Øen Madeira (Ilha da Madeira) i Atlanterhavet ligger på højde med Afrikas nordligste land Marokko.
Størrelsesmæssigt er Madeira med sine 828 kvadratkilometer noget større end Bornholm, men også noget mindre end Lolland.
Madeira er en gammel vulkanø. Den sidste vulkanske aktivitet på Madeira mener man fandt sted omkring 4500 år før vores tidsregning.
Se også: Oplevelser for børn på Madeira
Madeira - et populært feriemål
Madeira er for skandinaver mest kendt som feriedestination og naturligvis for hedvinen madeira.
Se også: Sandstrande på Madeira.
Klimaet på blomsterøen er meget mildt og varmen tiltrækker mange nordeuropæiske turister specielt om vinteren, hvor de fleste feriesteder i Europa ikke kan hamle op med Madeira og De Kanariske Øers subtropiske klima.
Se også: Madeira Blomsterfestival 2009
Det regner meget lidt om sommeren, mens der om vinteren gerne falder en byge hver dag - ikke mindst i hovedbyen Funchal, som er på størrelse med Ålborg med lidt over 120.000 indbyggere.
Se også: Charmerende Funchal på Madeira .
Vejret på Madeira
På grund af beliggenheden i Atlanten er der næsten altid en behagelig temperatur på Madeira, som normalt ligger på 20-25 grader om sommeren og ned til 15 grader om vinteren.
Se også: Vejret på Madeira - sol og temperaturtabel
Madeiras historie
Madeira betyder skov på portugisisk. Da de portugisiske bosættere kom til øen var den dækket af tæt subtropisk skov, og den hurtigste måde at rydde den på, var at brænde den af, så det gjorde man. På den nordlige del af øen er der stadig lidt af den berømte 'laurissilva' skov tilbage. Området er nu fredet og på UNESCO listen over World Heritage Sites.
Det var lidt af et tilfælde at Madeira blev portugisisk. Infante Dom Henrique bedre kendt som Henrik Søfareren sendte i starten af det 15. århundrede opdagelsesrejsende af sted i skibe med kurs mod Vestafrika. Et par skibe blev blæst ud af kurs og endte med at kaste anker ved en lille ø med en stor sandstrand. Øen fik navnet Porto Santo som kan oversættes med 'Den hellige havn'.
Da skibene vendte tilbage til Portugal og kaptajnerne aflagde rapport til Henrik Søfareren, gav han straks besked om at Porto Santo skulle koloniseres. Det blev den omkring år 1419. Der gik yderligere et år inden man fandt ud af at i tågerne omkring 50 kilometer fra Porto Santo lå en væsentlig større ø: Madeira. Inden da havde romerne dog sandsynligvis mange hundrede år tidligere allerede opdaget øerne og døbt dem 'de lilla øer'
Madeiras levadaer
Nybyggerne på Maderia fandt hurtigt ud af at der faldt alt for lidt nedbør på den sydlige del af øen til at landbrug kunne lade sig gøre. Til gengæld var der som regel rigeligt med nedbør i de uvejsomme bjerge mod nord. Da øens vulkanske jord og milde klima gav gode muligheder for bl.a. vin og sukker-produktion fandt man på at lave vandingskanaler; de såkaldte 'levadaer'.
Levar betyder 'at bære' på portugisisk. Der er omkring 2500 kilometer levadaer på Madeira og mange af dem blev bygget inden vejene helt tilbage i det 16. århundrede. Der er stier langs de fleste af levadaerne, hvilket gør Madeira til en perfekt feriedestination for vandreture.
Se også:
- Levadavandring med lokal guide på Madeira.
- Vandre-festival på Madeira.
I gamle dage kunne en tilstoppet levada betyde mistet indtægt fra afgrøderne, så man var meget påpasselige med at holde forsyningen af vand i gang og stierne var nødvendige for at kunne vedligeholde kanal-systemet. Levadaerne er i øvrigt bygget med en meget omhyggelig hældning, således at vanden ledes hele vejen ned til destinationsstedet.
Naturen på Madeira
Bjergene på Madeira er spektakulære og nogen steder meget stejle. Det højeste punkt Pico Ruivo ligger 1860 meter over havets overflade. Madeira er opstået som vulkanø, men der har ikke været aktivitet i mange tusinde år.
Der er stort set ingen strande på Madeira, men det er der til gengæld på Porto Santo som kan besøges med båd eller fly. Den 8 kilometer lange sandstrand på Porto Santo er nabo til Madeiras bedste golfbane som også bærer navnet Porto Santo.
For trods alt at kunne tilbyde turisterne på Madeira lidt god sandstrand har man i Calheta vest for Funchal og ved byen Machico på øens østlige del (her er arbejdet færdigt i slutningen af 2008) anlagt kunstige strande, som er rigtig gode. Hvad der ellers fra tid til anden averteres af gode sandstrande på Madeira er små og ubetydelige.
Se også: Feriehus udlejes på Madeira.
Madeira har i modsætning til De Kanariske Øer rigeligt med vand. Der er masser af vandfald, åer og strømme foruden selfølgelig levadaerne. I de seneste år er man begyndt at udnytte de store vandreserver til at dyrke bananer.
Landskabet på Madeira er utroligt varieret. Der kan findes alt fra subtropisk skov, græssletter, højland med sparsom vegetation til vilde orkidéer og en masse andre blomster på den lavere liggende del. Desuden er der plantet banan- og sukkerplantager, vinstokke og endnu flere blomster langs vejene bl.a. hortentia.
Dansk forbindelse til Madeiras vin
En myte siger at den danske flåde var med til at redde Madeiras vinproduktion, da Madeiras vinplanter blev ramt af sygdomme for ca. 140 år siden..
Myten er dog efter alt at dømme usand, men det er rigtigt at der blev bragt Madeira vin planter til Danmark i 1800-tallet. Se den interessante vandrehistorie om Madeira vin og de danske søfolk.
Se også:
Golfbaner - Madeira
Billeje på Madeira
Portugal Forum: Madeira
Portugal Forum: Køb af bolig på Madeira
Nyt fra Portugal: Jul og nytår på Madeira
Nyt fra Portugal: Madeira Blomsterfestival 2008
Nyt fra Portugal: Ny strand på Madeira
Nyt fra Portugal: Ny færgerute til Madeira
Nyt fra Portugal: Madeira nytår 2008/2009