Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkBliver der taget strøm på Portugiserne?

EDP, Energias de Portugal, en af Europas største el leverandører er ved at blive solgt som en del af lånfinanciering til IMF og EU. Det er blevet officielt meddelt af statssekretær Luís Marques Guedes.

Energias de Portugal: Interesserede købere
Der er seks bud, hvoraf  tre er gået videre til næste runde. Forhandlingerne forsætter med Det kinesiske Three Gorges Corporation, E.ON fra Tyskland samt det Brasilianske Electrobras.

Der er allerede spekulationer om at det bliver det kinesiske konsortium der opkøber strømforsyningen for Portugal og en del af Spanien.

Salget af EDP i Portugal
Salget er overraskende, idet at man typisk sælger skrantende halvt- eller heltejede statsvirksomheder. Men EDP er faktisk ikke noget specielt dårligt børsnoteret kort. For to år siden steg EDP til en flot 239. plads på Forbes Global liste.

Ud over det har det været godt fremme med selvfornyende energikilder. Så tidligt som 2006 nåede energigiganten at skaffe 35% af den samlede leverede energi fra vand- og vind energi. EDP opkøbte også Horizon Wind Energy i 2007 hvilket samlet set gjorde gruppen til verdens fjerde største leverandør af vindenergi.

Din vurdering:Nazaré surfing verdensrekord i Portugal - Garrett McNamara surfer på 30 meter høj bølge

Den amerikanske surfing-ekspert og vovehals Garrett McNamara har gjort det igen.

På en perfekt efterårsdag ud for Nazaré på Portugals vestkyst tow-surfede McNamara en bølge på omkring 30 meters højde - senere målt til 27 meter. Det er ny verdensrekord.

Verdensrekord ved Nazaré i Portugal
Garrett McNamara lever som 42-årig af sin sport og evne til at overleve de mest hårrejsende surfing-udfordringer.

På sin hjemmeside præsenterer Garrett Mcnamara sig som ‘The most committed Ocean Explorer in the world’.

McNamara har tidligere prøvet kræfter med mini-tsunamier forårsaget af is fra gletchere i Alaskas store floder.

Garrett McNamara fra Hawaii var i begyndelsen af november 2011 på besøg i Nazaré på Portugals vestkyst for at studere, hvordan de store bølger udfor Nazaré opstår i samarbejde med Det Portugisiske Hydrografiske Institut.

Se video med verdensrekorden fra Nazaré i Portugal – bølgen på de 30 meter ses fra 4:30 på youtube video’en:

Din vurdering:Porto bliver opdaget af flere rejsende

Porto lufthavn går udgangen af året i møde med et flot resultat i følge RH Turismo. 5 millioner passagerer benyttede Porto lufthavn i de første 10 måneder af dette år alene. Tallet blev nået den 18 oktober, mens det blev nået den 15 december sidste år, og et forsigtigt skøn er en vækst på 15%.

Nye selskaber og ruteplaner kommer også til såsom den direkte rute mellem København og Porto udbudt af SATA. En del mennesker bruger klart  lufthavnen som et mellemled i en videre rejse. Men Porto, den anden største by i Portugal, bliver også mere og mere populær som rejsedestination.

En vækst i bl.a. vinturisme i og omkring Porto
Porto er ikke blot kendt for sin smukke autentiske byarkitektur og venlige stemning. Den har også en gammel kulturarv og stolte traditioner inden for vinproduktion og lagring. Der er klart en passion for det fag der skænker dig en aromatisk douro rødvin eller en afrundet portvin, og her oplever industrien en forøget interesse fra de engelsktalende lande herunder et utal af vinbloggere.

Færre Porto portugisere
På trods af at det ser positivt ud for erhvervslivet samt turismen i området, er selve byen blevet 27,000 færre beboere over de seneste 10 år. Det er ikke noget der er vildt bekymrende og Porto befolkningen flygter bestemt ikke fra de mange nye besøgende.

Nedadgående fødselsrate har lidt at sige, men samlet set er den Portugisiske befolkning steget siden 2009 ved indvandring. Indvandringen er dog koncentreret mere sydligt og det er en del af den demografiske forklaring for Porto.

Din vurdering:København-Porto flyrute med SATA – direkte rejser til Porto fra København

Flyselskabet SATA hører hjemme på Azorerne.

I april 2012 udvider SATA sit rutenet med ruten København-Porto fra Københavns Lufthavn i Kastrup.

Se også:
Find billige rejser til Portugal, Madeira og Azorerne.

SATA flyrute København-Porto
Porto er Portugals næststørste by.

I det centrale Porto omkring Douro-floden er der kun en lille kvart million indbyggere.

Normalt regner man dog de omkringliggende forstæder med til Porto (Oporto), hvilket giver Porto anseelig befolkning på godt 1,6 millioner mennesker– faktisk væsentlig større end Sveriges næststørste by Gøteborg.

Se mere om byen Porto, der er en populær turistdestination.

SATA flyruten fra København bliver en helårlig rute med start den 12. april 2012. Der bliver indledningsvis én ugentlig SATA afgang fra København til Porto.

Samme fly til Porto og Azorerne
København-Porto flyruten bringer også passagerer til Azorerne, der er en populær efterårs- og sommer-destination for danske turister.

Efter et kort ophold i Porto flyves der videre til Ponta Delgada på São Miguel øen på Azorerne.

Se mere om rejser til Azorerne i november og december.

Porto turisme åbnes for danskere
Porto er kendt for sine smukke gamle bydele, sine mange gode restauranter og ikke mindst for Dourofloden og dens tilknytning til de mange portvins-huse.

Portvinen er fra gammel tid blev lagret i Porto før udskibning af vinen fra Douro-regionen til hovedmarkederne i England og USA.

Alle de kendte portvinshuse ligger stadig som perler på en snor langs Douro-floden i Porto og udgør en stor og vigtig del af byens turist-attraktioner.

Se også: Billeder fra Porto og omegn.

Herunder video med billeder af populære seværdigheder i Porto:


Strande ved Porto
Få kilometer nord for det centrale Porto er der i Foz-området et stort udvalg af sandstrande.

Udover at gøre besøg i portvinsbyen langt lettere for danskere, er den nye SATA rute til Porto Lufthavn omkring 10 kilometer nord for det centrale Porto en god lufthavn for videre udforskning af de utallige naturskønne områder i Nordportugal.

Se eksempelvis: Vilde heste i Gerês Nationalparken.

Det er som regel ganske billigt at leje bil i Portugal. Se mere om billeje i Porto.

Fly-rejser til Porto fra København med SATA Airlines
Man kan per. 10. november 2011 endnu ikke booke rejser til Porto med SATA Airlines.

Vi opdater med pris-eksempler, så snart det er muligt.

SATA Airlines anvender en flåde af Airbus A319 og Airbus A320 fly. Se også: SATA køber nye fly.

Din vurdering:Easyjet København-Lissabon – salg af billige flybilletter til Portugal er i gang

Easyjet åbner ny rute til Lissabon fra København. Det første Easyjet fly fra København til Lissabon afgår den 19. april 2012.

Se også: Find billig flybillet til Portugal.

København-Lissabon med Easyjet til 259 kroner
Billetsalget til den nye København-Lissabon rute er åbnet per 10. november 2011.

En fly-rejse til Lissabon med Easyjet koster fra 259 kroner (enkelt) i april måned eksklusiv bagage-gebyrer og kreditkort-gebyrer.

En retur-rejse til Lissabon med Easyjet fra København i april kan gøres fra 518 kroner (med betaling med Visa Electron)

Billige rejser til Lissabon med Easyjet fra København
De 259 kroner for rejsen København-Lissabon eller Lissabon-København er introduktionspriser.

De billigste Easyjet priser på rejser fra København til Lissabon kan fås til og med juni måned, men kun på bestemte dato’er og man skal sandsynligvis være hurtig for at kunne booke.

Man kan per november 2011 eksempelvis rejse med Easyjet fra København til Lissabon den 14. juni 2012 med hjemrejse den 7. juli 2012 for i alt 518 kroner eksklusiv gebyrer. Easyjet flybilleterne i juni er ekstremt billige, og priserne på dette niveau vil sandsynligvis ikke vare ved.

Easyjet København-Lissabon afgange
Fra København flyver Easyjet til Lissabon tirsdag, torsdag og lørdag. Easyjet flyet af typen Airbus A319 afgår kl. 12.30 fra København.

Easyjet anvender Go-terminalen (den nye low cost terminal også kaldet CPH-GO) i Kastrup Lufthavn med indcheckning i terminal 2.

Easyjet Lissabon-København afgange
Fra Lissabon flyver Easyjet til København ligeledes tirsdag, torsdag og lørdag. Flyet afgår tidligt kl. 7.10 fra Lissabon.

I Lissabon Lufthavn er der kun en enkelt terminal til international trafik.

Turen tager ca. 3 timer og 50 minutter.

Bemærk at der er en times tidsforskel mellem København og Lissabon. Når klokken er 12 i Lissabon, er den 1 i København.

Se også: Billeder fra Lissabon.

Herunder video med indflyvning til Lissabon-Portela Airport (LIS).

Ofte; afhængig af vindretning, får man en flot tur indover Lissabon centrum med udsigt til Parque Edouardo VII og den store Marquês de Pombal rundkørsel.

 

 

Din vurdering:Der bliver færre fødegange på hospitaler i Portugal

Lukning af fødeafdelinger på mindst tolv af landets hospitaler bliver vurderet på en kommende spareplan hos det portugisiske sundhedsministerium ifølge avisen Publico. Der bliver født langt færre nye portugisiske skatteborgere end før. Men naturligvis er det ikke de eksakte ord der bliver brugt som begrundelse, men mere at der skal en kvota på 1500 fødsler til per hospital.

Mønstret er måske ikke helt ukendt. I mange år har danskerne f.eks. ikke avlet så meget at der er en jævn distribution af befolkningen.

Gennemsnitsalderen for danskerne og mange andre nordeuropæere i det postindustrielle samfund kravler opad, og det samme bliver med sikkerhed tilfældet for Portugal på godt og ondt.

Din vurdering:Geoturisme - dit besøg i Portugal kan bevare og styrke miljøet

Der bliver afholdt en større international konference omkring emnet Geoturisme i byen Arouca i Nordportugal. Der er repræsentanter med fra Portugal, Spanien, Brasilien, Frankrig, Tyskland og USA.

Portugisisk indsats i geoturisme
Portugal er ret godt med i udviklingen af geoturisme. Landet har nogle meget smukke og ofte fredede naturområder i det nordlige langt væk fra de mere kendte rejsemål. Her er der tale om områder omkring Porto, men f.eks også ‘Parque Nacional da Peneda-Geres’, en 70000 hektar nationalpark uden for Braga der støder op mod grænsen til Galicien i det nuværende Spanien.

Her er der en flora og fauna der siden 1971 har genopbygget sin biomasse i fred. UNESCO har udnævnt parken som et  World Biosphere område. Den ellers truede grå europæiske ulv, er stadig at se som en sjælden gæst i parken og kunne ellers have været helt uddød i Portugal.

Uden for fastlandet satser Azorerne også på denne form for turisme.

I nærheden af Arouca er man i gang med et Geopark projekt, og i egnen er der succeshistorier såsom Paiva floden ved Espiunca der nu er Europas reneste set med økologiske, biologiske og anti-forurenende briller.

Geoturisme - og hvad er det geohalløj for noget?
Emnet geoturisme er faktisk relativt nyt. Selve ordet blev opfundet af direktøren for the National Geographic Society, Jonathan Tourtellot i 1997. Der manglede et dækkende ord for en slags turisme der ikke harmer, men modsat styrker bevarelsen af den lokale natur, økonomi, kultur, historie og økologiske balance.

Det opstod som en erkendelse af at miljø og økonomi ikke behøver at være modsætninger. I mere end 40 år har enkelte akademiske gnavpotter i udpræget grad monopoliseret naturoplevelser med en mistro til resten af menneskehedens mål og midler. Problemet med værdsættelse af bl.a naturbevaring er dog, at det alt sammen er meget nemmere at forstå og støtte, hvis vi alle samtidig fik lov til at se naturen i et vist omfang.

Din vurdering:Portugals præsident Cavaco Silva møder USA’s præsident Barack Obama

I november 2010 besøgte den amerikanske præsident Barack Obama Lissabon i forbindelse med et NATO topmøde.

Se også: Barack Obama bor på Hotel Marriott i Lissabon.

Anibal Cavaco Silva hos Obama i USA
Den amerikanske præsident Barack Obama tager onsdag eftermiddag den 9. november 2011 imod den portugisiske præsident Anibal Cavaco Silva i Washington.

Anledningen til præsidenten af republikkens rejse til USA er et kombineret officielt statsbesøg og plenum-møde for statsoverhoveder i de Forenede Nationers bygning i New York, hvor Portugal har formandsposten.

Mødet med Barack Obama vil foregå i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus.

Portugisiske forretningsmænd i USA
Cavaco Silva ledsages af en delegation af portugisiske forretningsfolk på turen til USA.

Under det ugelange besøg vil den tidligere økonomiprofessor i Lissabon holde tale på Stanford Universitetet og sammen med repræsentanterne fra portugisisk erhvervsliv afslutter Cavaco Silva USA turen med et besøg i Silicon Valley i Californien.

Se mere om besøget på Præsidenten af Republikkens hjemmeside.

Din vurdering:Easyjet København – Low Cost flyselskab overvejer base i Kastrup Lufthavn

Den 23. Easyjet base (hub) i Europa bliver indviet i Lissabon i foråret 2012.

Se også: Find billig flybillet.

Easyjet København – ny base måske på vej
I Københavns lufthavn Kastrup er der per november 2011 allerede 9 Easyjet ruter og yderligere én planlagt rute (København-Lissabon) med low cost flyselskabet til følgende destinationer:

 • Easyjet København-Lissabon
  (opstart 19. april 2012)
 • Easyjet København-Basel
  (Basel-Mulhouse-Freiburg)
 • Easyjet København-Berlin Brandenburg (BER)
 • Easyjet København-Berlin Schoenefeld (SXF)
 • Easyjet København-Geneve (GVA) – den franske sektor i Geneve Lufthavn
 • Easyjet København-London Stansted
 • Easyjet København-London Gatwick
 • Easyjet København-Manchester
 • Easyjet København-Milano Malpensa
 • Easyjet København-Paris Charles de Gaulle

Se mere om København-lissabon ruten

Easyjet blandt de største low cost selskaber
Sammenlignet med hovedkonkurrenten Ryanair har Easyjet hidtil været ‘den lille’ på low cost ruter fra Danmark.

Ryanair opererer fra Billund Lufthavn (14 Ryanair ruter per forår 2012) og Aarhus Lufthavn (3 Ryanair ruter per forår 2012). Desuden har Ryanair 4 ruter fra Malmø tæt på København.

Med Easyjets mulige udviddelse i Københavns lufthavn, kan Easyjet med hovedkvarter i Luton nord for London gå hen og blive det førende udenlandske lavprisselskab i Danmark.

Intet er dog endnu besluttet. Easyjet holdt i begyndelsen af november 2011 møde med den danske handels- og investeringsminister om den mulige udviddelse af rutenettet fra Københavns Lufthavn. Se mere om Easyjets overvejselser om base i København i artikel på Politiken.

Din vurdering:Banker i Portugal må tilbagebetale statslån inden for 3 år – eller risikere nationalisering

De store portugisiske banker må imødese en frist på 3 år til at tilbagebetale hjælp fra den portugisiske stat.

Trussel om nationalisering af portugisiske banker
Sker dette ikke, vil banker med udeståender til skatteyderne blive nationaliseret, skriver avisen Diario Económico. Oplysningerne stammer fra et regeringsdokument, som avisen har fået kendskab til.

Den portugisiske stat vil  ikke fortsætte med blot at være ‘passiv aktionær’, men i stedet anvende sine stemmeandele aktivt – formodentligt for at påvirke bankerne til mere diciplin og besparelser, fremgår det af oplægget til parlamentet i Lissabon.

Portugisiske banker har i alt trukket omkring 12 milliarder euro på en statsfund sat op til at hjælpe bankerne gennem krisen.

Pressede portugisiske banker
Mens det bliver sværere og sværere at låne i andre banker (interbank-markedet), er Portugals banker generelt under pres for at øge kernekapitalen. Den såkaldte Tier-1 kapital skal per 31. december 2011 være på 9% mod de nuværende 5%. I slutningen af 2012 skal Tier-1 kapitalen være på 10%.

Dette gør bankerne særdeles forsigtige med at låne penge ud og får dem desuden til at tilbyde relativt høje indlånsrenter.

Jose Mourinho i kampagne for indlån i BCP Banken
Et eksempel herpå er BCP banken, som tilbyder op til 6,5% i rente af indlån.

Tilbuddet til kunderne fra BCP markedsføres under sloganet ‘Depósito Special One’ – med den kendte portugisiske fodboldtræner Jose Mourinho som frontfigur. Se mere på BCP bankens hjemmeside.

Det er værd at bemærke at netop BCP banken er én af de hårdest ramte banker af finanskrisen i Portugal.

De dårlige tider har fuldstændigt taget luften ud af BCP bankens aktiekurs, der i starten af november 2011 svingede helt nede omkring 0,11 og 0,15. Dette skal ses i forhold til at kursen på BCP aktien før finanskrisen brød ud i 2008 i en kort periode nåede niveauet kurs 4,00.

BCP Millenium aktien har i løbet af det sidste år tabt over 80% i værdi – og i øvrigt over 20% i løbet af den sidste uge (per 8. november 2011).

Herunder Jose Mourinho i en TV-reklame for BCP Millenium banken:

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »