Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Flora og Fauna i Portugal

Populære haveplanter i Portugal
Portugal har en utrolig rig flora og fauna. Mange populære haveplanter er dog ikke specielt portugisiske men er blevet introduceret via tidligere portugisiske territorier i Afrika, Asien og ikke mindst Syd Amerika. Andre igen som Phormium kommer fra New Zealand simpelt hen fordi de klarer sig godt her og er dekorative med deres 1 - 1,5 meter lange sværd op fra jorden.

Portugals gunstige klima
Portugal er forkælet med et klima som egner sig til masser af planter så længe at der er vand. Heldigvis er der ret store beholdninger af grundvand som gør det muligt at kunstvande typisk om morgenen og aftenen og det er derfor almindeligt at se kunstvandingsanlæg mange steder. Portugiserne har altid kunstvandet men blev endnu dygtigere til det under den arabiske ekspansion og mauriske besættelse, hvor der blev anlagt mange haver og plantager.

Palmer i Portugal
Noget du ret hurtigt vil se er de mange palmer. Palmer hedder palmer fordi de "ligner" hænder med fingre (Palm på engelsk). En af dem du vil se hyppigst er Phoenix canariensis. Som navnet tyder på er den oprindeligt fra Kannarieøerne, men er udbredt i hele middelhavsområdet. Den er relateret til Phoenix dactylifera (daddelpalme) og bliver typisk 10-20 meter.

En anden ret almindelig palme er Trachycarpus fortunei, som er fra Kina, og er kommet til Iberia gennem Macao. Palmen er ret hårdfør og selvom den kan se lidt medtaget ud efter stormvejr kan den klare en periode af Dansk frostvejr ned til -15 grader, men vil have bedst af at komme ind om vinteren hvis den ikke står godt i læ.

Lidt forvirrende for nogle klassificeringer er at nogle af de planter som vi som danskere umiddelbart tror er palmer i området rent faktisk tilhører familien af græsser. Cordyline som f.eks kaldes Torbay palm i Sydengland er et eksempel.

Men igen, du ser ikke nogle 'hænder' på dem. Sago palmen, Cycas revoluta er heller ikke en palme men en cykad fra Japan. Dets perfekte fraktaldesign er en konstruktion som sammen med bregnerne daterer helt tilbage til dinosaurusernes tid. Tænk dog ikke på sagogryn. Planten er giftig og hvert år er der sager om hunde, som får mavebesvær af den.

Bananplanter og sukkulenter
Den afrikanske og sydamerikanske indflydelse ses i kraft af forskellige bananplanter under gruppen Musa. En plante som overraskende er i familie med bananerne er Strelitzia Regina eller 'paradisfuglen' som oprindeligt er hentet fra Sydafrika. Dens flotte blomster pryder mange parker og forstadshaver i Lissabon.

Her finder du også mange imponerende Agaver som både gror som haveplanter og som selvsået ukrudt specielt langs kyster. Den ses eksempelvis på kyststrækningen mellem Cascais og Guincho-stranden vest for Lissabon. En del af dem kommer fra Sydamerika som i tilfælde af den meget udbredte mexikanske Agave americana.

Botaniske haver i Portugal
I Lissabon-området er der flere botaniske haver.

I bydelen Belém finder man Jardim Botânico da Ajuda i øvrigt ganske tæt ved præsidentens embedsbolig.
Web: Jardim Botânico da Ajuda

Den største botaniske have i Lissabon ligger i forbindelse med ét af Lissabons universiteter og kaldes Jardim Botânico da Universidade de Lisboa eller på dansk Lissabon Universitets Botaniske Have.
Web: Jardim Botânico da Universidade de Lisboa

Bevæger man sig nordpå er der en botanisk have i Portugals tredje største by Coimbra.
Jardim Botânico da Coimbra er ligeledes tilknyttet et universitet.
Web: Jardim Botânico da Coimbra

Botanisk have på Madeira
På den portugisiske ø Madeira ligger også en botanisk have, der har eksisteret siden 1960.
Web: Jardim Botânico da Madeira

Botanisk have på Azorerne
Azorerne i Atlanten, som er verdensberømte for den fantastiske unikke flora har naturligvis også egen botanisk have (man fristes til at sige overalt). Den hedder Jardim Botânico do Faial og ligger som navnet antyder på øen Faial.
Web: Jardim Botânico do Faial

Sommerfugle i Lissabon
Er man på storbyferie med børn i Lissabon er det sjovt at besøge den lille 'O Legartagis' have, som siden 2006 har været Lissabons sommerfugle-reservat. 'O Legartagis' er en del af Naturhistorisk museum i Lissabon, som ligger i forbindelse med Lissabons Universitets botaniske have ikke langt fra Rato metro-stationen.

Her kan man hvert forår og sommer følge, hvorledes sommerfuglelarven udvikler sig til puppe for til sidst at blive til en sommerfugl. Nogen af sommerfuglelarverne er kræsne og spiser ikke andet end blade fra 'amoreira' træet, som på dansk hedder morbær.

Se også live webcam med sommerfuglelarverne.

Køb af planter i Portugal
Der mange muligheder i Portugal for at købe specielle planter. Planteskole hedder 'viveiro' på portugisisk eller 'viveiros' i flertal. En andet ofte anvendt betegnelse er 'jardinagem'.

Er man på ferie på Lissabonkysten er eksempelvis planteskolen ved Praia Grande (direkte ved stranden) ved navn Horto Praia Grande værd at besøge. Stranden Praia Grande findes ved byen Colares i det absolut vestligste område af  kontinental-Europa.

I den lidt dyrere kategori finder man eksempelvis Centro de Jardinagem i Sintra.

Vil man gerne opleve Portugals måske mest frugtbare (fastlands)område, anbefaler hobby-botanikere at besøge området omkring byen Alcobaça. Det er her det meste af Portugals frugt-produktion stammer fra. Planteskolernes priser siges desuden at være meget rimelige i Alcobaça-området.


Portugalnyt retter en stor tak til Anders Dyhr, der har bidraget som hovedforfatter af denne artikel.

Læs også:
 • Madeira Blomster festival

 • Blomster festival i Cascais
 • Angola står til at øge sin bananproduktion
 • Phoenix Canariensis palme
   Phoenix canariensis - en typisk palme i Portugal.

  Palmen Phormium stammer fra New Zealand
  Phormium stammer fra New Zealand.

  Trachycarpus Fortunei palme fra Kina
  Trachycarpus fortunei stammer fra Kina.

  Cordyline billede
  Cordyline som kaldes Torbay Palm i Sydengland.

  Cykad fra Japan
  Cycas revoluta er en cykad fra Japan.

  Stretlitzia Regina eller Paradisfuglen fra Sydafrika
  Strelitzia Regina (Paradisfuglen) stammer fra Sydafrika.

  Agave Americana billede
  Agave americana stammer fra Sydamerika.