Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Seværdigheder i Funchal på Madeira

Madeira er kun omkring 60 kilometer fra øst til vest og 25 kilometer fra syd til nord. Afstandene er derfor til at overse. Til gengæld er der stor forskel på de forskellige områder på Madeira.

Unik læserrejse til Madeira netop nu:
Oplev blomsternes Madeira (klik og læs nærmere)

Funchal
I Madeiras hovedstad Funchal bor der omkring 120.000 mennesker. Funchal ligger på den sydlige del af Madeira og er omgivet af klipper i alle retninger undtagen syd.

Klipperne danner en ring som et amfiteater omkring Funchal og beskytter byen mod vind og vejr. Det var, hvad der tiltrak de første nybyggere på Madeira fra Portugal for over 500 år siden. Klipperne er op til 1200 meter høje.

Funchal er en moderne by, og man kan godt mærke at Madeira er et af de rigeste områder i Portugal. Kun Lissabon har en højere gennemsnitlig indkomst per indbygger.

Byen Funchal er den største på Maderia, men den er stadig så lille at det er muligt at udforske den på gå-ben. Vil man uden for byen kræver de skarpe stigninger dog et transportmiddel. Se billeje på Madeira.

Værd at se i Funchal
I Funchal findes der en lang række turistattraktioner udover hvad naturen byder på:

 • Madeira Story Center - er et af de nyeste. Centeret har faktisk et engelsk navn. Madeira Story Center er nemlig en forretning og i høj grad lavet til ære for turisterne på Madeira. Det kostede i 2005 omkring 7 millioner euro at bygge.

  Her kan man blandt andet få mere at vide om, hvordan Madeira er opstået som vulkan, om Madeiras første indbyggere og om Madeiras betydning under Opdagelsestiden i Portugal.

  Der er også en solrig terrasse på første sal med udsigt over havnen - og en signeret fodboldtrøje fra fodboldspilleren Cristiano Ronaldo, som stammer fra Madeira.

  Det unikke ved Madeira Story Center, som ligger i Funchals gamle bydel Zona Velha er at Madeiras historie fortælles interaktivt og til tider meget sjovt og levende.

  Til gengæld er det lidt pebret efter portugisiske forhold at komme ind og se udstillingen. Entré er 9 euro for voksne. Børn mellem 5 og 14 år halv pris og de yngste kommer gratis ind.

  Man finder Madeira Story Center lige over for tovbanen i Santa Maria bydelen, som fører op til Monte.

  Se også: Monte bydelen i Funchal .
 • Mercado dos Lavradores - direkte oversat betyder det landmændenes eller landarbejderens marked. Her kan man købe alt mellem himmel og jord, men de fleste kommer efter fødevarer, vin, blomster og desuden traditionelt kunsthåndværk fra Madeira.

  Markedet afholdes i den gamle by og er en oplevelse også selv om man ikke vil købe noget. Der er mest aktivitet om formiddagen, og Marcado dos Lavradores er ikke blot en turistattraktion. Her møder man også de lokale på indkøb.

  Der findes en utroligt stort udvalg af eksotisk frugt, og i underste etage er der fiskemarked, hvor man blandt andet finder særprægede Espada sværdfisk sammen med en masse andre fiskearter, som man ikke normalt ser i Skandinavien.

  Funchals traditionelle marked tæt på den gamle bydel finder sted hver dag undtagen søndage og helligdage. Det er sjovest at opleve om formiddagen, hvor markedshallen summer af liv.

  Man finder Mercado dos Lavradores i en stor Art Deco bygning fra 1940'erne på Rua Dr. Fernao Ornelas i den nordøstlige del af byen på grænsen mellem bydelene Sé og Santa Maria.
 • Sé de Funchal - Funchals domkirke er måske byens smukkeste bygning. Den blev opført i perioden 1438 til 1517. Den gamle kirke er arkitektonisk meget interessant i gotisk-romansk, spansk-maurisk og manuelinsk byggestil (alt efter hvem der nu havde magten).

  Indenfor er loftet med udskæringer i træ. Madeira betyder netop træ på portugisisk.

  Som følge af at Sé de Funchal er udvidet utallige gange har kirken været under indflydelse af de mange forskellige stilarter. Resultatet virker dog ret harmonisk. Også indenfor er domkirken på Madeira et besøg værd.

  Man finder Sé de Funchal midt i byen på Rua da Sé.

  Mere information her om kirker i Funchal og på det øvrige Madeira.
 • Funchals gamle kvarterer Sé, São Pedro og Santa Maria

  Man kan let bruge et par dage i Funchal. Byens ældste kvarterer er over 500 år gamle. Der er gjort meget ud af at præsentere Madeiras hovedstad på den bedst mulige måde for turisterne, som der er en del på Madeira.


  Det ældste kvarter hedder Sé, og her finder man naturligvis domkirken - eller på portugisisk Sé. Det var her man oprindeligt opførte byen Funchal fra omkring år 1490.

  Centrum i Funchal var dengang pladsen Largo do Pelourinho. Her fandtes også de første handelsstationer, hvor de portugsiske skibe provianterede på vej syd om Afrika. Funchals første toldstation lå også her.

  Fra pladsen Poço de Santa Maria Maior kan man gå til Largo do Pelourinho. Gør man det vil man fornemme ét af byplanlæggernes største problem i Funchal var de store niveauforskelle mellem området omkring Largo do Pelourinho og resten af byen. Området skæres igennem af floderne Santa Luzia og João Gomes. Den ældste bro hedder Ponte do Cidrão.

  Sé området er også specielt derved at der stadig findes områder med landbrugsjord i den nordligste del af byen.

  São Pedro
  Det lidt nyere São Pedro kvarter nord-nordvest for Sé lå oprindeligt uden for byen, men snart flyttede velhavende familier uden for byen for at få fred og plads til deres store quinta'er. Quinta betyder noget i retning af palæ, men bruges oftere i Portugal som betegnelse for et landsted.

  Der skulle selvfølgelig også være plads til tjenestefolkene, som efterhånden fik deres egnet kvarter i São Pedro bydelen. São Pedro er i dag et hyggeligt kvarter med smalle gader. I São Pedro kvarteret finder man også São Francisco og Santa Clara klostrene.

  Til São Pedro bedste seværdigheder hører det fornemme São Pedro Palads, som i dag fungerer som museum og arkiv. Den imponerende bygning har tidligere været både hotel og international klub. Besøger man den får man et godt indblik i hvor rige købmændene i datidens Portugal kunne være.

  Santa Maria
  Bydelen Santa Maria ligger øst for Sé og er den mindste af de gamle bydele i Funchal.

  I denne bydel finder man Santiago fortet, som blev opført for at beskytte Funchal mod pirater.

  Portugal var herre på verdenshavene i 1500-tallet og de portugisiske konger troede ikke at et fort på Madeira var nødvendigt.

  Man blev dog klogere i år 1566, da Funchal blev angrebet og plyndret af pirater og mange mistede livet. Det var dog først langt senere i 1614 at Santiago fortet endeligt blev bygget.

Se video fra ballontur over Funchal:


 • Lido Promenaden
  Lido er en moderne havnefront med masser af restauranter, palmer osv. Der er også en lille strand ved Lido som hedder Praia Formosa, men husk sandalerne da vandkanten består af småsten.

  Der findes sand på Praia Formosa og de andre små strande ved Lido, men nogen stor strandoplevelse bliver Funchal eller for den sags skyld resten af Madeira øen nok aldrig - og dog. I 2004 forsøgte man ved byen Calhetas vest for Funchal at lave en kunstig strand, og den er stadig rigtig god. Kunststykket planlægges at gentages ved Machico på den østlige del af Madeira, som sent i 2008 vil kunne friste med en strand med importeret sand fra Vest-sahara. 

  Skal man bare have rigtig stor strand så langt øjet rækker ligger øen Porto Santo med de berømte gyldne sandstrande i topklasse kun omkring 75 kilometer væk. Der er færgeafgang fra Funchal med jævne mellemrum.
   
  Udsigten er der til gengæld ikke noget i vejen med i Funchal, og vil man gerne bade er der altid de 3 offentlige svømme bassiner som hedder Lidos, Clube Naval og Ponto Gorda til rådighed. Der er også faciliteter til børn

  Man har gjort så meget som muligt for at tilgodese badegæsterne i Funchal, og på mange hotellerne i Funchal findes der naturligvis også swimming pool.

  Selv om stranden på trods af anstrengelserne i sig selv ikke er imponerende er Lido et fantastisk sted at iagttage solnedgangen. Prøv at tage derned sent på eftermiddagen.
 • Funchals parker
  Hvor skal man starte? Der er et væld af blomster alle vegne og nogen parker er større og mere farvestrålende end andre.

  Funchal vandt (på vegne af Madeira) titlen som 'European Flowering City 2000' og det er ikke svært at se hvorfor.

  Prøv for eksempel at besøge Quinta Magnólia vest for Funchal (gåafstand), som ligger, hvor den engelske Country Club før holdt til på Rua Dr. Pita.

  Her er der foruden fantastisk flora også tennisbaner, swimming pool, squash baner, og masser af gode stier til joggingture. Der er desuden stor legeplads for børn inklusive en børne pool. Og måske bedst af alt: - Quinta Magnólia ligger ikke langt fra Funchals bymidte.

  Området blev eksproprieret af myndighederne på Madeira i 1980. Det er gratis at komme ind. Det koster dog lidt at bruge poolen og tennis/squash-banerne.
 • Sejltur fra havnen i Funchal
  I Funchals havn ligger det gode skib Santa Maria, som er en kopi af et af de skibe Columbus i sin tid sejlede til Amerika fra Madeira med.

  Den nye udgave af Santa Maria, som er motordrevet, sejler med turister 2 gange dagligt og medtager også mindre børn.
 • Tovbanen i Funchal
  Et sikkert hit hos børn og barnlige sjæle er Funchals tovbane (cable car). Den afgår fra Almirante Reis parken i bymidten lige overfor Madeira Story Center op fører til Monte området nord for Funchal.

  Se mere om Monte på: Seværdigheder i Monte.

  Turen tager 15 minutter og med i alt 39 'vogne' er der som regel ingen eller kun en lille kø.

  Tovbanen findes i Santa Maria bydelen i den østlige del af Funchal.

Området i nærheden af Funchal
Højdeforskellene på Madeira er store, og man skal ikke bevæge sig langt uden for byen før man ved at man befinder sig på en vulkanø.

Allerede når man ankommer til øen med flyveren vil man på turen fra lufthavnen få en fornemmelse af den storslåede natur. For at komme til Funchal, som ligger 16 kilometer fra lufthavnen skal man igennem en tunnel for at komme til byen. Turen tager omkring 20 minutter.

 • Botanisk have i Funchal - Jardim Botanico er Funchals botaniske have og ligger omkring 2,5 kilometer uden for byen. Fra den botaniske have har man flot udsigt over Funchal.

  Har man været på markedet i Funchal har man allerede fået en forsmag, men Jardim Botánico imponerer alligevel med over 2.000 forskellige blomster og planter herunder også mange som stammer fra eksotiske steder.

  Haven indeholder naturligvis også et stort udvalg af Madeira øens unikke fauna.

  Botanisk Have ligger i omkring 250 meters højde på sydsiden af en dal, hvilket gør vækstbetingelserne for eksempelvis orkidé'er gode.

  Jardim Botánico er også zoologisk interessant med fugle fra Asien, Brasilien og Australien.

  Se også: Blomsterøen Madeira

  Relaterede artikler: Blomsterfestival på Madeira 2009

Funchal - hovedstaden på Madeira
Funchal set fra luften - Foto: Paulo Magalhaes