Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Caldas da Rainha - dronningens kilde

Caldas da Rainha eller bare 'Caldas' er en hyggelig middelstor by med 28.000 indbyggere.

Sølvkysten i Portugal
Caldas da Rainha, som på portugisisk betyder 'dronningens kilde'  ligger godt 90 km nord for Lissabon.

Portugals kyststrækning ud til Atlanterhavet fra Sintra til Porto kaldes også for Costa Prata - på dansk 'Sølvkysten'. 

Byen Caldas ligger omkring 10 kilometer inde i landet på Sølvkysten. Byen har et stort udvalg af restauranter og ligger tæt på rigtig mange af Portugals populæreste turistattraktioner.

Bor man i Caldas er man inden for kort køreafstand af Nazaré, Alcobaça, Óbidos og ikke mindst Foz Arelho stranden ved Óbidos Lagunen.

Se mere om oplevelser i Caldas da Rainha og turforslag til nærliggende byer og seværdigheder nederst på siden.

Termas og historiske omgivelser
Caldas da Rainha blev grundlagt af Dronning Leonor i år 1484.

Leonor var var gift med Portugls 13. konge Dom João II, og hun var i øvrigt også kongens kusine. 

Det fortælles at dronningen var på rejse mellem de endne ældre byer Óbidos og Batalha, da hun bemærkede at lokale bønder tog bad i en kilde mellem de to byer.

Kildevandets lugt var lidt speciel, og dronningen fik at vide at vandet havde helbredende egenskaber.

Dette måtte afprøves, og Dronning Leonor fandt snart ud af at kildevandet ganske rigtigt virkede til at have gode egenskaber.

Derfor beordrede Dronning Leonora at der skulle bygges en by på steden - heraf navnet Caldas da Rainha, som på dansk betyder dronningens kilde.

Hospital Termal Rainha D. Leonor
Det svovlholdige kildevand ledes til byens kendteste hospital. Det har det gjort siden hospitalet blev bygget i 1488.

Hospital Termal Rainha D. Leonor er dermed verdens ældste fungerende hospital. På dansk ville man nok nærmere kalde hospitalet i Caldas da Rainha for et spa eller et sanatorium.

Caldas da Rainha center for kunst
Til Caldas da Rainha's historie hører også at nogen af Portugals fremmeste kunstnere i nyere tid arbejdede og mødtes i byen.

Den verdensberømte maler José Malhoa (1855-1933) blev født i Caldas. Sammen med den anden store portugisiske naturalist: Columbano Bordalo Pinheiro, var Malhoa medlem af drikkelaget og kunstnergruppen 'Gruppo Leão'.

Malhoa og hans kunstnervenner var ofte på besøg i Caldas, hvor Grande Hotel Lisbonense (i dag SANA Hotel Silver Coast) var et yndet mødested.

Over for hotellet i Caldas da Rainha's centrum over for den prægtige bypark finder man det genåbnede, moderniserede José Malhoa museum

Oplevelser og udflugter fra Caldas da Rainha
Caldas da Rainha er det perfekte udgangspunkt for ferie på Sølvkysten i Portugal.

1) Børnevenlig strand ved Caldas da Rainha
Afstanden til nærmeste strand ved Atlanterhavet er kun 10 kilometer fra Caldas bymidte.

Stranden hedder Foz Arelho (Foz do Arelho) og er særdeles populær. Om sommeren afholdes der eksempelvis konkurrence i bygning af sandslotte på Foz Arelho stranden

Turister fra udlandet har dog endnu ikke rigtig opdaget denne perle af en strand ved Caldas da Rainha på Portugals sølvkyst, så der er stadig god plads - væsentlig bedre plads i forhold til på Lissabonkysten ved Cascais eller Carcavelos i juli-august. 

Stranden ved Caldas da Rainha på Sølvkysten ligger ved Óbidos lagunens udmunding. Vælger man at opholde sig ved strandkanten vendt ind mod lagunen (frisk vand - ingen bølger), udgør Foz do Arelho et sikkert sted for børn. Den vestlige del af Foz Arelho stranden vender mod Atlanterhavet og er derfor mindre børnevenlig.

2) Obidos Lagunen - wind- og kitesurfing
Obidos lagunen, der engang gik helt ind til byen Óbidos omkring 7 km fra Caldas da Rainha er et andet populært turist-udflugtsmål. Her kan man studere fugleliv - og i nogen områder af den store vindblæste lagune er det muligt at dyrke kite-surfing og windsurfing.

Også børn og ikke rutinerede surfere kan prøve kræfter med bølgerne og vinden på surf-skolerne inden for det af lagunen relativt beskyttede område. Se video fra Obidos Lagune til højre.

Óbidos Lagunen ligger ca. 7 km fra Caldas da Rainha i retning mod Foz Arelho.

3) Peniche - en portugisisk fisker- og surferby
De mere øvede surfere tager til Peniche, der som regel byder på gode surfer-forhold uanset vindretning.

Peniche er udover at være et populært surfer-spot (surf, windsurf, bodyboarding og kite-surfing), kendt for sit fort på en vindblæst tange ud i Atlanterhavet.

Om sommeren kan man besøge Berlenga øerne med færge fra Peniche.

Afstanden fra Caldas da Rainha til Peniche er ca. 30 km.

4) Historiske byer omkring Caldas da Rainha
Historiens vingesus kan opleves i Alcobaça, som er berømt for sit prægtige gamle kloster - og i Óbidos, hvis gamle bymur stadig står som for 500 år siden.

Der er heller ikke langt fra Caldas til middelalderbyen Batalha, hvis imponerende velbevarede kloster figurerer på UNESCO's World Heritage liste.

5) Nazaré - fiskerestauranter og portugisisk folklora 
I det lille fiskerleje Nazaré ved den forblæste Atlanterhavskyst nord for Peniche finder man nogen af Portugals bedste fiskerestauranter til rimelige priser.

Nazaré er på trods af øget turisme (stadig) en typisk portugisisk kystby, der med sine farverige gamle træbåde og lokale i traditionelle dragter, er et besøg værd. Stranden ved Nazaré er også udmærket, men bemærk de af og til meget kraftige bølger ved Atlanterhavskysten.

6) Mira de Aire grotterne og vandland
Er man på ferie med børn på Sølvkysten, er Mira De Aire grotterne (grutas på portugisisk) inden for køreafstand på en dagstur.

Portugals bedst præsenterede underjordiske grotter byder på både stalagmitter og stalakitter.

En tur rundt i grotterne tager ca. en halv time. Lige over for Mira de Aire grotternes udgang finder man et vandland med rutchebane og mulighed for at nyde solen på græsset.

Mira de Aire ligger ca. 1 times kørsel (65 km) fra Caldas da Rainha. Man kan vælge at krydse gennem Serra de Aire naturparken, hvilket tager længere tid, men hovedvej N361 er til gengæld en flot rute med bemærkelsesværdige udsigter og en mængde gode lokale landevejs-kroer/restauranter.

7) Lissabon
Hvis man ikke har været der før, skylder man sig selv at besøge Lissabon.

Afstanden fra Caldas da Rainha til Lissabon er godt 90 km af den udmærkede hovedvej A8.

Billede Caldas da Rainha
Museu Malhoa i Caldas da Rainha. Foto: Portugalnyt

Caldas da Rainha - billeder og video af Portugal fra en svunden tid


Billeder fra Caldas da Rainha - Dronningens kilde


Foz do Arelho stranden ved Caldas da Rainha - solskin uden for turistsæsonen