Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Belém

Ved Tejo flodens udmunding 6 kilometer vest for Lissabons centrum ligger Belém, som udtales "b'læng" på portugisisk. Udover at være et yndet turistmål er Belém et populært sted at bo. Der er ca. 10.000 indbyggere.

Belém betyder Betlehem på portugisisk og oprindeligt hed byen da også Santa Maria de Belém (Jomfru Maria af Betlehem). Én af Brasiliens største byer hedder i øvrigt også Belém.

Man kan let tilbringe en hel dag med at se Belém's mange seværdigheder. De mange parker bruges desuden flittigt af lisboetterne til skovtur i det fri, afstresnings og luftning af børn og kæledyr. Portugals præsident har embedsbolig i Belém og udenlandske statsoverhoveder modtages ofte af ham i Palácio de Belém som også (når programmet tillader det) er åbent for offentligheden.

Tog til Belém afgår jævnligt fra Cais do Sodré stationen i Lissabon. Bemærk at mandag holdes der lukket på alle seværdighederne i Belém.

Se også: De 7 bedste seværdigheder i Portugal.

Padrão dos Descobrimentos
Monumentet for portugisiske opdagelsesrejsende eller på portugisisk 'Padrão dos Descobrimentos' ligger ned til vandet. Monumentet forestiller et skib og afbilleder 30 af de kendteste sønner fra Portugals historie. Øverst står Henrik Søfareren (Infante Henrique 1394-1460), som var med til at grundlægge Portugal som søfarernation og kolonimagt. Henrik Søfareren var prins (infante på portugisisk) af huset Aviz, som er én af Portugals gamle kongeslægter. Blandt de andre berømtheder på monumentet er: Vasco Da Gama (fandt søvejen til Indien), Pedro Álares Cabral (opdagede Brasilien), Ferdinand Magellan (sejlede som den første kloden rundt), Diogo Cão (første opdagelses rejsende som nåede Congo floden i Afrika), Bartolomeu Dias (første opdagelsesrejsende som krydsede Kap det Gode Håb), Luis de Camões (Portugals største digter), King Manuel I (konge under Portugals storhedstid omkring år 1500), Pedro Nunes (matematiker fra det 16. Århundrede) og Nuno Gonçalves (maler fra 15-hundrede tallet).

Der er en elevator inde i det imponerende monument. Fra toppen har man en fantastisk udsigt over Tagus floden - eller Tejo som den kaldes på Portugisisk. Padrão dos Descobrimentos har lidt den samme status i Portugal for turister som Den Lille Havfrue har i Danmark. Det blev oprindeligt opført i 1940, men limstenen var så medtaget at man i 1960 (med cement) restaurerede det i 500 året for Henrik Søfarerens død. På pladsen ved siden af monumentet er der i mosaik afbilledet kort over rejserne som de portugisiske eventyrere foretog - mosaikken er i øvrigt en gave fra Sydafrika.  

The Berardo Collection
Et overset udflugtsmål i Belém er Berardo-kunstsamlingen i Belém Cultural Center (CCB - Centro Cultural de Belém). Grundlæggeren Joe Berardo er mest kendt for sit talent for at spotte en god handel. Hans rygte som den portugisiske finansverdens 'slagterhund' er legendarisk, og han er altid parat med en provokerende udtalelse til medierne, selv om han efterhånden er godt oppe i 60'erne. José Manuel Rodrigues Berardo, som i daglig tale i Portugal blot kaldes Joe Berardo, kommer fra små kår på Madeira. Han har egenhændigt opbygget sit imperium, som omfatter bl.a. hoteldrift, medier, tobaksindustri, bankvirksomhed, vin, telekommunikation og generel aktiespekulation. Senest har han sågar langt et bud ind på fodboldklubben Benfica.

Det menes at Berardo er én af Portugals 10 rigeste med en formue anslået til over 14 milliarder kroner. Gennem mange år har Berardo samlet på moderne kunst og har efterhånden opbygget en sand juvel af en kunstsamling. Berardo besluttede, efter i vanlig stil at have skændtes med den portugisiske regering i nogen tid, at samlingen skulle fremvises permanent i Portugal. Dørene blev åbnet for publikum d. 25. juni 2007. Samlingen af moderne kunst er selv efter europæisk målestok omfattende og indeholder værker af Picasso, Andy Warhol, Francis Bacon, Henry Moore og mange flere. I alt ca. 500 kunstnere og over tusind værker er repræsenteret og værdien af de mange værker anslås til over 2,3 milliarder kroner. Det koster €5 (35 kroner) at komme ind. Søndag er der gratis adgang. Mere information: www.berardocollection.com.
Man finder Berardo samlingen i Belém kulturcenteret på Praça do Império lige overfor Mosteiro dos Jerónimos.

I kulturcentret (som er Portugals største) er der desuden et museum for moderne møbeldesign: Museu do Design, koncerter, dans, opera og skiftende arrangementer og udstillinger.
Se mere på http://www.ccb.pt/ - en engelsk version af programmet kan downloades som PDF.

Mosteiro dos Jerónimos
I Belém ligger et af Portugals mest seværdige bygningsværker: Mosteiro dos Jerónimos. Man kan se det imponerende kloster, som nærmest ligner et slot allerede når man ankommer til Belém med kystbanen fra Lissabon som løber lige forbi. Entre er 20 kroner for børn og 35 for voksne.  Billeder beskriver bedre end ord. Klostergården er oplevelse i sig selv. Prøv at kaste et blik på følgende side http://www.mosteirojeronimos.pt/
(engelsk version aktiveres i nedre højre hjørne) som også beskriver Torre de Bélem.

Torre de Belém
Er man allerede i Belém må man ikke snyde sig selv for at opleve Torre de Belém (Belém tårnet). Det blev bygget omkring år 1515 og ligger ca. 1 kilometer fra Mosteiro dos Jerónimos helt ud til vandet. Torre de Belém havde nogenlunde samme funktion som Kronborg i Danmark: at sørge for hovedstadens sikkerhed. Entré koster 25 kroner for voksne, børn under 15 år kommer gratis ind. Både Mosteiro dos Jerónimos og Torre de Belém er på Unescos liste over World Heritage Sites.

I Belém finder man desuden tæt på klosteret Museu Nacional dos Coches, som er et museum for hestetrukne vogne fra det 17. Til det 19. Århundrede. I selve klosteret findes i den vestligste fløj Museu Nacional de Arqueologia - et arkæoligisk museum og Museu de Marinha - et marinemuseum med masser af skibsmodeller. Der er aktiviteter for børn i weekenden på 1. salen.

I det hele taget er der så meget at se i Belém at det let kan virke uoverskueligt. For at få et overblik kan man eventuelt starte med en tur i Beléms lille turisttog, som kører hver time fra Mosteiro dos Jerónimos klosteret. Inden man forlader Belém må man ikke glemme at besøge det berømte konditori Pastéis de Belém .

Der sker meget i Belém ikke mindst om sommeren. Klik på oversigt over udstillinger og events i Belém for mere information (opdateres løbende).

Se også kultursektionen: Berømte Portugisere .

Mosteiro dos Jeronimos, Belém
Mosteiro dos Jerónimos, Belém - Foto: Kenni Beltoft