Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugiserne sparer på julen 2012 – undersøgelse af forbrug og forventninger fra Deloitte

Der vil ifølge en undersøgelse lavet af revisionsvirksomheden Deloitte blive brugt færre penge i Portugal på julen 2012.

Portugiserne holder spare-jul
Samlet forudsiger Deloitte Christmas Survey 2012 at forbruget i Portugal i forbindelse med afholdelse af julen 2012 falder med 13,5% i forhold til julen 2011.

Også i Grækenland (minus 16,2%) og i mindre grad i Spanien (minus 3,9%) samt i Italien (minus 3,7%) forventes julen 2012 at skulle koste mindre.

Se hele undersøgelsen fra Deloitte (omhandlende Portugal – på engelsk – klik på blåt link), som også bringer et sammendrag af de interviewedes forventninger til fremtiden.

Din vurdering:Christmas Fair / Jule-bazar i St. Pauls Kirke i Estoril 1. december 11.00-15.00

Den 1. december 2012 afholdes der Christmas Fair i den engelsk-sprogede St. Pauls Kirke i Estoril.

Man finder St. Pauls ved siden af brandstationen på adressen Avenida de Bombeiros Voluntários 59 (meget tæt på SANA Hotel).

Der er mulighed for at købe CD’er, bøger, mad og vin (herunder hjemmebag) m.m.

Der er desuden konkurrencer (raffles), ‘gæt vægten på en kage’ og meget andet interessant for børn.

Se også oversigt over jule-bazarer i weekenden 24-25 november på Algarvekysten.


Jule Diplomat-Bazar i Lissabon Kongrescenter
I weekenden 24-25 november afholdes årets diplomat-bazar i Lissabon i Kongresbygningen i Belém (ved kystvejen).

De tilmeldte ambassader sælger varer fra donerende virksomheder og der er mulighed for at købe mad og drikke.

Tidspunkt: 23. og 24. november fra kl. 11 til 19. Overskuddet går til Institucões de Apoio á Terceira Idade.

Julebazar Lissabon

Arts & Crafts Fair - International Women in Portugal
Den 1. december afholdes der i Carcavelos Arts & Craft Fair til fordel for Holy Family Centre i Algês.

International Womens Club i Portugal står for arrangementet, der finder sted i tidsrummet 10.30-15.30 på Quinta dos Lombos, adresse: Rua das Túlipas 52, 2775 Carcavelos.

Medbring gerne egne håndarbejder til donation.

Julebazar Portugal

Din vurdering:Opel Adam test i Portugal – journalister fra hele Europa indtog Lissabon og Cascais

Den nye Opel Adam er en spritny bilmodel i stil med den meget populære Fiat 500.

Opel Adam test i Portugal
Som det ofte sker i efteråret, når bilfabrikkerne har brug for solrige varme omgivelser at forkæle motorjournalister i, var en flok Opel Adam biler midt i november 2012 linet op til spas og fri afbenyttelse for indbudte test-journalister omkring Cascais og Lissabon.

I nedenstående video er der blandt optagelser fra Guincho-stranden vest for Cascais og fra de smalle gader i Portugals hovedstad, hvor den lille nye Opel (i skriggul) matcher farven på Lissabon ikoniske sporvogne.

Test ny Opel Adam – livsstilsbil med charme
Opel Adam er en helt ny model, der ikke har meget at gøre med hverken den nuværende Opel Corsa eller (skræk og ve) Opel Meriva eller Opel Agila.

Adam er helt sin egen omend dog konstrueret på en afkortet version af den endnu ikke introducerede Corsa E-model platform.

Det særlige ved Opel Adam, udover bilens ‘glade’ udseende, er at farvekombinationerne nærmest er uendelige. Man kan basalt set designe sin Opel Adam næsten, som man lyster. 12 karrosserifarver (i varierende udstyrsversioner) og 3 tagfarver er indledningsvis til rådighed.

Sort tag til gule døre til pyntelister på alufælgene? – intet problem! Opel tilbyder sågar en ekstra lakeret pynteliste (i tagets farve eller bilens farve eller bibeholdt i aluminiums-look - eller eventuelt i en helt tredje farve) til den meget veldesignede snude.

Bagfra minder Opel Adam meget om Fiat 500, og det er sikkert ikke tilfældigt. Fra siden er der lidt Citroën DS3 over den – i mindre format forstås. Den franske charmeur er en anden af Opel Adam’s konkurrenter. Opel er i udpræget grad en ‘mini’ – og har ikke noget imod at blive sammenlignet med den rigtige 'Mini, der også er en livsstilsbil.

Opel Adam med 5 døre?
Med Opel Adam har den tidligere så konservative tyske bilfabrik lagt billet ind på kvindernes gunst og dermed en solid bid af det såkaldte ‘A-segment’ af livsstils-biler med charme og ungdommelighed til en relativ fornuftig pris, men absolut ikke som ‘prisbasker’.

Der er naturligvis holder til IPhone/smartphone og Opel har gjort meget ud af at tilbyde integreret ekstraudstyr, der kan anvendes med smartphones. Opel Adam er en udpræget bybil og fås kun med benzinmotorer.

Man vil indledningsvis lede forgæves efter en Opel Adam version med 5 døre. Denne ‘forglemmelse’ var konkurrenten Fiat nødt til at respondere på med sin nyligt introducerede Fiat 500 L (5 døre). Også Mini måtte give efter og designe en uskøn Mini Countryman til ‘mor med børn’ segmentet.

Opel har med sikkerhed læst på lektien, så mon ikke at Opel Adam inden længe kommer i en 5-dørs version.

Herunder optagelser fra Lissabon og Cascais med den nye lille Opel:

Opel Adam test
De første test-beretninger fra Portugal er publiceret i dansk presse.

Fra Danmark var blandt andet Ekstra Bladet, Berlingske og måske den mest grundige journalist fra Motorsiden - Søren Clauding inviteret til Portugal.

Opel Adam fås i JAM, GLAM og SLAM versioner med henholdsvis funky, elegant eller sportlig stil.

I Portugal forventes den billigste version af Opel Adam at komme til at koste fra omkring €13.500. De danske priser vil sandsynligvis starte omkring 140-150.000 kroner. Opel Adam kommer til Danmark i begyndelsen af år 2013.

I Tyskland starter priserne på Opel Adam kampagnemodeller fra €11.500. Se, hvordan en Opel Adam kan se ud på den tyske konfigurator.

Engelske Autocar (i England hedder Opel Adam naturligvis Vauxhall Adam) har produceret følgende Opel Adam video efter testen i Portugal:

Din vurdering:Usædvanligt vejrfænomén i Portugal – tornado rammer Algarvekysten

Den 16. november 2012 blev Portugal ramt af et usædvanligt vejr.

Tornado på Algarvekysten
En tornado gik i land fra søsiden ved byen Silves (campingpladsen ved Lagoa) på den centrale del af Algarvekysten og forårsagede en del ødelæggelse.

13 personer kom tilskade og 8 måtte på hospitalet, da biler blev kastet rundt og tagsten fløj i luften som følge af tornado’en.

Omkring 100 personer blev midlertidigt hjemløse indtil bygninger kunne repareres.

Tornado’er i Portugal er et sjældent, men dog ikke ukendt fænomen, som fortrinsvis forekommer i forbindelse med meget kraftigt regnskyl og efterårsvejr.

Se indslag på Euronews herunder:

Din vurdering:SKAT i Portugal ansætter 1000 ekstra skatteinspektører

Skattevæsenet i Portugal sætter i 2013 yderligere fokus på inddrivelse af ubetalte skatter. SKAT i Portugal har derfor hyret 1000 ekstra skatteinspektører, hvilket sker med opbakning fra IMF, EU og Den Europæiske Centralbank (den såkaldte Troika).

Trods generelle kraftige nedskæringer i den offentlige sektor i Portugal, er ambitionen at de 1000 nyansættelser hos Skat skal tjene sig selv hjem via ekstra skatteinddrivelser - uanset størrelsen på de skyldige beløb.

Der forventes mange ansøgninger til de ledige stillinger, der primært ventes besat af universitets-uddannede med speciale i økonomi, regnskab, ledelse samt IT eksperter og statistikere.

Allerede i starten af 2012 hyrede SKAT i Portugal 350 skatteinspektører, og de ekstra ansatte vil bl.a. skulle gennemgå bankkonti og følge op på anmeldelser og mistanker om skatteunddragelse og skattesnyd.

Samarbejde mellem Skat og politi i Portugal
Skatte-kampagnen vil være den største, der nogensinde er igangsat af skattevæsenet i Portugal. Samtidigt ønsker Finansministeriet at etablere et styrket samarbejde med det portugisiske politi (GNR).

Finansministeriet vil ligeledes samarbejde tæt med Socialministeriet med henblik på at straffe arbejdsgivere, der ikke betaler korrekte socialsikringsbidrag til staten samt undlader at viderebetale modtagne medarbejderbidrag. En del af de nyansatte skatteinspektører vil arbejde målrettet med dette problem via månedlige inspektioner.

Samtidigt bliver der fra januar 2013 etableret en elektronisk mulighed for at medarbejdere anonymt vil kunne anmelde deres arbejdsgivere, hvis de har mistanke om at deres arbejdsgivere ikke afregner socialbidrag korrekt. Efterfølgende vil de nye skatteinspektører gennemgå anmeldelserne.

Ansatte hos Skat på kursus i selvforsvar
Skattevæsenet i Portugal har også i 2012 haft kraftigt fokus på inddrivelse af skattegæld, hvilket i flere tilfælde har voldt problemer med agressive borgere på de lokale skattekontorer i Portugal. Af samme årsag har adskillige lokale skattekontorer i Algarve sendt sine medarbejdere på kursus i selvforsvar.

Din vurdering:Rekordhøj arbejdsløshed i Portugal - og negativ vækst

Arbejdsløsheden i Portugal er steget til 15,8% i 3. kvartal 2012, hvilket er en stigning på 3,4% i forhold til sidste år.

Der er nu 695.000 arbejdsløse i Portugal. Stigningen er 0,3% højere end forventet af IMF og Portugals regering.

Dermed nærmer Portugal sig en arbejdsløshedsprocent på 16%, hvilket OECD har spået for Portugal i 2013.

Samtidigt har der været negativ vækst i Portugal på hele 3,4% det seneste år, og mange lever nu under fattigdomsgrænsen.

Generalstrejke i Portugal
Den 14. november blev der som i resten af Sydeuropa afholdt generalstrejke i Portugal. Strejken lammede transportsystemer, og mange deltog i protestoptog i Lissabon for at udtrykke utilfredshed med den portugisiske regerings annoncerede nedskæringer.

Manifestationerne i Lissabon udviklede sig voldeligt og politiet måtte tage skrappe midler i brug (herunder slag på demonstranter), for at dæmme op for optøjerne. De stenkastende demonstranter, som foranledigede politiets indgriben, har dog ringe sympati i den portugisiske befolkning generelt.

Se EuroNews indslag om den økonomiske krise i Grækenland og Portugal:

 

 

Din vurdering:Oplev 1500 portugisiske vine i Lissabon - Encontro com o Vinho e Sabores 2012

Det årlige gastronomiske event "Encontro com o Vinho e Sabores 2012" afholdes i Lissabon Kongrescenter i Belém fra den 9. - 12. november.

Kom og smag på et overdådigt udvalg af portugisiske vine, oste, pølser samt smagsprøver til den søde tand. Vin-eventet i Lissabon afholdes i år for 13. gang, og er arrangeret af det portugisiske vin-magasin "Revista de Vinhos". 

Vin-eventet er åbent for offentligheden i weekenden fra kl. 14:00 - 20:00, mens mandag den 12. november er forbeholdt fagfolk så som restauranter, detailhandlere og vinbranchens øvrige aktører.

Ud over smagning af mad og mere end 1500 vine fra Portugal vil der under eventet også blive afholdt madlavnings demonstrationer, og man vil kunne købe portugisisk vin i vinshoppen.

Mere end 350 portugisiske producenter af vine, oste, skinker, pølser og olivenolie vil præsentere deres gastronomiske produkter til forbrugere under "Encontro com o Vinho e Sabores 2012".

Entré-prisen ved indgangen er 10 euro per person.

Spar penge på indgang til vin-messen i Portugal ved bestilling af billet online
Ved bestilling af billetter over internettet kan man købe 2 billetter til én billets pris - og dermed få én gratis billet. 
(Kræver online bank-overførsel via Multibanco).

Benyt dette link: http://www.agora-escolha.com/vinho-e-sabores2012/2/v/wd_509_7

Så snart bank-overførslen er gennemført modtager man en SMS med en billet-kode, der skal præsenteres ved indgangen. 

Der er gratis adgang til messen for børn under 12 år.

Program: Se det fulde program for vin-eventet her

Din vurdering:TAP fik stort overskud i Q3 2012 – opererer dog stadig med underskud

Det portugisiske luftfartsselskab TAP øgede i perioden juli-september (Q3) sit overskud med 29,7% i forhold til samme periode i år 2011.

Med et overskud på 50 millioner euro i højsæsonen (Q3) er det en velkommen forbedring for TAP Airlines, der fremdeles ejes af den portugisiske stat.

Samlet set står årets første 9 måneder dog til at give et underskud på omkring 90 millioner euro efter at januar-juni perioden (Q1-Q2 2012) var usædvanlig dårlig med et underskud på 140 millioner euro.

Det er prmært høje udgifter til brændstof, der presser TAP. I år 2011 blev det samlede resultat et overskud på 3 millioner euro ud af en samlet omsætning på 2,3 milliarder euro.

Se også: TAP blandt statsejede selskaber til salg.

Din vurdering:Skattestigninger i Portugal står til at blive vedtaget - Portugals finanslov for 2013

Den 27. november 2012 forventes de planlagte skattestigninger endeligt vedtaget i forbindelse med godkendelse af finansloven for 2013 – i Portugal kaldet Orçamento de Estado 2013 (OE 2013).

Næstsidste behandling af finansloven for 2013
Onsdag den 31. oktober blev en afstemning afholdt i parlamentet, der sikrer vedtagelse.

For de øgede skatter og besparelser stemte regeringspartierne PSD (socilademokratiet – som venstre elelr konservative i Danmark) og CDS-PP (kristelige demokrater). Imod stemte socilisterne PS, kommunister/grønne PCP og venstreblokken BE.

To medlemmer fra regeringskoalitionen gik imod deres partier: CDS-PP medlemmet Ribeiro e Castro samt social-democrata Guilherme Silva, valgt på Madeira.

Samlet set var 130 medlemmer i det 230 medlemmer store parlament for de ganske betydelige stramninger på statens budget, herunder særdeles kraftige skattestigninger.

Et lille tvivlspunkt står stadig tilbage omkring besparelser for de offentligt ansatte. Her kan en retskendelse potentielt kende en del af de foreslåede sparetiltag ugyldige.

Skattestigninger af uset omfang i Portugal i 2013
En stor gruppe demonstranter var samlet foran parlamentet onsdag aften.

Specielt offentlige ansatte frygter at de endnu engang må holde for med yderligere reduktioner i lønnen.

En del af skattepakke omhandler øget skat på normale lønindkomster (bortset fra de allerlaveste) og øget beskatning af ejendomme; et område, der i Portugal traditionelt har været lempeligt beskattet.

Finansloven for 2013 indeholder (per primo november 2012) blandt andet følgende elementer:

  • en særskat for alle på 4% af lønindkomsten (dog med fradrag af minimumslønnen på 485 euro) – se eksempelvis Online24
  • nye forhøjede normale skattesatser i 2013 og en forenkling til kun 5 skatteniveauer – se eksemplevis Online24
  • generelle besparelser – se eksempelvis liste på Online24
  • Ejendomsskatten stiger – specielt for ejendomme med en værdi over 1 million euro. IMI (ejendomsskat) stiger også for normale boliger
  • Sociale støtteordninger herunder dagpenge bliver sværere at opnå og beløbene sættes ned
  • Beskæringer i pensioner udbetalt af det offentlige (for beløb over 1500 euro) – beskæringer vil andrage mellem 3,5% og 10%.
  • Skat på renteindtægter stiger fra 25% til 26,5%.

Ovenstående er ikke endeligt vedtaget, men står til at blive vedtaget den 27. november 2012.

Andre tiltag indført i 2012 eller tidligere
Også på andre områder strammer Portugal op. Alle overførsler over 1000 euro skal registreres (må ikke være kontante). Man må anvende betalingskort, check eller bankoverførsel til beløb over 1000 euro.

Desuden skal alle overførsler til og fra udlandet registreres inden den 15. i den følgende måned.

Det er blevet ulovligt for forretningsdrivende at udskrive regninger, der ikke er en ‘rigtig’ faktura (en meget anvendt måde at undgå for meget skat på for eksempelvis restaurationer). Køber man en vare eller en serviceydelse som virksomhed skal man registrere sig hos sælger med momsnummer på betalingstidspunktet og således have en faktura.

Skattevæsenet har ret til at se kontoopgørelser i banken på forlangende (uden at spørge konto-haver).

Din vurdering:Spanien og Portugal med på bølgen i vinmæssig sammenhæng – P4 Fyn indslag på Vinmagasinet

De spanske og portugisiske vine er ikke nødvendigvis fadlagrede længere.

Torben Møller Sørensen fra Vinmagasinet på P4 Fyn er vinkender og har i et 5 minutters program fra maj 2012 gode råd til køb af en god flaske vin fra Spanien eller Portugal.

Hør programmet om spanske og portugisiske vine på P4 Fyn.

Vin-event i Lissabon 9-12 november
Vi benytter lige lejligheden til igen at minde om det fortræffelige årlige vinsmagnings-event i november måned i Kongresbygningen i Belém i Lissabon.

Se mere på Encontro com o Vinho siden (portugisisk vinmagasin er arrangør).

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »