Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugal-Sverige 1-0 samt resultater af andre play-off kampe 15. november 2013

Portugal trak det længste strå i det første opgør med Sverige i VM-kvalifikationens afsluttende playoff runde.

Med et hovedstødsmål af Cristiano Ronaldo 8 minutter før tid er Portugal foran på point før returopgøret i Stockholm den 19. november.

Kampen Portugal-Sverige i Lissabon blev overværet af  61.467 tilskuere; herunder af mange tilrejsende svenskere.

Se også: Optakt til Portugal-Sverige kampene

VM 2014 kval – play-off resultater 15. november
Torsdagens fire VM kval play-off kampe fik følgende resultater:

- Portugal-Sverige 1-0
- Island-Kroatien 0-0 (lidt af en sensation at Island stadig kan indløse VM billet)
- Ukraine-Frankrig 2-0 (Frankrigs deltagelse i VM 2014 ser meget usikker ud)
- Grækenland-Rumænien 3-1

Cristiano Ronaldo tæt på landskamps-målrekord
Med Cristiano Ronaldos mål nåede stjernen fra Madeira op på 44 landskampsmål – kun 3 mål fra at tangere Pedro Pauleta’s rekord for målscoringer for det portugisiske landshold på 47 mål.

Cristiano Ronaldo har allerede passeret den nok så kendte fodbold-legende Eusebio, som i sin karriere nåede at score 41 landskampsmål for Portugal.

I denne sammenhæng er berømte Luís Figo allerede kraftigt distanceret af Ronaldo. Figo netttede ‘kun’ 32 gange for Portugal.

Odds for sejr til Portugal i Sverige
I returkampen Sverige-Portugal d. 19. november ser bookmakerne Portugal som svag favorit. 

Med odds omkring 1,5 på portugisisk sejr mod odds omkring 1,7 på svensk sejr samt odds på omkring 2 for uafgjort, er Portugal favorit til at gå videre til VM slutrunden 2014 i Brasilien.

Se odds på Sverige-Portugal playoff kampen 19. november på eksempelvis Oddschecker

Din vurdering:Portugal-Sverige – Estádio da Luz – 1. play-off kamp

I aften kl. 19.45, er der kick-off til kampen mellem Portugal og Sverige. Det er første dyst ud af to, og den samlede vinder skal til VM i Brasilien 2014. Returkampen spilles tirsdag i næste uge (19. nov.) i Sverige.

Christiano Ronaldo mod Zlatan Ibrahimovic
Én stjernespiller skal ikke med til VM. Bliver det Ronaldo eller Zlatan der trækker nitten?

De to spillere scorede hattrick for deres respektive klubber sidste weekend, men der er mange andre elementer, der kan gøre disse to kampe ualmindelig spændende. Én spiller kan som bekendt ikke gøre et helt hold alene.

Portugal stjerner mod Sveriges holdånd
Ronaldo spiller på et landshold, der har langt flere fodboldstjerner og individualister, end Sverige har. Udover Ronaldo, stiller Portugal også med spillere som Nani fra Manchester United og den tidligere Porto spiller, nuværende Monaco stjerne João Moutinho.

Sverige kan ikke mønstre mange andre stjerner end Zlatan, men har i stedet et hold, der kan stå sammen og spille defensivt, med øje for, at returkampen skal spilles på det nye stadion i Stockholm, Friends Arena, med plads til 50.000 tilskuere.

Umiddelbart ville en ønskesituation for Portugal være et hurtigt mål og for Sverige ville det være en målmand, der står en brandkamp…Portugal skal i hvert fald åbne op for kampen mod et formentlig defensivt indstillet svensk mandskab, hvis de skal have et par mål med til Sverige.

Portugal er favorit
Ifølge Portugisiske aviser er Portugal favorit til den samlede sejr. De hæfter sig ved, at ’De Udvalgte’ også skal huske at holde nullet, så en 1-0 eller 2-0 sejr, ville være det optimale. Håbet er så, at Ronaldo kan lave det mål i Sverige, der gør det endnu svære for svenskerne at vinde samlet, og dermed sender Portugal til Brasilien næste sommer.

Zlatan mener Sverige har fortjent at gå videre
Til svenske aviser, har Zlatan udtalt, at han mener Sverige har fortjent at gå videre, på baggrund af, at Portugal kun blev nummer to i en gruppe de burde have vundet klart (og dermed være gået direkte videre).

Zlatan husker specielt, at Sverige var i gruppe med blandt andre Tyskland, og spillede 4-4 i en svær udebanekamp, efter at have været nede med 1-4. Han husker så ikke, at Tyskland vandt 5-3 i Sverige i den sidste gruppekamp for nogle uger siden, efter Sverige var foran 2-0…!

Kampstatistik Portugal-Sverige – seneste to opgør målløse
De to landes tre sidste indbyrdes kampe er endt uafgjort. Portugal og Sverige var i samme kvalifikationsgruppe til VM i 2010 og spillede 0-0 i begge kampe. Dengang trak Portugal det længste strå, og kvalificerede sig til VM i Sydafrika. Endestationen i 2010 hed ottendedelsfinalen med et 0-1 nederlag til Spanien, de senere verdensmestre. Sverige kvalificerede sig ikke til denne slutrunde.

  • Kampstart: 15. november kl. 19.45
  • Spillested: Estádio da Luz, Lissabon
  • Kampen vises direkte på RTP1
  • Returkamp: 19. november, Stockholm
Din vurdering:Festival IN i Lissabon 14-17 november 2013

FIL messecentret i Lissabon (Oriente/Expo98-området) byder i weekenden på IN Festival.

IN står for kreativitet og innovation, og festivallen samler deltager fra et bredt udsnit af kreative fag.

World Press Cartoon udstilling
Én af festivallens hovedattraktion er World Press Cartoon (WPS) udstillingen

Her kan ses nogen af de bedste tegninger fra World Press Cartoon 2013 konkurrencen.

LEGO Mindstorms
Lego robotter af EV3 generationen optræder på festivallen.

 


blandt de øvrige deltagere på Festival IN finder man  Westway Viva Lisbon (Amor Electro / Hélder Moutinho Darko / Primitive Reason Gisela John / The Weatherman Frankie Chavez) - Performance Performing Arts by Nuno Salgado Ricou - Blueprint Creative Economy Lisbon by CML Arte Lisboa - Contemporary Art Fair - Video Performance by Ana Mesquita - Festival ETIC / EPI - "the Future of the Future" by Guta Moura Guedes - International Conference on Intellectual Property - Feast of Museums by ICOM - MUDE - Club of Creatives - Bootcamp YA by Audax – og LMJ

Se mere om Festival IN Lisboa.

Din vurdering:Portugal tilbage som deltager i Melodi Grand Prix 2014 i København (MGP 2014)

I 2013 tog Portugal en pause fra deltagelse i Eurovision Song Contest, som også kaldes Melodi Grand Prix i Danmark.

Melodi Grand Prix 2014 med Portugal
Deltagelsen i København blev meddelt den 7. november 2013.

Foreløbig (per7/11) er 30 lande tilmeldt, mens der forventes afbud fra blandt andet Tyrkiet (som er utilfreds med afgstemingsreglerne), Polen, Tjekkiet, Kroatien og Cypern.

Portugal har som ét af de få deltagende lande siden 1964 aldrig vundet et Melodi Grand Prix.

I både 2011 og 2012 lykkedes det end ikke Portugal at kvalificere sig til finalen.

Dato for MGP 2014 i København
Melodi Grand Prix afholdes i København d. 6. og 8. maj (semifinaler) og 10. maj (finale).

Frist for tilmelding til Eurovision Song Contest er 22. november.

Vinder forventes at afholde næste års Melodi Grand Prix.

Din vurdering:CPH:DOX film ‘Captivity’ om 91-årige Alzira og hendes lange liv i hendes hjem i Nordportugal

På CPH:DOX 2013 i november vises to portugisiske film.

Se også: ‘The Mother And The Sea’ på CPH:DOX.

‘Captivity’ af André Gil Matas
Filmen ‘Captivity’ vises den 15. november kl. 17.00 i biografen Vester Vov Vov.

Se mere om filmen på CPH:DOX.

Den 64 minutter lange ‘Captivity’ handler om instruktørens familie; nærmere bestemt om hans 91-årige bedstemor Alzira, som er født, opvokset og bor i sin lejlighed i byen São João da Madeira i Nordportugal.

São João da Madeira er en del af oplandet til Portugals næststørste by Porto og har status af med godt 8 km2 at være den arealmæssigt mindste kommune i Portugal. Det forhindrer dog ikke São João da Madeira i at tælle blandt de bedste kommuner i landet at bo i ifølge en undersøgelse fra 2010.

Bedstemor og barnebarn
André Gil Matas har over 4 år filmet i bedstemoderens lejlighed, som i store træk fremstår som den gjorde for 50 år siden.

Filmen ‘Captivity’ er historien om en gammel dame og om hendes hjem, som bærer vidnesbyrd om hendes liv og om livets efterår. Samtidig er filmen instruktørens hyldest til sin elskede bedstemor.

‘Captivity’ vandt årets Doc Alliance Award på filmfestivallen i Cannes.

Se trailer herunder:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »