Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
 
Søg billige ferieboliger i Portugal - inkl. Madeira & Azorerne 
Søg ferieboliger
Log på Portugalnyt
José Saramago (1922-2010)

José Saramago er én af de mest kendte romanforfattere og dramatikere i Portugal.

Han var i vid udstrækning autodidakt, men formåede alligevel meget imponerende at vinde Nobelprisen i litteratur, som han modtog i 1998. Nobel komitéen beskrev ved denne lejlighed Saramago's unikke litterære evner på følgende måde: "who with parables sustained by imagination, compassion and irony continually enables us once again to apprehend an elusory reality".

José Saramago blev født den 16. november 1922 i fattige kår i den lille landsby Azinhaga i Ribatejo provinsen ca. 100 km nordvest for Lissabon. Da han var 3 år gammel flyttede familien til Lissabon. På grund af familiens økonomi gik Saramago kun i skole til og med 9. klasse. Det var der dog ikke noget usædvanligt ved.

Hans første job var som mekaniker. Siden blev han tegner, sundhedshjælper, translatør og journalist. José Saramagos første bog, 'Terra do Pecado' , som betyder 'syndens land', blev udgivet i 1947 men det var først efter 1976 at han reelt begyndte at beskæftige sig med litteratur. Inden da havde han været oversætter og avis redaktør og i 1975 underdirektør for den landsdækkende daglige avis 'Diário de Notícias'.

José Saramago var kendt for sin ateisme, for sit medlemskab af det portugisiske kommunistparti og for at udtrykke en ukuelig kritik af samfundet. Han blev af den amerikanske kritiker Harold Bloom i bogen 'Genius', betragtet som den meste talentfulde nulevende forfatter i verden.

Hans forfatterstil er af mange blevet beskrevet som grammatisk ukorrekt. Han brugte ikke anførelsestegn for at gengive en tale. Han brugte kommaer i stedet for punktummer og hans sætninger er lange men, overraskende nok, vender man sig hurtigt til det.

Saramago's romaner er præget af meget fantasifulde scenarier som f.eks. i 'Stenflåden', som på portugisisk hedder 'A Jangada de Pedra', hvor den iberiske halvø fysisk løsrives fra Europa og driver mod Sydamerika.

Med vanlig sans for at provokere mest muligt forårsagede Saramago i 1991 stor bestyrtelse i katolske kredse i Portugal ved i romanen 'O Evangelho Segundo Jesus Cristo' at tillægge Jesus menneskelige fejl. Det blev for meget for det etablerede og stærkt katolske Portugal, og som et udslag af uviljen mod den selvproklamerede ‘pessimist' Saramago, nægtede den konservative regering at indstille Saramago til den europæiske litteraturpris. Det var måske ikke så meget regeringens manglende vilje til at indstille Saramago, men mere begrundelsen som fik Saramago til at emmigrere til Spanien. Begrundelsen gik på at Saramago fornærmede den katolske tro og derfor underforstået ikke ‘var værdig' til prisen. Han boede herefter sammen med sin spanske kone på den spanske ø Lanzarote i Middelhavet. Portugal har dog ændret sig meget siden 1991, og det er spørgsmålet om ikke en person som Saramago trods alt i dag ville få lov at lave ravage, hvis han eller hun boede i Portugal.

Nogle af Saramago's meste kendte bøger er:
  • Stenflåden - på portugisisk 'A Jangada de Padra'
  • Jesusevangeliet - på portugisisk 'O Evangelho segundo Jesus'
  • En fortælling om blindhed - på portugisisk ‘Ensaio sobre a Cegueira'
    Novellen er filmatiseret i 2008 med Julianne Moore i hovedrollen - se premiere-artikel 
  • Det år Ricardo Reis døde - på portugisis 'O Ano da Morte de Ricardo Reis',
  • Historien om Lissabons belejring - på portugisisk 'História do Cerco de Lisboa'
  • Historien om Baltasar og Blimunda og den forunderlige Passarola - på portugisisk 'Memorial do Convento'

Portugisernes forhold til Saramago
Portugiserne har lidt af et had/kærlighedsforhold til Saramago. På den ene side er de fleste stolte af at han som den eneste portugiser nogensinde har modtaget Nobels Litteraturpris, og der er heller ikke væsentlig modstand mod at anerkende Saramagos store talent.

På den anden side sagde og skrev Saramago meget, som specielt den lidt ældre generation i Portugal ikke fandt acceptabelt, og senest foreslog den aldrende Saramago i 2007 fra sit 'eksil' i Spanien at lægge Spanien og Portugal sammen til landet Iberia. Det faldt overhovedet ikke i portugisernes smag, men som sædvanligt lykkedes det Saramago at skabe kraftige reaktioner - naturligvis mest i Portugal.

Saramago vil sandsynligvis en dag, når han ikke laver ballade længere, blive accepteret og elsket af hele Portugal.

Saramago's bøger er oversat til mere end 25 sprog.

José Saramago døde den 18. juni 2010 - se omtale på Portugalnyt


Portugalnyt retter en stor tak til Fernando C. Kvistgaard, der har bidraget som medforfatter af denne artikel.
José Saramago
José Saramago modtog Nobelprisen i litteratur i 1998