Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Nazaré nord for Lissabon

Kystbyen Nazaré i Portugal ligger 120 km fra Lissabon og har én af de bedste udsigter over Atlanterhavet.

Der bor omkring 15.000 i Nazaré, som i de senere år har oplevet lidt af et turist-boom.

Den maleriske by Nazaré er populær som udflugtsmål på rejser til Portugal. 

Byer omkring Nazaré
Man kombinerer gerne en udflugt til Nazaré med en tur til den nærliggende by Alcobaça, som er berømt for sit prægtige gamle kloster.

Den nærliggende større middelalderby Leiria er også populær. Kurbyen Caldas da Rainha og middelalderbyen Óbidos ligger i nærheden, og der er heller ikke langt til byen Batalha, som med sit velbevarede kloster er på UNESCO's World Heritage liste.

Se også: Best of Portugal (Nazaré-video nr. 9)

Portugisiske traditioner i Nazaré
Er man turist i Portugal er det lille fiskerleje Nazaré ved den forblæste vestkyst stadig typisk portugisisk med sine gamle træbåde dekoreret i farverne blå, rød og grøn (altid kombineret med hvid).

Når de ikke bruges ligger bådene på stranden. Man trækker dem natuirligvis stadig op ved håndkraft.

Hotel i Nazaré
En del af Nazaré's hoteller ligger et stykke fra stranden og bymidten.

Om efteråret, om vinteren og i foråret er der ofte gode tilbud på hotel-overnatning i Nazaré. Vær opmærksom på at vandet i Atlanterhavet kan være relativt koldt, så adgang til swimming pool på hotellet kan være at foretrække. 

Følgende Nazaré hoteller er blandt favoritterne:
- Albergaria Mar Bravo - se hotel-information 
- Hotel Mirimar Sul (med pool) - se hotel-information

Se også: Forum-indlæg med anbefalinger af hotel i Nazaré.

Privat overnatning på pensionat i Nazaré
Da strømmen af udenlandske turister til Nazaré er stor det meste af året, har mange lokale husejere set en mulighed for lidt ekstra indkomst.

Man finder i de små gader tæt på centrum i Nazaré ofte ældre portugisere med et skilt på engelsk: 'ROOMS' eller portugisisk 'QUATROS' - kan oversættes med privat værelse eller pensionat. Af og til kan man sågar opleve at blive spurgt af lokale kvinder i spraglede kjoler, om man har behov for overnatning.

Disse små private pensionater kan være udmærkede, og nogen af dem har endda et lille køkken. Generelt får man dog, hvad man betaler for, så forvent relativt spartanske forhold.

Er man eksempelvis en høj velvoksen nordbo, er det en god idé at kaste et blik på værelset (og sengens længde), inden man slår til.

Se også Nazare-video til højre.

Enker i sorte gevanter
De ældre indbyggere er let genkendelige i Nazaré. Mange går klædt som man gjorde i 1950'erne i Nordeuropa.

De ældste kvinder er ofte enker og bærer derfor udelukkende sort tøj sommer og vinter for at markere deres enkestand og sorg. Som ældre enkefrue i Nazaré er det desuden normalt at bære flere på hinanden lag af flannelskørter.

De gamle portugisiske traditioner og særpræg er dog så småt ved at forsvinde i Nazaré efter at flere og flere udlændinge vælger at købe feriebolig i det attraktive område. Unge portugisere lever og klær sig som i resten af Europa.

Nazare by
Byen Nazaré er populært sagt opdelt i tre zoner:

  • A Pederneira (ældre bydel på bakketop)
  • O Sítio (bydel på klinten over stranden)
  • A Praia (nuværende centrale bydel med torvet) 

Se også kort over Nazaré til højre - klik på de blå markører for at se de enkelte bydele i Nazare.

'O Sitio' bydelen i Nazaré
I middelalderen var man bedst beskyttet mod overfald fra søsiden ved at bo højt. 'O Sítio' bydelen ligger op til over 100 meter over havoverfladen og har været meget vanskelig at plyndre for datidens pirater uden betydelige tab.

For at overkomme højdeforskellen er der nu til dags elektrisk tovbane (funicular) mellem 'A Praia' bydelen og 'O Sitio' bydelen. Turen tager få minutter. 

Legender fra Nazare
'O Sítio' er det religiøst vigtigste sted i Nazaré.

Det er i denne bydel, hvor legenden siger at Jomfru Maria viste sig i år 1182 og hjalp en rytter, som var på vej til at falde ud over klinten til hest. Historien kaldes også Nazare-legenden og er sammen med historien om navnet Nazaré's oprindelse vigtig for mange lokale troende portugisere.

Navnet Nazaré stammer ifølge overleveringer fra det fjerde eller femte århundrede, hvor en munk bosatte sig som eneboer på 'O Sítio'. Med sig bragte han en såkaldt 'sort madonna' statue fra Nazarat i Israel - heraf navnet Nazaré. I dag ligger der en kirke på stedet. Den sorte madonna blev ifølge legenden fundet igen i det 18. århundrede og kan ses i kirken Santuário de Nossa Senhora da Nazaré.

Bydelen 'A Pederneira' i Nazere
Indtil år 1912 hed byen Nazaré faktisk Pederneira. Som følge af den religiøse betydning blev byen omdøbt ved lov.

Pederneira bydelen ligger på en bakketop ca. 3 km i bil fra de to øvrige bydele i Nazare. Afstanden er dog væsentlig kortere i fugleflugtslinje. I Perderneira findes blandt andet det gamle rådhus.

Bydelen 'A Praia' i Nazaré
Den for turister i Nazaré bedst kendte bydel er 'A Praia' - på dansk: 'stranden', som ligger i niveau med havet i den mest centrale del af Nazare.

Her finder man byens hovedtorv, som også er det mest livlige område i Nazare. Udvalget af gode restauranter, herunder fiskerestauranter, såvel som af mere turistprægede forretninger er stort.

Fra 'A Praia' torvet kan man gå en tur langs stranden i Nazare bugten. Om sommeren er der liv og glade dage i Nazare med masser af turister og strandgæster.

Se video fra Nazaré strand til højre på denne side (opdateres).

Om vinteren er der mere roligt, men Nazare er inkluderet i programmet hos mange rejsebureauers Portugal rejser som udflugter fra Lissabon - så turisterne er efterhånden en fast del af bylivet i Nazaré.

Man kan i Nazaré stadig opleve at se fisk blive tørret på dertil indrettede trærammer på stranden.

Nord for Nazaré findes den gamle plantage Pinhal de Leiria, der blev anlagt for at beskytte Nazaré-området mod erosion samt for at få tømmer til bygning af skibe.

Skoven er et yndet udflugtssted for de lokale beboere, og strandene nord for Nazaré er generelt knap så velbesøgte som 'turist-stranden' i bymidten.

Nazaré Marina ved Portugals Atlanterhavskyst
Nazare har en moderne marina syd for byen, som er populær blandt sejlere - ikke mindst fordi Nazaré er et godt udgangspunkt for en strandferie samt for at besøge de gamle kulturbyer Batalha og Alcobaça i Portugal.

Nazaré Marina udgør desuden et godt og forholdsvis let tilgængeligt tilflugtssted for sejlere, som overraskes af vejrliget ud for Portugals Atlanterhavskyst.

Camping i Nazaré
For dem, som rejser til Portugal på camping, er der flere muligheder i Nazaré-området. Den måske bedste campingplads er Orbitur Valado, hvor antallet af fastliggere er begrænset.

Denne campingplads i Nazaré ligger ved en fyrretræs-skov et par kilometer fra det centrale Nazaré (A Praia). Det er en god ide at undgå parkering under træerne, da harpiks kan skade en bils lakering. Se mere om Orbitur Valado.

Events og højtider i Nazare
I Nazaré har religion stor betydning.

Den anden uge i september fejres Nossa Senhora da Nazaré med optog gennem byen, hvor den genfundne statue bæres fra kirken på 'O Sitio' ned til stranden. Den religiøse uge i Nazaré kaldes også Romaria. 

Det årlige karneval (bemærk ugen skifter fra år til år) er et tilløbsstykke i Nazaré og nytårsaften tiltrækker også mange gæster til byen. 

Den første weekend i maj er der Festa do Mar (havets fest) - en begivenhed man kan opleve i mange portugisiske byer i løbet af året. Festa do Mar i Nazaré fejres med parader, pyntede fiskerbåde, fyrværkeri og i Nazaré naturligvis med lidt religiøst indhold i form af fokus på fiskernes traditionelle helgener.

Billede Nazare
Udsigt over Nazaré stranden fra 'O Sítio'. Foto: Portugalnyt

Nazaré-Video: Strande og sommerliv i Nazaré


Video: Leje af værelse i Nazaré af de lokale


Video: Nazare - Portugals 'Senhora do Mar'Se Nazaré i Portugal i større format
Kort over Nazaré i Portugal