Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Stand Up Paddle Surfing Portugal - Aktiv ferie på vandet

Gennem de seneste år har varianten af almindelig surfing kaldet Stand Up Paddle Surfing (SUP) opnået stor udbredelse i hele verden og naturligvis også i Portugal.

Hvad er Stand Up Paddle Surfing?
Portugal har de helt perfekte forhold til alle former for surfing og naturligvis også Stand Up Paddle Surfing. Der findes næsten ingen bedre kystlinje i Europa. SUP giver en behagelig og, når man er rigtig dygtig, en afslappende fornemmelse i kroppen.

Stand Up Paddle Surfing går i bund og grund up på, at man er opretstående på et surfbræt med en paddel i den ene hånd og lader sig glide afsted over vandet.

SUP intro video med begynder-instruktion til paddle surfing

Evnen til at slappe af kommer meget hurtigt og den helende sindstilstand kommer, når man pludselig bare glider afsted uden at tænke over tingene. Men ikke desto mindre har man fået brugt godt med muskler og kroppen styrkes mærkbart efter en kort periode.

SUP udøves af flere og flere og har især vundet indpas hos dem, der synes at almindelig surfing kan være meget anstrengende og endog besværligt.

SUP har flest nye aktive deltagere
En undersøgelse fra USA i 2013 viste, at SUP er den udendørs sportsaktivitet der havde flest førstegangsdeltagere af nogen sportsgren overhovedet det år.

Sporten stammer fra Hawaii og er naturligvis udskilt fra den almindelige form for surfing. Padlere konkurrerer på søer, store floder og kanaler, de rider sågar også på bølger stående, men det mest populære hos den almindelige udøver er, at glide afsted over lange afstande langs med kysten, med vinden i ryggen.

Fascinationen ligger i oplevelsen
Der er noget fascinerende ved at stå på et surfbræt på stille hav og bare padle afsted ved egen kraft. Der er uendelige mange muligheder for at få en stor naturoplevelse i Portugal og samtidig få brugt sine muskler og ikke mindst forbedre sin balanceevne. Så en stor del er ligeså meget den personlige og mentale træning der ligeledes foregår, mens man surfer.

Video med tips til paddling (SUP)

Mental afslapning - Yoga på surfbræt
Der er udøvere, der bruger SUP i konkurrence øjemed, men der bestemt også mange der ser sportsgrenen, som en mulighed for mental afstresning.

I Cascais, badebyen 30 km fra Lissabon, underviser danske Anett i SUP Yoga, en disciplin der høster stor anerkendelse fra deltagerne. Det er helt basalt yoga øvelser på havet. Læs mere og se billeder fra et SUP Yoga arrangement, sommeren 2013.

SUP er nemt at lære - sikkerhed er vigtigt
Som med alle andre former for surfing, er det naturligvis muligt at lære Stand Up Paddle Surfing før man begiver sig ud på vandet uden instruktør. Surfing skolerne vægter sikkerhed meget højt og man skal have det helt ind under huden, inden man kaster sig ud i de mange oplevelser der derefter venter.

Et Paddle surfbræt er ikke helt billigt. Det koster mellem 600 og 1500 dollar, så det er naturligt at starte med at leje materialerne til SUP. Et paddle surfbræt er mellem 3 og 4 meter langt og man er fastgjort til brættet med en kæde om anklerne.

På de fleste strande er der surfing skoler, der også lejer materiale ud. Våddragt og surfboards kan altid lejes til en overkommelig pris og er man flere der tager timer sammen, koster instruktøren fra 25 euro pr. time pr. deltager.

Stand-Up Paddle Surfing i Lagos, Algarve
Algarve er en stor udendørs legeplads og et paradis for SUP entusiaster. Kysten ved Lagos er omgivet af mange huler og grotter, så her lærer man at paddle med et helt forbløffende sceneri som baggrund under helt perfekte forhold.

SUP i Cascais, Lissabon
Ligeså er sceneriet forbløffende i Cascais/Estoril, hvor der padles ud fra stille vande i havnene eller strandene, til de lidt mere oprørte vande langs med Boca do Inferno. Det er helt sikkert en prøvelse og lader sig naturligvis kun gøre på forholdsvis vindstille dage.

I Portugal findes der stort set SUP undervisning på alle strande der har en surfing skole tilknyttet. Guincho, Ericeira og Aveiro er bare et par eksempler på de mange valgmuligheder der er, fordelt over hele landet.

Guidede SUP arrangementer i Portugal
Stand Up Paddle Surf er ikke bare sport eller almen afslapning, det kan også være kulturelle oplevelser, rundt til spændende destinationer i Portugal.

Der arrangeres guidede ture der lægger vægt på besøg til middelalder borge, søer, gastronomiske oplevelser og seværdigheder der står på UNESCOs kulturarvsliste.

Turene tager deltagerne på opdagelse til blandt andet middelalderbyen Óbidos, på eventyr på Tejo floden med besøg på Almourol borgen, på kanal cruise til Castelo do Bode og Convento de Cristo i Tomar, samt meget mere.

Det er også muligt at få følgeskab af delfiner, hvis man er så heldig at komme ind på deres rute langs med kysterne.

Hvem kan være med?
SUP er for alle aldersgrupper. Der er næsten ingen grænser for hvem der kan deltage, både børn og ældre nyder godt af det. Der er ikke den store belastning på knæene og har man ikke kræfterne til surfing eller windsurfing, så prøv Stand Up Paddle Surfing.

Husk altid solcreme og solhat.

Unikke lokationer i Europa
SUP har naturligvis også vundet indpas i mange andre områder i Europa, der ikke lige har en kystlinje der ligner Portugals. Det er ikke ualmindeligt at se Stand-Up Paddle Surfere på de store floder i Europa, såsom Donau og Rhinen.

Paddle Surfing Portugal
Paddle Surfing Portugal - Foto: Portugalnyt.

´