Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSingle Driving World Championship i Portugal 12-16 september 2012 med dansk deltagelse

I september 2012 afholdes der verdensmesterskab i Portugal udi den ædle kunst at køre hestevogn.

På dansk kaldes en hest med vogn for en enspænder. Med flere heste spændt for vognen er der tale om tospand (tandem) eller et firspand.

Kusk og groom
Til hver ekvipage hører en kusk, som styrer ved hjælp af sin pisk samt en groom (vogntjener på dansk).

Se mere på Dansk Køre Forbunds hjemmeside.

Der konkurreres i tre dicipliner: dressur, marathon og forhindringskørsel.

Dansk deltagelse i Single Driving Championship
Verdensmesterskabet i Portugal har deltagelse af ekvipager fra 21 nationer.

Fra Danmark deltager Henrik Høper, Tina Nielsen og Ane Wieder i holdkonkurrencen og Monika Koier Andersen i den individuelle konkurrence. Se deltagerliste (åbner som pdf)

Man finder . Se program for eventet (åbner som pdf). Mere information kan findes på den portugisiske equestrian organisations hjemmeside.

Heste-interesserede kan overvære konkurrencen på herregården Companhia das Lezírias (en del sider også på engelsk) ved Porto Alto (Samora Correia) få kilometer nord for Alcochete (Freeport) på den syd for Lissabon. Afstanden fra Lissabon er ca. 25 km.

Herunder billeder fra de indledende konkurrencer i England optaget under kvalifikationen til verdensmesterskabet i Portugal:

Campanhia das Lezírias er åbent dagligt for offentligheden og er ét af Portugal største turistattraktioner med fokus på heste og hestesport.

Se video-intro fra Campanhia das Lezírias:

Din vurdering:Portugisisk fodbold-personlighed dømt for groft skattesvig

Det portugisiske fodboldforbunds direktør for landsholdet hedder João Viera Pinto.

Som ung spillede den nu 41-årige fodboldleder for Boavista (Porto-klub) inden han blev solgt til fodboldklubben Benfica i Lissabon.

I år 2000 ramte João Pinto sit karriere-mæssige højdepunkt, da han blev solgt til Sporting for det dengang astronomiske beløb 4,2 millioner euro.   

Manglende skattebetaling
inden João Pinto kom til Sporting var den talentfulde spiller blevet uenig med Benfica’s ledelse, som i et udslag af tilsyneladende manglende management, valgte at sætte João Pinto fri fra sin kontrakt.

De 4,2 millione euro gik således ifølge historien direkte til Pinto og hans manager-stab; herunder det engelske agent managementfirma Goodstone.

Sportings daværende ledelse var tilsyneladende indstillet på at hjælpe Pinto med at slippe billigt i skat.

I september 2012 blev Pinto dømt for skatteunddragelse sammen med 3 andre (herunder 2 Sporting-ledere), der havde kendskab til Pinto’s kontrakt med Sporting.

Pinto slipper med 1,5 års betinget fængsel og en bøde på små 170.000 euro.

Det er yderst sjældent at de feterede portugisiske fodboldspillere bliver dømt for lovovertrædelser.

João Viera Pinto blev Årets Fodboldspiller i Portugal i 1992, 1993 og 1994. Han var en del af den såkaldte ‘Golden Generation’ sammen med navne som Luis Figo og Rui Costa.

Din vurdering:Yoga ferie i Portugal 21 - 28 oktober - ophold på Estalagem Muchaxo ved den legendariske Guincho-strand

Efteråret i Portugal er varmt og indbydende.

I 2012 varer sommeren ekstra længe ved Lissabonkysten med temperaturer mellem 25 og 30 grader langt hen i september.

Der er således masser af sol at glæde sig til, hvis man rejser til Portugal i oktober eller november.

Yoga-ferie på Lissabonkysten i oktober 
Guincho på Lissabonkystens vestligste del er Portugals mest berømte surfer-strand med en fantastisk udsigt ud over Atlanterhavet.

Få hundrede meter fra Guincho finder man Estalagem Muchaxo, hvor iyenger yoga-instruktør Annett Mottlau har sat en uges yoga program sammen.

Yoga-ferie pakken indeholder følgende:

 • Hotelophold (7 overnatninger fra 21. - 28. oktober) inklusiv morgenmad
 • 10 x yoga-klasser på hotellet (morgenhold 2 timer og eftermiddagshold 1,5 timer)

Priser – yoga-ferie i Portugal:

 • Enkeltværelse - med havudsigt: €650 / uden havudsigt: €570
 • Dobbeltværelse – med havudsigt €495 p.p. / uden havudsigt: €455 p.p.

Bodycare behandling med lokale terapeuter tilbydes seperat (zoneterapi, aromaterapi og Ayurvedic massage). Massage og andre behandlinger aftales og betales per gang.

Bestilling og yderligere information: http://iyogalisbon.com/pics/

Guincho på Lissabonkysten
Med kun få kilometer til feriebyen Cascais, den mere kendte (men størrelsesmæssigt mindre) Estoril samt ikke mindst World Heritage byen Sintra, er der masser af muligheder for udflugter foruden afslapning ved Guincho stranden.

Se billeder fra området og hotellet herunder:

Yoga ferie Portugal

Klik på billedet for at se flere!

Yoga med Annett Mottlau
Den certificerede danske iyengar yoga-instruktør Annett Mottlau har i en årrække drevet egen yoga-skole i Lissabon-Cascais området.

Annett underviser på dansk/engelsk og har masser af tips til ferie på Lissabonkysten.

Fly til Lissabon
Flyrejsen til Lissabon kan som regel arrangeres billigst via Billund eller København.

Fra København flyver det portugisiske flyselskab TAP og lavprisselskabet Easyjet direkte til Lissabon.

Tager man fra Billund (eller Aalborg) er der ofte billige flybilletter til Lissabon med mellemlanding i Amsterdam eller Frankfurt.

Se mere om Easyjet-ruten til Lissabon.

Din vurdering:Portugal besparelser – sociale sikringsbidrag for ansatte sættes op fra 11 til 18 procent

Oprindeligt var det den portugisiske regerings plan at afskaffe den 13. og 14. lønudbetaling (i år 2013 og 2014), som offentligt ansatte portugisere modtager før sommerferien og til jul.

Besparelsen var en del af betingelserne godkendt af den såkaldte ‘trojka’ i forbindelse med tildeling af hjælpepakke til Portugal i foråret 2011.

Ulovlig forskelsbehandling 
Portugals konstitutionelle domstol fandt imidlertid at man ikke kunne gøre forskel på private og offentlige ansatte ved hjælp af en sådan lovgivning.

Ikke alle privat-ansatte (eksempelvis de mange, som arbejder på recibo verde) modtager 13. eller 14. løn, men dette forhold var uden betydning.

Da den portugisiske regerings tiltag blev omstødt, måtte den planlagte besparelse på 2-2,5 milliarder euro årligt findes på anden måde.

Kraftig stigning i socialbidrag for ansatte
Som modtræk – og som en løsning på den bundne opgave at finde besparelser, har regeringen i Portugal i september 2012 bebuddet at det sociale bidrag for arbejdstagere (ansatte) sættes op fra 11 til 18 procent.

Til gengæld bliver den 13. løn til de offentlige ansatte ikke berørt.  Den fordeles istedet ifølge avisen Jornal de Negotios ud på alle årets måneder.

Nettoresultatet bliver at de ansatte i det private og i det offentlige effektivt mister, hvad der svarer til én til to lønudbetaling om året.  De bedst lønnede af de offentligt ansatte kan miste helt op til 3 lønudbetalinger (lønudbetalinger målt på udbetalt beløb efter skat). Se mere i tabeller på Jornal de Negotios fra 8. september. 

Fald i socialbidrag for arbejdsgivere
Samtidig med den voldsomme stigning i socialbidrag for de ansatte, nedsættes socialbidraget for arbejdsgivere med 5,75%-point til 18% (fra 23,75%).

I teorien har denne måde at foretage besparelsen på tre fordele set fra regeringens synspunkt:

 1. den konstitutionell domstols afgørelse respekteres
 2. omkostningen for private arbejdsgivere for at have ansatte lettes – alt andet lige skulle det skabe flere arbejdspladser
 3. de offentlige ansattes lønstigninger er allerede fastfrosne, mens det private kan kompensere, hvor der er vilje til det med en højere løn

Summa summarum: De offentlige ansatte (som ofte har bedre vilkår end de private i Portugal) bærer med stor sandsynlighed en større del af besparelsen, hvilket var det oprindelige forslags mål.

Portugal på hestekur
I udenlandsk presse har premierminister Pedro Passos-Coelho’s regering i øvrigt uventet taget et ‘ekstra stik’ hjem, idet mange internationale aviser refererer til ‘nye’ besparelser og tiltag til bekæmpelse af arbejdsløsheden i Portugal.

Premierministeren og hans regering udtalte i forbindelse med chok-annonceringen af tiltagene fredag aften lige før VM-kvalifikationskampen mod Luxembourg at man er klar til yderligere besparelser, såfremt det bliver nødvendigt.

Der er ingen tvivl om at mange familier i Portugal vil kunne føle virkningen af den kraftige justering. Premierministeren begrundede stigningen i ansattes socialbidrag med at den finansielle situation for Portugals statsfinanser er uholdbar uden håndfaste tiltag.

Det blev desuden annonceret at justeringen af socialbidrag er af permanent karakter.

Bemærk at ovenstående beregninger er behæftet med usikkerhed, idet de baserer sig på begrænset information udleveret af regeringen per 7. september.

Din vurdering:Portugal nummer 4 på verdensranglisten i fodbold i september 2012

Med gode resultater (semifinaleplads) i Euro 2012 slutrunden i Polen og Ukraine, og en sejr i venskabskampen mod Panama i Faro for nyligt på 2-0, stiger Portugal i september 2012 FIFA ranglisten til plads nummer 4.

Dermed overhaler Portugal det sydamerikanske land Uruguay og ligger nu i den bedste placering på FIFA ranglisten siden foråret 2010, hvor Portugal opnåede sin hidtil bedste rangliste-placering som nummer 3.

FIFA verdensranglisten i fodbold september 2012

 1. Spanien
 2. Tyskland
 3. England
 4. Portugal
 5. Uruguay
 6. Italien
 7. Argentina
 8. Holland
 9. Kroatien
 10. Danmark
 11. Grækenland
 12. Brasilien
 13. Rusland
 14. Chile
 15. Frankrig

Se mere om fodbold verdensranglisten på FIFA’s hjemmeside.

Portugal spiller venskabskampe i september
Den 7. september spiller Portugal VM kvalifikationskamp mod Luxembourg i Luxembourg.

Her bor og arbejder over 50.000 portugisere ud af en samlet befolkning i Luxembourg på godt en halv million, så udekampen kan næsten betragtes som en hjemmekamp. Kampen i Luxembourg er Portugals første VM 2014 kvalifikationskamp.

Den 11. september 2012 spiller Portugal mod Azerbaijan i Braga i Nordportugal. Kampen er ligeledes en VM 2014 kvalifikationskamp.

Din vurdering:Portugals og Danmarks konkurenceevne halter bagefter

I den nyeste opgørelse af konkurrenceevne fra Economic World Forum bliver både Danmark og Portugal degraderet fire pladser.

Danmarks konkurrenceevne ude af top-10
Index’et for konkurrence-evne er en kompliceret beregning, hvor mange faktorer indgår.

For Danmarks vedkommende er faldet fra en samlet 8. til en samlet 12. plads blandt andet forårsaget af at det danske uddannelsesniveau ikke længere er højt i forhold til mange andre landes. I beregningen indgår eksempelvis det relativt dramatiske fald fra en 3. plads til en 14. plads i ratingen af Danmarks højeste uddannelser. 

Tilliden til det politiske system i Danmark er ifølge World Economic Forums opgørelse vigende og skattetrykket i Danmark virker hæmmende på konkurrence-evnen.

Også en ineffektiv stor offentlig sektor og mangel på finansiering nævnes som nogen af hovedproblemerne for Danmark. Se mere om Danmark på side 152 i World Economic Forrum rapporten – kan downloades her (som pdf).

Teknologisk set står Danmark fortsat i en stærk position, mens det er så som så med antallet af nye iværksættere.

Portugal glider længere ned
Portugal var i 2011 udgaven af World Economic Forum sammenligningen placeret på plads nummer 45.

Med en 49. plads på konkurrenceevne i 2012 er Portugal nu placeret efter lande som Brasilien og Tyrkiet, der begge har overhalet Portugal i perioden fra 2011 til 2012.

I Portugal er mangel på finansiering et stort problem. Skatter (i forhold til andre lande), offentlig ineffektivitet og korruption er også af betydning for Portugals middelmådige placering.

Desuden nævnes Portugals arbejdsmarkeds-lovgivning (herunder særligt vilkårene for at afskedige medarbejdere) som en negativ faktor for konkurrence-evnen.

Infrastruktur, sundhedsvæsen og lav kriminalitet er områder, hvor Portugal ligger godt placeret. Se mere om Portugal på side 296 på ovenstående World Economic Forum link.

Din vurdering:Sagres Birdwatching Festival 2012 – fuglekiggeri på Algarvekysten 30. sept til 7. okt

Byen Sagres ligger på den vestligste spids af Algarve i Sydportugal.

I Sagres-området kan man på visse tidspunkter af året iagttage rigtig mange fuglearter. En del af fuglearterne er standfugle i Portugal, mens andre arter holder sidste stop i Sagres før den lange tur over Middelhavet til Afrika.

Sagres fugletur i Sydportugal
I efteråret 2012 er det tredje gang at Sagres Birdwatching Festival afholdes. Der afholdes aktiviteter med vejledning af fuglekyndige i dén periode festivallen varer.

Tilmelding til de enkelte aktiviteter kan ske på Sagres Birdwatching Festival hjemmesiden (også engelsk).

Se oversigt over fuglearter, man kan se i Sagres i efterårets fugletræk i artikel om fugletur til Portugal fra 2010.

Herunder billeder (uden fugle) fra Sagres-området:

Din vurdering:Hotel på Sølvkysten - SANA Silver Coast Hotel i Caldas da Rainha tæt på stranden

SANA hotel gruppen med 15 hoteller er til stede i større portugisiske byer samt i Berlin og i Luanda, Angola.

Nyt hotel i Caldas da Rainha på Portugals sølvkyst
I sommeren 2011 blev SANA Silver Coast Hotel indviet i spa-byen Caldas da Rainha.

Den statelige bygning på Avenida Dom Manuel Figueira Freire da Câmara er blevet nænsomt renoveret og forsynet med moderne bekvemmeligheder.

Hotellet ligger i centrum af Caldas da Rainha tæt på byens hovedtorv ved det gamle Spa-hospital og i kort gåafstand fra byens førende indkøbscenter. Lige overfor hotellet i byparken finder man foruden tennisbaner og legeplads også det kendte Jose Malhoa museum (nyligt genåbnet) for den verdensberømte portugisiske maler.

Lidt længere nede af en sidegade kan man besøge keramikmuseet Museu da Cerâmica, der har til huse i et slot tæt på Bordalo Pinheiro’s gamle keramikfabrik 5 minutters gang fra hotellet.

Luksus til rimelig pris – hotel Caldas da Rainha
SANA hotelgruppen har specialiseret sig i luksushoteller til rimelige priser, og det nye Caldas da Rainha hotel med 4 stjerner er ingen undtagelse.

På SANA Silver Coast Caldas da Rainha er prisen for et dobbeltværelse afhængig af sæson typisk lavere end i Lissabon. Check tilbud på overnatning direkte på hotellets hjemmeside.

Se billed-kavalkade fra SANA Hotel Caldas da Rainha og områdets attraktioner herunder:

 

Hotel med historie i Caldas da Rainha
Tidligere var SANA Caldas da Rainha hotel kendt under navnet Grande Hotel Lisbonense.

Dengang var Caldas da Rainha vidt berømt som spa-by i Portugal, og mange af Lissabons notabiliteter tog ofte til Caldas da Rainha for at møde ligesindede og få spa-behandling. Havde man råd til det, boede ‘man’ selvfølgelig på Grande Hotel Lisbonense – det nuværende SANA Silver Coast Caldas da Rainha.

Det nye hotel på Portugals sølvkyst fremstår som et af Caldas da Rainha’s flotteste bygninger i pastelrosa og hvide farver og med en afdæmpet, men imponerende neoklassisk arkitektur.

Hotellet har 110 værelser, og kunne væggene tale, ville de fortælle om forfattere, malere, politikere, adelsfolk og kongelige fra Spanien og Portugal, som i det 19. århundrede og i begyndelsen af det 20 århundrede ofte besøgte hotellet. Portugals sidste konge Carlos I siges at have været blandt hotellets gæster. 

Den renoverede cafe’en på hotellet (også med udendørsservering) bærer navnet Café Lisbonense som en cadeau til fortidens storhed.

Sølvkyst hotellet blev totalt renoveret af SANA gruppen i 2011 efter at have stået tomt siden 1980’erne.

Caldas da Rainha – midt blandt Portugals bedste seværdigheder
Den nærliggende Foz do Arelho strand ved Óbidos lagunen er et af områdets helt store trækplastre.

Her kan man opholde sig selv med små børn, da bølgerne i lagunen er af en helt anden kaliber end direkte ud til Atlanterhavskysten.

Caldas da Rainha ligger desuden tæt på middelalderbyerne Óbidos, Alcobaça og Batalha – samt ikke langt fra pilgrimsbyen Fátima, der årligt besøges af flere millioner katolikker.

Se mere om seværdigheder og udflugter fra Caldas da Rainha.

Golf på Praia d’El Rey i Portugal
Blandt Óbidos og Caldas da Rinha områdets golfbaner er Praia d’El Rey uden sammenligning den mest berømte. Mange golfspillere i Portugal anser endog Praia d’El Rey for at være Portugals bedste golfbane.

Man finder Praia D’el Rey golfbanen syd for Foz do Arelho stranden ca. 30 kilometer fra Caldas da Rainha (en lille halv times kørsel).

Din vurdering:Sporting-Horsens 5-0 – Lodtrækning til Europa League 2012-2013 den 31. august

Den 30. august mødte AC Horsens topholdet Sporting Lissabon på Alvalade stadion i den portugisiske hovedstad.

Resultatet blev 5-0 til Sporting i en kamp, hvor klasseforskellen mellem de to hold var tydelig. Se mere om kampen på Bold.dk.

Inden da havde Horsens dog i første kamp den 23. august klaret 1-1 på hjemmebane med æren i behold.

Maritimo og Sporting videre i Europa League
Resultatet betyder at Horsens er ude af Europa League turneringen.

CS Maritimo fra Madeira besejrede endnu engang fodboldklubben Dila fra Georgien og er dermed også videre i Europa League’en.

Académica de Coimbra er den tredje portugisiske klub i Europa League 2012-2013 gruppespillet; kvalificeret direkte efter at have vundet den portugisiske liga-cup i sæsonen 2011-2012.

Danske hold i Europa League 2012-2013
FC Midtjylland klarede ikke at vinde med mere end 2 mål over Young Boys og må derfor overlade Europa League pladsen til schweizerne.

Der indledningsvis ét danske hold med i Europa League turneringen (gruppespillet) 2012-2013 - FC København.

Såfremt FC Nordsjælland klarer at få en tredjeplads i gruppespillet i Champions League (se CL gruppe E lodtræknings-resultat), vil holdet få en plads i Europa League 'Round of 32' sammen med vinderne og 2'erne fra EL gruppespillet.

Lodtrækning til Europa League gruppespillet 2012-2013
Den 31. august afholdes lodtrækning til Eueopa League gruppespillet 2012-2013.

Lodtrækningen finder sted i Monaco kl 13. dansk tid. Holdene i Europa League'en er seeded i fire puljer. FC København er seeded i pulje 2 (pot 2). Se seednings-puljerne til Europa League lodtrækningen på UEFA.

(resultat af Europa League lodtrækning opdateres herunder)

Lodtræknings-resultat blev følgende:

Europa League Gruppe A
- Liverpool
- Udinese
- Young Boys
- Anzhi

Europa League Gruppe B
- Atlético
- H. Tel Aviv
- Plzen
- Académica (Portugal)

Europa League Gruppe C
- Marseille
- Fenerbache
- Mönchengladbach
- AEL

Europa League Gruppe D
- Bordeaux
- Club Brügge
- Newcastle
- Maritimo (Portugal)

Europa League Gruppe E
- Stuttgart
- FC København (Danmark)
- Steua
- Molde

Europa League Gruppe F
- PSV
- Napoli
- Dnipro
- AIK

Europa League Gruppe G
- Sporting (Portugal)
- Basel
- Genk
- Videoton

Europa League Gruppe H
- Internationale
- Rubin
- Partizan
- Neftci

Europa League Gruppe I
- Lyon
- Athletic
- Sparta Praha
- H. Kiryat Shmona

Europa League Gruppe J
- Tottenham
- Panathinaikos
- Lazio
- Maribor

Europa League Gruppe K
- Leverkusen
- Metalist
- Rosenborg
- Rapid Wien

Europa League Gruppe L
- Twente
- Hannover
- Levante
- Helsingborg

Din vurdering:Lodtrækning Champions League 2012-2013 – Braga, FC Porto og Benfica seeded højt

Se også: Lodtrækning til gruppespil Champions League 2014 (2013-2014)

Resultat af lodtrækning til gruppespillet i Champions League foreligger omkring kl. 18.30 den 30. august 2012.

De 32 gruppespil-deltagere er på forhånd inddelt i 4 puljer seeded efter tidligere resultater.

Resultat af Champions League lodtrækning til gruppespil 30 august
Lodtrækningen i Monaco afsluttedes 18.40 dansk tid.
(resultat af CL lodtrækning til gruppespillet er opdateret herunder)

Se også: Kampe og stillinger i Champions League Gruppespil 2012-2013 .

Champions League Gruppe A
- FC Porto (Portugal)
- Dynamo Kiev
- PSG
- Dinamo Zagreb

Champions League Gruppe B
- Arsenal
- Schalke 04
- Olympiacos
- Montpelier

Champions League Gruppe C
- AC Milan
- Zenit St. Petersburg
- Anderlecht
- Malaga

Champions League Gruppe D
- Real Madrid
- Manchester City
- Ajax
- Borussia Dortmund

Champions League Gruppe E
- Chelsea
- Shakhtar Donetsk
- Juventus
- FC Nordsjælland (Danmark)

Champions League Gruppe F
- Bayern München
- Valencia
- Lille
- BATE

Champions League Gruppe G
- FC Barcelona
- Benfica (Portugal)
- Spartak Moskva
- Celtic

Champions League Gruppe H 
- Manchester United
- Braga (Portugal)
- Galatasaray
- Cluj

Inden lodtrækningen til CL 2012-2013 blev holdene inddelt i følgende seedede puljer:

Pulje 1 (pot 1) udgøres af følgende hold:

- Chelsea
- Barcelona
- Manchester United
- Bayern München
- Real Madrid
- Arsenal
- FC Porto

Pulje 2 (pot 2) udgøres af følgende hold:

- Valencia
- Benfica
- Shakhtar
- Zenit St. Petersborg
- Schalke 04
- Manchester City
- Braga
- Dynamo Kiev

Pulje 3 (pot 3) i Champions League lodtrækning udgøres af følgende hold

- Olympiacos
- Ajax
- Anderlecht
- Juventus
- Spartak Moskva
- PSG
- Lille
- Galatasaray

Pulje 4 i Champions League lodtrækning 30 august (pot 4) udgøres af følgende hold:

- Celtic
- Borussia Dortmund
- BATE
- Dinamo Zagreb
- Cluj
- Malaga
- Montpelier
- FC Nordsjælland (Danmark)

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »