Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Óbidos

Middelalderbyen Óbidos ligger på en bjergtop og har omkring 3.000 indbyggere. I Portugal er der et meget stort antal borge fra middelalderen spredt over store dele af landet. Det var populært for datidens lokale herskere at bygge på højtliggende steder, da det gjorde borgene lettere at forsvare. Óbidos er et godt eksempel på en by, hvor en stor del af indbyggerne stadig bor indenfor borgmuren.

Fra Óbidos er der godt 80 kilometer til Lissabon. Afstanden til Porto (Oporto) er omkring 240 kilometer. Óbidos ligger kun omkring 15 kilometer fra kystbyen Foz do Arelho, hvor man kan dyrke vandsport, ligge ved stranden eller blot slappe af. Der er også gode muligheder for at samle muslingeskaller.

Lidt længere syd for Foz do Arelho finder man fiskerbyen Peniche, som er vidt berømt i surferkredse og et godt sted for såvel begyndere som for mere øvede surfere. Afstanden til Peniche fra Óbidos er godt 25 kilometer.

Hotel i Óbidos
I forhold til Óbidos størrelse er udvalget af hoteller stort. Priserne for overnatning er en anelse højere end i de fleste omkringliggende byer og starter ved omkring 60 euro svarende til 450 kroner for et dobbeltværelse på turistklasse for 2 med morgenmad. Man kan dog godt finde billigere alternativer, hvis man kan nøjes med Bed & Breakfast i et privat hjem. Her starter priserne omkring 35 euro eller 260 kroner for en overnatning.

Som noget helt specielt er Óbidos kendt for sit Pousada. I det, der engang var borgherrens beboelsen, finder man nu efter nænsom restaurering ét af de fineste og mest kendte Pousada hoteller i Portugal. Pousadas hotellerne er en institution i den portugisiske hotelbranche. Pousadas er altid af god standard og indrettet i historiske bygningsværker, som ellers ville gå til grunde i mangel på dyr vedligeholdelse. Hotel er egentligt ikke et dækkende udtryk for Pousada. Visse steder har Portugals Pousadas karaktér af kroér, men i Óbidos er Pousada de Óbidos nærmest et slot. Det kan godt være lidt smådyrt at bo på Pousada, men Pousada de Órbidos er til gengæld i den absolutte topklasse, og der er af og til gode tilbud på overnatninger.

Seværdigheder i Óbidos
  • Castelo de Óbidos - Borgen og borgmuren er Óbidos vartegn, og man kan faktisk gå rundt på den restaurerede borgmur ligesom man kan i York i England. Se mere om borgens historie nedenfor.
  • Amoreira aqueduct - Akvadukten i Óbidos er et imponerende bygningsværk, som blev opført på foranledning af D. Catarina de Austria. Hun er bedre kendt i Danmark som Katharina af Østrig og var kong D. João III's dronning. Den 3 kilometer lange akvædukt blev bygget i 1500-tallet med det formål at forsyne byens fontæner.
  • Igreja de Santa Maria - Óbidos største kirke har gennem tiderne været visegotisk tempel, maurisk moske og senest katolsk kirke. Kirken er et besøg værd selv for ikke religiøst interesserede. Den er udsmykket indvendigt med de traditionelle portugisiske azulejos, som er håndmalede blå og hvide fliser. Desuden er der i kirken malerier af den berømte maler fra det 17. århundrede Josefina de Óbidos. Santa Maria kirken er i øvrigt også berømt for at være den kirke, hvor 10-årige Afonso V i 1445 blev gift med sin 8-årige kusine Isabel.
  • Museu Municipal - Museet i Obidos ligger, hvor byretten og fangekælderen engang lå lige ved siden af Santa Maria kirken. Museets udstilling omfatter en del religiøse malerier og desuden ting som relaterer sig til krigene i det 19. århundrede på den Iberiske Halvø.
  • Praia d'El Rey Golf Resort er et golfkompleks 15 kilometer vest for Óbidos og regnes for at være ét af Europas bedste af slagsen.
  • Lagoa de Óbidos - Óbidos lagunen er et saltvandsbassin med roligt vand, som strækker sig et stykke ind i landet, men ikke helt til Óbidos. Her er der mulighed for at sejle, kite-surfe, stå på vandski eller windsurfe. Stranden ved Foz do Arelho ligger nord for lagunen.
  • Óbidos Vila Natal - eller på dansk Obidos juleby er et anderledes og meget spændende julearrangement, som løber en hel uge i starten af december. Óbidos Vila Natal er 'verdenskendt' i Portugal og børnene elsker det. Se artikel i Portugal Forum
  • Óbidos chokoladefestival er et to-ugers event med optrædende, konkurrencer (chokolade-opskrifter), aktiviteter for børn og naturligvis uanede mængder af chokolade. Chokoladefestivallen i Óbidos afholdes i slutningen af marts måned.
  • Der afholdes løbende andre festivaler og arrangementer i Óbidos. Et par af de mest kendte er Óbidos musikfestival i oktober, hvor der spilles ældre musik, og middelalderfestivalen, som afholdes om sommeren.

Óbidos historie
Navnet Óbidos stammer fra det latinske ord "oppidum", som betyder citadel eller borg. I nærheden af byen findes ruinerne af en by fra romernes tid, som blev kaldt Eburobrittium. Romerner, visigoterne og maurerne har præget byen, som blev taget tilbage fra maurerne i år 1148 uden kamp.

Siden har Óbidos flere gange opnået den ære at være kongens medgift eller bryllupsgave til portugisiske dronninger. Flere gange gennem tiden er 'bryllupsgaven' blevet frisket lidt op med nye bygninger og fremstår derfor som en blanding af forskellige stilarter, hvilket f.eks. kan ses på Santa Maria kirken.

Óbidos er en af de største turistattraktioner i Portugal, og vandt i juli 2007 titlen som én af de 7 bedste seværdigheder i Portugal ved en national afstemning. Det specielle ved middelalderbyen er at den stadig er beboet. De gamle og velplejede huse fra middelalderen ligger i meget smalle og snorlige brolagte gyder. De 2 hovedgader, med en konstant strøm af turister fra hele verden hele år rundt, er proppet med små forretninger, caféer og restauranter indrettet i de mange hundrede år gamle huse. Dengang de blev bygget tilhørte husene typisk jøder og araberere. Man finder også små butikker i gamle værksteder, hvor man tidligere pressede oliven og vindruer.

Ud over kirker fra forskellige perioder finder man i Óbidos også en pelourinho i manuelinsk stil. Pelourinho betyder gabestok. Byen har dog også formået at følge med tiden. Der er f.eks. gratis Internetcafe og et posthus, som hedder Correios på portugisisk, inden for bymurene.

I fordums tid indtil det 1500 århundrede var det i øvrigt muligt at sejle til Óbidos idet Lagoa de Óbidos lagunen nåede helt ind til byen. Lagunen trak sig tilbage og ligger nu flere kilometer væk.

Byens og borgens særpræg danner rammen om mange middelalderevents i løbet af året, primært ved jul, påske og om sommeren.


Portugalnyt retter en stor tak til Fernando C. Kvistgaard, der har bidraget som hovedforfatter af denne artikel.
Óbidos, Middelalderbyen Obidos
Óbidos er omgivet af en stor borgmur - Foto: Nuno Calvet