Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Mafra

Mafra er en portugisisk by i Estremadura regionen 28 km nord-vest for Lissabons centrum. Byen har lidt over 11.000 indbyggere.

Selv om Mafra er en relativ lille by i Portugal, er den verdensberømt for sit prægtige kongelige kloster-palads, som kan sammenlignes med 'El Escorial' slottet i nærheden af Madrid. Slottet er opført af kong João V. Han kaldes også nogen gange for Johannes d. 5 og regerede Portugal fra 1706 til 1755. Palácio Nacional de Mafra er bygget i det 18. århundrede i barok stil.

Paladset planlægges
Palácio Nacional de Mafra blev oprindeligt opført som følge af et løfte afgivet af kongen D. João V. Hvis hans dronning Maria Ana af Østrig kunne give fødsel til en tronarving ville han bygge et kloster. Nogen mener at kongen afgav løftet på grund af sygdom. Det vides med bestemthed at byggeriet gik i gang efter prinsessen D. Maria Bárbara fødsel den 17. november 1717. Det oprindelige projekt var beregnet til at kunne huse 13 munke fra Franciskanerordenen, men da guld og diamanterne begyndte at strømme fra Brasilien til Portugal, fik kongen og hans arkitekt Johann Friedrich Ludwig ændret planerne til noget meget mere ambitiøst.

Paladset i tal
Ifølge pålidelige kilder gav byggeriet af Palácio Nacional de Mafra arbejde til 52.000 mand. Og da bygningen stod færdig kunne den give asyl til 330 munke.

Den mest imponerende af de mange rum i Mafra er paladsets bibliotek. Det er betragtet som én af de smukkeste i Europa og har den største samling af gamle videnskabelige fagbøger (blandt andet inden for medicin, filosofi og botanik). Biblioteket er dekoreret med den fineste marmor og de mest eksotiske træsorter. Det har omkring 40.000 bøger, alle indbundet i læder og indgraverede med guld. Biblioteket indeholder også som noget helt specielt en udgave af det 2. oplag af "Os Lusíadas" af Luis Vaz de Camões, Portugals episke digt.

Som et kuriosum kan der oplyses, at biologisk skadedyrsbekæmpelse ikke er et moderne påfund. Ligesom i Coimbra universitets gamle bibliotek huserer der i Palácio Nacional de Mafras bibliotek en koloni af små flagermus, som spiser møl, der angriber papir.

Basilikaen blev indviet på kongens 41. års fødselsdag med festligheder som strakte sig over 8 dage. Den er rigt udsmykket med skulpturer fremstillet af faglærte kunstnere fra billedhuggerskolen, som blev stiftet af kong D. José I i 1754. Mange berømte portugisere og udlændinge blev undervist på skolen af den italienske mester Alessandro Giusti (1715-1799). 

Kongens og dronningens gemakker ligger 232 meter fra hverandre. Man skulle have plads til privatliv. Paladset har 4 grupper af klokkespil (2 manuelle med klaviaturer i 4 oktaver og 2 mekaniske) bygget i Antwerpen. Der er i alt 110 klokker (93 af dem i forbindelse med klokkespilet) med en samlet vægt på over 200 tons. Det gør Mafras klokkespil til nogen af de største, og mange vil sige bedste i verden.

Hele bygningsværket, paladset og klosteret har 300 celler (små rum), 4.500 døre og vinduer, 154 trapper og 29 gårde. Basilikaens gulve er lavet af marmor, som danner mønster i flere farve og er udsmykket med 40 statuer og 6 orgler. Der holdes koncerter hver søndag kl. 16.00.

I forbindelse med besøg på klosteret kan man blandt andet se dets køkken, apoteket med mange fine gamle medicinkrukker og redskaber og klosterets hospital.

Til de motionsglade besøgene kan klosterets forvaltere oplyse, at efter de næsten 2 timers rundtur igennem gange og værelser har man gået 3,5 kilometer.

Omegnen omkring Mafra
Da kongen tit var på besøg om sommeren, skulle der ofte afholdes jagt. Til dette formål blev der anlagt et jagtreservat, som hedder Tapada Nacional de Mafra. Området er på 819 hektarer og indhegnet af en 12 kilometer lang mur. Jagtparken er omdannet til reservat og er åbent for publikum. Den har et meget varieret og rigt dyreliv. Der er blandt andet vildsvin, hjorte, dådyr, ræve, ulve, ørne, duehøge, ugler m.v. Besøget foregår enten til fods eller med mini-tog, som giver mulighed for at observere dyrene i deres naturlige omgivelser. Der er desuden tilknyttet et jagtmuseum med utallige gamle våben, udstoppede dyr og kareter fra det XIX århundrede.

Den lille by Mafra er på grund af kong D. João V. store ambitioner i 1700-tallet absolut et besøg værd. I selve paladset mangler der dog meget af det oprindelige fine indbo, som den sidste konge Manuel den 2. (D. Manuel II) tog med sig da han flygtede til Brasilien. Det lykkedes Manuel d. 2. at transportere de mest værdifulde ting ud til sin kongelige yacht ved Ericeira strand ikke langt fra Mafra og sejle væk med dem i år 1910.

I oktober 2007 blev paladset i den gamle kulturby i 2 dage centrum for mini-topmøde mellem EU og Rusland.

Billeder beskriver som sædvanligt bedre end ord. Se for eksempel: 360portugal - Mafra


Portugalnyt retter en stor tak til Fernando C. Kvistgaard, der har bidraget som hovedforfatter af denne artikel.
Mafra - Palácio Nacional de Mafra
Palácio Nacional de Mafra