Vida Portuguesa’, det hyggelige hotel memmo Alfama, den lille park Belvedere São Pedro de Alcântara og den lille, familieejede fiskekonserves butik Conserveira de Lisboa.
Læs også: Lissabon-ferie – billig sommerferie i Lissabon
Robert Wilson – krimiforfatter
Den britiske krimiforfatter Robert Wilson, der også har bopæl i Portugal, ved hvor de hyggelige restauranter ligger; dem med ægte fado og dem man måske er nødt til at banke på døren for at komme ind på. Han har også lovord tilovers for Marcado de Ribeira, et marked med frisk fisk og økologisk frugt og grønt.
Vejret i Lissabon lige nu og de næste dage
Alexandra Champalimaud – indretningsarkitekt og designer
Den i Lissabon fødte designer Alexandra Champalimaud, der er indretningsarkitekt for hoteller i den dyre ende, samt private boliger og restauranter, har en tur til Sintra, antikmarked, smykkebutikken Leitão & Irmão, samt en restaurant nær operahuset i Chiado kvarteret øverst på listen over sine specielle oplevelser i Lissabon.
Daniela Ruah – skuespiller
Daniela Ruah, skuespiller opvokset i Lissabon, synes rigtig godt om Bairro Alto, Pastéis de Belém, Gulbenkian Museet og fisk og skaldyr, samt en prego (sandwich) på Cervejaria Ramiro.
Læs mere om de fire kendtes favoritsteder i Lissabon og bliv inspireret til nye, gode oplevelser næste gang du er i byen – hvis du ikke allerede er i Lissabon.
Video: kom med ind i konditoriet Pastéis de Belém
Din vurdering:
Først var det Amerika – nu er det Madeira. Vikingerne har gjort det igen. Nye forskningsresultater peger på, at museknogler fundet på den portugisiske ø Madeira stammer fra omkring år 900-1030, en periode hvor vikingerne var meget aktive.
Det kan næsten konkluderes, at vikingerne udover Amerika altså også kom portugiserne i forkøbet og ankom til Madeira 400-500 år før sømænd i tjeneste under Henrik Søfareren gjorde omkring år 1420.
Blinde passagerer på vikingernes skibe til Madeira
Seniorforsker ved DTU Space i Danmark Jens Olaf Pedersen har skrevet en artikel baseret på spanske undersøgelser der påviser, at musebestanden på Madeira har skandinaviske rødder og temmelig sikkert var ombord på vikingernes langskibe. Det vil i så fald betyde, at vikingerne besøgte øen længe før portugiserne slog sig ned.
Mus var også et skadedyr dengang
Det menes, at de skandinaviske mus spise størstedelen af øens småfugle og ligesom portugisernes medbragte kaniner til Porto Santo mange år senere, forårsagede musene en økologisk katastrofe, idet både dyre- og plantearter på datidens Madeira (og Porto Santo) blev udryddet på grund af menneskenes manglende omtanke (og viden og forståelse). Øernes flora og fauna kunne have en helt anden sammensætning i dag.
Har vi et erstatningsansvar overfor Madeira?
”I disse tider hvor det er blevet populært at forlange undskyldninger for fortidens gerninger og helst i form af en økonomisk kompensation, er det ikke til at vide, hvad regningen for vikingernes invasion på Madeira kan løbe op i”, skriver Jens Olaf Pedersen med et glimt i øjet.
Læs artiklen ’Vikinger på Madeira’ og lyt til Jens Olaf Pedersen, da han tidligere på ugen besøgte Danmarks Radios P1 Morgen og fortalte sin historie (netradio: scroll ned til indslaget der starter kl. 06.49).
Din vurdering:
Storbritanniens største flyselskab Easyjet annoncerede tirsdag den 15. juli 2014 planer for en ny base i Portos lufthavn - Francisco de Sá Carneiro – fra foråret 2015.
Easyjet har siden 2012 haft base i Lissabon Lufthavn og flyselskabet, der har betjent Portugal siden 1999, fragtede mere end 3.8 mio. passagerer til Faro, Funchal, Porto og Lissabon henover de sidste 12 måneder.
Alene i Porto har Easyjet fløjet mere end 800.000 passagerer frem og tilbage i samme tidsperiode.
Fra foråret 2015 opretter Easyjet en fast base i Porto med to fastliggende Airbus A320 fly og skaber 80 nye jobs for piloter og kabinepersonale, der alle bliver ansat med portugisiske kontrakter og ansættelsesrettigheder.
Endnu ingen planer for direkte rute til Danmark
Målet med udvidelsen af Easyjets netværk af faste baser er at åbne op mellem Nordportugal og resten af Europa.
Det er til stor glæde for Portos borgmester, der fortæller, at Porto Lufthavn stadig er en af de vigtigste nøgler til byens økonomiske vækstmuligheder og er med til at tiltrække både forretningsrejsende og turister.
Easyjet har desværre skrinlagt tidligere planer for en base i Københavns Lufthavn med den begrundelse, at det ganske enkelt er for omkostningsfuldt.
Flyselskabet har udover Porto også valgt Amsterdam som ny base – én af Københavns Lufthavns største konkurrenter.
Foreløbig er der ingen planer for en direkte forbindelse mellem Danmark og Porto. Easyjet har per medio juli 2014 seks destinationer fra Porto til europæiske hovedlufthavne: Basel, Geneve, London, Lyon, Paris og Toulouse.
Læs også: EasyJet lukker flyrute mellem København og Lissabon – fra april 2014
Din vurdering:
Den verdensomspændende, amerikanske webportal for privat udlejning af logi og indkvartering - Airbnb - er under pres fra flere nationale myndigheder.
Bøder til Airbnb og private udlejere
I Catalonien og i særdeleshed Barcelona vil den lokale regering uddele bøder og blokere lokale udlejere fra at benytte den populære internetbaserede boligudlejningsmarkedsplads Airbnb, med det formål at forhindre udleje til turister, der søger privat indkvartering uden om den traditionelle hotelbranche.
Spaniens centralregering og regioner er på vagt overfor at afgive kontrollen med den lukrative turistindustri, der står for ca. 10 procent af Spaniens bruttonationalprodukt.
Lokale beboere trætte af nye naboer hver uge
Under påskud af, at det skulle være en oplevelse at bo blandt de lokale, uanset hvor i verden man indlogerer sig, ender det i flere og flere tilfælde med klager fra naboer til udlejere af turistlejligheder, der er trætte af larmende gæster ind og ud af boligblokken uge efter uge og som iøvrigt i de fleste tilfælde er ligeglade med lokalbefolkningen.
Airbnb også i Portugal
Airbnb har eksisteret siden 2008 og har et udvalg på mere end 500.000 private boliger til leje, fordelt på 190 lande, deriblandt også Portugal.
The Sharing Economy
Begrebet ’The Sharing Economy’ eller deleøkonomien på dansk, er i hastig fremgang. Konceptet, der som udgangspunkt skal gøre det nemmere for os alle at dele ressourcerne og give os en lettere tilgang til løsninger på forskellige behov i lokalsamfund, såsom job og uddannelse, eller bare en gratis bycykel, har også en bagside. Mange mener, at det kan misbruges.
For eksempel var taxachauffører i Europa i oprør for ikke længe siden, da de arrangerede strejker over noget så ’ufarligt’ som en smartphone app, der kunne finde nem og billig privattransport, lige der hvor man opholdte sig.
Det samme er gældende for udlejning af privatboliger og som Spanien nu forsøger at dæmme op for. Tendensen er den samme i Portugal fra myndighedernes side.
Læs også: Portugals skattemyndigheder skærper indberetningspligt for privat ferieboligudlejning
Læs Wall Street Journal artiklen, der yderligere beskriver de lokales ønske om at kunne tjene lidt ekstra penge til regningerne. Det foregår desværre bare ofte uden om skattevæsenet og giver unfair konkurrence overfor hotelbranchen, der skal efterleve meget strengere krav fra myndighederne.
Din vurdering:
Der blæser nye vinde fra Mateus mod et yngre segment fra den portugisiske vinproducent Sogrape Vinhos.
Ny Mateus Light på markedet i tre varianter
Med start i UK lancerer Mateus en ny variant med en alkoholstyrke på kun 5,5 procent - Mateus Light. Vinen med lav alkoholprocent sendes på markedet for at tiltrække nye kunder. Målgrupperne er vindrikkere, der stadig ønsker at drikke et glas klassisk Mateusvin og ikke mindst de nye potentielle kunder, kaldet ’de unge voksne’, der skal introduceres til smagen af en Mateus.
Vinimportøren i UK lover, at light udgaven er lige så velsmagende som den originale Mateus og oplyser, at der er brugt godt 18 mio. kr. på at videreudvikle Mateus varemærket målrettet mod den føromtalte yngre kundegruppe og skal ses i lyset af, at rosévin generelt vokser i popularitet i disse år. Mateus Light vil løbende blive introduceret i andre lande senere.
I paletten af Mateus Light findes tre varianter: klassisk ’stille’ rosévin, mousserende rosé og hvidvin.
Læs også: Rosévin fra Cliff Richards vingård i Portugal høster anerkendelse i Danmark
Mateus er verdens mest solgte bordvin
Siden 1940’erne har mange vinnydere i hele verden kendt til den klassiske rosévin fra Mateus og selvom firmaet har oplevet op- og nedture med den kendte smalhalset, kolbeformede flaske (inspireret af formen på soldatens feltflaske under 1. verdenskrig) og med det karakteristiske billede af det barokke, historiske palæ på etiketten (Palácio de Mateus/Casa de Mateus i Vila Real i Nordportugal), har Mateus i dag et renommé, der stadig er kendetegnende for verdens mest solgte bordvin – navnet Mateus!
Sogrape familien, der ejer mærket og er Portugals største vinproducenter, har som så mange andre firmaer, der havde succes med enkeltprodukter, matte sande, at forretningen skal udvides, hvis der skal holdes trit med økonomiske forventninger til fremtiden.
Mateus rosé sælges stadig over hele verden.
Mateus rosévinen eskalerede i popularitet op igennem 1960’erne og 70’erne og nåede højdepunktet i 80’erne, hvor vinhuset i Vila Real udvidede med en hvidvinsudgave. På dette tidspunkt stod Mateus for 40 procent af Portugals samlede eksport af bordvine. Da salget af Mateus var på sidst højeste, blev der solgt 3.250.000 kasser om året på verdensplan.
Video: Engelsk TV reklame for ’Matoos’ fra 1971
Drik et glas Mateus under varme himmelstrøg
Allerede tilbage i 2002 gjorde Mateus et comeback og havde på det tidspunkt ændret lidt på smagen i rosévarianten, ved at gøre den mindre sød og mere mousserende efter tidens smagstrend og bevidst relanceret vinen med en 70’er nostalgi i bagtankerne.
Hvem har ikke lyst til et glas køligt rosévin lige nu – i skyggen for Portugals behagelige, varme sol - enten som aperitif eller til frisk fisk og skaldyr?
Video: Mateus reklamespot 1980 – fra dengang livet var nemmere
Kendte personer med hang til Mateus
Det skrives, at så forskellige personligheder som Saddam Hussein og Elton John havde en forkærlighed for Mateus vine. Førstnævnte havde oplagret et større antal flasker i kældrene i sine paladser og sidstnævnte brugte Mateus i en sangtekst.
Din vurdering:
Flere Indlæg
« Forrige side -
Næste side »