Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugals økonomi på rette spor – IMF tilfreds med udvikling i juli 2012

Portugal har fået udbetalt endnu en portion af den €78 milliarder store hjælpepakke, der blev tildelt i foråret 2011.

IMF, Den Internationale Valutafond, siger i forbindelse med udbetalingen, at Portugal er på rette vej til at reducere underskuddet på de offentlige finanser.

Se mere på eksempelvis Jyllandsposten.

Spredte strejker i Portugal
Der går i sommeren 2012 ikke en uge i Portugal uden at en faggruppe truer med eller afholder strejke.

Den store samlede reaktion mod regeringens sparetiltag fra de offentlige ansattes side har dog hidtil været stærkt begrænset.

I starten af juli 2012 var det lægernes, sygeplejeskernes og andet sundhedspersonales tur til at nedlægge arbejdet – det blev dog kun til 48 timers delvis arbejdsnedlæggelse.

Løst ansatte sygeplejersker i Lissabon vil strejke igen den 20. juli. Denne gruppe har ifølge portugisiske medier en speciel lav løn på ned til €650 per måned for en 40 timers arbejdsuge.

Ændringer i rabat-ordning for studerende og pensionister
Også Portugals studerende og pensionister må holde for.

Regeringen vil ændre rabatordningen på offentlig transport fra den hidtidige 25% studenterrabat til en rabat baseret på indkomst for studerende (eller deres forældre) op til 23 år.

Rabatten på offentlig transport for pensionister og studerende i Portugal er allerede blevet reduceret fra 50% til 25%.

Din vurdering:Lissabons metro forlænget til lufthavnen – metrostation Aeroporto åbnes 17. juli 2012

Lissabons infrastruktur forbedres væsentligt per 17. juli.

Metro til Lufthavnen i Lissabon
Hidtil har det kun været muligt at komme til lufthavnen i Lissabon med bus eller taxi, hvilket har gjort turen til Lissabon Lufthavn fra andre dele af Lissabon en anelse besværlig og unødigt tidskrævende.

Med den nye forlængede røde metrolinje vil der være direkte metroforbindelse fra Oriente (Expo-98 området) til lufthavnen.

Udvidelsen af den røde linje (Oriente-Aeroporto) giver 3 nye metro-stationer: Moscavide, Encarnação og Aeroporto.

De nye Lissabon metro-stationer ligger i forlængelse af Oriente-stationen på rød linje, der per 2012 ender på metrostationen São Sebastião i bydelen São Sebastião da Pedreira – se de nye metro-stationer på kort over Lissabon.

Kort over Lissabons metro
På hjemmesiden for Lissabons metro-operatør: Metro-Lisboa kan findes det samlede rutekort over Lissabons metro (endnu ikke opdateret med nye stationer per 16. juli).

For at nå det centrale Lissabon med metro fra lufthavnen skal man skifte fra Rød Linje til Grøn Linje på Alameda metro-stationen.

 

 

Din vurdering:Sommervejr i Portugal – 38-40 grader i skyggen i Lissabon midt i juli 2012

Sommeren er for alvor kommet til Portugal.

Den 16-17 juli 2012 bliver vejret over hele Portugal særdeles varmt med temperaturer mellem 30 og 41 grader.

Meteologisk institut i Portugal forudser at Lissabon bliver blandt de varmeste hovedstæder i Europa midt i juli med mellem 38 og 40 grader midt på dagen (16-17 juli).

Herefter vil temperaturen i Lissabon falde med 5-10 grader i en periode på 4-5 dage før den næste varmebølge når Portugals hovedstad.

I det indre Portugal på grænsen til Spanien vil temperaturen den 16-17 juli sandsynligvis nå 40-42 grader.

Vejret på Algarvekysten
For feriegæster på Algarvekysten er der heller ingen grund til bekymring.

Varmen fortsætter sandsynligvis i resten af juli med temperaturer (16-26 juli 2012) på mellem 29 og 34 grader.

Se også: Vejret på Algarvekysten.  

Husk solcreme
Der er udsigt til kraftig UV–stråling i hele Portugal, så brug er solcreme er nødvendigt, og børn skal ikke opholde sig i solen uden tøj på kroppen.

Se den aktuelle UV-stråling i Portugal.

Din vurdering:OECD spår over 16% arbejdsløshed i Portugal i år 2013

Den økonomiske samarbejdsorganisation OECD har offentliggjort nye estimater for arbejdsløshed i medlemslandene.

Stigende arbejdsløshed i Portugal
Portugal er i år 2012 i recession med et anslået fald i den økonomiske aktivitet på omkring 3% (mod tidligere anslået 3,4%).

Blandt de afledte effekter er stigende arbejdsløshed, som OECD for Portugals vedkommende anslår vil lande på omkring 16,3% per ultimo 2013.

I Grækenland vil arbejdsløsheden stige til 21,6% per ultimo 2013, mens det tredje land, der har modtaget hjælpepakke: Irland, vil opleve en reduceret arbejdsløshed per ultimo 2013 på omkring 14,2%.

I Spanien vil arbejdsløsheden ifølge OECD stige til 25,4% i løbet af 2013, men vil derefter falde svagt til formodentlig 25,2%.

Fald i arbejdsløshed i Tysland, Danmark og Sverige
Nogen lande; herunder Danmark, vil i 2013 opleve et fald i arbejdsløsheden.

OECD forudsiger at arbejdsløsheden i Danmark vil falde til 7,4%, Sverige vil opleve et fald til ligeledes 7,4% og i Tyskland vil arbejdsløsheden nå ned på 5,2%.

Se OECD database-materiale over anslået arbejdsløshed (åbner som Excel-fil).

Din vurdering:Medicinal-giganten Merck lægger pres på Portugal

Merck, den internationalt kendte producent af medicin er træt af at vente på sine penge.

Portugisiske hospitaler bagud med betalingen
Merck producerer et bredt spektrum af medicin til behandling af eksempelvis diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft. Desuden markedsfører Merck en lang række vacciner; eksempelvis MMR og herpatitis-vacciner.

Offentlige hospitaler i Portugal er i gennemsnit 550 dage om at betale deres regning til Merck, skriver Financial Times Deutschland.

I alt skylder den portugisiske stat efterhånden medicinalproducenten Merck omkring 1,5 milliarder euro.

Pres via mindre leveringer og forskningsallokering
For Merck er der et stigende antal lande i Europa; herunder Grækenland, Italien, Spanien og Portugal, der venter meget længe med at betale for leverede produkter.

Som modtræk har Merck meldt ud at der kun gives 90 dages kredit samt at investeringer i forskning i Portugal, kan ende med at blive omlagt til andre lande, hvis Portugal ikke får bragt det skyldige beløb betragteligt ned.

Fra Portugals side bliver der gjort forsøg på at forlænge betalingsfristen, og det ømtålelige spørgsmål om Portugal overhovedet kan og vil betale gammel gæld er endog bragt i spil.

Se historien om Merck og de portugisiske statshospitaler på eksempelvis TheLocal.de.

Din vurdering:Den portugisiske forfatningsdomstol underkender sparemetode der kun rammer offentlige ansatte

Forfatningsdomstolen i Portugal har afsagt kendelse om én af den siddende regerings væsentligste spareforanstaltninger.

Den ekstra beskatning og for nogen højtlønnede total afskaffelse af den 13. og 14. månedsløn for offentligt ansatte, der er planlagt til at træde i kraft i år 2012 er i strid med den portugiske grundlov.

Årsagen er at spare-foranstaltningen, der allerede blev introduceret delvist med en generel ekstra beskatning af den ekstra månedsløn til jul i år 2011, ikke gælder ansatte i private virksomheder.

Offentlige ansatte ned i løn
Offentlige ansatte er uden tvivl blevet ramt specielt hårdt i forbindelse med de omfattende besparelser i Portugal.

Der er dog mange, som mener at de offentlige ansatte i Portugal længe har været rigeligt forkælede i forhold til den gennemsnitlige privatansatte.

De offentlige ansatte i Portugal har i stor udstrækning oparbejdet privilegier og for nogen gruppers vedkommende lønniveau’er og attraktive aflønningsformer for slet ikke at tale om omfattende frynsegoder, der for de fleste normalt ansatte i den private sektor ikke er mulige at opnå. 

Se også artikel på BBC.

Din vurdering:Portugal World Heritage – fæstningsværker omkring grænsebyen Elvas udnævnt til Verdensarv

Portugal har fået sit 14. World Heritage site.

Den 30. juni blev man på UNESCO konferencen i St. Petersborg enige om at udnævne fæstningsværkerne i Elvas og dermed også Elvas by på grænsen mellem Spanien og Portugal til verdenarv.

Se mere om Elvas World Heritage på UNESCO hjemmesiden.

Elvas fæstningen på grænsen til Spanien
Byen Elvas ligger på en bakketop 8 km nordvest for Guadiana floden i det østligste Alentejo.

Nærmeste større by er Portalegre, men den langt mindre by Elvas med omkring 15.000 indbyggere har en unik seværdighed.

Byen ligger omkranset af ét af de største fæstningsværker i Portugal. Elvas fæstningen, som den står i dag, blev opført i det 17. århundrede som værn mod spanske felttog mod Portugal.

I årene omkring 1640 til 1668 holdt Elvas fæstningen stand mod spansk belejring flere gange. Under en belejring i 1659 fortælles det at 1000 mand i Elvas fæstningen (resten var døde af sygdom) holdt stand mod en spansk hær på 15.000 mand.

Elvas populær blandt spanske turister
Nutildags har de spanske invasioner taget en anden form.

Elvas ligger tæt på Spanien og besøges af et stort antal spanske turister med historisk interesse.

Grænsebyen Badajoz i Spanien (ca. 150.000 indbyggere) ligger kun små 20 kilometer fra Elvas. De to byer i henholdsvis portugisiske Alentejo og spanske Extremadura er i øvrigt venskabsbyer.

Se billeder fra Elvas World Heritage fæstningen.

Moderne fæstning med bastioner og aquadukt
Elvas anlægget var et super-moderne fæstningsværk efter datidens forhold.

Den blev designet af den hollandske jesuit Padre João Piscásio Cosmander, og er den bedst bevarede fæstning i verden udført efter hollandsk tradition.

Der er gjort udbredt brug af bastioner d.v.s. fremskudte fæstningsværker, der sammen højdeforskellene gjorde det muligt af forsvare positionen og tilføje fjenden betydelige tab.

For at forsyne fæstningen og Elvas by med vand er der anlagt en aquadukt; Amoreira Aqueduct, som gjorde det muligt at modstå længerevarende belejringer.

Elvas ligger 85 km øst for Evora af hovedvej E90/A6. Afstanden til Elvas fra Lissabon er omkring 200 km (også ad A6/E90 - retning Spanien).

Herunder en privat video optaget i Elvas:

Din vurdering:Fodbold rangliste juli 2012 – Danmark bedre end Brasilien ifølge FIFA verdensranglisten

Interessen for fodbold efter en intensiv måned med EM 2012 fodbold fra Polen og Ukraine er stilnet af.

Juli-FIFA ranglisten giver dog et af de sjældne oplevelser – nemlig at Danmark ifølge FIFA verdensranglisten har et bedre landshold end Brasilien (!)

Danmarks fodboldlandshold har aldrig nogen sinde før været bedre end Brasiliens fodboldlandshold siden FIFA ranglisten blev ‘opfundet’ i august 1993.

Brasiliens dårligste FIFA placering
Det skal bemærkes at Brasilien heller aldrig nogen sinde har været så dårligt placeret.

Hidtil dårligste FIFA rangliste placering for Brasilien var netop ved FIFA ranglistens ‘fødsel’ i august 1993, hvor Brasilien var nummer 8 (Danmark var også dengang nummer 10 på FIFA ranglisten).

‘Stillingen’ er per juli 2012 følgende blandt de 15 bedste hold på FIFA’s verdensrangliste:

FIFA rangliste juli 2012

 1. Spanien
 2. Tyskland
 3. Urugyay
 4. England
 5. Portugal
 6. Italien
 7. Argentina
 8. Holland
 9. Kroatien
 10. Danmark
 11. Brasilien
 12. Grækenland
 13. Rusland
 14. Frankrig
 15. Chile

Se hele FIFA ranglisten for juli 2012 samt pointfordeling.

Din vurdering:Nuno Gomes til Blackburn – kendt portugisisk fodboldspiller ikke færdig med karrieren endnu

Den legendariske Nuno Gomes, som scorede 4 mål i EM 2000 slutrunden i Holland/Belgien, har mod på flere udfordringer.

Gomes har som 36-årig indgået kontrakt med Blackburn Rovers, der måtte se sig slået ud af den engelske Premier League i sidste sæson.

Erfaren landsholdsspiller
Nuno Gomes er med sine 79 landskampe for Portugal én af de mest erfarne spillere i Portugal.

I sine 293 kampe for Benfica fik Gomes bolden i nettet 125 gange.

Gomes var en kort periode i 2000-2002 på kontrakt med Fiorentina i Italien. De øvrige 15 års fodboldkarriere blev tilbragt i portugisiske klubber; heraf ca. 11 år i Benfica.

Den pæne og ungdommeligt udseende Nuno Gomes er særdeles populær i Portugal blandt de kvindelige fodboldfans, og optræder med jævne mellemrum i TV-shows.

Se artikel om Nuno Gomes transfer til Blackburn på Daily Mail.

Din vurdering:Rio de Janeiro udnævnt til World Heritage site

Den pulserende storby, feriedestination og samba-hovedstad i Brasilien; Rio de Janeiro blev søndag den 1. juli udnævnt til World Heritage (verdensarv) af UNESCO.

Se mere på UNESCO hjemmesiden.

Rio de Janeiro World Heritage
Rio de Janeiro er blevet inkluderet i verdens World Heritage som kulturområde.

Nærmere bestemt handler Rio de Janeiro verdensarven om det såkaldte Carioca-område (landskab) med den 30 meter høje Jesus-figur også kaldet Christ the Redeemer. Statuen står på en 700 meter høj klippetop og kan ofte ses ved indflyvning til eksempelvis Rio de Janeiro-Galeão  internationale lufthavn.

Desuden dækker World Heritage udnævnelsen Tijuca National Park, Rio de Janeiros botaniske have, Corcovado bjergene ved Rio, bjergene, der omkranser Guanabara-bugten og det internationalt kendte Cobacabana kystområde samt klippeøerne udfor Rio de Janeiro. Området under UNESCO’s anbefalede beskyttelse omfatter Botafogo bugten og den såkaldte sukkertop i havet ud for Rio.

Rio de Janeiro er blandt de mest populære oversøiske feriedestinationer for portugisere.

Se også: Vejret i Rio de Janeiro.

Relateret artikel: Rio de Janeiro var kortvarigt Portugals hovedstad.

Rio de Janeiro skal være vært for OL i år 2016, og allerede i år 2014 er Rio i fokus, når der spilles der kampe i Rio de Janeiro på Estádio do Maracanã i forbindelse med VM fodbold 2014.

Herunder OL 2016 optakts-video:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »