Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Oplevelser for børn i Lissabon

I menu'en til højre findes mere information om de enkelte bydele i Lissabon.

Hvis ferien går til Lissabon-området i Portugal er de mange fantastiske pladser og bygningsværker måske i længden lidt kedelige for den yngre del af familien.

Lissabon storbyferie med børn
Her er hvad Portugalnyt har fundet specielt til børn i og omkring Lissabon:

Sporvognene i Lissabon er spændende og anderledes og specielt dem, som kører op og ned af stejle gader i den gamle by er værd at prøve. Sporvogn nummer 28 er én af de bedste linjer, idet den kører op til Saô Jorge slottet og rundt i de gamle bydele som en anden turistbus. Man finder sporvognene på ved metrostationen Martim Moniz i nærheden af Rossio. Linje 25 kan også anbefales. En billet koster ca. 10 kroner.

Zoologisk have i Lissabon
Zoologisk have ligger meget centralt. Haven er ikke så stor, men er alligevel et besøg værd. Der er bl.a. delfiner, søløver (som af og til luftes blandt publikum), løver, elefanter, giraffer, næsehorn, masser af skildpadder og omkring 2000 andre dyr.

Desuden er der en udmærket "Children's Farm" som altid er et hit hos ungerne. Indgang koster 80-100 kroner per person, hvilket efter portugisiske forhold er små-dyrt.

Inkluderet i billetten er dog også en tur med tovbanen i zoo som tager en lille halv time. Børn under 3 år har gratis adgang.  Metroen (den blå linje) går direkte til zoo. Stationen hedder Jardim Zoológico. Haven har åben hele året fra klokken 10 om formiddagen til klokken 20 om aftenen (til klokken 18 fra oktober).
Se www.zoolisboa.pt/.

Festival i det kulturelle centrum Belém
Om sommeren er der hvert år "Festival of the Oceans" i Belém lidt uden for Lissabon. Arrangementet omfatter bl.a. konkurrence i bygning af sandslotte, modeshow med portugisiske designere og meget andet. I 2008 vil festivallen så vidt vides blive afholdt i august måned.

Sintras torneroseslot
Et af de bygningsværker, som vil appellere mest til børnenes fantasi vil uden tvivl være "torneroseslottet" Palácio Nacional da Pena i Sintra bjergene lidt uden for Lissabon. Slottet er bygget omkring 1840 på ruinerne af et gammelt kloster (konvent). Dronning Amélia var residerende på slottet indtil 1910 hvor den portugisiske republik blev udråbt. Både udvendigt og indvendigt er slottet et overflødighedshorn af kitsch, magi og ekstravagance. Entre koster 30 kroner for voksne og 15 kroner for børn, børn under 6 har gratis adgang.

Der er ca. 35 kilometer til Palácio Nacional da Pena fra Lissabon og fra centrum af badebyen Cascais ca. 15 kilometer. Tag eventuelt toget til Sintra fra Lissabons gamle stationsbygning i Rossio, som i sig selv er et besøg værd med sin fantastiske arkitektur.

Turen koster ca. 12 kroner for en enkelt-billet og varer en lille halv time. H. C. Andersen opholdt sig i en kort periode i Sintra, og der er et legetøjsmuseum (Museu do Brinquedo) i byens centrum med alt fra Barbie-dukker til modelfly.  Prøv eventuelt byens berømte søde kager Queijadas de Sintra, men undlad måske at fortælle ungerne at der er ost i kagen.

I nærheden af metrostationen Entre Campos (gul linje) i Lissabon lå forlystelsesparken Feira Popular de LisboaBEMÆRK: Feira Popular er lukket.

Campo Grande
Lige ved siden af forlystelsesparken ligger Campo Grande som er en børnevenlig park med palmer og eukalyptustræer. Der er desuden mulighed for forskellige børne-aktiviteter som roning og tennis. Er man taget ud til Campo Grande kan dagen eventuelt afsluttes med besøg på Chimarrão som er en børnevenlig, populær og meget anderledes kæde af restauranter i Portugal og Brasilien. Kæden åbnede i Portugal i 1980 efter mange års succes i Brasilien.

restauranten Chimarrão får man for under 100 kroner indledningsvis adgang til en stor salat-buffet. Hertil kommer fritter og friturestegt banan som lander på bordet uden at man i øvrigt beder om det. Efter nogen tid går tjeneren i gang med at servere kød - masser af kød. Man gør klogt i at have sat god plads af på sin tallerken - såvel som i maven. I den første serveringsrunde er der 3-4 forskellige slags kød og pølser. Alt serveres fra spyd som tjeneren går rundt med og man kan selv bestemme hvor meget eller hvor lidt. Det bliver ved en lille times tid hvor tjeneren til stadighed dukker op med primært okse og svinekød, men også lidt kylling. Hvis man ikke bliver mæt er det ens egen skyld. Alt er meget lækkert og meget varieret.

Chimarrão er nok ikke det sundeste sted at spise flere gange om ugen, men det er absolut værd at prøve og udvalget er så bredt at der nok skal kunne findes noget som falder i børnenes smag. Chimarrão er ikke kun en kulinarisk oplevelse. Man får også et indblik i portugisisk levevis. Kæden er utrolig populær i Portugal hos både unge og gamle og er tit brugt ved fester og lignende. Den findes over hele Portugal specielt i de større byer. Chimarrão's hjemmeside er kun på portugisisk, men der er en letforståelig liste over de forskellige lokationer hvor man kan finde restauranten på: www.chimarrao.pt. I umiddelbar nærhed af Campo Grande mod øst ligger der en Chimarrão på adressen Avenida Roma 90 D. Avenida Roma gaden løber parallelt med den langstrakte Campo Grande park.

Parque das Nações i det gamle Expo område
For de mindre børn er det som regel et stort hit at komme ind og se fiskene i Lissabons Oceanário, som ligger i Parque das Nações (nationernes park) i området ud til havnefronten Doca dos Olivais. Større børn og deres forældre vil som regel også finde det interessant. Lisbon Oceanário er én af de mest populære seværdigheder i Lissabon.

Det gamle Expo-98 udstillingsområde er omdannet til forlystelseskompleks og i den sydlige del ligger oceanariet som i øvrigt er Europas største.

Hjemmesiden er http://www.oceanario.pt/ . Hele sitet er dog ikke oversat til engelsk, men er stadig meget informativt. Der arrangeres specielle learning-events for børn mellem 4 og 12 år til ca. 300 kroner for en hel dag. Indgang koster små hundrede kroner per person. Børn under 13 år kommer ind for 40 kroner og for de mindste under 4 år er det gratis. Der er rabatordninger for pensionister og familier med 2 børn. Selvom Oceanário ligger lidt uden for centrum er det let at komme dertil med metroen. Stationen hedder Oriente og er på rød metro-linje.

Portugiserne er generelt glade for børn og der er masser af aktiviteter i Parque das Nações herunder Portugals største frilufts-scene, landets største bowlingcenter, legepladser, elastikspring, bumpebåde, tovbanen Teleférico foruden omkring 40 barer og spisesteder. Mere information kan findes på hjemmesiden Portal das Nações.

Parque Florestal de Monsanto
Den store Monsanto park ligger nord-vest for Lissabon. Der sker som regel en masse forskelligt i Monsanto Park, som er den største park i byen.

Parken er ikke så kendt som seværdighed måske fordi Monsanto Park hjemmesiden ikke findes i engelsk udgave. I parken  finder man bl.a. en skateboard park, en adventure park, børneteater (på bestemte datoer) og et omfattende stisystem.

Mange lisboetter benytter det store parkområde til picnic og afslapning fra storbyens larm. Der er også et økologisk (biodiversity) center tilknyttet parken med interaktive udstillinger af forskellig art.

Monsanto Park er det helt rigtige sted at tage til hvis man vil slappe af i skyggen, mens ungerne leger i parken.  Zoologisk have i Lissabon  (metrostation Jardim Zoológico) ligger i nærheden af Parque Florestal de Monsanto. Mandag er lukket.

Shopping og sjov for børn i Colombo
Der findes ikke noget Bakken eller Tivoli i Lissabon, som tilnærmelsesvis ligner, hvad man finder i København.

Til gengæld er shopping centeret Colombo kendt for at kunne underholde børn i alle aldre.

I Colombo er der blandt andet rutchebane, fjernstyrede biler, bowling, elastik-jump og go-kart bane på taget for de voksne/større børn. 

Intet er gratis, men priserne for at prøve de forskellige ting i centrets Fun Center er efter dansk/nordisk målestok trods alt på et rimeligt niveau.

Man finder det kæmpemæssige Colombo shoppingcenter overfor Benfica's stadion. Metro stationen hedder Colegio Militar/Luz og ligger på blå linje.

Se metro-kort over Lissabon (åbner som pdf). Colombo Shopping Center hjemmesiden (på portugisisk) er Colombo.pt .

For at give et indtryk af Colombo centeret har vi fundet  følgende Youtube video. Spol eventuelt frem til midt i video'en, da både musikken og starten forekommer ensformig:


Al ovenstående information er hentet på nettet og i turistbrochurer den 20. juli 2007 (opdateringer april 2008). Der tages forbehold for fejl og ændringer.

I menu'en til højre findes mere information om de enkelte bydele i Lissabon.

Oceanario, Lissabon
Oceanário, Parque das Nações - Foto: Carla R. Martins