Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Hval-safari på Azorerne

Azorerne byder på uanede mængder af naturoplevelser. De 9 øer i Atlanten halvvejs mellem Europa og Amerika er stadig uspolerede, og antallet af turister er fortsat relativt lavt.

Hvalsæson fra maj til oktober
Én af Azorernes unikke oplevelser er hvalerne og delfinerne i farvandet omkring øerne. Hovedsæsonen for at se hvaler løber fra maj til oktober.

Prisen for en 3 timers hval-safari starter ved omkring 50 Euro. De bedste muligheder for at se hvaler findes på øerne Pico og Faial, men det er også muligt at tage afsted fra Ponte Delgada på hovedøen São Miguel. Det er en god ide at bestille i forvejen. Bådene medtager typisk 10-20 personer.

De seriøse udbydere at hvalsafari-ture, tager ikke ud på havet med gæster, med mindre der er en rimelig chance for at nøde hvaler. Ingen kan dog garantere at møde de store dyr. Spørg rejsebureauet, der som regel har gode kontakter.

Kaskelot-hvalen ved Azorerne
De mest almindelige hvaler omkring Azorene er kaskelothvaler, men omkring 20 forskellige arter er blevet set omkring Azorerne, hvilket svarer til en fjerdedel af alle hvalarter i verden. Foruden hvaler er der masser af delfiner omkring øerne.

Se også: Svømme med delfiner i Portugal

De kæmpestore kaskelot-hvaler (også kaldet spermacet-hval) er fredede, men der er gode chancer for at se dem meget tydeligt, selv om bådene holder en god afstand.

Kaskelot-hvalen har fået sit navn på grund af dens store hoved (cachola på portugisisk betyder hoved eller stort hoved) og kan blive op til 30 meter lang. Den normale størrelse for en han er dog nærmere 16-18 meter. Hunen er noget mindre.

Kød, olie og parfume fra kaskelot-hvalen
Tidligere var kaskelothvalen en vigtig indtægtskilde for hvalfangere fra Amerika og Europa p.g.a. dens kød, olie og spermacet (voksagtigt væv som findes i hvalens hoved).

I Herbert Melvilles berømte roman Moby Dick er 'hovedpersonen' Moby Dick netop en kaskelothval. Romanen, som til tider kan være tung at læse, giver et særdeles godt indblik i hvalfangst, som det blev praktiseret for 150 år siden.

Den amerikanske kaffe-kæde Starbucks er i øvrigt opkaldt efter førstestyrmanden 'Starbuck' på skibet 'Pequod' i Melvilles roman.

Azorernes hvalfangere
Selv om Azorerne er meget frodige, var det hårde tider, som på det nærmeste tvang befolkningen på Azorerne til at blive hvalfangere omkring år 1850.

Kartoffelhøsten fejlede totalt i nogen år (som i Irland) p.g.a. sygdom i planterne, og også vinproduktionen på øen Pico måtte indstilles som følge af plantesygdomme. Selv appelsinhøsten slog fejl.

Der var på det nærmeste ikke andet arbejde end hvalfangst, som kunne skaffe mad på bordet. Med sparsom erfaring (der var nogen få amerikanske hvalfangere at efterligne på øerne) stod man ud i små både. Harpunerede en hval og trak den ind til land.

Hvalfangst forblev et vigtigt erhverv på Azorerne i perioden fra 1850 til ca 1950, hvorefter antallet af hvalbåde hurtigt faldt. Der var dog stadig hvalfangere på Azorerne indtil 1986, hvor Portugal underskrev den internationale aftale om at frede de store pattedyr totalt.

Grunden til at hvalfangsten forsvandt i 60'erne og 70'erne var introduktionen af nye syntetiske smøreolier som var bedre og billigere end hvalolie. De sidste år var det faktisk mere tradition end forretningsmuligheder, som holdt erhvervet igang. Der er stadig mange gamle hvalstationer på Azoerne, hvoraf nogen er omdannet til museum. En del indbyggere fra Azorene immigrerede til Nantucket i New England, USA, hvor hvalfangertraditionen går endnu længere tilbage. I "Moby Dick" skriver Herbert Melville i 1851: "How it is, there is no telling, but Islanders seem to make the best whalemen" som kan oversættes til: "Der findes ingen forklaring, men øboere synes at være de bedste hvalfangere".

Se også: Hvilke hvaler findes omkring Azorerne?

Se også: Flora og Fauna på São Miguel.

Se også: Hus til salg på Azorerne.

Delfin, Azorerne
Delfiner og hvaler, Azorerne - Foto: Paulo Magalhaes