Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
 
Søg billige ferieboliger i Portugal - inkl. Madeira & Azorerne 
Søg ferieboliger
Log på Portugalnyt
Om Portugalnyt

Lusitano heste i Portugal

Den portugisiske hesterace Lusitano har sin oprindelse på den Iberiske halvø.

Lusitano hesteracens portugiske navn er Puro Sangue Lusitano (ren portugisisk race). Lusitano er en sjælden hesterace og søsterrace til den spanske P.R.E. (Pura Raza Española) også kaldet Andalusier hesteracen.

Discipliner og Lusitano-ryttere
Lusitano heste er idag repræsenteret i stort set alle discipliner - især dressur på meget højt niveau, hvor deres evne til de samlende øvelser virkelig kommer til udtryk.

Nu afdøde Guizo optrådte på det spanske dressurlandshold med stor succes. I 80'erne sprang Novilheiro sig ind i verdenseliten, redet af John Whitaker. Forinden var Novilheiro redet i GrandPrix dressur af J.P. Giacomini.

Lusitanos gør sig ligeledes godt bemærket i køresporten i udlandet, samt i Working Equitation, der er en forholdsvis ny sport der vinder stadig mere indpas i Europa.

Lusitano stambog
Al registrering af Lusitano heste og avl foregår igennem APSL - Associacäo Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano (Foreningen af Portugisiske avlere af den rene Portugisiske race - Lusitano).

Racen har haft sin egen og lukkede stambog siden 1965 (indtil da har P.R.E. været tilladt i avlen). APSL fører stambogen - O Livro Genealógico, som er opdelt i Livro de Nasimentos (afkom) og Livro de Adultos (voksne/avlsgodkendte). Deres registrering ændrer sig så, når eller hvis de bliver avlsgodkendte.

For at en hest kan kaldes for racen Puro Sangue Lusitano, skal det enten være et føl eller unghest der er registreret i Livro de Nasimentos. For at føllet kan blive registreret der, skal begge forældre være registreret/avlsgodkendte i Livro de Adultos. Når hestene bliver 3 år kan de avlsgodkendes og registreres i Livro de Adultos, men de fleste venter til de er ældre.

Lusitano hestene står registreret i stambøgerne med chip nr, blodprøve, eksteriør beskrivelse og stamtavle 3 led tilbage, blodlinie procenter og evt. kåringspoint.

På APSL's online stambog, kan man finde en side for hver hest der er registreret og klikke sig videre til alle de heste der er i dennes stamtavle og se alle eventuelle afkom.

Lusitano blodlinier
I stambogen deler man blodlinierne op i 6 hovedlinier, 5 hingste og 1 hoppe. Disse heste har tilføjet racen nogle af de vigtigste præg til den race standard der den dag i dag. Blodlinierne bliver vist i procenter, som viser hvor mange procentdele de forskellige blodlinier er på den pågældende hest.

Følgende heste udgør de 6 blodlinier
Agareno (MV)
Veiga (MV).
Hingsten Agareno  født i 1931, efter Lidador (MV) x Bagocha (MV).
Destinado (DH)
Dominiquez Hermonas (DH).
Hingsten Destinado født i 1930, efter Alegre II (DH) x Destinada(DH).
Primoroso (DH)
Dominiquez Hermonas (DH).
Hingsten Primoroso født I 1927, efter Presumido (DH) x Primorosa II (DH)
Hucharia (CN)
Coudelaria Nacional (CN).
Hoppen Hucharia født i 1943, efter Cartujano (APT) x Vizcaina (MRB)
Regedor (AN)
Alter Real (AN)
Hingsten Regedor født I 1923, efter Gaivoto (AR) x Gavina (AR)
Marialva II (APM)
Antonio Fontes Pereira de Melo (APM)
Hingsten Marialva II født i 1930, efter Marialva (APM) x Campina (APM).


Lusitano farver og højde
Alle farver godkendt. Men ikke plettede heste som Paint og Knabstrupper. Før i tiden fandtes der også plettede heste, så der kommer ind imellem heste med de ikke godkendte farver.

Lusitano hestene er fuldblodsheste, hvor højden for hingste ligger typisk på 155 - 165 cm, hopper 150 - 160 cm. Enkelte dyr findes i ponymål og nogle få er helt oppe på 170 cm, men hvor de stadig holder racestandarden.

Lusitano kendetegn

  • Mest almindelige farve er grå - bliver hvid
  • Bølget manke og hale
  • Hårfager
  • Lige ryg
  • Bagdelen er skrånet
  • Lavt ansat hale
  • Hesten skal kunne være i en kvadratisk firkant

Læs også den detaljerede gennemgang af Lusitano racestandarden.

Læs også artikel (med billeder) om den 20. Internationale Lusitano Festival i Cascais.

Herunder en video med Lusitano racen tilsat musik af fado sangerinden Mariza:

Læs evt. nærmere om portugisiske heste hos http://www.portugalweb.com hvor man også kan købe portugisisk rideudstyr af mærket Lusitano.


Portugalnyt retter en stor tak til Eva Ørndrup, der har bidraget som hovedforfatter af denne introduktion til portugisiske Lusitano heste.

Portugalnyt er meget interesseret i at modtage respons (e-mail) med kommentarer til emnerne eller forslag til nye emner.

Portugisiske Lusitano heste
Portugisiske Lusitano heste - Foto: Eva Ørndrup