Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Alfama

Det traditionsrige Alfama kvarter er Lissabons ældste bydel.

Alfama (efter det oprindelige al-hamma) betyder varm kilde på arabisk og stammer som mange andre stednavne i den sydlige del af Portugal fra den mauriske periode fra år 711 til omkring år 1250.

Jordskælvet i 1755
Lissabon var i den mauriske periode ikke større end Alfama, men spredte sig senere til det nuværende Baixa område. Lykkeligvis var Alfama heldig (og højtliggende nok) til ikke at blive ødelagt fuldstændigt af jordskælvet i 1755.

Alfama er kendt som det maleriske oprindelige Lissabon og ligger nu i den østligste del af Lissabons gamle bydel.

Der er masser af smalle gader og stræder, og Fado er ligesom i Bairro Alto populært – Alfama har undergået megen nænsom byfornyelse, men der er stadig dele af området som ser lidt slidt ud – ikke så underligt i betragtning af bydelens alder.

Wim Wenders filmen Lisbon Story fra 1994 blev optaget i Alfama.

Latinsk charme i Alfama
Alfama skal opleves. Gaderne er nogle steder så smalle at genboer kan hilse på hinanden (på portugisisk manér med kindkys) fra altanerne. Der er et virvar af vasketøj, børn og hunde og som gammel sømandsby har Alfama naturligvis sin andel af Lissabons mange kirker.

Santa Maria Maior da Sé Patriarcal, som Alfamas katedral hedder, er Lissabons ældste kirke. Den blev opført i 1147 efter at maurer’ne var blevet fordrevet fra byen. Katedralen er bygget på højen Largo da Sé og har gennem tiderne været kultsted, romersk forum, visegotisk kirke og maurisk moske.

Portugal blev kået som bedste feriedestination i Europa ved Danish Travel Awards 2008, hvilket et område som Alfama i Lissabon med sin helt specielle autentiske stemning i høj grad bidrager til.

Festivaller og Lisbon Downtown på mountainbike
De lokale synes ikke at være synderligt påvirket af den tiltagende turisme. Der grilles stadig på gaden som mange steder er så smalle, at biler ikke kan forstyrre idyllen. Bystyret er klar over hvilken perle Alfama er og støtter området med midler til restaurering og bevarelse af den autentiske stemning. 

Under Santo Antonio festen i juni er Alfama på det nærmeste ét stort karneval, hvor der steges sardiner på hvert andet gadehjørne og spilles musik og festes i de små gader. Santo Antonio kirken ligger naturligvis også i Alfama.

I maj afholdes det efterhånden traditionsrige Lisbon Downtown mountainbike løb ned af Alfama's små gader og trapper. Se mere i artiklen Lisbon Downtown.

Fado
Alfama er også sammen med Bairro Alto kendt for sine fado-restauranter og har også et fado-museum.

Fado er Portugals traditionelle og oftest sørgmodige blues-agtige folkesang, som fremføres dels på restauranter (hvor maden koster lidt ekstra), men også af gademusikanter og som turistattraktion sponsoreret af bystyret om sommeren i Lissabon.

Se mere om: Middag på fado-hus i Lissabon 

Fado findes også i en mere forfinet form, som blandt andet sangerinden Mariza er eksponent for.

Se mere her om fado og om fado-sangerinden Mariza.

Alfama, Lissabon
Sporvogn i Alfama, Lissabon - Foto: Jose Manuel