Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkGratis portugisisk kursus på nettet – lær basalt portugisisk online med Babbel

Virksomheden Babbel introducerer løbende nye sprogkurser online.

Portugisisk med brasiliansk islet
Med 1 million euro i støtte fra EU’s Strukturfonde (ERDF) er Babbel blevet præmieret for sine gratis sprog-sider.

Der er per sommer 2012 mulighed for at lære spansk, tysk, indonesisk, italiensk, engelsk, fransk, svensk, tyrkisk, hollandsk, polsk og portugisisk.

Den portugisiske gratis sprogskole er dog tilsat en del brasilianske vendinger. Eksempelvis vil det portugisiske ‘olá’ (på dansk:hej) på Babbel sprogskolen være at finde som den brasilianske variant ‘ói’.

Man kommer nemt og hurtigt igang, og de to første niveau’er er gratis. Herefter koster brug af Babbel sprogskolen penge.

Priser for at lære portugisisk online
Det er relativt billigt at være tilmeldt Babbel online sprogskolen. 

Månedsprisen er mellem €5,55 og €9,95. Betaling opkræves månedsvis på kundernes kreditkort og her ligger måske en del af indtjeningsmuligheden gemt idet nogen kunder vil glemme at afmelde kurset. Se mere om priser for at lære portugisisk online (efter gratis lektionerne).

Lektioner og tilgang til sprog
Der er gjort meget ud af at sproget, man forsøger at lære, ikke skal være kedeligt.

Senere, når man påbegynder betalingsdelen, kan man følge sine egne fremskridt via statistikker og tests.

Gå direkte til Babbel hovedsiden.

Vi har tidligere omtalt online sprogskolen Mango (gratis intro også til portugisisk/brasiliansk), der stadig er aktiv. Se mere om Mango sprogkursus samt kommentarer om sprogskolerne (online) Rosetta Stone og Byki.

Hvis nogen har erfaringer med at lære portugisisk online med Babbel (i betalingsdelen), modtager vi gerne kommentarer og erfaringer her på siden.

Din vurdering:'The Angolan’s Building' i Estoril – udsigt fra millionær-lejligheder på Lissabonkysten

Afronline bragte den 1. august 2012 en artikel om de futuristiske Estoril Sol 'tårne' i Monte Estoril på Lissabonkysten under titlen ‘The Angolan’s Building’.

Bedste udsigter i Cascais-Estoril
Bygningsværket Estoril Sol Residence er tegnet af Professor Gonçalo Byrne og er stærkt omdiskuteret med en arkitektonisk stil, der dominerer Estoril-Cascais kystlinjen i en grad, som få lokale bryder sig om.

Tårnene hedder i øvrigt Torre Baía, Torre Cascais og Torre Estoril og er ret umulige at overse.

Udsigten fra lejlighederne fejler til gengæld ikke noget, og der er swimming pools på tagene med om muligt endnu bedre udsigter over Cascais-bugten.

Se billeder af udsigten på Estoril Sol Residence hjemmesiden.

Populære Estoril Sol lejligheder blandt nyrige angolanere
Lejlighederne i Estoril Sol Residence har ikke været så lette at sælge, som forventet, og mange nye lejligheder er per ultimo 2012 stadig til salg.

Der har imidlertid vist sig at være stor interesse fra angolanske velhaveres side for at købe sig ind i det store kompleks på Lissabonkysten. Mange af ejerne fra Angola har 2, 3 eller flere lejligheder i Estoril Sol Residence.

I Angola er det forbundet med store fordele at være gode venner med præsidentfamilien, og det viser sig da også at mange af de nybagte luksuslejligheds-ejere fra Angola har særdeles gode forbindelser til Dos Santos klanen, der sidder tungt på magten i det olierige afrikanske land.

Se artikel på AFRONLINE - Estoril Sol Residence lejligheder, hvor ejerskabet af en række af Estoril Sol Residence million-lejligheder afdækkes.

I sommeren 2012 er der to-værelses lejligheder (T1) til salg fra godt €600.000. Kan man strække sig til en 6-værelses (T5), starter priserne for en luksuslejlighed i Estoril Sol Residence ved omkring €3 millioner.

Se video med “The Angolan’s Building” herunder:

Din vurdering:Spanien hæver momsen – prisstigninger på hotelovernatning og restaurantbesøg i vente

Spaniens regering slås med underskud på det offentliges budgetter.

Samtidig er arbejdsløsheden i Spanien på omkring 25% per ultimo 2012 den højeste i Europa.

Krisen kradser kraftigt i Spanien, og regeringen i Madrid er presset fra mange sider til at øge skatterne og mindske udgifterne.

Moms i Spanien sættes op for turister
Den generelle momssats i Spanien hæves per september 2012 fra 18 til 21 procent.

På restauranter, barer og for hotelovernatninger hæves momsen i Spanien fra 8 til 10%.

Den laveste momssats i Spanien (visse fødevarer m.m.) bibeholdes på 4%.

Det er kun 2 år siden at momsen i Spanien blev hævet fra 16 til 18%. Dengang blev momsen på hotelovernatning og restaurationsbesøg i Spanien ikke berørt.

På Kanarieøerne er momsen på hotelovernatning og restauranter væsentligt lavere med blot 2%, mens den normale moms er 5%

Omkring 11% af den spanske økonomi er turisme-relateret.

Hør mere om de omfattende besparelser og moms-stigninger i Spanien på P1's Orientering fra 16. juli 2012.

Moms i Portugal i forhold til i Spanien
Portugals prisniveau er generelt lavere end i Spanien.

Se sammenligning af de billigste ferielande i Europa.

Momsen i Portugal er på 23%, mens de reducerede moms-satser er på henholdsvis 13% (eksempelvis vin) og 6% (sunde fødevarer).

I november 2011 besluttede den portugisiske regering at hæve momsen på restaurantbesøg fra 13% til den normale momssats 23%. Se artikel om tiltag i forbindelse med økonomisk hjælpepakke fra EU: Portugal i sparetider.

Momsen på hotelophold i Portugal er fortsat 6%.

Madeira og Azorerne har lavere moms end fastlands-Portugal. Den normale momssats er på 22% og de reducerede satser er på henholdsvis 12% og 5%.

Flere udenlandske turister i Spanien i 2012
Hoteller i Spanien kan glæde sig over et øget antal udenlandske besøgende i første halvår af 2012. Omkring 25 millioner valgte at tage til Spanien i årets første 6 måneder, hvilket er 3% over 2011-niveau.

Dette tal skal dog ses i forhold til den skarpe nedgang i indenlandsk turisme i Spanien. Omkring 30% af spanierne valgte at blive hjemme i forhold til i år 2011.

Den manglende spanske rejselyst forårsaget primært af de forværrede økonomiske forhold har også ramt Portugal, der til gengæld kan glæde sig over flere tyske og hollandske turister i år 2012. 

Din vurdering:Fitch forudsiger fald i ejendomspriser i Portugal på yderligere 15% – forecast per 31. juli 2012

Kreditvurderingsvirksomheden Fitch udsendte den 31. juli en vurdering af Portugals ejendomsmarked.

De såkaldte RMBS rating criteria (Residential Mortgage Backed Securities) udarbejdet af Fitch indeholder:

  • the credit quality of the collateral
  • the financial structure of the security
  • the legal separateness of the issuer

Ejendomsmarkedets prisudvikling er afgørende for den første komponent.

Det er Fitch’ opfattelse at priserne på fast ejendom i Portugal generelt vil falde med yderligere 15%.

Se mere på Fitch hjemmeside.

Fald i ejendomspriserne i Portugal på 8,9% i året 5 første måneder
I årets første 5 måneder er salgspriserne på fast ejendom i Portugal i gennemsnit blevet reduceret med 8,9%, skriver Global-Property-Guide.

Justere for inflation er priserne på fast ejendom faldet med 11,3% fra januar til maj 2012. Beregningerne baserer sig på tal fra Portugals nationale statistik INE

Prisfaldet i Lissabon-området er dog lavere end i resten af Portugal med inflationsjusteret prisfald på gennemsnitligt 6,2%. I stor-Porto er prisfaldet på ejendomsmarkedet 1/1-31/5 opgjort til 7,7% justeret for inflation.

Lejligheder i Portugal er i 2012 generelt faldet mere i pris i forhold til huse.

Din vurdering:Kraftig stigning i beskatning af ejendomme i Portugal fra år 2013

Ejere af huse og lejligheder i Portugal skal indstille sig på skattestigninger.

Fra februar 2013 vil beskatningen for private på ejerskab af fast ejendom i Portugal stige betragteligt.

Portugisiske medier refererer stigninger i IMI ejendomsskatten til at blive i størrelsesordenen 60-400%.

Billigt at have ejendom i Portugal
Stigningen (eller i det mindste noget af den) er en del af Portugals aftale med den såkaldte ‘trojka’ – bestående af Verdensbanken IMF, Den Europæiske Centralbank ECB og Europakommissionen.

Det har i mange år været særdeles billigt at være ejendomsbesidder i Portugal. Mange velpolstrede familier har haft to, tre eller flere ejendomme stående rundt omkring i Portugal; ofte uden at leje dem ud.

Chokstigning i vente på ejendomsbeskatning
De øgede skatter vil, argumenterer foreningen af boligejere (Associação Nacional de Proprietários), kunne tvinge almindelige familier fra hus og hjem.

Stigningen vil ske dels ved at ejendomsskatten (Imposto Municipal sobre Imóveis) stiger som varslet med 60%, men derudover vil nye og mere realistiske ejendomsvurderinger bidrage til ekstra stigninger – de nye vurderinger er i nogen byområder op til 3-5 gange den oprindelige vurdering, og dermed vil ejendomsskatten stige tilsvarende.

IMI ejendomsskatten i Portugal er i år 2012 på mellem 0,3 og 0,5% af ejendomsværdien. Se mere på PriceWaterhouseCoopers guide til beskatning i Portugal.

Ejendomsvurdering 2012 igang
Skattemyndighederne i Portugal er i sidste halvdel af 2012 igang med at vurdere ca. 5,4 milioner ejendomme.

Tal fra Europa Kommissionen fra juli 2012 indikerer at den gennemsnitlige ejendomsskat i Portugal vil stige fra €120 til €240.

Ejere af ejendomme kan anmode om en ny vurdering, såfremt 2012-vurderingen synes for høj. En ny vurdering koster €204 (skal anmodes inden 30 dage fra ejendomsvurderingens modtagelse - se link).

På Financas-hjemmeside kan man få et fingerpeg om, hvad ens ejendom vil blive vurderet til – se link til Financas.

Din vurdering:Portugals deltagere til OL 2012 i London

Portugal stiller med 77 atleter til OL 2012.

Judo-eksperter fra Portugal
Blandt favoritterne til en medalje-placering ved OL 2012 i London er judo-kæmperne Telma Monteiro og João Pina.

Telma Monteiro formodes at have gode chancer for en medalje i judo-vægtklassen op til 57 kilo.

João Pina deltager i mændenes vægtklasse op til 73 kilo – se profil af João Pina.

Andre OL 2012 deltagere fra Portugal
Pistol-skytten João Costa er med sine 47 år den ældste deltager på Portugals OL hold.

I sejlsport er Portugal specielt godt repræsenteret med 16 deltagere. Desuden deltager Portugal med 4 bordtennisspillere, 5 svømmere og 12 roere samt et større antal atletikudøvere. Der deltager også et par ryttere fra Portugal.

Mange afbud fra medaljehåb
Portugals medaljehøst ved OL 2012 i London bliver sandsynligvis mindre end forventet som følge af afbud fra 4 af landets bedste sportsfolk.

Tre-spingeren Nelson Évora (guldmedalje ved OL 2008), triatleten Vanessa Fernandes (sølvmedalje ved OL 2008), længdespringeren Naide Gomes og sprinteren Francis Obikwelu har alle meldt afbud med skader.

Ved OL 2008 i Beijing vandt portugisiske atlet’er én guld- og én sølvmedalje.

Åbningsceremoni med statsoverhoveder
Det officielle Portugal er repræsenteret ved OL 2012 med præsidenten af republikken Anibal Cavaco Silva, der selv sætter en ære i at være i god form.

Fanebærer for Portugal ved åbningsceremonien den 28. juli er Portugals største medaljehåb Telma Monteiro. Omkring 30 portugisiske atleter vil være til stede ved åbningsceremonien.

Herunder Portugals fanebærer Telma Monteiro i OL 2012 intro-video for Portugal:

Din vurdering:Oplevelser for børn i Portugal – konkurrencer i bygning af sandslotte i august 2012

Fra den 3. til 23. august 2012 afholdes indledende runde i årets konkurrence i at bygge sandslotte.

Alle børn mellem 6 og 14 år kan deltage.

Der konkurreres i to klasser:

  • 6-10 år – byggetid 50 minutter
  • 11-14 år – byggetid 60 minutter

Deltagere møder op på stranden midst en halv time før konkurrencen begynder.

Der skal vises ID (alder), og hver aldersklasse har plads til max. 30 deltagere.

Se regler for konkurrencen Construções na Areia 2012.

60 års jubilæum – konkurrence på 24 strande
Konkurrencen finder sted på 24 stande i Portugal. Der er til lejligheden indhegnet et område på sttrandene på 500 kvadratmeter.

I Lissabon-området afholdes konkurrencen på Carcavelos strand den 8. august kl. 10.30.

Se alle konkurrence-dato’er for bygning af sandslotte i hele Portugal. Tilmelding sker så vidt vurderes på email angivet på kalenderen eller på turistkontoret i det pågældende område.

Finalen afholdes på Tamariz stranden i Estoril den 2. september kl. 10.00.

Avisen Diario Notícias er hovedsponsor. Traditionen blev startet i 1952. Det er således 60. år at konkurrencen for børn i bygning af sandslotte i Portugal afholdes.

Se video herunder fra 2008 konkurrencen på Foz do Arelho stranden ved Caldas da Rainha:

Din vurdering:Kørekort skal fornys i Portugal hvert 10. år - nye regler fra 2013

Nye regler for udstedelse af kørekort betyder at portugisere og andre med fast ophold (opholdstilladelse) i Portugal skal op til fornyet teori-prøve og sundhedscheck.

Alle portugisiske kørekort udstedt fra og med 2. januar 2013 udløber efter 10 år, såfremt indehaver er over 30 år.

Herefter skal kørekortet fornys (teori-prøve og praktisk prøve samt helbredstest) hvert 10. år indtil alderen 60 nås. Herefter skal kørekortet udskiftes hvert 5. år indtil indehaver bliver 70, hvorefter der er ny teoriprøve/køreprøve og helbredstest hvert andet år.

De portugisiske myndigheder angiver dog at for indehavere af kørekort med en alder på mellem 30 og 40 år er fornyelsen 'administrativ'.

Ovenstående regler gælder for kørekort til personbil, motorcykler og scootere. For kørekort til lastbiler og busser er intervallerne kortere.

Udlændinge i Portugal
Har man opholdstilladelse (Residência) i Portugal, skal man senest 30 dage efter udstedelsen af opholdstilladelsen ansøge om at få godkendt sit nationale kørekort (registreret ved myndighederne) eller udstedt et portugisisk kørekort. Se transportministeriets hjemmeside.

Det portugisiske kørekort udstedes administrativt på basis ef et gyldigt kørekort for EU-borgere og koster per juli 2012 €30.

Man risikerer bøde, hvis man ikke har et portugisisk kørekort (eller et registreret EU-kørekort) – og politiet i Portugal er allerede gået igang med at spørge om et sådant, når man som udlænding bliver stoppet i en bil på portugisiske plader.

Undtagelsen for at skulle have portugisisk kørekort omfatter turister og andre besøgende i Portugal. Her gælder hjemlandets kørekort for EU-borgere i 90 dage. Herefter skal man strengt taget ansøge om portugisisk kørekort eller registrere sit EU kørekort hos de portugisiske myndigheder.

Reglerne for kørsel i Portugal på et udenlandsk (EU) kørekort vil dog ofte blive afviget, såfremt man ikke har adresse i Portugal, idet politiet ikke ønsker at irritere turister mere end nødvendigt.

Regler om kørekort for udlandsdanskere i Portugal
Der er også stor forskel på, hvordan de enkelte EU-lande rådgiver deres befolkning omkring anvendelse af nationale kørekort i Portugal. Se eksempelvis de britiske anvisninger og tyske anvisninger (åbner som pdf).

Medlemslandene er dog enige om at når kørekortet skal fornys, skal det ske i bopælslandet, såfremt bopælslandet er inden for EU.

I Portugal vil man, hvis man får en bøde for en trafikforseelse der indkluderer klip i kortet, såfremt man har bopæl (adresse) i Portugal, også blive tvunget til at få portugisisk kørekort.

…………………………………………………..

Ovenstående oplysninger bygger på omtale af nye regler i engelsksprogede publikationer på nettet per juli 2012. Specielt grænsen for ophold af turistmæssig karaktér på 90 dage har det ikke været muligt at efterprøve.

Din vurdering:Skovbrand på Madeira og i Algarve (Tavira) 18-19-20-21 juli 2012

En større skovbrand brød den 18. juli ud på Madeira tæt på byen Camacha få kilometer fra hovedbyen Funchal.

Se også: Brand på Madeira august 2013

Mere end 1500 brandfolk forsøger at få ilden under kontrol.

Det er lykkedes at begrænse udbredelsen, men branden er så stor og området så tørt at man den 19. juli ikke kan sige noget om, hvornår skovbranden på Madeira er slukket.

Fra Lissabon blev der den 19. juli sent et militært Hercules fly afsted med 91 brændfolk og materiel til at støtte Madeiras lokale myndigheder.

Ingen er hidtil omkommet eller kommet alvorligt til skade, men mange lokale indbyggere har valgt at forlade området omkring Camacha.

Den 19. juli koncentrerer brandfolkene sig om at forhindre at folk kommer til skade og at ilden breder sig. Der er store materielle skader, hvis omfang endnu ikke per 19. juli er opgjort.

Update 20. juli - Madeira og Algarve
Myndighederne på Madeira melder om at branden er under kontrol, men stadig forvolder skade. Mange har været nødt til at forlade deres hjem i Camacha-området. Funchal er ikke påvirket.

I Tavira i Algarve (beliggende i det østligste Algarve tæt på Spanien) har en brand udviklet sig til at omfatte omkring 1/3 af en kommune. 

Man overvejer at erklære området omkring Tavira for katastrofe-område, men der er også her den 20. juli 'kun' tale om materielle skader. 

Over 500 brandfolk med 150 køretøjer samt desuden 3 slukningshelikoptere og Portugals samlede flåde af 4 slukningsfly er igang med at bekæmpe branden tæt på Tavira. Der er indhentet forstærkninger af brandfolk fra byerne Porto og Leiria.

Tavira er populær specielt for spanske turister. De fleste besøgende fra Nordeuropa besøger primært andre dele af Algarvekysten, der ikke er påvirket af branden i Tavira området - se kort over Algarve.

Oplysninger til offentligheden om brande i kontinental-Portugal kan findes på ANPC hjemmesiden (link til engelsk version).

Update 21. juli - Madeira og Algarve
Branden ved Tavira er svær for brandfolkene at få bugt med. Over 1000 mand arbejder konstant med at bekæmpe ilden ved Tavira, skriver portugisiske aviser den 21. juli.

6 brandfolk er kommet lettere til skade og en håndfuld huse og et brandslukningskøretøj er udbrændt. Ilden har bredt sig til den nærliggende kommune São Brás de Alportel.

På Madeira er situationen ved at forbedre sig. Mange steder har brandfolkene nedkæmpet ilden, som dog stadig brænder visse steder uden for Funchal - og da der altid er risiko for at ild blusser op igen, forestår der stadig et omfattende slukningsarbejde.

Update 23. juli - Madeira og Algarve
Både i Tavira (Algarve) og på Madeira er brandene nedkæmpet. Der foretages efterslukning - i Tavira af op mod 450 mand.

I Abrantes blev en kvindelig redningsarbejder dræbt søndag d. 22 juli, da hendes køretøj var indvolveret i en ulykke på vej til en brand.

Se billeder fra skovbranden i juli 2012 i Santa Cruz området på Madeira herunder (18-19 juli):

Din vurdering:Danske sejlskibe til Tall Ships Race i Lissabon 19-22 juli - se George Stage og Store Bjørn

Det store sejler-event Tall Ships Race er nået til Lissabon.

Blandt deltagerne er de to danske skoleskibe Store Bjørn og George Stage.

Se program for Tall Ships Race Lissabon 2012.

Store Bjørn har flere gange været i Portugal. Se artikel fra 2007 om danske sejlskibe i Cascais.

Tall Ships Race Lissabon 2012
Først og fremmest er Tall Ships Race en mulighed for at opleve de større og mindre sejlskibe live. Der er adgang for publikum med nærmere angivne besøgs-tider på en stor del af de større skibe.

Omkring 5000 sejlere; primært elever på store skoleskibe, deltager i Tall Ships Race Lissabon.

Skibene ligger ved Santa Apolonia kajen i det centrale Lissabon.

Se mere på Tall Ships Lisboa hjemmesiden (meget trafik så kan være svært at komme igennem). Tall Ships Racet arrangeres hvert år. I 2008 besøgte de store sejlskibe Madeira.

Herunder intro-video til Lissabon Tall Ship Race 2012:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »