Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkExporten af landsbrugsvarer fra Portugal til lande uden for EU stiger

Portugals landbrugssektor er stærkt afhængig af EU, men en målrettet strategi om at nå andre markeder er ved at bære frugt.

Spanien er største marked
Ifølge Portugals Statistik INE sker 67% af landbrugsvare-eksporten til lande inden for EU.

Her er Spanien langt det største enkeltmarked med hele 36%, og selv om Spanien også er i krise, købes der flere portugisiske landbrugsvarer i Spanien end tidligere.

Værdien af landbrugsvarer til Spanien steg i perioden januar til august 2013 med 6% i forhold til samme periode sidste år.

Landsbrugsprodukter til Kina, Angola og Brasilien
Satsningen på markeder uden for EU er ved at lykkes. Med en stigning på 11% (jan-aug) er eksporten til lande som Kina, Angola, Brasilien og De Forenede Arabiske Emirater samlet set i stærk fremgang.

Det er især Angola og Brasilien, som trækker eksporten til lande uden for EU, mens det i EU foruden altdominerende Spanien, er Frankrig og England, som er de største markeder.

Kineserne er meget restriktive omkring import, så der er ifølge avisen Publico foreløbigt kun åbent for portugisisk eksport til Kina af vin, olivenolie, fiskekonserves og mælkeprodukter (mælk, ost, mælkepulver mv.).

Blandt landbrugsprodukterne står fiskekonserves og olivenolie for de største stigninger i eksporten, mens eksporten af portugisisk fremstillet øl er faldet.

Vin, olivenolie, fiskekonserves og malt-øl er de 4 vigtigste eksportvarer fra landbruget i Portugal.

Din vurdering:Portugisisk film på CPH:DOX – ‘The Mother And The Sea’ vises 11. og 15. november i København

‘A Mão é o Mar’ er originaltitlen på en portugisisk dokumentar instrueret af Gonçalo Tocha.

Skipper er en kvinde
Over 97 minutter fortælles små og store historier fra fiskerlejet Vila Chã få kilometer nord for Porto-forstaden Matosinhos i Nordportugal.

Vila Chã er berømt i Portugal. Myten siger at mange af byens 120 fiskerbåde blev drevet af kvindelige familieoverhoveder. som ofte var skipper og dermed ansvarlig for familiens indkomst fra fiskeri.

Sådan er det dog ikke længere. Der er 8 både tilbage på stranden, og en enkelt kvinde er fortsat fiskeskipper i det maleriske Vila Chã.

Dokumentaren handler om beboerne i det fordums travle fiskerleje, og ikke mindst deres forbindelse med havet.

Vila Chã kan i øvrigt med lethed besøges (nyd en super-strand). Sognet med omkring 3000 indbyggere ligger kun omkring 10 km nord for Porto Lufthavn. 


Se portugisiske film på filmfestivallen CPH:DOX i København
Filmen ‘The Mother And The Sea’ er en del af dokumentar-filmfestivallen efterår 2013 i København.

Se den på Cinemateket den 11. november kl. 19 eller i Gloria biografen d. 15/11 kl. 17.45.

Instruktøren vil være til stede ved fremvisning i Gloria.

Mere information kan findes på filmens side på CPH:DOX.

På festivallen vises også den portugisiske film ‘Captivity’ .

Herunder 'The Mother And The Sea' optagelser:

Estaleiro TV : Making Of : A Mãe e o Mar from Estaleiro on Vimeo.

 

Din vurdering:10.000 personer forlader Portugal hver måned

Én af hoved-historierne i portugisiske aviser sidst i oktober 2013 handler om den stigende emmigration fra Portugal.

Ifølge Portugals Statistik INE har gennemsnitligt lidt over 10.000 personer hver måned forladt Portugal i år 2012.

Det er det højeste antal registrerede emmigranter per år siden Salazar-tiden.

Unge veluddannede trætte af krisen
Hvad værre er at det ofte er de unge og veludannede potentielle gode skattebetalere, som nu flytter til andre lande i Europa, Afrika, Nord- eller Sydamerika.

De mest populære lande at emmigrere til for de unge portugisere inkluderer Schweiz, Frankrig, Luxembourg og Storbritannien.- samt naturligvis olie-boom’ende Angola.

Se mere på Pressup (engelsk)

En udgave af original-artiklen kan ses på Publico (med grafik).

Arbejdsomme immigranter presser arbejderklassen i England
For de modtagende lande er situationen heller ikke uden problemer.

Selv om der aktivt søges eksempelvis sygeplejersker i Portugal til at arbejde på engelske sygehuse, har den engelske regering fornemmet stemningen blandt store vælgergrupper i den engelske arbejderklasse.

Premierminister Cameron opfordrer til at de engelske arbejdssøgende udviser lige så stor commitment og vilje til at udføre et arbejde bedst muligt, som immigranterne i Storbritannien. Se mere i The Telegraph artiklen ‘Britain must say ‘no’ to Eastern European workers’.

Din vurdering:Dramatiske scener ved Nazaré – kvindelig surfer i rekordforsøg slået bevistløs, men overlever

Efterårsvejret har nået Portugal.

Selv om det stadigvæk er omkring 20 grader varmt, er bølgerne ved Atlanterhavskysten under de rette forhold store som huse.   

Efter at stunt-surferen Garrett McNamara i 2011 og igen i januar 2013 slog rekorden i at surfe på den højeste bølge, vrimler det med kandidater i Nazaré til en en ny rekord – eller måske, hvis uheldet er ude; et meget kort liv eller et liv i rullestol.     
   
Nazaré surfing – tow out surfing som extrem-sport
Mandag morgen den 28. oktober gik det galt.

Samlet ved Nazaré var gruppen af ‘daredevils’ bestående af Carlos Burle, Sylvio Mancusi, Rodrigo Koxa, Maya Gabeira, Felipe “Gordo” Cesarano, Hugo Vau, Eric Rebiere, Pedro Scooby, Andrew Cotton og naturligvis verdensberømte og måske mest erfarne: Garrett McNamara.

Man surfer en høj bølge ved at blive trukket til den rette position af en person på jetski.

Maya Gabeira i ulykke ved Nazaré
Det var under et forsøg på én af de rigtig høje bølger at det gik galt for brasilianeren Maya Gabeira. Hun røg i baljen under forsøget og måtte reddes ud af sin hjælper på jetski Carlos Burle.

Desværre lykkedes den første del af redningsaktionen ikke.

Maya Gabeira bliver tilsyneladende slået bevistløs (muligvis af at blive ramt af jetski’en), men det lykkedes jetski-driveren at få hende i land i en manøvre, der kunne have bragt redningsmandens eget liv i fare.

Surfer Gabeira bliver genoplivet på stranden. Hun er på hospitalet og har det efter omstændighederne godt.

Se de dramatiske billeder fra Nazaré herunder:

 

Din vurdering:Billigste flybillet ikke altid hos Ryanair

En undersøgelse, lavet for søgemaskinen WhichAirline.com og publiceret på den engelske avis The Telegraphs hjemmeside, viser, at Ryanair ikke er det billigste flyselskab, når det kommer til den samlede pris.

Undersøgelsen påviser, at Ryanair kun er det fjerde billigste flyselskab, overgået af det tyrkiske selskab Pegasus Airlines, dernæst Wizz Air og på tredjepladsen det rumænske flyselskab Blue Air.

Ryanair taber sin position som det billigste selskab, når der indregnes 20 kg. bagage, samt omkostninger. Baseret på selve prisen for en flybillet, er Ryanair stadig den bedste mulighed for en billig flybillet.

Kritikere af undersøgelsen påpeger, at det er svært sammenlignelige forudsætninger, da man som kunde ikke bare kan skifte Ryanair ud med et andet flyselskab. Destinationerne er ikke nødvendigvis de samme. Men det er stof til eftertanke, at der tjenes penge på kundernes manglende omtanke eller endog store uvidenhed.

Læs også: Ryanair bagagegebyrer – håndbagage regler – kabinekuffert mål

Ryanair nedsætter gebyrer
Direktøren for Ryanair Michael O’Leary, har taget konsekvensen af udvalgte klagepunkter, en stor del af de mange millioner rejsende, har haft gennem årene.

Indenfor de næste par måneder bliver der lavet såkaldte serviceforbedringer og nedsættelser af gebyrer. Ændringerne bliver primært i områder, der har stillet Ryanairs kunder dårligt, hvis de ikke har booket flybilletterne korrekt, på grund af manglende information eller viden om konsekvenserne.

  • Der bliver nu gratis at ændre for eksempel navn eller destination i sin booking indenfor 24 timer. Det kostede før 950 kroner.
  • Gebyret for udskrivning af boardingpas i lufthavnen sættes ned fra 600 kr. til 130 kr. per billet.
  • Indtjekning af bagage i lufthavnen sættes ned fra 520 kr. til 260 kr. pr. kuffert

Serviceforbedringer hos Ryanair
Udover ovenstående prisnedsættelser hos Ryanair, er det også annonceret, at der i de kommende måneder vil være forbedringer i servicen for de mange passagerer.

  • Der må medbringes en lille håndtaske eller en pose med varer købt i lufthavnen, udover kabinekufferten.
  • Ryanair App til smartphones er allerede nu gratis.
  • Hjemmesiden bliver omdesignet, efter kritik af, at man skal bruge 20 ’muse-klik’ på at komme frem til betalingsdelen, ved online booking af flybilletter.

Kunderne skal vindes tilbage – Ryanair forsøger at forbedre image
Det er første gang det Irske lavprisselskab nogensinde har nedsat prisen. Der er en gråzone af gebyrer, der først kommer til kundernes kendskab, når Ryanairs regler for bagagevægt, udprintning af boardingpas hjemmefra og overvægt af håndbagage ikke overholdes.

Nu vil Ryanair forsøge at imødekomme kundernes klager, samt prøve at vinde dem tilbage, der har svoret på, at de nok aldrig vil flyve med Ryanair igen. Der skal gøres op med det negative image der klæber til Ryanair, mener flyselskabet selv.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »