Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugal importerer arbejdskraft til landbruget trods høj ledighed

Det er ikke populært blandt Portugals borgere at tage et arbejde i landbruget.

Trods stor arbejdsløshed i Portugal (omkring 15 %), har landbruget i stigende grad svært ved at tiltrække indenlandsk arbejdskraft og må ty til import af bær- og frugtplukkere fra primært Asien, Afrika og Østeuropa.

Det kan ikke betale sig at arbejde i landbruget
Grunden til, at et arbejde i landbruget ikke har den brede appel hos lokalbefolkningen synes lidt kompleks, men den overordnede årsag er formentlig den samme som i mange andre vesteuropæiske lande: det fysisk hårde arbejde til minimumsløn kan ikke betale sig i forhold til, hvad staten udbetaler i arbejdsløshedsunderstøttelse.

Det giver simpelthen ingen økonomisk mening, mener mange portugisere, der har været i beskæftigelse på en gård. Alene den økonomiske omkostning til benzin ved pendling frem og tilbage æder det meste af lønnen.

Den nye generation vælger landbruget fra
Desuden ser den nye generation af portugisere ikke landbruget som en del af fremtiden. Tværtimod, et arbejde i landbruget har for mange nyuddannede, arbejdsløse unge kedelige reminiscenser til en tid, hvor familien knoklede benhårdt hver dag og stadig havde svært ved at forsørge sig selv. Derfor prøver mange unge i stedet lykken i udlandet eller tager et sommersæsonjob i turistbranchen.

Læs The New York Times’ glimrende artikel, der beskriver de portugisiske gårdejeres store dilemma mellem brugen af lokal og importeret arbejdskraft, der samtidig også er et dilemma for staten, der ønsker at komme ud af det økonomiske dødvande og bringe landet og befolkningen på fode igen.

Din vurdering:Portugals monopoliserede online spilmarked forventes ophævet

Trojkaen, der tilsammen lånte Portugal 78 mia. euro, har bedt landets ansvarlige ændre loven på online spillemarkedet og bryde monopolet.

I dag styres spil på internettet i Portugal 100 procent af den religiøse fond Santa Casa da Misericordia de Lisboa (SCML).

Gode skatteindtægter til staten
De mulige, mange skatteindtægter ved online gambling er noget som Portugal kan gøre stor brug af de næste mange år.

Der er brug for at finde så mange indtægtskilder som muligt, fastslår Trojkaen (der er en sammensætning af den Internationale Valutafond, EU Kommissionen og den Europæiske Centralbank), der mener, at der skal åbnes op for lovændringer på online spilmarkedet.

550 årig sidder på det hele
Som det er i dag, har den 550 år gamle religiøse enhed monopol på netop online spiludbuddet i Portugal og det er ikke noget der skal ændres på. Men kan SCML få en solid bid af kagen, er de dog klar til dialog. Sådan lyder fondens forslag til en løsning.

SCML kan læne sig op af en noget kontroversiel EU dom fra 2009, der tillod et medlemsland at opretholde forbuddet mod udenlandske spilvirksomheder, selvom det var lovligt i et andet medlemsland.

Støtter samfundets svageste
En stor del af overskuddet fra indtægter på lotterier og Kasino, som er de spil fonden tilbyder via internettet, går til projekter, som hjælper fattige og værdigt trængende i Portugal.

Online spil i Danmark er forholdsvis nyt
Første januar 2012 åbnede Danmark op for lovgivning omkring udenlandske spiludbyderes etablering i Danmark (indtil da var Danske Spils enerådende, uden konkurrence). Der havde op til da været et tovtrækkeri i 10 år med EU, inden der blev enighed om hvem og hvordan spilmarkedet i Danmark skulle administreres.

 

Læs her for mere information.

Din vurdering:VM 2014 håbet lever endnu – Portugal redder uafgjort i overtiden

Portugal har stadig muligheden for at gå videre fra Gruppe G, efter udligningen til 2-2 i fem minutters overtid i kampen mod USA søndag aften (22. juni).

Men det ligger desværre helt fast, at træner Paulo Bento og hans tropper ikke selv bestemmer deres endelige skæbne ved dette VM i Brasilien 2014.

Foreløbig har det ikke været den drømmeslutrunde man havde håbet på fra portugisisk side og med kun et point i to kampe, hænger den videre kvalifikation i en tynd tråd.

Målscoren vigtig ved pointlighed
Det kan vise sig særdeles bekosteligt, at Ronaldo og co. tabte den første kamp med 4-0, idet målscoren ved dette VM igen er den afgørende faktor i gruppestillingen, hvor det tidligere har været indbyrdes kampe, der fordelte holdenes placering efter alle tre kampe i gruppespillet var afviklet.

Kampen mod Ghana torsdag den 26. juni er måske Portugals sidste optræden i denne omgang, hvis ikke heldet tilsmiler holdet. Der skal sendes mange bolde ind i netmaskerne i gruppens sidste to kampe for at rette op på Portugals samlede målscore og dermed videre deltagelse i knock-out fasen.

Stillingen i Gruppe C – videre avancement er mulig
Inden tredje og sidste runde i Gruppe G spilles, er stillingen som følger:

  Point Mål
1 Tyskland 4 6-2
2 USA 4 4-3
3 Ghana 1 3-4
4 Portugal 1 2-6

 

Tyskland skal slå USA og Portugal skal slå Ghana. Den samlede målforskel skal være på seks eller mere i Portugals favør. For eksempel to gange 3-0.

Hvis USA og Tyskland spiller uafgjort i deres indbyrdes kamp, går de to hold videre og Portugal er definitivt ude af VM slutrunden 2014. Det virker måske som det mest sandsynlige scenarie.

Portugals landshold hårdt ramt, men håbet om miraklet lever
De nationale udvalgte er desværre ramt af mange skader og Pepes karantænegivende røde kort fra kampen mod Tyskland, så Ronaldo og ikke mindst hans holdkammerater skal finde en helt anden passion og spilleglæde end den de har vist i de første to kampe. Ellers er det farvel. Men mirakler er set før, så indtil dommeren fløjter kampen af torsdag, er der stadig håb for videre avancement.

USA – Tyskland og Portugal – Ghana spilles samtidig kl. 17.00 torsdag 26. juni.

Se højdepunkter fra kampen mellem USA og Portugal på dr.dk

Din vurdering:Befolkningstal falder fortsat i Portugal

Portugals Statistiske Institut (INE) har offentliggjort, at befolkningen i Portugal skrumpede med små 60.000 mennesker i 2013, sammenlignet med året før.

I alt skønner INE, at befolkningstallet i Portugal pr. 31. december 2013 var på 10.427.301 (lige under 5. mio. er hankøn og ca. 5,5 mio. er hunkøn)

En negativ balance i den naturlige befolkningstilvækst på ca. 24.000 og en udvandring på omkring 36.000 personer er årsagerne til reduktionen af befolkningen.

Mange flere ældre end yngre mennesker i Portugal
INE rapporterer videre, at der er 136 ældre mennesker for hver 100 unge. En faldende fødselsrate på 7.000 og en samtidig faldende dødelighed på 1.000 personer sidste år, er kun med til at forværre problemerne med en aldrende befolkning i Portugal endnu mere.

Antallet af børn, født af portugisiske kvinder, er generelt faldet over de sidste 10 år og ramte i 2013 et nyt lavpunkt, så den samlede fertilitet nu kun er 1,21 børn pr. kvinde - til sammenligning er fertiliteten 1,7 børn pr. kvinde i Danmark.

Levealderen stiger for både mænd og kvinder i Portugal
Anderledes ser det ud med den gennemsnitlige levealder i Portugal, som bestemt ikke er faldende. I de sidste 10 år er kvindernes gennemsnitlige levealder steget fra omkring 80 til 83 år og mænds gennemsnit er steget fra 73,5 til lige under 77 år. (DK: kvinder 81 år – mænd 77 år)

Det Statistiske Institut konkluderer, at den demografiske aldring er en konsekvens af et fald i fødselstallet, en vækst i levetid og senest også en stor udvandring af den portugisiske befolkning, der søger grønnere græsgange i udlandet.

Mange flere portugisere er sandsynligvis emigreret
Avisen Diário Economico har publiceret en artikel der fortæller, at 128.000 udvandrede fra Portugal i 2013 og siden Trojkaens ankomst i 2011 er mere end 350.000 portugisere emigreret.

På 10 år, i perioden fra 2003 til 2013, er antallet af ældre over 65 år vokset. Omvendt er antallet af unge under 15 år og antallet af befolkningen mellem 15 og 64 år faldet.

Tendensen skal vendes hurtigst muligt
Universitetsprofessor Joaquim Azevedo, som har anført et hold forskere, der fik til opgave at undersøge den faldende fødselsrate i Portugal, fortæller, at det er meget alvorligt med de manglende nyfødte.

Han mener, at der skal bruges kræfter over de næste 20 år på at vende den negative tendens. Hvis ikke det sker, kan Portugals befolkning falde helt ned til kun 7 mio. indbyggere ved udgangen af dette århundrede.

Fødselstallet skal stabiliseres, ellers kan befolkningen ikke opretholde sig selv som vi kender det i dag, siger Joaquim Azevedo.

Kilde: The Portugal News

Din vurdering:Lissabon på listen over verdens 25 bedste byer

Det internationale livsstilsmagasin The Monocle placerer Lissabon som nyhed på top 25 over verdens bedste byer - målt på livskvalitet, citerer dr.dk det London-baserede tidsskrift.

Læs også: Lissabon-ferie – billig sommerferie i Lissabon

København nummer et - igen
Ikke overraskende er alle nordiske hovedstæder på listen, med København på førstepladsen for tredje gang på syv år.

Undersøgelsen bedømmer København på blandt andet kulturelle forhold, indbyrdes tolerance, den offentlig transports infrastruktur, byens grønne områder, byens globale tilslutning, byens arkitektoniske rammer og solens effekt på humøret!

Apropos solen: Vejret i Lissabon nu og de næste dage

Lissabon på top 25
Listen over de 25 bedste byer i verden er som følger (sidste års placering i parentes):

1 København (1)

2 Tokyo (4)

3 Melbourne (2)

4 Stockholm (7)

5 Helsinki (3)

6 Wien (5)

7 Zürich (6)

8 München (8)

9 Kyoto (13)

10 Fukuoka (12)

11 Sydney (9)

12 Auckland (10)

13 Hong Kong (11)

14 Berlin (20)

15 Vancouver (19)

16 Singapore (15)

17 Madrid (18)

18 Paris (14)

19 Amsterdam (22)

20 Hamborg (16)

21 Barcelona (21)

22 Lissabon (ny på listen)

23 Portland (23)

24 Oslo (ny på listen)

25 Brisbane (ny på listen)

Listen er baseret på magasinets undersøgelse `Quality of Life Survey 2014’.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »