Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkOplevelser for børn i Portugal – konkurrencer i bygning af sandslotte i august 2012

Fra den 3. til 23. august 2012 afholdes indledende runde i årets konkurrence i at bygge sandslotte.

Alle børn mellem 6 og 14 år kan deltage.

Der konkurreres i to klasser:

  • 6-10 år – byggetid 50 minutter
  • 11-14 år – byggetid 60 minutter

Deltagere møder op på stranden midst en halv time før konkurrencen begynder.

Der skal vises ID (alder), og hver aldersklasse har plads til max. 30 deltagere.

Se regler for konkurrencen Construções na Areia 2012.

60 års jubilæum – konkurrence på 24 strande
Konkurrencen finder sted på 24 stande i Portugal. Der er til lejligheden indhegnet et område på sttrandene på 500 kvadratmeter.

I Lissabon-området afholdes konkurrencen på Carcavelos strand den 8. august kl. 10.30.

Se alle konkurrence-dato’er for bygning af sandslotte i hele Portugal. Tilmelding sker så vidt vurderes på email angivet på kalenderen eller på turistkontoret i det pågældende område.

Finalen afholdes på Tamariz stranden i Estoril den 2. september kl. 10.00.

Avisen Diario Notícias er hovedsponsor. Traditionen blev startet i 1952. Det er således 60. år at konkurrencen for børn i bygning af sandslotte i Portugal afholdes.

Se video herunder fra 2008 konkurrencen på Foz do Arelho stranden ved Caldas da Rainha:

Din vurdering:Kørekort skal fornys i Portugal hvert 10. år - nye regler fra 2013

Nye regler for udstedelse af kørekort betyder at portugisere og andre med fast ophold (opholdstilladelse) i Portugal skal op til fornyet teori-prøve og sundhedscheck.

Alle portugisiske kørekort udstedt fra og med 2. januar 2013 udløber efter 10 år, såfremt indehaver er over 30 år.

Herefter skal kørekortet fornys (teori-prøve og praktisk prøve samt helbredstest) hvert 10. år indtil alderen 60 nås. Herefter skal kørekortet udskiftes hvert 5. år indtil indehaver bliver 70, hvorefter der er ny teoriprøve/køreprøve og helbredstest hvert andet år.

De portugisiske myndigheder angiver dog at for indehavere af kørekort med en alder på mellem 30 og 40 år er fornyelsen 'administrativ'.

Ovenstående regler gælder for kørekort til personbil, motorcykler og scootere. For kørekort til lastbiler og busser er intervallerne kortere.

Udlændinge i Portugal
Har man opholdstilladelse (Residência) i Portugal, skal man senest 30 dage efter udstedelsen af opholdstilladelsen ansøge om at få godkendt sit nationale kørekort (registreret ved myndighederne) eller udstedt et portugisisk kørekort. Se transportministeriets hjemmeside.

Det portugisiske kørekort udstedes administrativt på basis ef et gyldigt kørekort for EU-borgere og koster per juli 2012 €30.

Man risikerer bøde, hvis man ikke har et portugisisk kørekort (eller et registreret EU-kørekort) – og politiet i Portugal er allerede gået igang med at spørge om et sådant, når man som udlænding bliver stoppet i en bil på portugisiske plader.

Undtagelsen for at skulle have portugisisk kørekort omfatter turister og andre besøgende i Portugal. Her gælder hjemlandets kørekort for EU-borgere i 90 dage. Herefter skal man strengt taget ansøge om portugisisk kørekort eller registrere sit EU kørekort hos de portugisiske myndigheder.

Reglerne for kørsel i Portugal på et udenlandsk (EU) kørekort vil dog ofte blive afviget, såfremt man ikke har adresse i Portugal, idet politiet ikke ønsker at irritere turister mere end nødvendigt.

Regler om kørekort for udlandsdanskere i Portugal
Der er også stor forskel på, hvordan de enkelte EU-lande rådgiver deres befolkning omkring anvendelse af nationale kørekort i Portugal. Se eksempelvis de britiske anvisninger og tyske anvisninger (åbner som pdf).

Medlemslandene er dog enige om at når kørekortet skal fornys, skal det ske i bopælslandet, såfremt bopælslandet er inden for EU.

I Portugal vil man, hvis man får en bøde for en trafikforseelse der indkluderer klip i kortet, såfremt man har bopæl (adresse) i Portugal, også blive tvunget til at få portugisisk kørekort.

…………………………………………………..

Ovenstående oplysninger bygger på omtale af nye regler i engelsksprogede publikationer på nettet per juli 2012. Specielt grænsen for ophold af turistmæssig karaktér på 90 dage har det ikke været muligt at efterprøve.

Din vurdering:Skovbrand på Madeira og i Algarve (Tavira) 18-19-20-21 juli 2012

En større skovbrand brød den 18. juli ud på Madeira tæt på byen Camacha få kilometer fra hovedbyen Funchal.

Se også: Brand på Madeira august 2013

Mere end 1500 brandfolk forsøger at få ilden under kontrol.

Det er lykkedes at begrænse udbredelsen, men branden er så stor og området så tørt at man den 19. juli ikke kan sige noget om, hvornår skovbranden på Madeira er slukket.

Fra Lissabon blev der den 19. juli sent et militært Hercules fly afsted med 91 brændfolk og materiel til at støtte Madeiras lokale myndigheder.

Ingen er hidtil omkommet eller kommet alvorligt til skade, men mange lokale indbyggere har valgt at forlade området omkring Camacha.

Den 19. juli koncentrerer brandfolkene sig om at forhindre at folk kommer til skade og at ilden breder sig. Der er store materielle skader, hvis omfang endnu ikke per 19. juli er opgjort.

Update 20. juli - Madeira og Algarve
Myndighederne på Madeira melder om at branden er under kontrol, men stadig forvolder skade. Mange har været nødt til at forlade deres hjem i Camacha-området. Funchal er ikke påvirket.

I Tavira i Algarve (beliggende i det østligste Algarve tæt på Spanien) har en brand udviklet sig til at omfatte omkring 1/3 af en kommune. 

Man overvejer at erklære området omkring Tavira for katastrofe-område, men der er også her den 20. juli 'kun' tale om materielle skader. 

Over 500 brandfolk med 150 køretøjer samt desuden 3 slukningshelikoptere og Portugals samlede flåde af 4 slukningsfly er igang med at bekæmpe branden tæt på Tavira. Der er indhentet forstærkninger af brandfolk fra byerne Porto og Leiria.

Tavira er populær specielt for spanske turister. De fleste besøgende fra Nordeuropa besøger primært andre dele af Algarvekysten, der ikke er påvirket af branden i Tavira området - se kort over Algarve.

Oplysninger til offentligheden om brande i kontinental-Portugal kan findes på ANPC hjemmesiden (link til engelsk version).

Update 21. juli - Madeira og Algarve
Branden ved Tavira er svær for brandfolkene at få bugt med. Over 1000 mand arbejder konstant med at bekæmpe ilden ved Tavira, skriver portugisiske aviser den 21. juli.

6 brandfolk er kommet lettere til skade og en håndfuld huse og et brandslukningskøretøj er udbrændt. Ilden har bredt sig til den nærliggende kommune São Brás de Alportel.

På Madeira er situationen ved at forbedre sig. Mange steder har brandfolkene nedkæmpet ilden, som dog stadig brænder visse steder uden for Funchal - og da der altid er risiko for at ild blusser op igen, forestår der stadig et omfattende slukningsarbejde.

Update 23. juli - Madeira og Algarve
Både i Tavira (Algarve) og på Madeira er brandene nedkæmpet. Der foretages efterslukning - i Tavira af op mod 450 mand.

I Abrantes blev en kvindelig redningsarbejder dræbt søndag d. 22 juli, da hendes køretøj var indvolveret i en ulykke på vej til en brand.

Se billeder fra skovbranden i juli 2012 i Santa Cruz området på Madeira herunder (18-19 juli):

Din vurdering:Danske sejlskibe til Tall Ships Race i Lissabon 19-22 juli - se George Stage og Store Bjørn

Det store sejler-event Tall Ships Race er nået til Lissabon.

Blandt deltagerne er de to danske skoleskibe Store Bjørn og George Stage.

Se program for Tall Ships Race Lissabon 2012.

Store Bjørn har flere gange været i Portugal. Se artikel fra 2007 om danske sejlskibe i Cascais.

Tall Ships Race Lissabon 2012
Først og fremmest er Tall Ships Race en mulighed for at opleve de større og mindre sejlskibe live. Der er adgang for publikum med nærmere angivne besøgs-tider på en stor del af de større skibe.

Omkring 5000 sejlere; primært elever på store skoleskibe, deltager i Tall Ships Race Lissabon.

Skibene ligger ved Santa Apolonia kajen i det centrale Lissabon.

Se mere på Tall Ships Lisboa hjemmesiden (meget trafik så kan være svært at komme igennem). Tall Ships Racet arrangeres hvert år. I 2008 besøgte de store sejlskibe Madeira.

Herunder intro-video til Lissabon Tall Ship Race 2012:

Din vurdering:Portugals økonomi på rette spor – IMF tilfreds med udvikling i juli 2012

Portugal har fået udbetalt endnu en portion af den €78 milliarder store hjælpepakke, der blev tildelt i foråret 2011.

IMF, Den Internationale Valutafond, siger i forbindelse med udbetalingen, at Portugal er på rette vej til at reducere underskuddet på de offentlige finanser.

Se mere på eksempelvis Jyllandsposten.

Spredte strejker i Portugal
Der går i sommeren 2012 ikke en uge i Portugal uden at en faggruppe truer med eller afholder strejke.

Den store samlede reaktion mod regeringens sparetiltag fra de offentlige ansattes side har dog hidtil været stærkt begrænset.

I starten af juli 2012 var det lægernes, sygeplejeskernes og andet sundhedspersonales tur til at nedlægge arbejdet – det blev dog kun til 48 timers delvis arbejdsnedlæggelse.

Løst ansatte sygeplejersker i Lissabon vil strejke igen den 20. juli. Denne gruppe har ifølge portugisiske medier en speciel lav løn på ned til €650 per måned for en 40 timers arbejdsuge.

Ændringer i rabat-ordning for studerende og pensionister
Også Portugals studerende og pensionister må holde for.

Regeringen vil ændre rabatordningen på offentlig transport fra den hidtidige 25% studenterrabat til en rabat baseret på indkomst for studerende (eller deres forældre) op til 23 år.

Rabatten på offentlig transport for pensionister og studerende i Portugal er allerede blevet reduceret fra 50% til 25%.

Din vurdering:Lissabons metro forlænget til lufthavnen – metrostation Aeroporto åbnes 17. juli 2012

Lissabons infrastruktur forbedres væsentligt per 17. juli.

Metro til Lufthavnen i Lissabon
Hidtil har det kun været muligt at komme til lufthavnen i Lissabon med bus eller taxi, hvilket har gjort turen til Lissabon Lufthavn fra andre dele af Lissabon en anelse besværlig og unødigt tidskrævende.

Med den nye forlængede røde metrolinje vil der være direkte metroforbindelse fra Oriente (Expo-98 området) til lufthavnen.

Udvidelsen af den røde linje (Oriente-Aeroporto) giver 3 nye metro-stationer: Moscavide, Encarnação og Aeroporto.

De nye Lissabon metro-stationer ligger i forlængelse af Oriente-stationen på rød linje, der per 2012 ender på metrostationen São Sebastião i bydelen São Sebastião da Pedreira – se de nye metro-stationer på kort over Lissabon.

Kort over Lissabons metro
På hjemmesiden for Lissabons metro-operatør: Metro-Lisboa kan findes det samlede rutekort over Lissabons metro (endnu ikke opdateret med nye stationer per 16. juli).

For at nå det centrale Lissabon med metro fra lufthavnen skal man skifte fra Rød Linje til Grøn Linje på Alameda metro-stationen.

 

 

Din vurdering:Sommervejr i Portugal – 38-40 grader i skyggen i Lissabon midt i juli 2012

Sommeren er for alvor kommet til Portugal.

Den 16-17 juli 2012 bliver vejret over hele Portugal særdeles varmt med temperaturer mellem 30 og 41 grader.

Meteologisk institut i Portugal forudser at Lissabon bliver blandt de varmeste hovedstæder i Europa midt i juli med mellem 38 og 40 grader midt på dagen (16-17 juli).

Herefter vil temperaturen i Lissabon falde med 5-10 grader i en periode på 4-5 dage før den næste varmebølge når Portugals hovedstad.

I det indre Portugal på grænsen til Spanien vil temperaturen den 16-17 juli sandsynligvis nå 40-42 grader.

Vejret på Algarvekysten
For feriegæster på Algarvekysten er der heller ingen grund til bekymring.

Varmen fortsætter sandsynligvis i resten af juli med temperaturer (16-26 juli 2012) på mellem 29 og 34 grader.

Se også: Vejret på Algarvekysten.  

Husk solcreme
Der er udsigt til kraftig UV–stråling i hele Portugal, så brug er solcreme er nødvendigt, og børn skal ikke opholde sig i solen uden tøj på kroppen.

Se den aktuelle UV-stråling i Portugal.

Din vurdering:OECD spår over 16% arbejdsløshed i Portugal i år 2013

Den økonomiske samarbejdsorganisation OECD har offentliggjort nye estimater for arbejdsløshed i medlemslandene.

Stigende arbejdsløshed i Portugal
Portugal er i år 2012 i recession med et anslået fald i den økonomiske aktivitet på omkring 3% (mod tidligere anslået 3,4%).

Blandt de afledte effekter er stigende arbejdsløshed, som OECD for Portugals vedkommende anslår vil lande på omkring 16,3% per ultimo 2013.

I Grækenland vil arbejdsløsheden stige til 21,6% per ultimo 2013, mens det tredje land, der har modtaget hjælpepakke: Irland, vil opleve en reduceret arbejdsløshed per ultimo 2013 på omkring 14,2%.

I Spanien vil arbejdsløsheden ifølge OECD stige til 25,4% i løbet af 2013, men vil derefter falde svagt til formodentlig 25,2%.

Fald i arbejdsløshed i Tysland, Danmark og Sverige
Nogen lande; herunder Danmark, vil i 2013 opleve et fald i arbejdsløsheden.

OECD forudsiger at arbejdsløsheden i Danmark vil falde til 7,4%, Sverige vil opleve et fald til ligeledes 7,4% og i Tyskland vil arbejdsløsheden nå ned på 5,2%.

Se OECD database-materiale over anslået arbejdsløshed (åbner som Excel-fil).

Din vurdering:Medicinal-giganten Merck lægger pres på Portugal

Merck, den internationalt kendte producent af medicin er træt af at vente på sine penge.

Portugisiske hospitaler bagud med betalingen
Merck producerer et bredt spektrum af medicin til behandling af eksempelvis diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft. Desuden markedsfører Merck en lang række vacciner; eksempelvis MMR og herpatitis-vacciner.

Offentlige hospitaler i Portugal er i gennemsnit 550 dage om at betale deres regning til Merck, skriver Financial Times Deutschland.

I alt skylder den portugisiske stat efterhånden medicinalproducenten Merck omkring 1,5 milliarder euro.

Pres via mindre leveringer og forskningsallokering
For Merck er der et stigende antal lande i Europa; herunder Grækenland, Italien, Spanien og Portugal, der venter meget længe med at betale for leverede produkter.

Som modtræk har Merck meldt ud at der kun gives 90 dages kredit samt at investeringer i forskning i Portugal, kan ende med at blive omlagt til andre lande, hvis Portugal ikke får bragt det skyldige beløb betragteligt ned.

Fra Portugals side bliver der gjort forsøg på at forlænge betalingsfristen, og det ømtålelige spørgsmål om Portugal overhovedet kan og vil betale gammel gæld er endog bragt i spil.

Se historien om Merck og de portugisiske statshospitaler på eksempelvis TheLocal.de.

Din vurdering:Den portugisiske forfatningsdomstol underkender sparemetode der kun rammer offentlige ansatte

Forfatningsdomstolen i Portugal har afsagt kendelse om én af den siddende regerings væsentligste spareforanstaltninger.

Den ekstra beskatning og for nogen højtlønnede total afskaffelse af den 13. og 14. månedsløn for offentligt ansatte, der er planlagt til at træde i kraft i år 2012 er i strid med den portugiske grundlov.

Årsagen er at spare-foranstaltningen, der allerede blev introduceret delvist med en generel ekstra beskatning af den ekstra månedsløn til jul i år 2011, ikke gælder ansatte i private virksomheder.

Offentlige ansatte ned i løn
Offentlige ansatte er uden tvivl blevet ramt specielt hårdt i forbindelse med de omfattende besparelser i Portugal.

Der er dog mange, som mener at de offentlige ansatte i Portugal længe har været rigeligt forkælede i forhold til den gennemsnitlige privatansatte.

De offentlige ansatte i Portugal har i stor udstrækning oparbejdet privilegier og for nogen gruppers vedkommende lønniveau’er og attraktive aflønningsformer for slet ikke at tale om omfattende frynsegoder, der for de fleste normalt ansatte i den private sektor ikke er mulige at opnå. 

Se også artikel på BBC.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »