Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Euronext i Lissabon

Euronext børsen i Lissabon ejes af NYSE (New York Stock Exchange) som også ejer børserne i Amsterdam, Brussel og Paris.

Det toneangivende index i Lissabon er det portugisiske PSI 20 index, som består af de 20 portugisiske aktier med den største børsværdi.

PSI-20 aktuelle kurser hos Euronext

Her følger en introduktion til PSI 20, der per januar 2008 indeholder følgende portugisiske aktier:

Altri SGPS S.A.
Altri's hovedaktiviteter ligger indenfor papir- og celluloseproduktion med virksomhederne Celbi, Caima og Celtejo. Desuden har Altri interesser indenfor forarbejdning, handel og distribution af stål. Næsten 70% af omsætningen er eksport. Altri blev grundlagt som et spinoff af medievirksomheden Cofina i 2005. Cofina ejer stadig over 20% af aktierne og ledende medarbejdere godt 10%. Investeringsbanken UBS, BCP Banken og en privat investor ejer yderligere tilsammen omkring 20%. De resterende ca. 48% ejes af mindre investorer. I 2006 købte Altri papirvirksomheden Celbi. Hovedkvarteret ligger i Porto.

 • Aktiekurs Euronext: Altri SGPS
 • Website: www.altri.pt

  Millennium BCP (Banco Comercial Portugues)
  BCP er Portugals største privatejede bank med filialer over hele Portugal. Banken har omkring 20.000 medarbejdere og har aktiviteter indenfor investment banking, finansiering, forsikring, formue og pensionsforvaltning og andre relaterede områder. BCP blev grundlagt i 1984, da det blev tilladt at stifte nye banker i Portugal. Stifterne var 200 velhavende portugisere heriblandt António Gonçalves, Jorge Jardim Goncalves, Alberto Pinto Basto og Americo Ferreira de Amorim, som på det tidspunkt kontrollerede 35 % af verdens korkproduktion. BCP banken har gennem årene været særdeles ekspansiv og har afdelinger og joint ventures i mange lande herunder Spanien, Grækenland og Polen. I maj 2007 forsøgte BCP en fjendtlig overtagelse af den portugisiske bank BPI, men de større aktionærer i BPI heriblandt den spanske bank La Caixa afviste overtagelsen. BCP forsøgte en lignende overtagelse af Rumæniens største bank Banca Comerciala Romana i 2005, men også dette overtagelsesforsøg mislykkedes. I oktober 2007 har BPI overraskende foreslået en sammenlægning af de to storbanker i Portugal. Tidligere i 2007 var der blæst om BCP's CEO Paulo Teixeira Pinto, som i slutningen af august 2007 valgte at fratræde. 46 årige Teixira Pinto valgte at gå efter en offentlig magtkamp med én af BCP's grundlæggere; den 71-årige Jorge Jardim Goncalves. Den afsatte direktør og finansmanden Joe Berardo, som begge har aktier i BCP, anklagede i oktober 2007 bestyrelsen for ulovlige eftergivelse af renter på aktionærlån. BCP banken bliver også kaldt Millenium BCP. Aktierne i BCP er spredt i mange mindre aktieposter, hvoraf BPI-gruppen ejer den største på næsten 9%. Hovedkvarteret ligger i Porto.

 • Artikler om Millennium BCP
 • Aktiekurs Euronext: BCP banken
 • Website: www.bcp.pt/

  BES (Banco Espirito Santo)
  Banco Espirito Santo er Portugals 3. største bank og kontrolleres af den hovedrige portugisiske familie Espirito Santo gennem et net af udenlandske og portugisiske selskaber. Espirito Santo banken blev grundlagt i 1920 og er igen under familiens kontrol efter at banken i perioden fra 1974 til 1990 var nationaliseret. Efter Salazar styrets fald blev CEO Manuel Ricardo Espírito Santo i 1974 arresteret og sad 14 måneder i fængsel inden han sammen med familien flygtede til Spanien og senere bosatte sig i London. Det lykkedes Espirito Santo familien med hjælp fra franske Caisse Nationale de Crédit Agricole og amerikanske Chase Manhattan at genvinde kontrollen med banken ved privatiseringen i 1990-92. Espirito Santo familien har store jordbesiddelser bl.a. i det eksklusive Comporta ferieområde syd for Lissabon. Banken har ry for at være solid (Espirito Santo familien er særdeles solid - måske den rigeste familie i Portugal) og god til at tjene penge på det lukrative portugisiske marked, hvor banken siden privatiseringen har fokuseret mere på de private kunder. Espirito Santo familien har 40% af aktierne og Credit  Agricole godt 10%. Banken har afdelinger i 17 lande bl.a. Brasilien, Angola, Spanien, Mozambique, England, USA og Italien. I 2008 investerede BES i danske Saxo Bank. Hovedkvarteret ligger i Lissabon.

 • Artikler om Banco Espirito SantoBanco Espirito Santo
 • Aktiekurs Euronext: BES
 • Website: www.bes.pt

  Banco BPI
  BPI er Portugals tredje største bank med aktiviteter indenfor erhvervsfinansiering, venture kapital, factoring, leasing, corporate finance, private banking m.v. Banken har godt otte tusinde ansatte og filialer i over 500 byer i Portugal. BPI markedsfører sig blandt andet ved at sponsere surfing events heriblandt 'BPI Cascais Girls Festival'. 25 % af banken ejes af Spaniens største indlånsbank La Caixa, som har meldt ud at den anser BPI som en måde at ekspandere i Portugal på. En del af bankens filialer ligger i den tidligere portugisiske koloni Angola. De store finansielle virksomheder Deutsche Bank, Banco Santander, BCP, Allianz og det brasilianske investeringsselskab Itaú har alle større aktieposter i BPI. I slutningen af oktober 2007 foreslog BPI en sammenlægning med BCP banken. Hovedsædet ligger i Porto.

 • Artikler om BPI
 • Aktiekurs Euronext: BPI
 • Website: http://www.bpi.pt/

  Brisa
  Brisa blev grundlagt i 1972 og er Portugals førende indenfor highway management. Brisa har sammen med partnere stået for bygningen af mange af de større vejanlæg i Portugal og driver desuden betalingsvejene inklusive det automatisk Via Verde system. Brisa blev grundlagt af Salazar-regeringen først i 70'erne. I 1980'erne blev virksomheden gradvist privatiseret og har siden nydt godt af de store investeringer i infrastruktur, som har fundet sted i Portugal med betydelig udviklingsstøtte tilført fra EU's kasse. I 2007 vandt Brisa licitationen på et vejanlæg i Colorado, USA. Brisa har minoritetsandele i selskaber i Spanien og Brasilien. I de seneste år har Brisa ikke formået at opfylde forventningerne om ekspansion i udlandet trods mange forsøg (tilbudsafgivning på licitationer) herpå. Som operatør på Portugals vejnet besidder Brisa fortsat stor ekspertise og driver i øvrigt et effektivt betalingsvejnet. Senest har man i 2007 udviklet et overvågningssystem som kan advare om kødannelse, spøgelsesbilister og færdselsuheld. Godt 30% af virksomheden ejes af José de Mello Investmentimentos og virksomhederne Babcock & Brown samt Abertis har hver 10%. José de Mello er administrerende direktør. Brisa har hovedsæde i Sao Domingos de Rana vest for Lissabon.

 • Artikler om Brisa
 • Aktiekurs Euronext: Brisa
 • Website: www.brisa.pt

  Cimpor SGPS
  Cimpor er den største portugisiske producent af cement-produkter med produktionsanlæg i Coimbra, Vila Franca de Xira, Loulé og Figueira da Foz. Cimpor blev grundlagt i 1976 og er den næststørste producent af cement på den iberiske halvø. Virksomheden ejer eller har andel i cementfabrikker i 11 lande. Omkring 50% af omsætningen genereres på den iberiske halvø. Teixeira Duarte er administrerende direktør og ejer godt 20% af Cimpor. Manuel Fino har ligeledes omkring 20% og virksomheden Lafarge omkring 17% af aktierne. De nyeste investeringer omfatter et 100% ejerskab af et produktionsanlæg i Tyrkiet og 40% ejerandel af et anlæg i Kina. Cimpor har hovedsæde i Lissabon.

 • Aktiekurs Euronext: Cimpor
 • Website: www.cimpor.pt

  EDP
  Energias de Portugal (EDP) er et af de største selskaber i Portugal og virksomheden har desuden store interesser i Spanien, Brasilien, USA og Macao. EDP producerer, sælger og distribuerer energi. Energiproducenten solgte i 2002 sin 3G telekommunikations-licens til Optimus og britiske Vodafone med et tab i omegnen af 1,5 milliarder kroner efter at have været én af vinderne i den første 3G udbudsrunde i Portugal i år 2000. 25% af EDP ejes af den portugisiske stat. I 2007 købte EDP Horizon Wind Energy i Texas, USA, og virksomheden har fokus på udvikling af vedvarende energiproduktion inden for mange områder. I 2011 blev 21% af aktierne i EDP solgt til det kinesiske regimes energivirksomhed China Three Gorges. Hovedsædet liggger i Lissabon.

 • Artikler om EDP
 • Aktiekurs Euronext: EDP
 • Website: www.edp.pt

  Galp Energia
  Galp Energia blev grundlagt i 1999 ved sammenlægning af de to statsselskaber Petrogal og GDP (Gas de Portugal). Galp er Portugals største olie- og gasselskab og beskæftiger sig med produktion, import, transport og distribution af olie og gas i Portugal og Spanien. I Portugal har Galp monopol på leverancer af gas. Galp Energia har desuden afdelinger i Angola og Brasilien og driver over 1.000 tankstationer i Spanien og Portugal. I 2007 er der underskrevet samarbejdsaftaler med olieselskaber i Algeriet,venezuela og Indien. Hovedsædet ligger i Lissabon. Galp er forholdsvis ny på Euronext med børsintroduktion i 2006. Eni Portugal Investment og Amorim Energia har hver 33% af aktierne. BPI banken har godt 5%. Efter omfattende privatisering i 2006 har den portugisiske stat dog stadig 5% af aktierne og yderligere 2% ejes af Parpública, som også er statskontrolleret.

 • Aktiekurs Euronext: Galp
 • Website: www.galp.pt

  Impresa SGPS
  (Bemærk: indgår ikke pt. i PSI 20-indekset)
  Impresa er en medievirksomhed med aktiviteter indenfor produktion, salg og distribution af TV-programmer, aviser, gratisaviser og magasiner. Holdingselskabet Impresa ejer blandt andet majoriteten i den populære Tv-kanal SIC, avisen Expresso og magasinet Visão. Selskabet Imprega ejer godt 50% af aktierne i Impresa. BPI banken har godt 5%. Næsten al omsætning genereres i portugal. Hovedsædet for virksomheden ligger i Lissabon. Her ses kursen på Impresa aktien.

 • Aktiekurs Euronext: Impresa
 • Website: www.impresa.pt

  Jeronimo Martins SGPS
  Jerónimo Martins (JM) gruppen driver daglivarekæderne Pingo Doce, Feira Nova og Recheio. Virksomheden blev grundlagt som købmandsforretning i Lissabon-bydelen Chiado i år 1792 af den spanske indvandrer Jerónimo Martins. Efter at have overlevet turbulente år, hvor forretningen i 1870'erne på det nærmeste blev pantsat på grund af et familiemedlems spillelidenskab, genopstår Jerónimo Martins som én af Lissabons bedste og kendteste forretninger. I 1920'erne var den gal igen; denne gang på grund af manglende omstillingsevne, og virksomheden blev reddet fra ruin af to driftige selfmade mænd fra Porto; Francisco Manuel dos Santos og Elysio Pereira do Vale. I dag sidder familien dos Santos solidt på magten i Jerónimo Martins via holdingselskabet Sociedade Francisco Manuel dos Santos, som besidder aktiemajoriteten i selskabet. Sammen med Unilever (som ejer 55%) producerer joint venture selskabet 'Unilever Jerónimo Martins' smør- og margarineprodukter samt olivenolie. Desuden producerer JM gruppen blandt andet is, te og rengøringsmidler. Samlet set er JM gruppen den største FMCG fabrikationsvirksomhed i Portugal. JM gruppens distributionsselskab repræsenterer og distribuerer desuden et stort antal udenlandske detailvaremærker. Gruppens øvrige aktiviteter omfatter kædeforretningerne Ben & Jerry, Hussel, Jeronymo, Subway og Olá. Desuden har JM gruppen et joint venture med Heinz Portugal i cateringvirksomheden Caterplus. I Polen driver man den store discountdaglivarekæde Biedronka med op mod 1.000 butikker. Det samlede antal ansatte er omkring 35.000, heraf omkring 15.000 i Polen. JM var i 2001-2004 nødt til at afhænde aktiviteter i Brasilien og England samt en del af sine aktiviteter i Polen på grund af manglende indtjening. Hovedkontoret ligger i Lissabon.

 • Aktiekurs Euronext: J. Martins
 • Web: www.jeronimomartins.pt

  Mota Engil
  Mota Engil blev grundlagt i 1999 ved sammenlægningen af ingeniørvirksomhederne Mota og Engil, som begge blev startet kort efter 2. verdenskrig og har udført mange opgaver i de tidligere portugisiske kolonier i Afrika. Mota familien har magten i virksomheden og 4 ud af 8 pladser i direktionen. Mota Engil beskæftiger sig med bygning af veje, broer, skoler, fabrikker og dæmninger m.v. Et af de mest kendte projekter er Vasco da Gama broen over Rio Tejo fra Lissabon til Setúbal. Desuden beskæftiger virksomheden sig med miljø, affaldsbehandling og logistik. Mota Engil er forholdsvis ny i PSI 20 indexet (siden 2005). Virksomheden har afdelinger over det meste af verden og har på det seneste vundet opgaver i blandt andet Angola, Malawi, Venezuela, Irland, Ungarn og Polen. Hovedkonteret ligger i Lissabon.

 • Aktiekurs Euronext: Mota Engil
 • Website: http://www.mota-engil.pt/

  Portucel
  Portucel Soporcel gruppen producerer papir og papirmasse (pulp). En stor del af pulp produktionen er baseret på eucalyptus. Portucel er førende i Europa inden for produktion af papir til trykning. Der produceres energi af affaldsprodukterne, men energiproduktionen udgør under 7% af den samlede omsætning. Hovedparten af produktionen går til eksport med EU landene som de største markeder. Portucel kontrolleres af Semapa (se nedenfor), som ejer 71% af aktierne. Virksomheden har hovedkvarter i Setúbal få kilometer syd for Lissabon.

 • Aktiekurs Euronext: Portucel
 • Website: http://www.portucelsoporcel.com/

  Portugal Telecom
  Virksomheden var den eneste teleoperatør på det portugisiske marked indtil 1994, hvor staten begyndte at privatisere PT. I år 2000 var privatiseringen tilendebragt. PT er Portugals største virksomhed og har over 30.000 ansatte. Portugal Telecom beskæftiger sig med stort set alt indenfor telekommunikation og har afdelinger i Marokko, Guinea Bissau, Cape Verde, Mozambique, Timor, Angola, Kenya, Kina (Macau), Sao Tome og Namibia. Portugal Telecoms interesser er vidt forgrenede og inkluderer bl.a. filmdistributør og biograf-virksomheden Lusomundo Cinemas, de portugisiske 'Gule Sider' telefonbøger, TV Cabo Portugal (kabel-TV) og den brasilianske Vivo mobiloperatør. Ejerskabet af Portugal Telecom's aktier er bredt og inkluderer Banco Espirito Santo, spanske Telefonica, den kendte portugisiske finansmand Joe Berardo, banken Caixa Geral de Dépositos, amerikanske Capital Group og mange andre mindre aktionærer. I 2006 blev den portugisiske stat beordret til at sælge sine 500 aktier med specielle rettighed. PT har siden været udsat for overtagelsesforsøg fra Sonaecom, men de store aktionærer har indtil videre afvist at sælge. Danske Euroinvestor er leverandør af børsinformation til PT's Investor Relations web sider. PT's hovedkvarter ligger i Lissabon.

 • Artikler om PT Telecom
 • Aktiekurs: PT Telecom
 • Website: http://www.telecom.pt/

  ZON (Portugal Telecom Multimedia)
  PT Multimedia er et datterselskab af Portugal Telecom. PT Multimedia er førende i Portugal inden for internet og kabel-TV og ejer virksomheden TV Cabo, der har aktiviteter inden for 3 hovedområder: Betalings-TV (TV Cabo), broadband internet (Net Cabo) og VOIP telefoni. PT Multimidia har desuden interesser indenfor biografer og salg af videospil. Virksomheden blev grundlagt i 1994. PT ventes i 2007 at sælge sin aktiemariotet i Portugal Telecom Multimedia. PT Multimedias's hovedkvarter ligger i Oeiras ved Lissabon.

 • Aktiekurs: ZON Multimedia
 • Website: http://www.zon.pt/

  REN
  REN (Redes Energeticas Nacionais) er oprindeligt en statsvirksomhed og har siden sin grundlæggelse i 1994 stået for drift og vedligeholdelsen af Portugals elektricitetsværker og el-distributionsnet. REN er også involveret i driften og vedligeholdelsen af det omfattende naturgasnetværk i Portugal herunder den underjordiske opbevaring af gas. Desuden er selskabet aktivt indenfor handel med energi på den iberiske halvø. REN blev i juli 2007 delvist privatiseret, da den portugisiske stat sammen med selskabet EDP satte i alt 24 % af selskabet til salg på Euronext børsen i Lissabon. REN blev efter en succesfuld IPO allerede fra august 2007 en del af PSI 20 indexet. Man planlagde oprindeligt yderligere privatisering, men sidst i 2007 skiftede den portugisiske regering mening og valgte at beholde 51% af aktierne. Selskabet har hovedkvarter i Lissabon.

 • Artikler om RENREN
 • Aktiekurs Euronext: REN
 • Website: http://www.ren.pt/

  Soares da Costa
  Soares da Costa (også kaldet S. Costa) er et holdingselskab med 4 primære aktiviteter: entreprenørvirksomhed herunder broer, veje, hospitaler m.v., produktion og salg af byggematerialer, administration og salg af ejendomme og facility management (af parkeringshuse, affaldsbehandling, spildevand m.v.). Selskabet opererer foruden i Portugal i Angola, USA og Mozambique. Manuel Fino ejer har aktiemajoriteten i S. Costa med 66% af aktierne og Caetano ejer 11%. Selskabet har hovedkvarter i Porto. S. Costa er i efteråret 2007 én af de akter i det portugisiske PSI 20 indeks, som i 2007 er steget mest. Selskabet blev i januar 2008 erstattet af Teixeira Duarte i PSI 20 index'et på Lissabon-børsen

 • Aktiekurs: Soares da Costa
 • Web: http://www.soaresdacosta.pt/

  Semapa
  Semapa er én af de mindre kendte virksomheder i PSI 20 indexet. Hovedaktiviteten er produktion og salg af cement og byggematerialer. Desuden produceres papir og papirmasse. Omkring 2 tredjedele af omsætningen er eksport med Tyskland, Spanien og Frankrig som de største markeder. Semapa ejer en stor aktiepost i PSI 20 virksomheden Portucel (se ovenfor). Aktierne i Semapa er fordelt med 22% til Sodim SGPS, 20% til Credit Suisse, 17% til Longapar, 12% til Cimo og 10% til BPI banken. Der er desuden en række mindre betydende aktionærer. Hovedsædet ligger i Lissabon.

 • Aktiekurs Euronext: Semapa
 • Website: http://www.semapa.pt/

  Sonae Industria SGPS
  Sonae Industria er Portugals største producent af byggematerialer. Mange af virksomhedens produkter er fremstillet af træ. Over 90% af produktionen går til eksport med Tyskland, Spanien og Frankrig som de største markeder. Sonae Industria har også interesser inden for produktion af papir og papirmasse. Virksomheden kontrolleres af Efanor Investimentos som ejer 58% af aktierne. Efanor Investimentos ejes 100% af Belmiro de Azevedo, som er én af Portugals rigeste mænd og nummer 407 på Forbes liste over de rigeste personer i verden. Sonae Industria blev grundlagt i 2005 som et spinoff af virksomheden Sonae SGPS, men faktisk blev Sonae grundlagt i 1959 med produktion af dekorative trælaminat produkter. I 1998 overtog Sonae den tyske virksomhed Glunz AG, hvorved Sonae kunne øge sin markedsandel væsentligt i Tyskland og Frankrig. Samtidig blev man verdens førende virksomhed indenfor produktion af træpaneler. Sonae Industria har hovedsæde i det moderne forretningskvarter Maia i Portugals næststørste by Porto.

 • Aktiekurs Euronext: Sonae Industria
 • Web: http://www.sonaeindustria.com/

  Sonae SGPS
  Sonae er én af Portugals største og kendteste virksomheder og er samtidig et stærkt brand som tiltrækker karrierebevidste, veluddannede unge portugisere. Sonae har mange aktiviteter. De vigtigste er fødevaredistribution og dagligvarekæder, herunder supermarkedskæden Modelo Continente. Desuden ejer Sonae 19,3% af aktierne i Sonaecom og har store interesser inden for bl.a. turisme, avisdrift (Publico), hoteldrift, forsikring og ejendomsadministration. Langt den største del af Sonaes aktiviteter ligger i Portugal, hvor Sonae også ejer det kendte Colombo shopping centre i Lissabon. Efanor investimentos ejer 56% af aktierne i Sonae og selskaberne Centarus, Banco PBI og Fidelity besidder mindre aktieposter. Industrimagnaten Belmiro Mendes de Azevedo, som også kontrollerer Sonae Industria og Sonaecom, er bestyrelsesformand og administrerende direktør. Konglomeratet Sonae er den største arbejdsgiver i Portugal. I tiden efter Salazar regimets fald i 1974 blev Sonae en overgang nationaliseret, men det lykkedes Belmiro de Azevedo at føre virksomheden videre og senere at overtage ejerskabet af Sonae fra familien efter den afdøde bankmand Afonso Pinto de Magalhães, som arvede aktierne. Sonae gruppens succes er i høj grad et resultat af Belmiro de Azevedos dygtige lederskab, og han kan som industrimand, iværksætter og milliardær i Portugal sammenlignes med Mærsk McKinney Møller i Danmark. Da Belmiro de Azevedo via sit holdingselskab Efinor Investimentos har aktiemajoriteten i virksomhederne, styres Sonae effektivt fra hovedkvarteret i bydelen Maia i Porto.

 • Artikler om Sonae SGPS
 • Aktiekurs Euronext: Sonae SGPS
 • Website: http://www.sonae.pt/

  Sonaecom SGPS
  Sonaecom er en del af Sonae-gruppen og grundlagt i 1990'erne. Virksomheden har interesser inden for fastnet- (Novis) og mobiltelefoni (Optimus) samt multimedia (Publico) og internet (Clix). Sonaecom samarbejder med France Telecom. Soneacom ejes med 50,1% af Sontel, som er registreret i Holland, men kontrolleres 100% af Azevedo familien. Belmiro de Azevedos søn Paulo de Azevedo er formand for bestyrelsen i Sonaecom. I 2007 blev der ved hjælp af Sonea's finansielle styrke gjort forsøg på at overtage Portugal Telecom, men indtil videre er forsøgene mislykkedes. Som de øvrige virksomheder i Sonae-gruppen har Soneacom hovedsæde i bydelen Maia i Porto.

 • Artikler om Sonaecom
 • Aktiekurs Euronext: Sonaecom
 • Website: http://www.sonaecom.pt/
 • Teixeira Duarte
  Teixeira Duarte er et af de største byggefirmaer i Portugal, og har hovedkvarter i Oeiras ved Lissabon. Selskabet blev grundlagt i 1921 af ingeniør Ricardo Esquível Teixeira Duarte. Virksomheden er aktiv i lande som Angola, Mozambique, Macao og Venezuela

 • Aktiekurs Euronext: Teixeira Duarte
 • Web: http://www.teixeiraduarte.pt/

 • Om børsen i Lissabon
  I Lissabon ligger børsen på adressen Av. da Liberdade 196, 7, 1250-147 Lisboa. Euronext overtog den portugisiske børs i 2002. Tidligere var der én børs i Porto og én i Lissabon. De blev i 1999 slået sammen til Bolsa de Valores de Lisboa e Porto og skiftede i 2002 navn til Euronext Lisbon. Euronext har kontor på den oprindelige adresse.

  Læs artikler om portugisisk erhvervsliv.

  tip

  Aktiespil - guide til aktiespil.
  Selskaber noteret på Euronext Lissabon
  I indekset PSI 20 findes de 20 største aktier i Portugal