Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Dronning Amélia af Portugal

Prinsesse af Frankrig - Dronning af Portugal.

Amélia af Orleáns, datter af Greven af Paris, tronprætendent til Frankrigs trone, blev født i eksil i England den 28.september 1865, gift med den portugisiske kronprins, Carlos af Bragança, i 1886, dronning af Portugal 1889-1908. Hun døde i eksil i Versailles i 1951.

En februardag i 1908 lød der flere skud på Praça do Comércio i Lissabon. Den 44-årige konge, Carlos I, og hans 20-årige søn og kronprins, Luís Filipe, faldt for revolutionære republikaneres kugler. Kareten med kongefamilien havde kun nået at tilbagelægge 100 meter fra ankomstkajen ved Tejo-floden på vej mod kongeslottet.

Dronning Amélia forsøgte forgæves at afværge med en blomsterbuket, hun havde fået få minutter før, ved ankomsten. Hun slap uskadt og hendes yngste søn, den 18-årige prins Manuel, blev lettere såret i en arm. Tragedien havde ramt en kvinde hårdt. Og hendes land, Portugal, blev rullet ind i politiske forviklinger, utryghed - republikanerne jublede, monarkisterne græd.

Dona Amélia var lammet af sorg, men hendes opdragelse og pligtfølelse fik hende til at støtte den unge dreng, der nu skulle være konge i det tumultplagede land. De to mordere var hurtigt efter udåden blevet skudt af politiet, men stemningen i landet var utilfredshed, mange ønskede revolution og optøjer mod konge og regering. Samme aften skrev dronningen i sin dagbog:

"Jeg må skrive, skrive, skrive for ikke at blive vanvittig af smerte".

Dronning Amélia og Danmarks kongehus
Hvem var denne 42-årige portugisiske dronning, der på dette dramatiske tidspunkt allerede havde været dronning i godt 18 år?

Kender vi hende noget sted fra? Har hun nogen forbindelse til vort kongehus? Jo, Prinsesse Maries og Amélias fædre var brødre, hun var altså kusine til prinsesse Marie (1865-1909), prins Valdemars charmerende gemalinde og Amélia var da også med til Maries og Valdemars bryllup i Eu i Frankrig i 1885. Og senere som Dronning af Portugal modtog hun Dronning Alexandra af England (født dansk prinsesse som Christian IXs ældste datter) og hendes danske svigersøn, prins Carl, den senere Kong Håkon VII af Norge. Også Hertugen af Connaught, hans gemalinde og unge døtre Margareta og Patricia besøgte kongefamilien i Portugal.

Den unge Margareta stod netop for at skulle giftes med den svenske arveprins, den senere Kong Gustav VI Adolf. Hun blev i 1910 mor til prinsesse Ingrid, der blev mor til vores Dronning Margrethe. Prinsesse Patricia var en overgang emne som hustru til Kong Manuel. Men det blev ved snakken.

Edward VII i Portugal
Desværre - for Dronning Amélia - kom også den engelske konge og Alexandras ægtemand, Edward VII til Portugal. Han havde en dårlig indflydelse på Kong Carlos - mere herom nedenfor.

Portugal var jo nok imponeret over besøget af Englands konge, der også var Kejser af Indien - og der er en stor, nydelig park samt et hotel midt i Lissabon, der stadig bærer Edward VIIs navn. Siden 1383 har der været og er stadigvæk ! - stærke bånd mellem Portugal og England.

Amélias barndom og ungdom
Amélia blev født i eksil i England og døde i eksil i Frankrig. Hendes forældre døde i eksil i England og hendes yngste søn, D. Manuel II, konge af Portugal fra 2.februar 1908 til 5.oktober 1910, døde i eksil i England allerede i 1932. Dronning Amélia beskriver selv sin barndom som lidet lykkelig, hun følte, at hun skulle have været en dreng. Hendes mor lod hende altid forstå, at hun var for stor og klodset .  

Hun foretog sig som ganske ung pige en rejse rundt i Europa, bl.a. fortæller hun senere om oplevelserne ved det østrigske hof. Enhver ung prins blev af Amélias følge vurderet og åbenbart fundet for let. For det blev med den blonde portugisiske kronprins, Carlos, hun blev gift. De to unge var forelskede i hinanden - og Amélia fortæller siden i sin dagbog, at de første år på Palácio Belém var meget lykkelige. Året efter brylluppet fødtes prins Luís Filipe, siden en lille prinsesse, der døde straks efter fødslen, født for tidligt, da den unge mor i sidste øjeblik reddede den lille Luís Filipe op af hans brændende vugge, som var blevet antændt ved et uheld. Den oplevelse var for meget for den gravide prinsesse. I 1889 fødtes prins Manuel, som senere skulle blive Portugals sidste monark.

Dona Amélia var en fremragende akvarel-malerinde. Hun stiftede et selskab til bekæmpelse mod tuberkulose. Dronningen fik den storartede idé  at samle en del kareter, der ellers ville være gået til, i et museum, der i 2005 fejrede 100 året for åbningen. Museet, Museu Nacional dos Coches, har til huse  i Palácio de Beléms ridehus (nu præsidentpalads). Ca. 25-30 fabelagtige kareter fra slutningen af 1600-tallet og til år 1900 er samlet, og det er den fornemste samling kareter i hele verden. Den ældste vogn tilhørte den ulykkelige unge Kong Sebastian, der faldt ved et slag i Afrika i 1578.

Kong Carlos' udsvævende liv
Som før nævnt kom Kong Carlos under Edward VIIs uheldige indflydelse med hensyn til ekstremt vellevned med mad, spiritus og cigarer, men endnu værre: udenomsægteskabelige sidespring og løsslupne rejser til Paris - alt sammen til dronningens store sorg. Til sidst afstod hun helt fra samlivet med kongen i angst for (eventuel) smitte. Hendes svigerfar, Kong Luis I, var død 51 år gammel af syfilis.

Kong Carlos fik i 1907 en datter udenfor ægteskab. Denne datter indsatte hvert år - lige til sin død for nogle år siden, en annonce, som det er skik og brug i Portugal, på faderens og broderens dødsdag, den 1.februar. "Til minde om min højtelskede fader og broder" - hun havde jo aldrig kendt dem, men ikke desto prøvede hun at hævde, at hun nu - efter Kong Manuel var død barnløs i 1932 - var den retmæssige arving til den portugisiske krone. Ak ja.  

Portugisisk kongefamilie i landflygtighed
Da Republikken udråbtes den 5.oktober 1910, drog Dronning Amélia i landflygtighed med sin søn, Kongen, og svigermoder Dona Maria Pia. De sejlede via Gibraltar til England. Her forblev kongen, som i 1913 blev tysk gift, medens Dona Amélia tog til sit hjemland, Frankrig. Dona Maria Pia, som var italiensk kongedatter, tog til Italien. Kong Manuel kom aldrig tilbage til Portugal. Han døde pludseligt i 1932 i England. Dronning Amélia, som nåede at besøge Portugal i 1945, døde i 1951, medens Maria Pia allerede døde i 1911. 


Portugalnyt retter en stor tak til Gerda Boesen, der har bidraget som hovedforfatter af denne artikel.

Se også: Konger og dronninger af Portugal

Dronning Amelie af Portugal
Dronning Amélia af Portugal (1865-1951)