Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAzorerne vært for SATA 2012 Intercontinental Rally Challenge 23-25 februar

IRC rally løbsserien blev afholdt første gang i år 2006.

I 2009 blev det traditionsrige rally på Azorerne, der har været afholdt siden 1965, omdannet til en afdeling af IRC – Intercontinental Rally Challence, hvor bilerne er udstyret med motorer på maksimalt 2 liter, og tuningsmulighederne er relativt begrænsede.

Rally-biler på Azorerne
Blandt favoritterne i SATA Rally Azores finder man nordmanden med det dansk-klingende navn Andreas Mikkelsen.

Netop Andreas Mikkelsen vandt sidste års IRC serie i en Skoda Fabia S2000.

Bilfabrikkerne Skoda, Rilliart (Mitsubishi), Peugeot, Honda og Subaru samt racer-teamet M-Sport, der kører i Ford deltager i IRC serien i 2012.

Løbet på São Miguel på Azorerne er det første løb ud af 13 løb i 2012 sæsonen. Bilerne vil overnatte på et aflukket område i São Miguel havn, og der vil blive afholdt en tilskuervenlig special-prøve i et nedlagt stenbrud.

Se løbskalender for 2012 samt mere information om løbet på Azorerne på den dedikere Azores IRC rally hjemmeside.

Herunder video billeder fra tidligere års Azorerne rally:

Fra det lokale TV show "Bom dia Açores”  ses herunder et 15-minutters inslag om rally’et på Azorerne, der er en stor lokal begivenhed på São Miguel øen:

Din vurdering:Arbejdsløsheden i Portugal på 13,6% ifølge Eurostat

I december 2011 nåede arbejdsløsheden i Portugal op på 13,6%.

Stigende Eurostat tal for arbejdsløshed i Europa
De 13,6% gør det procentvise antal ledige i Portugal til det 6. højeste i EU.

Spanien har den højeste ledighed med 22,9%, Grækenland angives af Eurostat til 19,2% og de to baltiske stater Litauen og Letland følger herefter med henholdsvis 15,3% og 14,8% arbejdsløshed.

Den kriseramte økonomi i Irland plages af 14,5% arbejdsløshed, og derefter følger side om side Portugal og Slovakiet med 13,6 og 13,4 procent ledige.

Samlet set var der i EU i december 2011 9,9% arbejdsløse, mens euro-området havde 10,4% ledige.

Arbejdsløshedsprocenterne i Europa fordelt på lande var i december 2011 følgende:

 • Østrig 4,1% arbejdsløshed
 • Holland 4,9%
 • Luxembourg 5,2%
 • Tyskland 5,5%
 • Malta 6,5%
 • Tjekkiet 6,8%
 • Rumænien 7%
 • Belgien 7,2% arbejdsløshed
 • Sverige 7,5% arbejdsløshed
 • Finland 7,6%
 • Danmark 7,8%
 • Slovenien 8,2%
 • England arbejdsløshed 8,4%
 • Italien arbejdsløshed 8,9%
 • Cypern 9,3%
 • Frankrig 9,9%
 • Polen arbejdsløshed 9,9%
 • Ungarn 10,9%
 • Bulgarien 11,2%
 • Estland 11,3%
 • Slovakiet 13,4%
 • Portugal 13,6%
 • Irland 14,4%
 • Letland 14,8%
 • Litauen 15,3%
 • Grækenland 19,2%
 • Spanien 22,9%
Din vurdering:Madeira Karneval 2012 – årets første store event på Madeira 15-22 februar

Madeiras karneval er et udstyrsstykke i fest og farver.

Mange tusinde deltagere og tilskuere vil fylde Funchals gader, der på karneval-optogets rute lørdag aften er badet i projektørlys.

Madeira karneval 2012
Det store karneval på Madeira varer en uge. Karnevalsugen falder i år i perioden 15. til 22. februar.

Folkefestivallens højdepunkt er det store optog med lokale dansere fra Madeira samt af til grupper fra kontinental-Portugal og Brasilien.

I 2012 afholdes optoget lørdag aften den 18. februar. Optogsaftenen er en ganske særlig aften i Funchal på Madeira.

Som afslutning på karnevallet afholdes der tirsdag før aske-onsdag desuden kostume-parade i Funchal; også kaldet Cortejo Trapalhão.

Se mere om karnevallet på Madeira samt karnevallets rute gennem Funchal, der er den samme hvert år.

Behagelig temperatur på Madeira i februar
Madeira karnevallet finder sted i februar måned, der på Madeira har dagstemperaturer op til 18-20 grader i gennemsnit.

Antallet af solskinstimer i februar på Madeira ligger på gennemsnitligt 6 timer på trods af at januar og februar faktisk er de koldeste måneder på Madeira.

I en gennemsnitlig dansk højsommer i juli og august er der dagligt omkring 8 timers sol, og gennemsnitstemoperaturen om natten er den samme som på Madeira i februar omkring 13 grader, mens den danske sommers højeste temperaturer i juli og august når op på omkring 21 grader i snit.

Se mere om vejret på Madeira.

Herunder video fra Madeira Karneval 2011:

Din vurdering:Portugals økonomi - renten på 3-års statsobligationer fra Portugal når 19,4%

Renten på en 3-årig statsobligation nåede onsdag den 25. januar 2012 nye højder på det såkaldte ‘secondary market’, hvor investorer handler allerede udstedte papirer.

Frygt for Grækenlands euro-exit
Stigningen til det rekordhøje renteniveau (yield) skyldes nervøsitet i markedet omkring Grækenlands mulige fallit og udtræden af euro’en.

Portugal har i modsætning til Grækenland gennemført relativt hårde besparelser og ikke mindst skattestigninger med rimelig stor succes, men væksten i Portugal er kraftig negativ og gør det svært at komme ud af krisen.

Ydermere er Portugals statspapirer blevet vurderet til junk (non-investment grade) af alle tre store kreditvurderingsbureauer.

Se mere på britiske The Guardian .

HSBC bankdirektør udtaler sig med Portugal som eksempel
På World Economic Forum i Davos 25-29 januar 2012 fremhævede HSBC's øverste chef Stephen King at besparelser ikke alene kan redde de pressede euro-lande i primært Sydeuropa.

Med Portugal som eksempel talte chefen for Storbritanniens største bank for at besparelser bør følges op med mere rigelig tilførsel af kapital således at lande som Portugal ikke bliver knækket af manglende vækst. Se også artikel på CNBC.

Herunder en præsentation af gældskrisen fra Al Jazeera fra 25. januar 2012:

Din vurdering:Protester mod Portugals præsident – utilfredshed med Cavaco Silva’s beklagelser om egen økonomi

Efter en uheldig udtalelse om sin egen personlige indkomst, der er mindst 10 gange højere end gennemsnitslønnen i Portugal, har Portugals præsident måttet beklage at være blevet misforstået. 

Indtægter på 10.000 euro per måned
Den 71-årige præsident kom uden at det var planlagt til at beklage sig over at besparelser har ramt hans pension fra den portugisiske stat, og at han vil finde det svært at leve af den efter at embedsperioden udløber i år 2016.

Pensionen fra den portugisiske stat vil ifølge præsidenten beløbe sig til 1300 euro per måned.

Det portugisiske statsoverhoved har tidligere været universitetsprofessor samt præmierminister i Portugal i perioden 1985-1995. I 2006 blev Anibal Cavaco Silva valgt til præsident af republikken og blev genvalgt i 2011.

Præsidenten oppebærer en indtægt på 10.000 euro om måneden i vederlag og pensioner foruden afkast fra diverse investeringer. 

Se også: Portugals opbygning som stat.

Underskriftsindsamling på nettet
Efter den højtlønnede Cavaco Silva's beklagelse over en reduceret personlig statspension blev kendt, blev en underskriftsindsamling foranstaltet på nettet. Flere tusinde portugisere underskrev i løbet af kort tid en anmodning til præsidenten om at træde tilbage.

Den 24. januar 2012 blev der desuden sat en ‘flash mob’ demonstrations-indsamling i gang via Facebook, hvor den portugisiske befolkning med slet skjulte ironiske undertoner opfordres til at donere penge og mad til deres ‘fattige’ præsident.

Historien om Anibal Cavaco Silva’s uheldige udtalelser kan blandt andet ses på Euronews.

Se video-klip med en flok ældre indsamlere, hvis pensioner typisk ligger på langt mindre end en 20.-del af præsidentens nuværende indtægt:

Råbende folkemængde i Belém
En humoristiske reaktion og distance til præsidentens fodfejl var fremherskende på mange avisers redaktioner, hvor historien blev nedtonet og vittighedstegnerne sat i arbejde.

Stemningen var anderledes kontant under demonstrationen i Lissabon, hvor en lille skare af fremmødte råbte slagord mod præsidenten under overvågning af politiet.

Herunder billeder fra den afholdte demonstration i januar 2012 foran præsidentens bolig i Belém:

Din vurdering:Livraria Portugal - én af Lissabons ældste boghandler lukker

I 2011 kunne Livraria Portugal fejre 70 års-jubilæum som boghandel i Lissabon på adressen Rua do Carmo 70.

Ændrede markedsvilkår for bogbranchen
Ejerne af den traditionsrige boghandel i Chiado kvarteret har i januar 2012 besluttet at lukke for at give plads til en anden type forretning.

Årsagen er primært ændrede markedsvilkår, udtalte medarbejder gennem 40 år António Machado til avisen Publico.

Den gamle boghandel med central placering i Lisboa ser i 2012 lidt træt ud, men har stadig sin statelige facede fra en svunden tid med ‘Livraria Portugal’ skrevet med store typer. Boghandlen blev grundlagt af tre venner i år 1941. Livraria Portugal har altid haft et bredt udvalg af portugisisk skønlitteratur.

Hvad supermarkeder, internettet og postvæsenet, der alle er storleverandører af bøger til de portugisiske forbrugere, ikke formåede, har stigende omkostninger og vigende efterspørgsel gjort nødvendigt. Den afgørende beslutning blev truffet efter julesalget 2011, der viste sig at være langt under normalt niveau.

Ejerne beholder dog navnet og vil muligvis genåbne som internetforretning som www.livrariaportugal.pt .Ældste boghandel i verden ligger i Lissabon
Den ældste boghandel i Lissabon hedder Bertrand og har forlængst taget bestik af de nye tider.

Bertrand brandet markedsføres på internetboghandlen www.bertrand.pt og bogsalget lever i bedste velgående med over 50 fysiske forretninger spredt over hele Portugal og på Azorerne og Madeira.

I Lissabon ligger en afdeling af Bertrand ligeledes i Chiado på adressen Rua Garrett 73-75.

Guinness Book of World Records har anerkendt Bertrand i Rua Garrett i Chiado, Lisboa som den ældste boghandel i verden. Der har ligget en Bertrand boghandel på adressen siden år 1732 - d.v.s. siden 23 år før det store jordskælv i Lissabon i år 1755.

Se video fra Bertrand i Chiado herunder:

 

Din vurdering:Jeronimo Martins vil ekspandere i Columbia

Den portugisiske dagligvare-koncern Jeronimo Martins vil opbygge en forretning i Columbia.

Fremstødet i det sydamerikanske land skal ses på baggrund af at Jeronimo Martins ikke mener, der er de store vækstmuligheder i Portugal.

Jeronimo Martins driver Pingo Doce og Recheio kæderne i Portugal, og i Polen er lavpris-supermarkedskæden Biedronka særdeles succesfuld.

Ledelsen i Jeronimo Martins har længe overvejet et tredjre land og har altså besluttet sig for Columbia.

Se også: Rekordår i 2010 for Jeronimo Martins.

Den samlede investering i år 2012-2014 vil samlet set løbe op i 2,2 milliarder euro for alle tre lande.

Din vurdering:Feriemesse Bellacenter 2012 - download billet med rabat til rejsemesse i Bella

Klik her for opdateret artikel: Bella Feriemesse 2013 

Årets feriemesse i Bella Center afholdes 20-22. januar 2012 under navnet Ferie og Fritid i Bella.

Bella Messen er i 2012 opdelt i 5 emne-områder:

 • Ferie og Fritid i Bella 
  – mød rejsebureauer og turistkontorer
 • Camping i Bella 
  – mød forhandlere af campingvogne, telte, autocampere og campingudstyr
 • Golf i Bella 
  – mød golfarrangører og golfklubber og prøv driving range og putting range
 • Dyk i Bella 
  – se det nyeste dykkergrej og hør foredrag om dykning på Copenhagen Dive Show
 • Ferieboliger i udlandet (en del af Golf i Bella) 
  – tilbud, råd og vejledning om køb af ferieboliger i udlandet

Rabat på billet til feriemesse i Bellacenter 2012
Igen i år kan man spare penge på indgangen om fredagen ved at downloade en rabat invitation hos udvalgte udstillere – f.eks. Vagabond Tours.

Download Bella rabat-billet fra Vagabond Tours (PDF)

Bemærk at rabatten på 40 kr. KUN gælder Fredag den 20. januar (Altså IKKE ved besøg i Bella lørdag eller søndag på feriemessen).

Normalprisen for adgang til feriemessen er 90 kr. Med rabatten på 40 kr. koster indgangsbilletter fredag kun 50 kr.

Vi er ikke bekendt med at der eksisterer øvrige gratis billetter eller fribilletter til Feriemesse i Bella 2012. 

Læs mere om åbningstider og billetpriser på Feriemesse Bella 2012

Portugal på feriemessen i Bella 2012
De Portugal-interessede gæster på rejsemessen kan bl.a. få inspiration til Portugal rejser via følgende udstillere:

 • Antor - foreningen af repræsentanter for udenlandske turistorganisationer – herunder Portugal
 • Bravo Tours – rejser til Portugal og Azorerne
 • AFS Interkultur – Oplev Portugal som udvekslingsstudent, som frivillig eller lignende
 • Camping Cheque – specialister i lavsæson camping – også i Portugal
 • FDM Travel – rejser til Madeira, Azorerne og Portugal
 • FriFerie.dk – rejser til Portugal
 • Go-To-Golf – golfrejser til Portugal
 • Kipling Travel – kulturrejser
 • Krone Golf Tours – golfrejser til Portugal
 • Krydstogt-ferie.dk – Krystogter til Portugal
 • MyCruise.dk
 • Rejsebixen.dk
 • Sunway Seatravel
 • VinoVenue – portugisiske vine

Læs også: Ambassader på Feriemesse i Bella 2012

Din vurdering:Portugals statsgældspapirer vurderet til junk af Standard & poor’s

Som det sidste og største af de 3 store kreditvurderingsbureauer tog S&P (Standard & Poors) i januar 2012 det forventede skridt at nedvurdere Portugals statsobligationer til, hvad der populært kaldet ‘junk’.

Staten Portugal non-investment grade
Som følge af S&P vurderingen fra 13. januar 2012 til BB fra BBB- vil en del fonde og større investorer være tvunget til at sælge, hvad de måtte have at portugisiske statsobligationer.

Mange institutionelle investorer må nemlig ikke beskæftige sig med ‘non-investment grade’ (ikke investeringsegnede) papirer.

Salg af statspapirer onsdag d. 18. januar
Salget af nyudstedte portugisiske statsobligationer den 18. januar gik imidlertid glat (første auktion af portugisiske statspapirer efter nedgradering).

Som ved tidligere lejligheder blev auktionen overtegnet, renten blev en anelse lavere, og Portugal har ikke noget stort behov for yderligere finansiering før juni 2012.

Hvad der bekymrer investorerne mest er den manglende vækst i økonomien, hvilket stærkt reducerer landets muligheder for at komme ud af sine gældsforpligtigelser.

Der er i begyndelsen af 2012 negativ økonomisk vækst i Portugal.

Din vurdering:Estoril banen risikerer aflysning af årets MotoGP

Den 6. maj 2012 er 3. afdeling af årets MotoGP serie planlagt til at finde sted på Estoril banen nord for Cascais på Lissabonkysten.

Estoril MotoGP kan aflyses
Som følge af økonomisk tilbageholdenhed hos forbrugerne i Spanien og Portugal overvejer arrangørerne af MotoGP at aflyse det portugisiske Grand Prix. I så fald vil man sandsyligvis ikke erstatte MotoGP i Estoril med et erstatningsevent.

Tvivl om kontraktsbetingelser mellem firmaet Dorna, der har de kommercielle rettigheder til MotoGP, og Estoril banens arrangører bidrager til usikkerheden.

Den endelige afgørelse om afholdelse af det prestigefulde motorcykelløb i Estoril forventes at foreligge i februar måned 2012.

MotoGP i Estoril tiltrækker hvert år tusindvis af besøgende motorcykel-enthusiaster til MotoGP weekend; primært fra Spanien og Portugal.

Herunder video fra Estoril MotoGP 2011:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »