Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Tyrefægtning og tyreløb på Azorerne

Mange steder på den Iberiske Halvø er tyrefægtning populært. Se Portugalnyts sektion om traditionel portugisisk tyrefægtning, som er væsentlig forskellig fra tyrefægtning i Spanien.

Der findes også tyreløb. Mest berømt er nok løbene i Pamplona i Spanien, som afholdes hvert år om morgenen fra d. 7. til d. 14. juli. Løbene er en del af San Fermin festivalen og går kort fortalt ud på at unge mænd løber foran en flok løbske tyre i byens midte.

På Azorerne har man sin helt egen tradition. En tyr får et langt reb om halsen, og der afgives signal om at tyren er løs i gaden. Herefter går den vilde jagt, hvor byens unge mænd kan vise hvor modige (og dumdristige) de er.  Tyren kontrolleres til dels af andre mere erfarne mænd, som har fat i enden af rebet. Der afholdes omkring 250 tyreløb på Azorerne fra maj til oktober.

Videoklip fra øen Terceira.

På øerne Terceira og Graciosa på Azorerne er der desuden traditionel tyrefægtning. Bemærk at det er den særlige portugisiske variant af tyrefægtning som kræver om mulig endnu mere mandsmod end den spanske. 

Video med traditionel tyrefægtning på Azorerne.

I Portugals og Azorernes tyrefægtningsarenaer dræber man ikke tyrene, men de vil ofte dø efterfølgende af deres sår og bliver derfor slagtet på statsgodkendte aflivningsstationer. Det har faktisk siden 1928 været strafbart at dræbe en tyr i en portugisisk tyrefægtningsarena.

Til at begynde med lukkes tyren ind i arenaen sammen med en rytter som behændigt tirrer og derefter undviger tyren, mens han et antal gange sætter små spyd i dyrets ryg. Det varer et godt stykke tid, indtil rytteren modtager folkets hyldest og forlader arenaen. Som finale træder 6-7 mænd ind i arenaen til fods, hvoraf den forreste skal angribes af tyren. Det ser helt uvirkeligt ud, når Toreadoren (tyrefægteren) bliver angrebet frontalt og springer op på tyrens hoved lige inden den stanger ham. Dyret slæber ham adskillige meter inden de resterende mænd distraherer og fastholder tyren. Showet er meget populært på portugisisk TV. De modige herrer til fods går i øvrigt mod tyren uden at få noget for det udoveræren, men de modtager dog grundig undervisning inden de debuterer i arenaen. Tyrefægteren til hest er derimod en højt betalt stjerne i Portugal, hvor der også findes kvindelige tyrefægtere.   

Én af de mest berømte tyrefægtere i Portugal med kunstnernavnet Pedrito de Portugal er i sommeren 2007 blevet idømt en bøde på 100.000 euro (750.000 kroner) for at dræbe en tyr i en tyrefægterarena i byen Moita syd for Lissabon. Læs den sælsomme beretning om tyrefægteren Pedrito de Portugal.  

Portugal har lang tradition for tyrefægtning og den adskiller sig meget fra tyrefægtning i Spanien. Mere information her om tyrefægtning i Portugal.

Tyrefægtning har altid været en del af Portugals kultur
Tyrefægtning har altid været en del af Portugals kultur 
Foto: Arquivo Turismo de Portugal, IP.