Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Deco i EM 2008

Fulde navn:
Anderson Luis de Sousa

Alder:

Født/opvokset: 
27. august 1977 i byen São Bernardo do Campo i Brasilien

Klub:
Chelsea FC

Tidligere klubber:
1997-1998 FC Alverca (Portugal)
1998-1999 Salgueiros (Portugal)
1999-2004 FC Porto (Portugal)
2004-2008 FC Barcelona (Spanien)
2008-2011 Chelsea (England)
- kontrakten med Chelsea udløber juni 2011 -
Deco returnerer til Brasilien i 2010  

Plads:
Midtbanen

Kampe for Portugal:
75

Mål for Portugal inden EM 2008:
5

Stamspiller på Portugals landshold:
Deco var til og med VM 2010 fast spiller på Portugals landshold inden han valgte at trække sig.


Deco's fodboldkarriere:
Deco startede sin fodboldkarriere i São Paulo i Brasilien, og han var så overbevisende god at man mente han kunne blive til noget stort. Samtidig var Deco dog lidt af en splejs, og derfor ville storklubben Nacional Atlético Clube i Sao Paulo ikke lade ham prøve kræfter med førsteholdet.

Det endte med at Deco kom til Portugal efter at Benfica havde købt den lille klub i Brasilien (Sport Club Corinthians Alagoano), som Deco endte med at spille for i Brasilien.

Benfica syntes dog heller ikke den 19-årige knægt var helt voksen endnu, så man besluttede at låne ham ud til Lissabon-klubben FC Alverca, som dog senere er gået fallit efter at have mistet sin plads i den portugisiske liga.

Efter et år overtog en anden lille klub: Salgueiros i byen Porto i Nordportugal brasilianske Deco (Salgueiros er i øvrigt også senere gået fallit).

Deco havde med andre ord ikke heldet med sig i sine unge år som fodboldspiller, men det har han fået siden.

I 1999 kom Deco til FC Porto efter at være blevet spottet i en kamp for Salgueiros, og det blev starten på en fantastisk karriere. Efter 5 gode år hos FC Porto med i alt 144 kampe (det er mange - selv på 5 år) samt 34 mål blev Deco solgt til FC Barcelona i 2004.

Handelen med FC Barcelona inkluderede i øvrigt spilleren Ricardo Queresma, som FC Porto fik som betaling for Deco sammen med omkring 12 millioner euro.

Deco blev i sommeren 2008 sat til salg af FC Barcelona. Den nyudnævnte træner i Inter José Mourinho udtrykte interesse for at få Deco til Italien, men i juni 2008 blev Deco efter EM solgt til Chelsea for 10 mio. euro, hvor han får Scolari som træner.

Decos stærke sider:
Taktisk sans, enormt energioverskud og overblik gør Deco til en perfekt midtbanespiller.

Trivia og links om Deco:
Deco er kendt for sit temperement. Han har præsteret at få 17 gule kort samt ét rødt i én sæson hos FC Porto.

Brasilianeren har også en vis 'brasiliansk' tilgang til beslutninger angående sin karriere. I 2004 var Deco's udmelding først at han gerne ville følge sin træner José Mourinho til Chelsea efter at FC Porto havde vundet Champions League. Senere trak han den udtalelse tilbage og ville hellere til FC Barcelona.

Der er dog intet unormalt i Brasilien ved den slags vægelsind, og det accepterer man også normalt i Portugal - specielt når man har med så dygtig en fodboldspiller at gøre som Deco.

I Barcelona spiller Deco sammen med fodboldfænomenet Ronaldinho.

Deco har aldrig fået lov at spille for det brasilianske landshold. I 2002 fik han portugisisk statsborgerskab og Deco kvitterede for den portugisiske gæstfrihed ved i sin første landskamp i 2003 mod Brasilien, hvor han var på banen i 8 minutter, at score på frispark til resultatet 2-1 til Portugal.

Til VM 2006 vandt Deco prisen FIFA World Cup Golden Ball for sine præstationer.

Både i 2004 og 2006 har Deco vundet UEFA's pris som den bedste midtbanespiller (UEFA Best Midfielder Award).

Siden har der dog været stille om Deco indtil EM 2008 slutrunden. Se artikel i engelske The Times om Deco's Return to Fame

Deco har været gift to gange, men blev i marts 2008 skilt fra sin 2. kone, Jaciara, som han også har 2 børn med. Deco har desuden 2 børn fra sit tidligere ægteskab.

Video med Deco
Herunder ses en video med prøver på Deco's målfarlighed:Flere profiler tilføjes løbende. Tip os gerne om gode sider om det portugisiske landshold via info@portugalnyt.dk.

Portugals Deco
Deco fejrer en scoring for Barcelona