Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPendulino hurtigtog i Portugal fornys med nye farver, nyt interiør og Wi-Fi

Siden 1999 har Portugal haft hurtigtog af typen Pendulino.

Den portugisiske udgave kaldes Alfa Pendular og er resultatet af et samarbejde mellem Alstrom, Siemens og Adtranz. De 10 togsæt er oprindeligt sat sammen i Portugal med importerede dele fra primært Italien, og i 2016 er det tid for en gennemgribende opdatering.

Det samlede budget for øvelsen lyder på 18 millioner euro, men så skulle der også være ‘nye tog’ i flot bemaling, nye toiletter og restaurant/bar-afdeling samt Wi-Fi installeret i alle vogne.

Med 220 km/t på togtur i Portugal
Alfa Pendular er godkendt til at køre op til 250 km/t, men i Portugal er farten begrænset til 220 km/t.

Med så høj fart er centrifugalkræfterne store og Pendulino højhastigheds-toget modvirker de fysiske påvirkninger ved at ‘lægge sig’ op til 8 grader ned i sving i stil med en motorcyklist.

 

Man kører i Portugal og Spanien med den brede ‘iberiske’ sporvidde på 1668 mm, hvilket giver bedre plads i kabinen.

Nyt liv til Portugals TGV-tog
Største umiddelbare forskel på de gamle og nye ‘TGV’ tog i Portugal vil blive de nye farver.

Alfa Pendular bliver sat i drift med moderne nuancer af grå kombineret med hvid som afløsning af den lidt gammeldags rød-hvide kombination, som togsættene oprindeligt blev leveret i. 

For passagererne er WiFi måske den vigtigste nyhed, men midtvejsopdateringen indholder også betydelige opgraderinger af interiør; herunder mulighed for el-justering af alle sæder. 

Nye kabine-detaljer vil blandt andet inkludere kork-elementer – made in Portugal naturligvis.

Hele ombygningen forventes at vare ca. 3 måneder for hvert togsæt, hvorefter Pendulino i Portugal forventes at holde endnu 20 år. Der er leaset spanske tog fra de spanske statssbaner Renfe til erstatning under opgraderingen.

Et spansk Renfe S-120 tog, som i 2016 midlertidigt kan ses i Portugal mellem Lissabon og Porto og mellem Faro og Lissabon 

Hurtigtog i Portugal – ruter, resjsetid og køreplaner
Det er generelt billigt at køre med tog i Portugal, og Alfa Pendular er normalt ikke meget dyrere at køre med end langsommere tog.

Se oversigt/køreplan over Alfa Pendular i Portugal (hurtigtog) eller CP.PT hovedhjemmesiden (også på engelsk).

Turen Lissabon-Porto koster per primo 2016 godt €30 for en enkelt. Fra Faro til Lissabon er prisen stadig kun €22,20 hvis man vælger Alfa Pendular – en hel euro dyrere end normalt bumletogs billetpris på samme rute. 

Turen Lissabon-Faro kan gøres på 2:52 dvs. små 3 timers rejsetid med hurtigtog. Rejsetid fra Lissabon til Porto tager med hurtigtog fra 2:43. Bemærk at Alfa Pendulino TGV tog forkortes som 'AP' på CP hjemmesiden, når man bestiller billet.

Din vurdering:Algarve hunderace står til at blive officielt anerkendt

Algarve hunderacen Barrocal Algarvio er på kanten til at blive offentligt anerkendt af Portugals veterinærmyndigheder (DGAV).

Medierne vurderer, at det blot er et spørgsmål om tid før racen oplever en ny succes både som arbejdshund og som meget blide ledsagere.

Racen var næsten ved at uddø tilbage i 60’erne, men promoveringen af racen, der startede for 15 år siden, da der blot var 20-30 hunde tilbage, har vist sig at være succesfuld; i dag er bestanden på mere end 1500 hunde.

Barrocal Algarvio er en hunderace i mellemstørrelsen, med glat pels og en opadkrummet hale, som kan ses på billedet herunder: 

Barrocal Algarvio

Hunden stammer fra faraoernes tid - nærmere betegnet fra den egyptiske greyhound, som var spredt vidt ud over middelhavsområdet.

Hunden oplevede stor fremgang og var meget populær blandt indbyggerne i Algarve - specielt i delregionen Barrocal. Gennem tiden blev den egyptiske greyhound til den hund, man i dag kender som Barrocal Algarvio.

Dengang var det specielt kaniner og harer, der blev jagtet. Som resultat deraf, er ”de er som skabt til jagt - specielt af kaniner” mener José Afonso Correira fra ACCBA foreningen (Sammenslutningen af Opdrættere af Barrocal Algarve), som står bag opdrætningsinitiativet

Beskrivelse af Barrocal Algarvio
Barrocal Algarvio kan beskrives således:

- Hovedet - holdt højt, let og tyndt.
- Øjnene - semiskrå, mandelformede på grund af intensiteten af sollys i Algarveregionen. Den dominerende øjenfarve er brun
- Ører - sidder højt, er ranke og som spidse pyramider
- Hals - medium længde
- Overlinje - semibuet
- Bryst - medium dybde
- Mave - let optrukken
- Hale - lang, danner et flag
- Hår - glat, lang og meget blød
- Farver - ensfarvede: gul (lys, mørk og tawny), sort, brun (lys og mørk), og hvide eller brogede, der kombinerer nogle af de førnævnte farver.
- Højde - Hanhund: 45-55 centimeter; hunhund 40-50 centimeter
- Vægt - Hanhund: 20-25 kg.; hunhunde: 15-20 kg.

Se en video med Algarvehunden herunder

Hunden beskrives også som værende energisk, venlig fra naturens hånd og meget med stor viljestyrke; derfor er hunden egnet som både familie- og jagthund.

En anden portugisisk hunderace er den Portugisiske Vandhund - som er den hund, Præsident Obama har. Læs mere om den Portugisiske vandhund - fiskernes bedste ven 

Din vurdering:Rabatkode Feriemesse Odense - køb billet med 50% rabat til Ferie-Fritid Feriemesse 2016

Odense feriemesse, Ferie-Fritid, er nu Danmarks næststørste feriemesse, med forventet 15.000 besøgende og 110 udstillere i 2016, hvor Ferie-Fritid afholdes over 3 dage fra den 29. – 31. januar, 2016.

Tidligere var rejsemessen i København den næststørste feriemesse i Danmark, men i den forløbne weekend måtte Ferie i Forum 2016  registrere et skuffende lavt besøgstal på knap 6000 besøgende på Københavns største rejsemesse i Forum.

Den største feriemesse i Danmark er Ferie For Alle i Herning, der normalt tiltrækker mere end 60.000 besøgende og over 1.000 udstillere.

Der vil i 2016 være to haller dedikeret til feriemessen i Odense Congress Center - i den ene hal er der udelukkende fokus på camping, mens den anden hal har fokus på rejsebureauer, destinationer, hoteller osv.

Se yderligere introduktion: Ferie-Fritid rejsemesse 2016 - feriemesse i Odense Congress Center.

Køb billet med 50% rabat til Ferie-Fritid i Odense Kongress Center
Ved online billetkøb til Odense Feriemesse via Danbillet er der mulighed for at indtaste en rabat-kode og spare 50% på entré billet til rejsemessen.

Bemærk at man i bestillingsforløbet hos Danbillet skal vælge Ferie-Fritid billetter til normalpris samt indtaste kundeoplysninger INDEN man får mulighed for at tilføje en 50% rabatkode, hvormed billetprisen for voksne reduceres fra 70 kroner til 35 kroner.  

Flere udstillere markedsfører offentlige rabatkoder til Odense Feriemesse via deres egne hjemmesider.

Rabatkode til Ferie-Fritid 2016 på Fyn
På mange Ferie-Fritid udstilleres websites findes offentligt tilgængelige rabatkoder. For eksempel giver følgende udstillere 50% rabat ved forudgående online billet-bestilling:

  • NB Jels - Rabatkode wkxp5kgxs.

  • Campone - Rabatkode k3m2cs5n5.

  • Hans Christian Andersen Airport - Rabatkode 6f6xrg8fr.

  • Samson Travel - Rabatkode 3c6scp669.

Benyt rabatkoder ved online billet-bestilling via dette link: http://dan.ticket.calwin.dk/EventList.aspx

Vi er ikke bekendt med at der i øvrigt er mulighed for fribilletter, rabatbilletter, øvrige VIP-koder eller gratis adgang til Ferie Fritid rejsemesse i Odense i 2016.

Hvor ligger Odense Kongres Center?
Ørbækvej 350
DK-5220 Odense SØ

Din vurdering:Danske Christina arbejder på Cliff Richards vingård i Algarve

Algarvekysten har haft en plads i Christina Larsens hjerte, siden hun satte sine fødder på portugisisk jord som helt ung.

Allerede på sin første ferie til Portugal i 1994 fik hun følelsen af at være kommet hjem. 

I dag er Christina Larsen bosat på Algarve med portugisisk mand og barn og arbejder på poplegenden Sir Cliff Richards vingård.

Cliff Richards vingård hedder Adega do Cantor og er ejet af Sir Cliff Richard.

Den ligger i Guia nord for Albufeira på Algarvekysten. Adega do Cantor ligger ikke langt ude på landet i eventyrlige og naturrige omgivelser, som man ellers skulle tro.

I stedet ligger Adega do Cantor lige op ad det store shoppingcenter The Algarve Shopping Centre udenfor den berømte ferieby Albufeira.

Christina Larsen vingård
Christina Larsen, Algarve.

Læs mere om Cliff Richards vingård.

Adega do Cantor drives af Nigel Birch og Cliff Richard.

Christina Larsen får job i Algarve
Efter sin hf-eksamen fik hun job hos Aarhus Charter, hvor hun tilbragte en hel sæson i Algarve. Herefter flyttede hun til Danmark og kom i voksenlære som receptionist på Hotel Skanderborghus. Men hun vendte tilbage til Algarve hver sommer, hvor hun arbejdede i et kompleks med hotellejligheder.

I 2003 rejste Christina Larsen igen til Algarve for at arbejde, men denne afslutning blev anderledes. Her blev hun tilbudt job af en dansker, som startede Algarve afdelingen af HTH Køkkenforum - hvor hun slog til. Dog var hun jævnligt i Danmark for at tage kurser hos HTH.

Det var også her forholdet til Filipe startede. Han er medejer af en strand i Albufeira, hvor han blandt andet står for udlejning af solsenge. Endvidere er han far til datteren Camila, som er 7 år.

Læs om Brødrene Olsens ophold på Adega do Cantor.

Christina Larsens arbejdsopgaver på Cliff Richards vingård
Krisen i Portugal og de sydeuropæiske lande resulterede i økonomisk krise for forretningsverdenen - inklusiv køkkenbranchen.

Christina Larsen blev tilbudt job hos Adega do Cantor, hvor hun blev spurgt, om hun ville assistere i tre måneder, hvilket Christina Larsen ikke takkede nej til.

Adega do Cantor var velbesøgt blandt danskere og Christina Larsen begyndte at foretage rundvisninger for danskere, som aflagde vingården visit.

I dag står hun stadig for stedets guidede ture for danske turister og ekspederer i Adega do Cantor butik. Foruden jobbet på vingården har Christina Larsen et bijob hos Kulturrejer Europa, hvor hun henter grupperejsende i lufthavnen og transporterer dem til hotellerne.

Christina Larsen fortæller, at Sir Cliff besøger stedet hver sommer, hvor han er ligetil, nede på jorden og sørger for at give ansatte en følelse af, at han er interesseret i, hvordan man har det og hvad man foretager sig.

Cliff Richard og Nigel Birchs drøm om vingård
Nigel Birch og Cliff Richards mødtes på en restaurant i Albufeira. Cliff Richard havde en vingård, men spurgte Nigel Birch om, han ikke var interesseret i at blive nabo og partner, da sangerens egne markeder ikke kunne yde nok til selvstændig produktion.

Nigel Birchs søn Max blev ligeledes en del af virksomheden og i 2004 blev de første flasker produceret. Max er ikke længere en del af foretagenet. I dag produceres der hvert år 150.000-250.000 flasker rød, hvid og rosé, som primært eksporteres til Danmark og England.

På trods af Cliff Richards berømmelse sælges sangene ikke i receptionen. Nigel Birch og Cliff Richard ønsker at drive en seriøs vingård, som har arbejdet hårdt på at skabe nogle velsmagende, konkurrencedygtige produkter.

Din vurdering:Ferie-Fritid rejsemesse - feriemesse i Odense Congress Center

Er I til aktiv ferie med fart over feltet og fede oplevelser? Eller drømmer I om solferie med bølgernes brus syngende i baggrunden som en skøn vuggevise?

Uanset hvad, er der helt klart en ferie for netop jer til Ferie-fritid rejsemessen i Odense.

Den 29.-31. januar 2016 slår Odense Congress Center dørene op til hundredvis af rejseselskaber, som tilbyder et eldorado af fantastiske rejser.

Oplev rejsebureauer som Bravo Tours, Aarhus Camping, Fyns Rejsebureau, Gislev Rejser og Hjerting Rejser. 

Se oversigt over udstillere på rejsemessen.

Der vil der være mulighed for at gøre et rejsekup, hvor du helt selv bestemmer prisen! På Ferie-fritid vil der være auktioner lørdag og søndag kl. 15.00, hvor Bravo Tours Rejser sætter 5 rejser for 2 personer på spil. Det er Arne Lundemann, som svinger hammeren!

Auktionen finder sted på scenen i foredragsområdet ’Rejseboksen’ i udstillingshal A. Se kort over rejsemessen.

Få mulighed for at møde Puk Elgaard, som gæster Ferie-fritid i Odense. Her kan man komme helt tæt på Puk Elgaard, når hun fortæller om sin to måneders rejse til USA, sine fantastiske oplevelser og svarer på spørgsmål. Mød Puk Elgaard fredag d. 29. januar på foredragsscenen Rejseboksen i udstillingen.

Ydermere kan man møde forfatter og foredragsholder Malene Wilken, der har været på skovtur gennem Europa med båd. Malene Wilken har været på to års rejse med sin mand og deres to børn, hvoraf en del af rejsen var turen gennem Europa. Hun vil fortælle levende og sprudlende om, hvordan det er at sejle i Champagne, oplevelser med lokale vinbønder - for ikke at tale om hvordan det er at smage lokale specialiteter, tage på rundfart i Paris og meget mere.

Oplev Malene Wilken lørdag d. 30. januar kl. 12.30 på Rejsemessen Ferie-Fritid 2016

Ferie-fritid rejsemesse åbningstider og entré-priser 2016
Fredag d. 29. januar kl. 13.00 - 18.00
Lørdag d. 30. januar kl. 10.00 - 17.00
Søndag d. 31. januar kl. 10.00 - 17.00 

Læs om mulighed for at spare 50% på entré billet til Odense Feriemesse via online bestilling med rabatkode.

Billettype

Antal kroner

Billetindhold

Voksen

Kr. 70,00

Dagbillet

Barn (5 - 12 år)

Kr. 40,00

Dagsbillet

Barn (0 - 4 år)

Gratis

Kræver ingen billet

     

Familiebillet mini

Kr. 155,00

Dagsbillet for 2 voksne + 1 barn

Familiebillet mellem

Kr. 180,00

Dagsbillet for 2 voksne + 2 børn

Familiebillet stor

Kr. 205,00

Dagsbillet for 2 voksne + 3 børn

Din vurdering:Portugal Helligdage 2018/2019 - oversigt over feriedage og lukkedage

Der er både nationale og lokale helligdage i Portugal.

I 2012 blev der som følge af økonomisk krise inddraget intet mindre end fire helligdage i Portugal. Det resulterede i, at Portugal i en periode kun havde ni nationale helligdage årligt.

Portugiserne har dog for længst (per 2015) fået deres fire helligdage tilbage igen.

De pågældende fire 'besparelses'-helligdage er/var den 5. oktober (Republikkens dag) samt den 1. december (Uafhængighedsdagen) sammen med den 2. torsdag efter Pinse (Corpus Cristi) og den 01. november (Allerhelgenes Dag)

I Portugal er der både helligdage, der fejres nationalt, mens enkelte er regionsbestemte.

Alle de nationale helligdage i Portugal kan ses herunder.

 2018

 Helligdag / lokal betegnelse

 2019

 1. januar (mandag)

 Nytårsdag / Ano Novo

 1. januar (tirsdag)

 30. marts (fredag)

 Langfredag / Sexta-Feira Santa

 19. april (fredag)

 1. april (søndag)

 Påske / Páscoa

 21. april (søndag)

 25. april (onsdag)

 Frihedens Dag / Dia da Liberdade

25. april (torsdag)

 1. maj (tirsdag)

 Arbejdernes Dag / Dia do Trabalhador

 1. maj (onsdag)

 31. maj (torsdag)

 Corpus Christi

 20. juni (torsdag)

 10. juni (søndag)

 Nationaldag / Dia de Portugal

 10. juni (mandag)

 15. august (onsdag)

 Maria Himmelfart / Assunção da Nossa Senhora

 15. august (torsdag)

 5. oktober (fredag)

 Republikkens Dag / Implantação da República

 5. oktober (lørdag)

 1. november (torsdag)

 Allerhelgenes Dag / Dia de Todos-os-Santos

 1. november (fredag)

 1. december (lørdag)

 Portugals Uafhængighedsdag / Restauração da Independência

 1. december (søndag)

 8. december (lørdag)

 Den Ubesmittede Undfangelse / Imaculada Concepção

 8. december (søndag)

 25. december (tirsdag)

 Juledag / Dia do Natal

 25. december (onsdag)


Et eksempel på de regionsbestemt helligdage, er de lokale arbejdsfrie dage, der kaldes Santos Populares - på dansk populære helgener. Det er dage dedikeret til lokale helgener i henholdsvis Porto og Lissabon.

I Porto ligger denne dag d. 24. juni, og det er skytshelgenen Sao João, der hyldes. Festlighederne starter om aftenen den 23. juni, hvor dagen efter er en helligdag i Porto. Sao João fejres med parader, der minder meget om de, der finder sted til karnevallet, samt udendørs arrangementer; det kan være alt fra musikalske indslag til madboder samt fyrværkeri over Douro-floden.

São João i Porto

I Lissabon finder festlighederne sted d. 13. juni og disse er til ære for Santo António. Ligesom i Porto er der festivitas om aftenen, som efterfølges af en fridag for alle, der bor indenfor Lissabons kommunegrænser. Lissabons populære strøg, Avenida da Liberdade, fyldes denne aften med parader, musik og dans. Der serveres også, traditionen tro, grillede sardiner. Lissabons mange skønne kvarterer pyntes også farverigt op i aftenens anledning. Santo António er ægteskabets helgen - netop derfor vælger mange par at gifte sig i Lissabon om aftenen d. 12. juni.

Det er dog ikke kun i Lissabon og Porto at Santos Populares bliver fejret; Santarém fejrer Skt. Josephs Dag d. 19. marts, Évora, Sintra, Felgueiras, Montijo, Póvoa de Varzim og Sixal (blandt andre) fejrer Skt. Peters Dag d. 29. juni. Den 21. september fejrer Viseu Mattæus Dag.

Helligdage på de portugisiske øer
Madeira, Azorerne og Porto Santo hører alle sammen under Portual. Disse tre øer har også regionale helligdage, der kun fejres her. Azorerne fejrer dagen, de opnåede politisk uafhængighed og dermed blev en selvstyrende region. Denne helligdag hedder Azorernes dag og fejres i 2016 d. 16. maj og i 2017 falder helligdagen den 5. juni. Samme dag fejres Helligåndsfesten - denne afholdes Pinsesøndag.

Madeira Day  
Et farverigt optog snor sig gennem Funchals gader

Madeira og Porto Santo har arbejdsfri dag den 1. juli. Denne dag hedder Madeiras Dag (Dia da Madeira på portugisisk). På denne dato tildelte Portugal Madeira selvstyre. Selvom denne dag kun fejres officielt på Madeira, er der også mange store maderianske lokalsamfund, der fejrer dagen. Blandt andet er helligdagen tidligere blevet fejret i Kennsinton Park i Sydøstlondon - området her er også kendt som Little Portugal.

Din vurdering:Ferie i Forum 2016 - køb billet til halv pris med rabat-invitation til feriemesse i København

Ferie i Forum 2016 er den største feriemesse der afholdes i København i 2016. Københavns årlige rejsemesse hed tidligere Ferie i Bella, men de seneste to år er Københavns største feriemesse blevet afholdt i Forum Copenhagen på Frederiksberg.

Læs også:
Ferie i Forum afløser rejsemessen Ferie i Bella.

Rejsemesse i Forum afholdes i år den 23. og 24. januar 2016, hvor udstillere på feriemessen præsenterer rejse-nyheder og messe-tilbud.

Køb Ferie i Forum billet med rabat-invitation - 50% rabatkode til entré til feriemesse
Den normale billetpris til Ferie i Forum 2016 er 100 kroner for billetter til voksne og 50 kroner for billetter til studerende, mens børn under 15 år har gratis adgang. Der er ikke billigere entré til pensionister.

Imidlertid udsteder mange udstillere rabat-billetter via invitationskoder og et særligt link til billigere billetbestilling til rejsemessen, hvor man nemt kan opnå 50% rabat på adgang til Forum Feriemesse i København.

Søger man på udstillernes respektive hjemmesider vil man således kunne finde invitationskoder der giver billigere entré - typisk halv pris per billet.

Eksempler på offentligt tilgængelige invitationskoder til Ferie i Forum 2016
Følgende invitationskoder giver 50% rabat ved online billet-bestilling.

  • Dansk Vandrelaug - Invitationskode 212302.
  • Vitus Rejser - Rabatkode 219382.
  • Japanspecialisten - Invitationskode 214603.
  • MyCruise - Rabatkode 215842.
  • Live Travel - Invitationskode 214957.

Køb billet med invitationskoder - bestil billig billet online på forhånd
Bemærk at man ved brug af invitationskode ikke kan benytte feriemessens normale system til billetbestilling på ferieiforum.dk.

Husk også at man skal bestille sine rabatbilletter hjemmefra - man modtager dem efterfølgende på mail og skal udskrive dem, før man kan komme ind på feriemessen med dem.

Online billetbestilling med rabat priser via invitationskode kan kun ske via denne side: http://bclogin.dk/ferieiforum.html

Ferie i Forum fribilletter med fri adgang uden betaling
En del Ferie i Forum udstillere tilbyder faktisk også gratis adgang via særlige feriemesse-invitationer.

For at få helt gratis adgang til rejsemessen i København kræver det således at man modtager en speciel invitation med gratis adgang via en udstiller, der har købt adgang til at udstede gratis billetter til feriemessen. Disse særlige fribilletter kan umiddelbart ikke findes online via udstillernes hjemmesider.

Andre muligheder for feriemesse rabatbilletter
Politiken abonnenter med Politiken Plus adgang kan købe billetter til 80 kroner per stk.

Din vurdering:Bryan Adams giver koncerter i Portugal januar 2016

Manden bag hittet "Summer of ’69" gæster Portugal på sin Europe Get Up Tour 2016!

Vil du med til Bryan Adams koncert i Portugal? Så er det med at slå til!

Den 25. januar 2016 holder Bryan Adams koncert i Lissabon i MEO Arena, men det nordlige Portugal bliver ikke snydt! Her afholdes der koncert den 26. januar i Porto i Pavilhao Multiusos de Gondomar.

Bryan Adams er på turné med sit nye album ’Get Up’, som blev lanceret i oktober 2015.

Nedenfor kan du få en smagsprøve på koncerten med nummeret "You Belong To Me" fra Get Up. 

Billetpriserne starter fra 35 euro.

Køb billetter til Bryan Adams koncert i Lissabon.

Find billetter til Bryan Adams koncert i Porto.

Hvem er Bryan Adams? Fakta om Bryan Adams
Bryan Guy Adams blev født den 5. november 1959 i Kingston, Ontario i Canada. Den candiske sanger har boet i Lissabon og gået i skole på Lissabonkysten, da hans far var udstationeret som diplomat for Canadas udenrigsministerium.

Bryan Adams har lavet en række store hits, hvoraf ét af de største hits er "Summer of ’69", som mange har skrålet med på - og stadig gør.

For et par uger siden lagde Bryan Adams et billede op på Instagram. Billedet var af skolen, han gik på tilbage i 1967. I billedteksten omtales skolen - men han understreger også, at han ser frem til koncerterne i Lissabon og Porto på Bryan Adams Get Up Tour 2016.

Bryan Adams kan tage æren for en række awards og nomineringer samt hits som "Everything I do, I do it for you" og "Heaven". Men det er ikke kun som sanger, canadieren brillerer, han er også sangskriver og fotograf.

I 2015 var der i Cascais Kulturcenter en stor udstilling af Bryan Adams fotografier af kendte personligheder som Amy Winehouse, Mick Jagger og Jose Mourinho!

Læs mere om Bryan Adams fotoudstilling.

Din vurdering:Lisboa-Oporto - TAP Express fly mellem Lissabon og Porto

I november sidste år gennemførte David Neeleman og Humberto Pedrosa formelt deres køb af TAP Portugal.

De to nye ejere har den vision, at TAP skal kunne konkurrere med flyselskaber som Easyjet og Ryanair.

Udover at ville konkurrere på pris, er det også forretningsmændenes plan at forny TAPs flåde fuldstændigt, hvilket betyder indkøb af omtrent 50 nye fly - med indfasning fra år 2018.

Læs mere om TAP salget i november

Første skridt er taget i forhold til at udfordre Easyjet og Ryanair; TAP har lanceret en re-branding af Portugalia (PGA).

Portugalia er et portugisisk flyselskab ejet af TAP, som har både internationale og indenrigsruter.

Re-brandingen sker i form af navneændring, prisnedsættelser samt udskiftning af flåden.

Lanceringen sker officielt d. 27. marts 2016 og hen mod juli kommer flåden til at bestå af 17 nye flyvemaskiner; 8 maskiner af typen ATR 72 og 9 andre af typen Embraer 190.

TAP Express lancering 

Selskabet skifter navn fra Portugalia til TAP Express og fra marts vil de sælge rejser mellem Lissabon og Porto til priser fra €39. Foruden en prisnedsættelse, vil ruten mellem de to portugisiske byer også se en stigning i afgange; intet mindre end 16 daglige afgange kommer til at finde sted; det er planen, at afgangene finder sted en gang i timen.

Afgange TAP Express
Selvom antallet af afgange mellem Porto og Lissabon kommer til at stige, har TAP planer om at holde fast i deres afgange fra Porto til Newark, São Paulo og Rio de Janeiro.

Direktør for TAP, Fernando Pinto, har udtalt at TAP har analyseret deres netværk meget grundigt, hvilket resulterer i mindre ændringer, herunder suspension af få urentable ruter. Det er dog ikke specificeret, hvilke ruter dette vedrører, men formålet med denne strategi er at gøre selskabet mere konkurrencedygtigt samt øge effektiviteten.

Indtil nu har Portugalia haft ruter til lande som Algeriet, Marokko, Belgien, Holland, Italien, Frankrig, Luxembourg, Spanien og Storbritannien samt tre destinationer i Portugal.

Danmark - Portugal flyruter
Er der udsigt til en smuttur fra Danmark til Lissabon? TAP Portugal har ruter til den portugisiske hovedstad fra fire lufthavne i Danmark; Aalborg, Aarhus, Billund og København. Dog er det kun afgangen mellem København og Lissabon, der er en direkte afgang. Man kan dog stadig booke de andre rejser gennem TAP, men der vil være mellemlandinger på disse flyvninger.

Typisk er det billigst med udrejse fra Kastrup Lufthavn - i skrivende stund koster en returbillet fra København omkring €250 - hvilket svarer til cirka 1800 danske kroner.

Fra Billund kan man komme afsted for omtrent 2.200 danske kroner tur/retur og fra både Aalborg og Aarhus er prisen knap 250 kroner højere end i Billund; altså ligger prisen på ca. 2.450 kroner fra disse to jyske lufthavne.

Din vurdering:Præsidentvalg i Portugal 24. januar 2016

Portugiserne går til valg igen d. 24. januar. 

Se også: Resultat af præsidentvalg 2016 i Portugal .

Denne gang er der præsidentvalg, og den afgående præsident af republikken Anibal Cavaco Silva genopstiller ikke, da han har siddet på posten i de maksimale 2 valgperioder.

Kandidater til præsidentvalget 2016
I alt 10 kandidater har samlet underskrifter nok til at blive godkendt.

Storfavorit er Marcelo Rebelo de Sousa fra centre-højre partiet PSD. Den 67-årige jurist og journalist er tidligere formand for partiet PSD (1996-1999) og tidligere borgmester i Cascais.

Marcelo Rebelo de Sousa er medlem af parlamentet for PSD-partiet og har gennem mange år optrådt på TV som kommentator, analytiker eller politiker i et bredt udsnit de politiske diskussionsprogrammer, som portugisisk TV er så fuld af.

Herunder interviewer Cristina Ferreira den sandsynligvis kommende Præsident af Republikken Portugal.  

To andre kandidater har en reel chance for at blive valgt, hvis der bliver en anden valgrunde (valgrunde 2).

Maria de Belém Roseira stiller op som uafhængig kandidat, men har tidligere siddet i parlamentet for socialisterne (PS-partiet). Hun var i 1990’erne Sundhedsminister og senere Ligestillingsminister. Maria de Belém er fra Porto, 67 år og uddannet jurist fra Coimbra Universitetet.

António Sampaio da Nóvoa er professor i psykologi. Den uafhængige kandidat er 62 år og rektor på Universitetet i Lissabon (Universidade de Lisboa), som er Portugals største.

Hertil kommer følgende kandidater til præsidentposten med minimale chancer for at blive valgt ensige gå videre til en eventuel valgrunde-2 den 14. februar:

- Maris Matias fra partiet BE
- Edgar Silva, fra Komministerne PCP
- Paulo de Morais, uafhængig kandidat
- Henrique José de Sousa Neto, uafhængig kandidat
- Vitorino Silva, uafhængig kandidat
- Jorge Sequeira, uafhængig kandidat
- Cândido Ferreira, uafhængig kandidat

Fakta om Portugals præsident
Portugals præsident har sin egen stab og en begrænset formel magt.

Han kan forsinke beslutninger, som bliver taget i det 230 medlemmer store parlament i Lissabon, hvorfra Portugal regeres. En ‘forsinkelse’ kan ske ved at præsidenten ved dekret sender en beslutning tilbage til parlamentet til genovervejelse – eller eventuelt til forfatningsdomstolen.

I realiteten er der således mulighed for at præsidenten efter nærmere regler ‘sparker et forslag til hjørne’, men forhindre en beslutning kan præsidenten ikke. Det kan forfatningsdomstolen i Portugal derimod, og den er uafhængig af såvel præsident som parlament.

Udover at tage imod fremmede landes statsoverhoveder og selv ganske hyppigt tage på statsbesøg i udlandet, er Portugals præsident formelt set øverstbefalende for Portugals væbnede styrker. I realiteten er denne opgave i forsvaret (i fredstid) én af de mindste.

Den største opgave for Portugals præsident er at være den samlende figur for det portugisiske folk – lidt i stil med kongehusene i Skandinavien og i England, men til forskel fra konger og dronninger har præsidenten i Portugal lov til og forventes at udtale sig om politiske emner, hvis han ønsker det. Desuden er Portugals Præsident så at sige altid på arbejde - i modsætning til specielt de skandinaviske kongehuse, som ikke har ret mange pligter.

Portugals præsident tager meget sjældent standpunkter, som er kontroversielle, men kan dog ind imellem ende som ‘opmand’, når de to fløje i portugisisk politik er næsten lige store.

Typisk kommer præsidenten fra ét af de store partier; dvs. enten fra centrum-venstre eller fra centre-højre i portugisisk politik. Det er således utænkeligt i Portugal at få valgt et medlem fra et politisk yderligtgående parti til den høje post; som det var tilfældet med valget af Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti til Formand For Folketinget i Danmark.

Man skal være mindst 35 år og født i Portugal for at kunne stille op til at blive præsident. Hvis ingen kandidater får mindst 50% af stemmerne i første runde, afholdes en valgrunde mere mellem de to kandidater fra første valgrunde med de højeste stemmetal. En valgperiode løber over 5 år.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »