Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPrisstigninger for portugisiske forbrugere fra 1. januar 2012

Den populære lillle espresso kaffe i Portugal; bica’en står til at stige mellem 5 og 10 cent fra normalprisen omkring €0,60 på Portugals cafe’er og restauranter.

Prisstigningen er et resultat af regeringens spareinitiativer, hvoraf mange trådte i kraft fra 1. januar 2012.

Dobbelt-effekt på restaurant-kaffe
Restaurantbesøg i Portugal er stadig særdeles billigt set med danske øjne.

Netop den lille bica og anden kaffe på restaurant i Portugal bliver dog udsat for en forholdsvis brat prisstigning eftersom bica’en dels bliver ramt af at restauranter må sætte momsen op fra 13 til 23% samtidig med at der pålægges lignende højere momssats for kaffe i indkøb.

El, teaterbesøg, flaskevand, øl og sodavand stiger i pris
Flaskevand og sodavand har fra 1. januar 2012 en momssats på 23%. Øl og andre alkoholiske drikke pålægges en øget afgift svarende til en prisstigning på 2,3%.

En tur i teateret, opera’en eller biografen vil ligeledes blive dyrere, når der pålægges højere moms på 13% istedet for 6%.

Elektricitet stiger 4% per 2012. Gas stiger først i juni 2012. For begge energiformers vedkommende er der tale om forbrugsafgifter udover stigningen i moms fra 6 til 23%, som allerede blev indført i oktober 2010.

Hospitalsbesøg bliver dyrere
Har man ikke en privat sundheds-forsikring til formålet, bliver hospitalsbesøg dyrere.

En tur på skadestuen vil fordobles i pris til €20 og en normal konsultation på hospitalet vil fra januar 2012 koste €10 mod tidligere omkring €4 afhængig af område.

Medicin bliver billigere
På grund af nye regler for om udskrivelse af recept på den billigst mulige medicin, forventes medicin at blive billigere.

Ejendomsskatter stiger
Det er fortsat meget billigt i forhold til de fleste europæiske lande at besidde ejendom i Portugal.

Ejendomsskatten også kaldet IMI stiger dog fra januar 2012 til minimum 0,5% (op fra 0,4%) til maximum 0,8% (op fra 0,7%) for normale bygninger. Satserne er lidt lavere for ældre bygninger.

Desuden forkortes perioden for nye købere, hvor der ikke skal betales ejendomsskat fra 6 til 3 år.

Dagligvarer stiger, men fisk og grønt er stadig billigt i 2012
De fleste dagligvarer vil fra januar 2012 være pålagt 13% moms.

Grønt, frugt og fisk vil dog fortsat kun bære den laveste 6% momssats.

Eksempelvis frosne færdigretter vil stige i pris med indførelse af 23% momssats.

Nye biler stiger igen i pris i 2012
Fra januar 2012 stiger nye biler i Portugal i gennemsnit 6,4%.

En del importører forventes dog at moderere prisstigningen.

De populære pick-up og varebiler med dobbeltkabine skal i fremtiden betale 100% registreringsafgift, således at dette ‘hul’ i beskatningen af køretøjer til privat brug nu lukkes. Også regulære varebiler bliver dyrere.

Også kørselsafgifterne vil stige i 2012 – typisk omkring 3-5%, men broafgifterne ved Lissabon skulle foreløbig være undtaget fra prisstigninger. Flere veje vil desuden blive pålagt afgift. 

Restauranter vil modere prisstigninger
For restauranter i Portugal vil prisstigningerne på varer og øgede forbrugsafgifter (hvoraf mange allerede er slået igennem i slutningen af 2011) betyde at priserne på menu-kortet sættes op.

De færreste restaurationer forventes dog at lade kunderne tage hele prisstigningen, da konkurrencen er hård de fleste steder.

Op til 20.000 café’er og restauranter i Portugal må sandsynligvis lukke som følge af de ændrede markedsforhold og den dårlige økonomiske situation for den gennemsnitlige portugisiske familie. Foreningen af restuarationsejere og hotelejere i Portugal mener at 54.000 cafe’er og restauranter står til at lukke med tab af omkring 120.000 arbejdspladser.

Indtil videre har de trange kår dog nærmest haft den modsatte effekt på prisniveauet på Portugals billigste restauranter. Der synes at dukke flere og flere etablissementer op med tilbud helt ned til 4-5 euro for en middag uden drikkevarer.

I Sintra nordvest for Lissabon er eksempelvis åbnet en rodizio-restuarant ved navn Mineirão. Den brasilianske kæde serverer fri buffet inklusiv et stk. drikkevare for en fast pris af €7,50 og er særdeles populær for familier. Man finder restaurant Mineirão bag brandstationen på hovedvej N9 mellem Cascais og Sintra (afkørsel Autodromo-Linhó fra motorvej A16).

Se mere på Mineirão’s hjemmeside.

Herunder video fra Mineiro rodizio i Guia ved Porto:

Din vurdering:Portugisere udvandrer i store tal til Brasilien

Den tidligere portugisiske koloni Brasilien er mål for tusindvis af portugisere, der primært af økonomiske grunde vælger at forlade Portugal.

Brasilien det nye USA
Brasilien er et land med en årlig økonomisk vækst på omkring 3% målt på de første tre kvartaler af år 2011. I 2010 steg levestandarden for store befolkningsgrupper markant i Brasilien med en økonomisk vækst på 7,5%.

Brasiliens evne til at modstå krisen gjorde at landets økonomi i december 2011 blev den 6. største i verden. Storbritanien er herefter blot den 7. største økonomi.

Den fortsatte vækst og det fælles sprog kombineret med store økonomiske problemer i Portugal fik i første halvdel af 2011 over 50.000 portugisere til at flytte til Brasilien.

Hertil kommer et stort antal illegale tilflyttere, som sandsynligvis udgør et endnu større tal, skriver avisen Publico.

På mange måder er dagens Brasilien at sammenligne med USA i starten af det 20. århundrede. Det store land med henved 190 millioner inbyggere tiltrækker driftige emigranter fra hele verden.

Mere økonomisk vækst i vente i Brasilien
Økonomien i Brasilien nyder godt af en voksende mellemklasse af forbrugere, der skaber en hidtil uset stærk indenlandsk efterspørgsel.

Lønnivauet i mange dele af Brasilien er stigende og mange uddannelser er i høj kurs.

Eksempelvis emigrerer et stort antal portugisiske arkitekter, ingeniører og folk med en økonomisk uddannelse og ledelseserfaring til Brasilien.

Inden for 10 år forventes Brasilien at blive verdens 5. største økonomi og vil dermed overhale Frankrig.

Din vurdering:Harley’er i Cascais – European Harley Owners besøger Portugal 14-17 juni 2012

Cascais i Portugal er i sommeren 2012 mødested for tusindvis af Harley Davidson fans.

Motorcykel-enthusiaster fra hele Europa vil 14-17 juni 2012 køre til Cascais til det 21. European Harley Owners Group Rally. Arrangørerne håber på besøg af 10.000 motorcykler i Cascais.

Se mere på HOG hjemmesiden.

Ride and Have Fun
Den amerikanske motorcykel-producent med hovedkvartér Milwaukee i staten Wisconsin fejrer i 2012 sit jubilæum nummer 109.

Til biker-eventet i Cascais vil der være besøg fra et stort antal europæiske klubber. Også private Harley-enthusiaster uden klub-medlemskab opfordres til at tage en tur til Lissabonkysten.

For byen Cascais er Harley Owners Group Rally 2012 blandt de absolut største events i 2012. Harley Davidson mødet bliver afholdt under motto’et ‘Ride and Have Fun’.

Cascais vært for store events og konferencer
Den populære kystby Cascais var i 2011 vært for en afdeling af Americas Cup Series for de dyreste sejlbåde. Hvert år afholdes desuden en række tilbagevendende events på Lissabonkysten; herunder Moda Lisboa, Lusitano Festival, MotoGP, Audi MedCup, Estoril Airshow og Estoril Open i både golf og tennis.

Harley rally’et i 2012 ventes at skabe en omsætning på omkring 5 millioner euro i Cascais og omliggende byer.

Herunder et par Harley’er på vej til Caramulo Motorfestival i Nordportugal i 2011:

Din vurdering:Vejret på Azorerne giver varmerekord i Danmark 2. juledag 2011

En varmfront fra Azorerne har 2. juledag den 26. december 2011 medført varmerekord i Danmark.

Mens julen i 2010 var præget af store mængder sne i Danmark, er julen 2011 præget af varmt vejr fra området omkring Azorerne.

Mens Sverige og Norge i julen 2011 har oplevet store stormskader grundet stormen Dagmar, oplever Danmark de varmeste juledage i over 130 år.

Den usædvanligt varme luft fra Azorerne resulterede i temperaturer anden juledag på op til 11,3 grader i Nordjylland. 

Det varme julevejr i Danmark med rekordhøje temperaturer fortsætter 6-9 dage endnu.

Læs mere om vejret på Azorerne.

Din vurdering:China Three Gorges køber 21% af EDP

Det kinesiske energiselskab Three Gorges (China Three Gorges) køber 21% af EDP.

Oplysningen om resultatet af budrunden på den portugisiske stats aktier i landets største virksomhed målt på børsværdi blev frigivet af regeringen torsdag den 22. december 2011.

Se også omtale på The Wall Street Journal.

China Three Gorges storaktionær i EDP
De resterende ca. 79% af aktierne i EDP er spredt på mange forskellige investorer verden over. Blandt andet ejer spanske Iberdrola omkring 7% (per december 2011), og Norges oliefond har som regel også en beholdning af EDP aktier svingende fra 2,5 til 5%.

China Three Gorges bliver langt den største aktionær og forventes at indtage én eller flere bestyrelsesposter i EDP hovedkvarteret i Lissabon. Prisen for EDP aktierne var 2,69 milliarder euro svarende til ca. 20 milliarder danske kroner.

Som de fleste andre store kinesiske virksomheder er China Three Gorges kontrolleret af det kinesiske regime i Beijing.

Se mere om China Three Gorges handlen.

China Three Gorges driver blandt andet den berømte og berygtede Three Gorges dæmning over Yangtze floden:

 

Din vurdering:IMF forhandler Poul Thomsen mener ikke Portugal behøver endnu en hjælpepakke

IMF’s udsending Poul Thomsen er en del af den såkaldte ‘trojka’ udsendt af långiverne ECB, EU og IMF, som løbende ser på den økonomiske udvikling i Portugal.

Det græske økonomiske kaos og tildelingen af endnu en pakke med krisehjælp til Grækenland har været medvirkende til at Portugals evne til at klare sig igennem krisen er blevet betvivlet.

Den 21. december 2011 udtalte Poul Thomsen imidlertid at Portugal ikke har brug for yderligere økonomisk hjælp, hvis landet gennemfører de besparelser, der er planlagt.

Se også: Portugal i sparetider.

Portugal når mål for underskud i 2012
Det portugisiske underskud skal holdes inden for 5,9% i 2012 ifølge aftalen med trojka’en.

Dette mål forventes Portugal at nå med en pæn margin. Der er endda mulighed for at underskuddet bliver noget lavere – sandsynligvis mellem 4 og 4,5%.

En stor del af reduktionen skyldes imidlertid en regnskabstekniknisk overførsel af 6 milliarder euro fra bankernes pensionsfond til staten. Dette ‘fix’ er kun muligt at foretage en enkelt gang. Såfremt pensionspengene tages ud af beregningen ville Portugals underskud ende på ca. 7,5% i 2012.

2013 målet for Portugals underskud på de offentlige finanser er 3%. I 2010 var underskuddet i Portugal på 9,8%.

Din vurdering:Portugals offentlige ansatte varsler flere konflikter i 2012

De offentlige ansatte i Portugal er blandt de grupper i samfundet, der må holde for, når de kraftige nedskæringer vedtaget i 2011 for alvor slår igennem.

Se også: Portugals finanslov for 2012.

Rolige demonstrationer i Portugal
I modsætning til i Grækenland, hvor politiet i 2011 blev sat ind mod voldelige demonstranter i forbindelse med landets økonomiske krise, var der i Portugal foreløbig roligt.

Demonstrationer var hyppige i de større portugisiske byer i år 2011, og vil ifølge fagforeningerne tage til i 2012. Det er dog de færreste politikere, der har andre løsninger på hånden end regeringens spare-politik.

En stor del af den fortrinsvis venstreorienterede opposition er utilfreds med at rige portugisere mærker krisen forholdsvis mindre end resten af befolkningen.

Høj arbejdsløshed i Portugal
Blandt de største problemer i Portugal er den stigende arbejdsløshed, der forventes at runde 13% tidligt i 2012.

Se også: Arbejdsløse i EU-lande - statistik samt udvikling i arbejdsløsheden i Portugal siden 1998.

Solen skinner stadigvæk
I Portugal er der stadig en vis resignation og distance til problemerne med økonomien. Solen skinner jo stadigvæk, bemærker mange, og portugiserne er nok generelt ikke så fremadskuende og ‘planlagte’ som folk er flest i Nordeuropa.

Mange unge tager dog konsekvensen og flytter til udlandet, da mulighederne på det portugisiske arbejdsmarked er meget ringe.

Se også: Portugiserne emigrerer i store tal.

Herunder indslag fra Reuters om frustrationen blandt offentligt ansatte i Portugal:

Din vurdering:TAP strejke i januar 2012 aflyst

Pilotforeningen i det nationale portugisiske luftfartsselskab TAP har aflyst strejken i januar annonceret til at vare 4 dage fra 3. til 6. januar 2012.

Dermed ser TAP ud til at flyve planmæssigt over jul og nytår.

TAP piloter kæmper for at beholde vilkår
De relativt vellønnede piloter i TAP kæmper for at oppebære de fordelagtige vilkår, der gennem forhandlinger gennem årene er blevet opnået. Den seneste strejke omhandler piloternes potentielle ejerandel, når TAP privatiseres.

Selv om lønnen i forhold til nyuddannede piloter hos low cost selskaber ikke nødvendigvis er meget højere for en pilot hos TAP, er der eksempelvis mulighed for nære slægtninge til TAP piloter for at flyve til en meget lav pris eller gratis med selskabet et antal gange årligt. Slægtningene kan, hvis der er plads, opgraderes til 1. klasse.

Se også: TAP piloter tjerner €8600 om måneden i gennemsnit.

Din vurdering:Europa League 2012 lodtrækning – FC Porto og Sporting Lissabon kan mødes i Round of 16

Lodtrækningen til Europa League Round of 32 og Round of 16 gav følgende resultat:

Lodtrækning Europa League 2011-2012

1 FC Porto (Portugal) møder Manchester City FC (England)
2 AFC Ajax (Holland) møder Manchester United FC (England)
3 FC Lokomotiv Moskva (Rusland) møder Athletic Club (Spanien)
4 FC Salzburg (Østrg) møder FC Metalist Kharkiv (Ukraine)
5 Stoke City FC (England) møder Valencia CF (Spanien)
6 FC Rubin Kazan (Rusland) møder Olympiacos CF (Grækenland)
7 AZ Alkmaar (Holland) møder RSC Anderlecht (Belgien)
8 S.S. Lazio (Italien) møder Club Atlético de Madrid (Spanien)
9 FC Steaua Bucureşti (Rumænien) møder FC Twente (Holland)
10 FC Viktoria Plzeň (Tjekkiet) møder FC Schalke 04 (Tyskland)
11 Wisła Kraków (Polen) møder Standard Liège (Belgien)
12 SC Braga (Portugal) møder Beşiktaş JK (Tyrkiet)
13 Udinese Calcio (Italien) møder PAOK FC (Grækenland)
14 Trabzonspor AŞ (Tyrkiet) møder PSV Eindhoven (Holland)
15 Hannover 96 (Tyskland) møder Club Brugge KV (Belgien)
16 Legia Warszawa (Polen) møder Sporting Clube de Portugal (Portugal)

Lodtrækningen til Europa League 2012 kampene fastlagde også de følgende kampe (Round of 16), hvilket betyder at vinder af kamp 1 vil møde vinder af kamp 16 i Round of 16.

Din vurdering:Champions League 2012 lodtrækning – Benfica i Round of 16 mod Zenit Skt. Petersburg

Champions League 2012 lodtrækningen til den såkaldte Round of 16 fik følgende resultat:

  • Olympique Lyonnais fra Frankrig møder APOEL FC fra Cypern
  • SSC Napoli fra Italien møder Chelsea FC fra England
  • AC Milan fra Italien møder Arsenal FC fra England
  • FC Basel 1893 fra Schweiz møder FC Bayern München fra Tyskland
  • Bayer 04 Leverkusen fra Tyskland møder FC Barcelona fra Spanien
  • PFC CSKA Moskva fra rusland møder Real Madrid CF fra Spanien
  • FC Zenit St Petersburg fra Rusland møder SL Benfica fra Portugal
  • Olympique de Marseille fra Frankrig møder FC Internazionale Milano fra Italien

Første runde i Round of 16 spilles i 14/15 februar 2012 med returkampe 21-22 februar 2012.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »