Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkVikingeskibe skal sejle på Douro-floden

Viking River Cruise, arrangører af krydstogter på alverdens floder, har investeret i 16 nye, såkaldte viking langskibe, der skal stævne ud i løbet af 2014.

På Douro-floden skal to af de nye vikingeskibe efter planen sejle fra Portugal til Spanien og tilbage igen. Skibene, der har fået navnene Viking Torgil og Viking Hemming og efter signede være specielt designet til at sejle på Douro-floden, er lidt anderledes end søsterskibene, der skal sejle på andre af Europas store floder.

Luksuskrydstogt på vikingskib
Mange forbinder nok et vikingeskib med et elendigt liv til søs, kun overgået af endnu mere hårdt arbejde med en åre i hænderne i timevis. Her skal man dog ikke selv tage årer med på ferieturen, for at få disse to vikingskibe til at sejle derudaf, men i stedet bare læne sig tilbage og nyde den luksus, fartøjerne er blevet indrettet med. Fælles for dem alle er, at man har benyttet samme håndværksmetode enkelte steder, som de gamle vikingskibsbyggere brugte.

Skibene skiller sig lidt ud fra den gængse opfattelse af indretningen på et vikingskib, idet der er swimmingpool på dækket, gourmetrestaurant, internet, bibliotek og mulighed for forbedre sit golf put på de dertil indrettede små golf greens.

Hvert skib har en gudmoder
Fartøjerne, der blandt andet er bygget på værfter i Avignon, Frankrig og Rostock, Tyskland, blev alle hver for sig døbt af en notabilitet eller lokal personlighed, mest berømt er nok den franske sangerinde Mireille Mathieu, der udover at kaste den traditionelle Champagneflaske mod skibets skrog, også gav vikingeskibene en maritim velsignelse med på vejen.

Video: rundvisning på et moderne vikingskib

Din vurdering:Manchester City vil overtage aktiemajoritet i fodboldklubben Estoril Praia

Flere portugisiske fodboldsites fortæller, at den engelske Premier League klub Manchester City er klar til at overtage 74 procent af aktierne fra selskabet bag den lille fodboldklub Estoril Praia for 15 mio. euro.

Det er avisen O Jogo der har bragt historien i spil og det skal pointeres, at intet er på plads endnu.

Rygtet har baggrund i Manchester Citys meget pressede økonomiske situation og på trods af at den anden klub fra Manchester ejes af en stenrig oliesheik (der angiveligt er god for 121 mia. kr.), er klubben gældsramt til langt over det forretningsmæssigt ansvarlige.

Manchester City rammer langt over gældsloftet – Financial Fair Play
Det engelske fodboldforbund har til denne sæson 2013/14 indført skærpede regler for klubber med kæmpegæld, det såkaldte Financial Fair Play (FFP), der reelt betyder, at klubberne har fået et økonomisk loft over, hvor stor skyld der må være i fodboldforretningen.

Det skulle for Manchester City være muligt at komme udenom disse regler, ved at overtage en del af aktierne og investere i en anden klub.

I 2012 havde Manchester City et minus i regnskabet på 112 mio. euro, mens de røde tal i 2013 dog kun var på 62 mio. euro.

Estoril ligger lige nu på en solid 4. plads i Portugals bedste fodboldrække Primeira Liga, pointmæssigt ikke langt under ’De Tre Store Klubber’ i Primeira Liga – Benfica, Sporting Lissabon og Porto.

Indtil videre er der ikke noget videre konkret om overtagelsen af Estoril Praia, men den virker dog mere sandsynlig end historien om Manchester Citys måske forestående 2014 sommerkøb af Leonil Messi fra Barcelona for intet mindre end 200 mio. euro.

Din vurdering:Fiskerestauranter i Lissabon – Peixe em Lisboa 2014 er tilbage igen 3-13. april

Den syvende udgave af Lisbon Fish & Flavours løber i år af stablen fra 3. til 13. april 2014 og der venter som sædvanlig en masse gastronomiske oplevelser for de, der ønsker at prøve noget ud over det sædvanlige.

Er du træt af dine madlavningsevner? – lær noget nyt
Festivalen, der finder sted i Pátio da Galé – Terreiro do Paço i hjertet af Lissabon, har blandt andet til formål at udbrede kendskabet til fisk og skaldyr, tilberedt af kokke, der kan deres kram.

Vil man lære noget nyt kan man tilmelde sig madlavningskurser – cooking classes – og prøve kræfter sammen med nogle af landets dygtigste kokke.

Live gastronomiske præsentationer
Festivalen samler en del gode restauranter og invitere kreative køkkenchefer fra ind og udland, til at komme og give et bud på, hvordan en lækker ret skal smage og ikke mindst gøre sig på en tallerken. Der er opvisning med publikum på og det er vel det tætteste man kan komme på et tv madlavningsprogram i virkeligheden. Se hvordan det spænder af, i videoen nederst.

Gourmet marked
I de 11 dage festivalen løber, vil der også være et gourmet marked, hvor muligheden er til stede for at købe de produkter, man eventuelt lige har set de professionelle anvende, eller man selv har jungleret med på et lille madlavningskursus. Det siges, at der er mere end 500 produkter af høj klasse at vælge imellem.

Ti fiskerestauranter tilbyder gode smagsoplevelser
Der skulle være god mulighed for at prøve noget nyt på den kulinariske front, når hele 10 restauranter tilbyder smagsprøver på fiske og skaldyrsretter. Man bestemmer selv hvornår man ønsker at smage, da alle restauranter har åbent fra 12-24 hver dag under festivalen. Det koster dog lidt ekstra udover entrébilletten og portionerne er ikke store. Men det kan helt sikkert anbefales alligevel, hvis alene tanken om en lækker fiskeret får tænderne til at løbe i vand.

Læs også: Peixe em Lisboa 2013

Madlavningskurser – udvid dine egne evner i køkkenet
Det sker tit, at man står i supermarkedets fiskeafdeling og tænker, at der er alt for mange fiske varianter at vælge imellem. Og ikke mindst tænker man, gad vide hvordan de skal tilberedes og hvordan?

Det er der nu råd for, da festivalen tilbyder alle, at komme på et madlavningskursus i tilberedning af lækre fiskeretter. Kom i et par timers selskab med dygtige køkkenchefer og lær, på en sjov måde, et par tips og tricks til at gøre det nemmere at vælge en fisk i kølemontren, næste gang der skal købes ind til middagsmad. Tilmeld dig her.

Se liste over aktiviteter: Peixe em Lisboa 2014

Hvilken vin til hvilken fiskeret?
Beslutter man sig for at lære at lave fiskeretter fra bunden, så ville det næsten være en skam ikke også at vide, hvilken vin der passer til netop den type fisk, man tilbereder. Det kan optimere hele smagsoplevelsen og sanseindtrykkene,

Der afholdes kurser i såkaldt Pairing, der gerne skulle forbedre kendskabet til forholdet mellem mad og vin.

Michelin kokke viser det ypperste
Stjernekokke fra Portugal, Spanien, Italien og Brasilien er til stede for at vise lige præcis deres bud på en lækker fiskeret. Flere af restauranterne, køkkencheferne repræsentere, er også belønnet med den meget eftertragtede Michelin stjerne. De garantere alle som en, at det bliver en ekstraordinær oplevelse, når først de viser deres evner.

Hvad koster det at deltage?
Prisen for en dagsbillet er 15 €.

I prisen indgår adgang til Gourmet markedet og aktiviteter som madlavningskurser, køkkenchefernes liveshow, samtaler og debatter om vinkendskab, musikalsk underholdning og meget andet. Entréprisen inkluderer ikke kurset winepairing, samt smagsprøver på de forskellige restauranter.

Hver af restauranterne, der deltager i Lisbon Fish & Flavours, præsenterer deres bud på en fiske- og skaldyr smagsprøve til priser fra 4-12 euro pr. restaurant. Åbningstiderne er fra kl. 12 til midnat.

Winepairing koster yderligere 15 euro.

Har man mulighed for at komme på lidt skæve tidspunkter, kan man tilkøbe lidt ekstra for en billig penge, inklusive smagsprøver på restauranterne og drinks. Læs mere om hvordan man køber billet til Peixe em Lisboa 2014.

Herunder video fra Peixe em Lisboa 2013 – Lisbon Fish and Flavours ’13

Din vurdering:Portugisiske sygeplejesker har stor succes med at finde arbejde i Storbritannien

Ifølge tal, offentliggjort af kontoret for indvandringsstatistik i Storbritannien, steg tilstrømningen af portugisiske statsborger til UK i 2013, skriver avisen The Portugal News.

Portugisere strømmer til Storbritannien
Mere end 30.000 fandt vej til UK i 2013 og det er 10.000 mere end året før. I alt forlod 120.000 portugisiske statsborgere Portugal i 2012, så baseret på de tal søger en ud af fire portugisere, der vælger at finde arbejde udenfor landets grænser, til Storbritannien.

Statsborgere fra Portugal udgjorde den fjerdestørste gruppe af udenlandsk arbejdssøgende, der blev registeret på de kommunale kontorer i Storbritannien, overgået af Polen, Spanien og Italien i nævnte rækkefølge.

Veluddannede sygeplejesker har gode muligheder
Især veluddannede sygeplejesker har søgt job i UK. Mere præcist er 773 portugisiske sygeplejesker registrerede i 2013 hos sygeplejerske organisationen i Storbritannien, der administrerer de nytilkomne. Der er tale om en eksplosiv stigning siden 2006/2007, hvor kun 20 portugisiske statsborgere søgte om arbejde på dette felt.

Ifølge talsmanden for sygeplejesker i Portugal Nuno Pinto, skyldes stigningen blandt andet interessen for den høje kvalitet portugisiske sygeplejesker besidder. De er veluddannede og taler meget bedre engelsk end deres medansøgere fra Spanien og Italien, som også forsøger at få foden indenfor på de britiske hospitaler.

Nuno Pinto mener, at der er tale om, at ansøgere fra Portugal har en større professionel holdning til faget, er blandt de bedst uddannede i Europa, samt at de har tilegnet sig høje kompetencer i form af teknisk og teoretisk viden. Og så er portugisere rigtig gode til at tilpasse sig, understreger han.

Læs også: Udvandring fra Portugal fortsætter – engelsk hospital ansætter 42 portugisiske sygeplejesker

Udover Storbritannien søger portugisiske sygeplejersker også arbejde i andre verdensdele, såsom New Zealand, Australien, USA, Mellemøsten og Singapore.

Høj andel af portugisiske statsborgere i udlandet
The Portugal News skriver også, at 14,2 procent af Portugals befolkning bor uden for de nationale grænser. Indenfor OECD medlemslandene er det et af de højeste niveauer af udvandring, sammen med Irland, Mexico og New Zealand.

9.000 portugisere fik nyt statsborgerskab i 2011, ifølge tal fra Eurostat, skriver avisen Algarve resident. Frankrig, Schweiz og Luxemburg har åbnet dørene for størstedelen af de nye borgere, der samtidig beholder deres portugisiske statsborgerskab.

Din vurdering:Nyt dinosaur fund i Portugal - igen

Fossiler fra en ny dinosaur-art, der menes at have vandret rundt på den iberiske halvø for 150 mio. år siden, er fundet ved klippeformationen i Lourinhã, lige nord for Lissabon, ved et tilfælde.

Læs også: Dinosaur fund i Portugal

Det er ikke første gang forskere i Lourinhã støder på rester af de kæmpedyr, der betrådte jorden for millioner af år siden. I Lourinhã er der tidligere fundet rester af Torvosaurus tanneri, en lignede art der engang huserede i Rocky Mountains i Nordamerika.

Men en undersøgelse, bragt i det videnskabelige online magasin PLOS ONE, har fastslået, at der er tale om fossiler fra en anden kødspisende gigant dinosaur, der er blevet døbt Torvosaurus gurneyi og som altså huserede i det, der i dag kendes som Portugal. Forskere mener, at de begge har forfædre der går helt tilbage til den periode, hvor Atlanterhavet ikke var helt åbent og det europæiske og amerikanske kontinent ikke havde løsrevet sig helt fra hinanden.

Havde syleskarpe tænder
Torvosaurus gurneyi er forskellig fra sin amerikanske søster, idet den havde anderledes kæbeparti, skinneben og rygparti, samt færre tænder i overkæben. Disse 10 cm. lange tænder gjorde alligevel Torvosaurus gurneyi til en dødsensfarlig kødæder og den var højst sandsynligt også helt oppe i den trygge ende af fødekæden.

Se også:
Portugal Forum: Dinosaur-spor i Portugal

Et glubsk bæst
Torvosaurus gurneyi er ikke verdens største kødædende dinosaur man har kendskab til, men med en samlet kropslængde på 10 meter, et hoved på 1.15 meter, kløer på størrelse med en god, dansk hækkesaks og en samlet vægt på mellem 4 og 5 ton, har det med garanti ikke været en udpræget fornøjelse for andre af datidens levende væsener, at møde denne kæmpe.

T-Rex levede for ca. 70 mio. år siden
80 millioner år senere dominerer den nok så kendte T-Rex dinosaur landjorden. På dette tidspunkt var Torvosaurus gurneyi allerede for længst uddøet og blevet til de fossiler, man har fundet rester af i dag.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »