Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugals middelklasse hårdt ramt af krisen - 5 banker nedgraderet af Moody's

Fem af de største portugisiske banker er endnu engang blevet tildelt en nedgradering af kreditvurderingsvirksomheden Moody’s.

Det drejer sig om BES (Banco Esperito Santo), CDG (Caixa Geral de Deposito), Banco BPI, Banco Internacional de Madeira samt den spansk-ejede Banco Santander Totta, hvis portugisiske arm har et stort antal filialer i Portugal.

Se mere om marts 2012 nedgraderingen på Bloombergs.

Portugals statsgæld blev nedgraderet til "junk" også kaldet non-investment grade af Moody’s allerede i februar 2012. Med de nye vurderinger af de 5 portugisiske banker ligger 4 af dem på linje eller under vurderingen af Portugals statsgæld.

Den forværrede privatøkonomi blandt almindelige portugisere er blandt hovedårsagerne til nedgraderingerne.

Svært at drive gæld ind i Portugal
Det bliver stadig sværere at drive gæld ind i det kriseramte Portugal.

Besparelser i det offentlige, afskedigelser og stærkt stigende forbrugsafgifter og skatter har haft sin indvirkning på store dele af Portugals befolkning.

Megen fast ejendom er allerede endt på tvangsauktion, og det store volumen presser priserne. Hertil kommer at bankerne er meget påpasselige med at udstede nye lån til køb af huse og lejligheder med mindre man som køber kan stille med en betydelig udbetaling.

Især den portugisiske middelklasse er ramt af at kredit-krisen. Efter at have været vant til billige og let tilgængelige lån til både forbrug og fast ejendom, er mange i år 2012 tvunget til at vælge hvilke kreditorer, der betales, og hvilke regninger, der får lov at vente.

En beskrivelse af situationen, som den er for mange i Portugal, kan findes på Boston Globe.

Antallet af personlige konkurser og familier, der bliver sat på gaden, er stærkt stigende.

Se indslag om krisen i Portugal fra marts 2012 på Euronews:

Din vurdering:Portugal sælger Banco Portugues de Negotios (BPN) til Angola

I 2008 overtog den portugisiske stat reelt kontrollen med den nødlidende BPN bank, der blev sat under fuld administration af Portugals største og statsejede bank Caixa Geral de Depósito (CGD).

Inden da havde der været mistanke om kriminelle forhold i bankens ledelse, men man anså banken for at være så stor at den ikke måtte gå under.

Portugal sælger BPN til Angola
Fredag den 30. marts 2012 skrives det næste kapitel i Banco BPN’s omtumlede tilværelse.

Banken blev grundlagt i 1993 i de gode år, hvor EU-medlemskab og senere euro’en indførelse i Portugal per 31/12 1998 sikrede portugiserne rigelig adgang til billige lån.

Finanskrisen i år 2008 ramte BPN banken hårdt og det stod relativt hurtigt klart at der var ikke mulighed for at føre den videre som et selvstændigt pengeinstitut.

I 2012 får banken nye ejere i form af Banco BIC.

BIC banken er kontrolleret af Angola’s de facto diktator-familie dos Santos, som har vidt forgrenede interesser i Portugal. Dos Santos familen har via holdingselskaber betydende aktie-andele i eksempelvis:

 • Galp - oliselskab
 • Zon - teleoperatør
 • Cofina – medier
 • Impresa – medier
 • Sol – medier
 • Coba – ingeniørvirksomhed
 • Construtora do Tâmega – bygningsingeniører
 • BCP banken

BIC banken med hovedsæde i Luanda i Angola betaler 40 millioner euro for BPN banken, som var sat til salg for 180 millioner euro. Der er filialer af BPN banken i Portugal i omkring 20 byer.

Den portugisiske stat får langt fra dækket sit tilgodehavende I BPN banken. Kun omkring 0,2% af omkostningerne ved at redde banken kan dækkes af de 40 millioner euro.

Din vurdering:Portugal event – WRC Rally de Portugal 2012 fra 29 marts til 1. april

Fjerde afdeling af FIA World Rally Championship (WRC) 2012 afholdes i Portugal.

WRC Rally resultater
Den førende kører Sebastian Loeb har med sejre i 2 ud af 3 løb til fulde vist sin favoritværdighed.

Den 38-årige franskmand har vundet WRC-titlen i alle år siden 2004; hvert år i en Citroen rallybil. I Portugals WRC Rally er Sebastian Loeb registreret for sejre i løbene i år 2007 og 2009.

Citroên vandt i øvrigt Rally de Portugal i både 2011 og 2010 med Sébastien Ogier ved rattet.

Se mere om WRC Rally de Portugal 2011 og WRC Rally de Portugal 2010.

Se rallybiler ‘in action’ i Lissabon
WRC rally Portugal køres i Algarve med udgangspunkt i Faro fra 30. marts til 1. april.

Se kort over WRC Portugal 2012 (åbner som pdf).

Inden rally’et går igang er der åbnings-ceremoni og specialprøve i Lissabon. eventet finder sted i Belem på Praça do Império pladsen for Jerónimos klosteret.

Vil man se rally-biler i Lissabon er der præsentation henholdsvis kl. 11 og kl. 13. og specialprøve (Rally Portugal start) fra kl. 14.25.

Se program for Rally Portugal 2012.

Herunder video fra fra den indledende Rally Portugal specialprøve (SSS 1) i år 2011 med Portugals rally-talent Armindo Araujo:

Din vurdering:Standard & Poors Moritz Kramer udtaler sig om Portugal – se video

Moritz Kramer er ansvarlig for vurderingen af europæiske staters kreditværdighed i kreditvurderingsvirksomheden Standard & Poor’s.

Den 22. marts blev han i et interview med Bloombergs spurgt om Portugals situation.

Se video-interview med Moritz Kramer på Washington Post Business

Strejker fortsætter i Portugal
Den politiske situation i Portugal betegnede Moritz Kramer som stabil.

I større byer afholdes der i foråret 2012 dog løbende ganske omfattende strejker.

Kommunister stærke fagforeningsfolk
Torsdag den 22. marts 2012 var det igen transportarbejderne, der fik blandt andet Lissabons Metro til at stå stille. Kun CGTP, der er den ene af Portugals to største fagforeninger støttede strejken.

Fagforeningen CGTP er domineret af kommunister, for hvem den relativt nye regering er alt for eftergivende overfor udlandets krav om besparelser og budget-diciplin.

Se rapport om strejken på Reuters.

På trods af den åbenlyse utilfredshed; specielt blandt mange offentlige ansatte, er de seneste meningsmåling (marts 2012) slet ikke så dårlige for den siddende centrum-højre regering i Portugal.

Se meningsmåling fra marts 2012.

Din vurdering:Portugal ikke et nyt Grækenland – indslag på P1’s Orientering

Orienterings Astrid Berg har talt med en fremtrædende portugisisk økonom fra Universidade Nova i Lissabon.

Professor Pedro Pita Barros mener ikke at man med rimelighed kan sammenligne Portugal og Grækenland – ikke mindst ud fra dén betragtning at Portugal har fulgt EU’s og Verdensbankens råd slavisk i forbindelse med hjælpepakken på 78 milliarder euro, der blev tildelt Portugal i 2011.

Orienterings medarbejder talte desuden med en økonomistuderende, som kan mærke at usikkerheden er større end før.

Hør mere om Portugals økonomi på Orientering fra 23. marts 2012.

Se relaterede artikler om Portugals Økonomi (opdateres løbende).

Din vurdering:Pousada Cascais – Pestana Hotel Cascais i Cidadela-fortet åbnet for offentligheden

Cascais mest fremtrædende bygningsværk huser fra marts 2012 et topklasse hotel i den såkaldte Pousada-kategori.

Hotellet drives ligesom de øvrige pousada-hoteller i Portugal af Pestana-gruppen.

Cidadela fortet ligger over for marina’en i det centrale Cascais.

Pousada Cascais – Pestana Hotel
Siden 2009 har håndværkere været igang i det gamle Cascais Cidadela fort, der i mange år har trængt til en gennemgribende renovering.

Pestana Hotel-gruppen har foreløbig købt rettighederne til brug af Cidadela Cascais i en periode på 70 år.

De gamle bygninger i fortets gård er blevet nænsomt restaureret til, hvad der uden tvivl bliver ét af de mest interessante hoteller i Cascais.

Slotsgården skal fortsat anvendes til kulturelle formål og der er et musikhus, en konferencesal samt café’er og restauranter inden for fortets mure.

Herunder billeder fra det nye Pousada Cascais hotel taget på åbningsdagen d. 23. marts 2012:

Pestana Cascais projektet
Aftalen om at indrettte et pousada hotel kom istand efter at Cascais kommune og den portugisiske stat havde behov for støtte til vedligehold af de gamle bygninger.

I 2009 blev investeringen i at omdanne Cascais Cidadela til Pestana Pousada Cascais anslået til 20 millioner euro. Desuden betaler Pestana Gruppen en leje på 2,8 millioner euro over 70 år svarende til ca. 285.000 euro årligt.

Der er i alt 108 værelser og 18 suiter på Pestana Pousada Hotel Cidadela Cascais; alle med WIFI, air condition og stort fladskærms-TV.

Arkitekterne Goncalo Byrne og David Sinclair er ansvarlige for den imponerende renovering af de gamle bygninger, der indtil år 1871 blev anvendt af den portugisiske kongefamilie som sommerresidens.

Herunder video om restaureringsprojektet:

Din vurdering:Quinta do Lago vært for World Travel Awards 2012 – gallafest på Conrad Algarve Hotel

Den europæiske galla-aften i forbindelse med World Travel Awards 2012 vil den 6. oktober blive afholdt i Algarve i Portugal.

Conrad Hotel Algarve
Prominente repræsentanter fra den europæiske hotel- og rejsebranche mødes på det 5-stjernede Conrad Hotel i Quinta do Lago på Algarvekysten.

Quinta do Lago ligger ved Almancil på den centrale del af Algarvekysten få kilometer vest for Faro.

Det kendte golf- og ferieresort ligger ud til havet tæt på Rio Formosa naturparken. Quinta do Lago er ét af de mest moderne og lusuriøse golf resorts i Europa.

WTA (World Travel Awards) betragtes som rejsebranchens ‘Oscar uddeling’ og bruges af deltagerne i meget høj grad til markedsføring af rejsedestinatioiner, hoteller, cruise-destinationer m.v.

Din vurdering:Oplevelser i Porto – Livraria Lello i Porto blandt verdens mest spektakulære boghandeler

I byen Porto i Nordportugal finder man et meget stort antal seværdigheder i international klasse.

Oplev Porto i Nordportugal
Porto er som metropol en meget anderledes oplevelse end Lissabon. Tidligere blev Porto kaldt Oporto, men denne betegnelse anvendes nu næsten udelukkende i engelsk-talende lande. 

Den barokke byggestil er fremherskende i bymidten, og Porto er i langt højere grad end Lissabon defineret af sine charmerende broer, hvor af den kendteste; Ponte de Dom Luis I, er udført af Gustave Eiffels medarbejder Téophile Seyrig i 1880’erne.

Klimaet i Porto i Nordportugal er behageligt varmt forår, sommer og efterår, men i modsætning til i Lissabon, forekommer der relativt ofte sne om vinteren i Porto.

Om vinteren når temperaturen i Porto næsten hvert år ned under 5 grader, hvilket meget sjældent sker i Lissabon.

Se mere om klima’et i Porto.


Porto oplevelser
Blandt de mest kendte seværdigheder i Porto kan nævnes:

 • Den historiske bydel ved Douro floden – Ribeira distriktet
 • Liberdade pladsen i Porto centrum
 • Musikhuset i Porto
 • Kyststrækning Foz ved Porto (nordlige del af Porto)
 • Palácio da Bolsa børsbygningen
 • Portvinshusene i Vila Nova de Gaia på Douro flodens sydlige bred i Porto

Hertil kommer et meget stort antal kirker og paladser koncentreret i Porto’s centrale del.

Se mere om byen Porto.

Fra maj 2012 påbegynder flyselskabet SATA flyvninger mellem København og Porto.

Verdens flotteste boghandel
I et velholdt og stateligt byhus på adressen Rua das Carmelitas 144 kun et par hundrede meter fra Liberdade pladsen, finder man endnu én af Porto’s arkitektoniske perler.

Boghandlen Livraria Lello (Livraria Lello e Irmão) har modtaget et stort antal priser og er netop af The Vancouver Sun i Canada blevet nævnt som én af ‘20 Coolest Bookstores in The World’.

Livraria Lello er enorm som boghandel. Man befinder sig nærmest i en form for katedral med bøger til alle sider.

Se video optaget i Livraria Lello & Irmão herunder:

Din vurdering:Benfica stadion i Lissabon udvalgt til Champions League Finale 2014

Benfica’s hjemmebane Estádio da Luz er blevet udvalgt til Champions League finale-stadion i år 2014.

Beslutningen blev truffet den 22. marts 2012 af UEFA på et møde i Istanbul.

Benfica Stadion
Benfica er sammen med FC Porto de to eneste portugisiske fodboldklubber, der har vundet Champions League turneringen (tidligere Europa Cup'en).

For Benfica’s vedkommende er sejrene dog helt tilbage i sæsonerne 1960-61 og 1961-62 (Europa Cup finaler), hvorimod FC Porto vandt i 1986-87 og i 2003-04 CL finalerne.

Benfica’s hjemmebane Estádio Luz, der også kaldes Estádio do Sport Lisboa e Benfica, har plads til godt 65.000 tilskuere og ligger meget tæt på Sporting Lissabons stadion i Lissabon ved én af hovedfærdselsårerne i retning mod Lissabon Lufthavn.

Estádio Luz blev indviet i år 2003 til brug for EM 2004 turneringen, der blev afholdt i Portugal.

Se mere om Estádio Luz på UEFA’s hjemmeside.

Celtic vinder i Lissabon
Sidste og hidtil eneste gang en finale i en stor europæisk turnering blev afholdt i Lissabon var i 1967.

Dengang vandt Celtic finalen i Europa Cup’en (senere Champions League) mod Internazionale.

Kampen blev spillet på Estádio Nacional i byen Oeiras på Lissabonkysten.

Herunder billeder af det allerede legendariske Benfica stadion:

Din vurdering:Danmarks Nationalbank køber portugisiske statsobligationer

I marts 2012 har det svirret med rygter om at Portugal vil udvikle sig til ‘et nyt Grækenland’ med fare for at långivere ikke vil få deres penge igen.

Renterne på portugisiske statsgældsbeviser er steget til rekordhøjder af samme årsag.

Blandt de markedsdeltagere, der har sået tvivl om Portugals evne til på længere sigt at betale sin gæld, finder man den store obligations-investor Pimco.

Har Portugal brug for endnu en hjælpepakke?
Chefen for Pimco, der er én af de største obligations-investorer i verden, udtalte den 18.marts 2012 til engelske The Telegraph, at Portugal er på vej i samme retning som Grækenland.

Långivere til Grækenland har måttet acceptere et såkaldt ‘haircut’ (afskrivning af tilgodehavender) efter at den græske statsgæld er vokset grækerne over hovedet.

Mohamed El-Erian mener at Portugal under alle omstændigheder får brug for en hjælpepakke nummer 2 efter at Portugal i 2011 under forholdsvis hårde betingelser fik stillet en hjælpepakke 78 milliarder euro til rådighed.

Se mere om Portugals økonomiske hjælpepakke fra maj 2011.

Danmarks Nationalbank køber portugisiske statsobligationer
De mange rygter har dog ikke afskrækket alle.

Den Danske Nationalbank har netop indkøbt korte portugisiske obligationer som en del af sine rutinemæssige dispositioner.

Ifølge Finanswatch køber nationalbanken kun korte obligationer fra Portugal for derved relativt hurtigt at kunne komme ud af positionen igen ved udløb uden at skulle være tvunget til at sælge obligationerne.

Se mere på Finanswatch.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »