Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Coimbra Universitet

Coimbra Universitetet's historie går så langt tilbage som til selve etableringen af Portugal som Stat (Pavens godkendelse er dateret 1179 med stadfæstelse i 1290) og er en reference til den portugisiske kultur og et synonym af fornyelse før og nu. Coimbra, som er godt kendt udenfor grænserne, er mellem portugiserne kendt som Studenternes By.

Den 1. marts 1290 underskriver kongen Dinis i Leiria et dokument "Scientiæ thesaurus mirabilis", som stifter universitetet og søger bekræftelse hos den daværende Pave Nicolaus IV, som med bulle (dokument med blysegl) dateret 9. august 1290 godkender Læseanstalten med Kunst, Kanonisk Ret, Jura og Medicin. Undervisning i teologi beholdes af klostrene (Dominikanerne og Franciskanerne).

Universitetet, som fik sine første statutter i 1309 med navnet "Charta magna privilegorum", blev installeret i det kongelige slot i 1380. I 1338 blev det flyttet til Lissabon indtil 1354, hvor det flyttes tilbage til Coimbra. Universitetet flytter igen til Lissabon i 1377, hvor det bliver indtil 1537. Med dekret fra kongen Johan 3. bliver universitetet definitivt flyttet til Coimbra.

Det er i 1431, under kong Johan's 1. regentskab, at Coimbra Universitetet får nye statutter med dispositioner vedrørende uddannelseslængde, eksamener, akademiske rang, undervisningstakster og professorernes- og elevernes uniformer.    

Med kongen Manuel 1. i 1503, får Universitetet sin tredje statut, hvormed der beskrives og bestemmes rektorernes opgaver, fagene, professorernes gage, akademiske prøver og ceremonier under doktorafhandlingens akt. 

Den sidste og 7. statut og som er gældende den dag i dag blev indført i 1989.

Links:
Coimbra universitetets hjemmeside

Turist information om Coimbra universitetet


Portugalnyt retter en stor tak til Fernando C. Kvistgaard, der har bidraget som hovedforfatter af denne artikel.
Bibliotek, Coimbra Universitet
Gammel bygning ved jura fakultetet, Coimbra Universitet
Foto: Fernando C. Kvistgaard