Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkLavere virksomhedsskat i Portugal - IRC virksomhedsskat nedsættes til glæde for mindre portugisiske virksomheder

Der er udsigt til at socialisternes konkrete lovforslag om nedsættelse af virksomhedsskatten (IRC - Imposto sobre o Rendimento de Pessoas Coletivas) vil opnå indirekte støtte fra regeringen, idet regeringspartierne under afstemningen valgte at stemme hverken for eller imod lovforslaget. (Hvormed der er flertal i folketinget).

Lovforslagets primære formål er at støtte økonomien i små og mellemstore virksomheder i Portugal

Det konkrete forslag går på at virksomhedsskatten nedsættes til 12,5% af de første 12.500 euros overskud i portugisiske virksomheder. Dette tiltag vil dermed særligt komme de små og mellemstore virksomheder i Portugal til gode, idet der er tale om en halvering af skatteprocenten for mindre virksomheder med lav indtjening.

Forslaget var til afstemning torsdag den 3. oktober og da regeringspartierne undlod at stemme imod, forventes forslaget at blive endeligt godkendt. Forslaget var fremsat uafhængigt af den større ventede reform af virksomhedsskatten i Portugal, og skal nu viderebehandles i finansudvalget.

Den normale IRC virksomhedsskat er 25%, hvortil kommer diverse tillæg til kommuner (max 1,5%) samt tillæg afhængigt at overskudets størrelse (op til 5% for de bedst indtjenende virksomheder i Portugal). Dermed er den maxmale virksomhedsskat i Portugal på hele 31,5%. Gennemsnittet i EU er i 2013 på 20,5% (uden tillæg).

Øvrige forslag fra PS blev nedstemt
Socialistpartiet PS fremsatte ved samme lejlighed en række øvrige lov-forslag, der dog alle blev nedstemt af regeringen.

PS stillede forslag om nedsættelse af moms for restauranter fra 23% til 13%. Dette forslag blev nedstemt,

PS stillede også forslag om nedsættelse af ejendomsskatten (via ny beregningsmetode til fordel for boligejere). Dette forslag blev nedstemt.

Sidst foreslog PS en særlig boligstøtte til de fattigste ældre i Portugal, hvilket ligeledes blev nedstemt.

Din vurdering:Ejendomspriser i Portugal – banker skal justere værdiansættelser til realistiske markedspriser

Priserne på det portugisiske boligmarked er fortsat under pres i nedafgående retning.

Banker ligger inde med huse og lejligheder
Én af de mindre åbenlyse forhold på det portugisiske ejendomsmarked er det forholdsvis store antal familiehuse og lejligheder, som portugisiske banker har måttet overtage gennem de sidste 5 år.

Bankerne i Portugal har i 1990’erne og i starten af 2000’erne i stort omfang ydet lån til hus- og lejlighedskøb, og da huspriserne stort set ikke er steget i de 5-8 sidste gode år, før prisfaldene satte ind i slutningen af år 2008 (finanskrisens begyndelse), er bankerne i en meget uheldig situation.

Ofte blev der ydet boliglån med en relativ beskeden udbetaling i Portugal (det gør der ikke længere).

I de senere år er en skilsmisse eller tab af job ofte endt med at husejer simpelt hen har givet sin ejendom tilbage til banken, da afdragene betalt over 5, 6, 7, 8 eller 10 år ikke har kunnet opveje prisfaldet på boligen.  

Man kan i Portugal derfor opleve at siden bankerne var meget aktive med at yde lån til huskøb, står de samme banker i 2013-2014 med et enormt problem i form af en pukkel af dårlige lån.

Banker i klemme på boligmarkedet
Bankerne får med andre ord pantet tilbage i stedet for lånet, men siden pantet (boligen) ofte er mindre værd end da lånet blev ydet, ender bankerne med en masse boliger til opskruede bogførte værdier.

Nogen af disse boliger har bankerne forsøgt at auktionere bort, men det er kun sket i begrænset omfang, idet købelysten har været lille. Samtidig er bankerne bange for at realisere tabene, da deres egenkapital er presset i forvejen som følge af krisen. Man sætter derfor helst ikke de normale gode huse og lejligheder på auktion eller tager imod købstilbud – med mindre man er sikker på at kunne få pengene hjem.

Summa summarum: bankerne har i lang tid siddet med et meget stort antal boliger, som de i realiteten ikke har kunnet sælge uden at tabe penge. Og da bankerne ikke har haft råd til at tabe (flere) penge, har man i stor udstrækning undladt at sælge boligerne.

Se også artikel på Sol (portugisisk).
   
Venner og ansatte tilgodeses
De ‘bedste’ boliger i bankernes bøger i Portugal bliver ofte solgt til venner af huset eller til ansatte eller deres familier, men selv denne type af salg er skrumpet ind, da alle grupper i det portugisiske samfund efterhånden er presset økonomisk.

Mange af de ringste og de mest faldefærdige boliger bliver løbende bortauktioneret til lave priser, men for den store pukkel af gennemsnitlige boliger har bankerne problemer. Markedsprisen er simpelt hen for lav til at kunne dække lånet i boligen.

Et stort antal boliger er også forsøgt lejet ud af bankerne med en vis succes, men rigtig mange boliger har blot stået tomme i 2,3 eller 4 år.

Markedspriser på boliger må sandsynligvis falde yderligere i Portugal
Den portugisiske centralbank er bekymret, hvilket i september 2013 er kommet til udtryk i form af et cirkulære, hvori Banco de Portugal (nationalbanken) informerer om, hvad Portugals banker bliver tvunget til, med mindre der rettes ind med hensyn til vurderings-regler.

Bankerne i Portugal overholder, så vidt nationalbanken kan se, ikke reglerne for værdiansættelse af fast ejendom i regnskabet, og Banco de Portugal har derfor informeret om at vurderingspriserne på ejendommene ejet af bankerne skal sættes ned med mellem 15% og 60% – ellers vil nationalbanken gøre det for bankerne.

En sådan nedsættelse er for så vidt positiv, idet nationalbanken i Portugal må vurdere at de portugisiske banker er så stærke at de nu kan bære tabet, men for ejendomsmarkedet som helhed, vil et fald i vurderingspriserne på et stort antal boliger sandsynligvis have dén effekt at priserne på store dele af ejendomsmarkedet i Portugal vil falde yderligere. 

Din vurdering:Norwegian og bagagegebyrer – regler for bagage og håndbagage (kabinekuffert)

520 kr. retur pr. person med fly til Lissabon, eller 2080 kr. retur for to voksne og to børn.

En hurtig søgning hos flyselskabet Norwegian, med afgang fra København til Lissabon, på en firedages familie eller golf miniferie i november måned 2013, gav umiddelbart dette glimrende resultat.

Det må siges at være billigt. Meget billigt. Men man skal også betale for at medbringe sin bagage.

Gebyrer og bagageregler Norwegian

 • Det koster 89 kr. pr. kuffert, pr. person, hver vej eller med andre ord: 178 kr. for en returrejse med Norwegian.
 • Prisen er den samme uanset om det er høj eller lavsæson.
 • Bagage må højst veje 20 kg. pr. stk.
 • Der må medbringes to stk. bagage i alt
 • Vægten må ikke overstige 32 kg eller veje under 2 kg pr. stk.
 • Det koster 69 kr. pr. kg overvægt.
 • Der må medbringes en håndbagage på 10 kg og en mindre taske pr. person.
 • Det koster yderligere 89 kr. pr kuffert hver vej, hvis der er mellemlanding undervejs. Også selvom det er Norwegian man skal videre med.

Bagagegebyrer hos Norwegian – håndbagage i kabinen
Som udgangspunkt er et stk. håndbagage inkluderet i billetprisen pr person ved flyrejser med Norwegian Air Shuttle.

Derudover må man faktisk gerne medbringe en lille taske hos Norwegian, der kan ligge under flysædet. For eksempel en computertaske, skuldertaske eller almindelig størrelse rygsæk.

Mål for håndbagage
I indtjekningsskrankerne kan man få målt, om håndbagagen har den korrekte størrelse.

Håndbagagen må maksimalt måle 55x40x23 cm og den må ikke veje mere end 10 kg. I forhold til de fleste flyselskaber, der kun tillader håndbagage med en vægtgrænse på 8 kg, må det siges at være en god service.

Indchecket bagage – priser hos Norwegian oktober 2013
Det koster 89 kroner at få bragt en kuffert af sted på en enkeltrejse, og det koster yderligere 89 kroner at få den med hjem igen. Altså 178 kr. for en returrejse med Norwegian oven i billetprisen pr. person. Kufferten må højst veje 20 kg. og man betaler 69 kr. ekstra pr. kilo for overvægt.

Til sammenligning må man medbringe 23 kg i kufferten hos det portugisiske flyselskab TAP

Man skal bemærke sig, at lavprisflyselskaberne generelt har en strammere politik omkring bagageregler. Det er meget sandsynligt, at man får vejet og målt sin bagage og man slipper ikke bare nemt igennem, hvis grænserne overskrides.

Prisen på bagage hos Norwegian er ikke forskellig, afhængig om det er høj eller lavsæson, som man ser det hos andre flyselskaber.

Pladsreservationer Norwegian - gebyr
Vil man være sikker på at sidde ved siden af hinanden i flyet, koster det yderligere.

Der er dog frit valg om man vil sikre sig pladser i flyet, men det kunne jo være man gerne vil sidde bestemte steder af forskellige hensyn. Prisen er på 89 kroner pr. plads pr. vej.

Betaling med kreditkort hos Norwegian - gebyrer
Betaling med kreditkort koster under alle omstændigheder også et gebyr.

Yderligere gebyrer pålægges hvis man ønsker at ændre navn på billetten, ændre rejsedato og meget mere.

Læs mere om Norwegians gebyrer og tilvalgspriser her

Undtagelser for børn ved rejser med Norwegian
Børn mellem 2-11 år kan frit medbringe autostol, klapvogn eller barnevogn.

Gennemse oversigten for gebyrer – bagage Norwegian
Da stort set alle har brug for at have en kuffert med på ferie, undgår man ikke at betale kuffertgebyrer – returrejse 178 kr.

De mange særregler og deraf følgende gebyrer, er svært gennemskuelige for de fleste. Derfor bør man tænke over, hvor meget man har brug for, når man skal ud og rejse. Man betaler for at medbringe sin bagage og det skal man være indstillet på.

Ekstra bagagegebyr ved mellemlanding med fly fra Norwegian
Bestiller man billetter til destinationer der ikke har direkte flyforbindelse, betaler man bagagegebyr pr. vej, pr. destination. Det koster yderligere 89 kr. pr. kuffert, hvis man mellemlander i en lufthavn, for at komme videre til det endelige mål, uanset om næste forbindelse også er et Norwegian fly.

Skal der spilles golf på rejsen eller surfes? – gebyrer for tilvalg
Ønsker man at medbringe golfudstyr til et spil på de mange fremragende golfbaner eller skal man have cyklen med til en tur i bjergene, må man påregne endnu en ekstra udgift hos Norwegian.

Men igen, den er jo frivillig. Det er jo ikke sikkert man rejser for at spille golf, og man kan benytte sig af muligheden for at leje udstyr på golfbanen (men det er selvfølgelig også en udgift)

Det koster 398 kr. retur pr. golftaske.

Hertil kan lægges andre gebyrer:

 • Mad og drikke undervejs: Der forefindes et menukort ombord, med mulighed for at bestille varme sandwich og drikkevarer.
 • Fiskestænger: 199 kr. pr stk. pr vej
 • Musikinstrumenter: 299 kr. pr. stk. pr. vej
 • Cykler eller surfudstyr: 299 kr. pr stk. pr. vej

Alle nævnte priser er ved bestilling online. Betaler man først ved indcheckning i lufthavnen, er prisen op til 100 kr. højere pr. tilvalg.

Din vurdering:Rui Costa - portugiser kåret som verdensmester i cykling

For første gang er en portugisisk cykelrytter blevet kåret som verdensmester i cykling.

I en tæt spurt vandt portugiseren Rui Costa over spanske Joaquin Rodriguez ved VM 2013 i Firenze i Italien.

VM i cykling er afviklet siden 1927.

Rui Costa gjorde sig også bemærket ved dette års udgave af Tour de France, hvor portugiseren vandt to etaper.

Desuden vandt Rui Costa årets udgave af Tour de Suisse.

Se også: Portugisisk cykelrytter vinder etape i Tour de France - Rui Costa, Movistar.

Nyt cykelhold - skifte fra Movistar til Lampre i 2014
Rui Costa skifter i 2014 fra cykelholdet Movistar til Lampre.

Rui Costa er 26 år, og vil som nykåret verdensmester køre i regnbuetrikoten i 2014.

Din vurdering:Shopping i Portugal - Primark åbner mega-butik i Columbo centeret i Lissabon

Den engelsk-irske Primark kæde er kendt for sine meget lave priser på tøj til hele familien.

Fokus er på modetøj til piger og kvinder, og priserne er helt i bund.

Throw-Away-Fashion
I England er Primark især kendt for køb og smid-væk tøjthrow-away-fashion.

Tendensen startede omkring år 2000, hvor Primark efter adskillige opkøb af butikskæder i England begyndte at prissætte særdeles aggressivt på markedet for modetøj i Storbritannien. Der var tale om priser, så selv teeenagepiger på normale lommepenge følte at de havde råd at købe et stykke tøj og smide det væk efter en brugsaften eller to.

Til gengæld var tøjet af en kvalitet, som ofte ikke indbød til at beholde det særligt længe. Primærk er i England derfor forbundet med øgede affaldsproblemer, selv om mange andre lavpris-tøjkæder og supermarkedet bidrager ligeså meget til affaldsbjergene af billig-tøj.

Primark i Portugal
Den økonomiske krise har dog til en vis grad sænket forbrugslysten i Storbritannien; herunder lysten til at smide væk.

Den spanske del af Primark åbnede i 2008, og i Portugal var Primark Lissabon klar til købelystne kunder i sommeren 2009.

Med 10 forretninger i Portugal er det nye Primark i Columbo Shopping centeret den største Primark forretning i Portugal og den næststørste på den Iberiske Halvø.

Det nye Primark i Columbo Centeret åbner dørene d. 10. oktober 2013 og forventes at skabe 300 jobs.

 

 

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »