Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Azorerne
- de blå vulkanøer ud for Portugals vestkyst

De 9 ubeboede øer 1500 kilometer ude i Atlanten, som udgør Azorerne, blev opdaget af portugisiske søfolk i år 1427, og blev derefter i løbet af det 15. århundrede befolket af nybyggere fra Portugal.

Den største ø på Azorerne hedder São Miguel. De øvrige er Terceira, Pico, São Jorge, Granciosa, Faial, Sanata Maria, Corvo og Flores.

Vulkansk aktivitet og små jordskælv
Alle 9 øer på Azorerne er opstået som følge af vulkansk aktivitet og små jordskælv er en ugentlig begivenhed på øgruppen, som ligger bogstavelig talt oven på, hvor den Europæiske tektoniske plade, den Nordamerikanske plade og den Afrikanske plade mødes i Atlanterhavet.

Mødes er måske så meget sagt, for faktisk sker der en bevægelse mellem USA- og Europa-pladerne væk fra hinanden i øst-vest gående retning. Til gengæld bevæger den afrikanske plade sig langsomt imod den europæiske i nordgående retning.

Der er på grund af de tektoniske pladers bevægelse hyppigt små-jordskælv ved Azorerne, faktisk gerne et par stykker om ugen. Rystelserne er dog meget små og gør ingen skade.

Hotspot område på Azorerne
Området omkring Azorerne er samtidigt et såkaldt ’hotspot’ område, hvilket vil sige, at der i jordens kappe er specielt meget lava-aktivitet. Island er et andet eksempel på et hotspot. Et typisk kendetegn ved hotspot-områder er, at der hyppigt forefindes varme kilder – som på Island og på Azorerne. Der kan her findes mere information om vejrudsigt og badeforhold på Azorerne

De enkelte øer på Azorerne
São Miguel ligger hovedbyen Ponte Delgada. São Miguel er langt den største ø og meget frodig. Santa Maria er lille og ligger lidt sydøst for São Miguel.

Terceira har golfbane og lufthavn, som også fungerer som amerikansk flybase.

På Pico finder man Azorernes og Portugals højeste punkt. Faial, São Jorge og Graciosa er også ret små, Corvo og Flores, som også er små, ligger lidt for sig selv mod vest på den amerikanske tektoniske plade, mens de resterende øer ligger på den europæiske plade.

Azorerne - en vigtig handelsstation
I det 16. og 17. århundrede var Azorerne en vigtig mellemstation for datidens handelsskibe.

Man provianterede, og øerne virkede desuden som transitområde for handel mellem Europa, Amerika og Indien. Mange søslag blev udkæmpet i farvandene omkring Azorerne og pirater var heller ikke ualmindelige.

Azorernes udvikling
For godt 150 år siden blev hvalfangst på Azorerne et af øernes vigtigste erhverv. Se også: Hval-safari på Azorerne. Øerne er et af verdens bedste steder at observere mange forskellige hvalarter.

Senere blev Azorerne mindre afgørende for skibsfarten, og en vis økonomisk afmatning fandt sted. I nyere tid har øerne igen fået en vigtig strategisk betydning, og en væsentlig del af øens indtægter er lejeindtægterne fra Lajes Air Field (USA’s luftbase), som dog også benyttes af civil luftfart.

I de sidste 10 år har turisterhvervet på Azorerne opnået større betydning, og der har specielt været en fremgang i turismen fra Skandinavien. I efteråret 2007 er Azorerne blevet udnævnt til nummer 2 på National Geographics verdensrangliste over ferieøer.

Se også: Azores Taxi Tours.

Azorerne er et selvstyrende område underlagt Portugal meget i stil med Færøernes rigsfællesskab med Danmark. Man anvender som i Portugal euro som valuta på Azorerne.

Vi har her samlet alle vores Artikler om Azorerne (klik for at gå til oversigt).

Under Rejsen til Portugal kan du finde en oversigt over rejsebureauer, der flyver til Azorerne.

Corvo Island, Azorerne
Corvo Island, Azorerne - Foto: Ass. de Turismo dos Acores