Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
 
Søg billige ferieboliger i Portugal - inkl. Madeira & Azorerne 
Søg ferieboliger
Log på Portugalnyt
Om Portugalnyt

Porto Santo - sandstrande ved Madeira

Porto Santo kan bedst beskrives som én lang strand, med en smule vedhæftet land.

Porto Santos beliggenhed
Øen Porto Santo ligger 37 km nordøst for Madeira og har et areal på 42 km2. Til sammenligning har Fanø et areal på 56km2. Hovedbyen hedder både Porto Santo og Vila Baleira, og det samlede indbyggertal er på omkring 4400 fastboende.

Vila Baleira har både historisk skønhed og butikker man har brug for til hverdag. Her finder man kirker og gamle bygninger, samt supermarkeder, restauranter og caféer.

Øen er mindre, fladere og mere tør end søster øen Madeira. Men den har lige det Madeira mangler, nemlig en strand. En 9 km lang, gylden sandstrand løber langs med hele øens sydkyst.

Porto Santo lever af turisme og der er blevet investeret mange penge for at højne antallet af turister. Investeringen er sket med stor respekt for kvalitet, uden øen taber sin naturlige skønhed og charme.

Transport til Porto Santo - færge og fly
Der er en daglig færgerute mellem Madeiras hovedby Funchal og Porto Santo, som tager omkring to en halv time.

Der er også daglige rutefly til og fra Funchal, der kan gøre turen på kun 15 minutter. Man kan desuden komme til Porto Santo fra Portugals større lufthavne og mange charterselskaber i England, Italien, Spanien og Tyskland har ruter til Porto Santo.

Porto Santo Lufthavn er for nylig blevet udvidet til International størrelse.

Porto Santo er en populær feriedestination for de fastboende på Madeira, for indbyggerne på Portugals fastland og det voksende antal udenlandske turister.

Der er få store, men diskrete hoteller og mange ferieområder med ferielejligheder og ferieboliger.

Øens stenede fundament egner sig godt til mountain biking, og dykning og snorkling i havet er en stor oplevelse.

Klimaet på Porto Santo
Porto Santo nyder godt af et stabilt, tørt klima, og havtemperaturen er generel høj nok til, at man kan tage en svømmetur stort set hele året rundt (specielt hvis man er en solhungrende skandinav).

Om vinteren falder temperaturen sjældent til under 17 grader i dagstimerne i længere perioder, og om sommeren ligger temperaturen på behagelige 25-30 grader.

Vinter Porto Santo - solskin og blæst
Januar/ februar måned skal man undgå, hvis man vil være helt sikker på at kunne holde en decideret solskinsferie.

Øen kan rammes af kraftige storme fra Atlanterhavet og vejret kan til tider føles trist og dystert, men selv i de par måneder, vil solen sende sine varme stråler ned over øen. Selvom det er vinter ifølge kalenderen, kan man sagtens fornemme solens magt, når den får lov at skinne igennem.

Se kort over gennemsnitstemperaturer Porto Santo, Portugal.

Porto Santo strandene - sol, sommer og plads til alle
Mange har besøgt Porto Santo og fortalt, at der ikke er andet at lave, end at ligge på stranden.

Det er der muligvis noget om, men selvsamme besøgende fortæller også, at når man først er dér hvor sandet er blødt og gyldent, vandet er krystalklart og solens stråler varmer kroppen, er man ikke sen til at indrømme, at denne herlige ø er livet. Man vænner sig meget hurtigt til, bare at ligge på stranden og lave ingenting!

Der er så meget plads på stranden, at man nemt finder en uforstyrret placering. Langt væk fra andre mennesker og helt alene med naturen. Her ligger man ikke skulder ved skulder, som det opleves på andre strande, hvor mange turister samler sig på den samme, lille strand.

Udover fortryllelsen ved stranden i sig selv, findes der naturligvis også snackbarer, toilet med bad og områder med skygge og mulighed for liggestole og parasoller.

Sandet på Porto Santo - smertestillende effekt
Stranden er også kendt for sandets terapeutiske egenskaber. Det siges, at sandet kan hele knoglebrud hurtigere og lindre gigtsmerter. Denne helbredende energi skulle stamme fra magnetisme i en stor klippe, der forplanter sig ud i sandet.

Se også: Feriehus til leje på Madeira.

Porto Santos strande
For udenforstående har Porto Santo kun den ene strand. Man denne lange strand er inddelt i mindre strande, der alle har et navn.

Praia do Penedo
Stranden Praia do Penedo er en af de allerbedste på Porto Santo og er mindre overfyldt på grund af beliggenheden, helt ude i den sydøstlige ende af øen, langt fra byen og handelsområder.

Stranden er blevet tildelt det Blå Flag og der er restaurant, førstehjælpsudstyr, livredder og mulighed for parkering ikke langt fra.

Praia do Cabeço
Cabeço stranden besøges hovedsagligt at turister, der kommer for at benytte sig af den helende virkning af strandens sand.

Denne del af stranden på Porto Santo er også det store område med hoteller og ferieboliger, og der er mulighed for børnepasning, der er mange fritidsaktiviteter, samt restauranter og barer.

Livredder, redningsbåd og førstehjælpsfaciliteter er også tilknyttet.

Dog tilhører alle parkeringspladser hotellerne, så det anbefales, at man strækker benene og går til stranden. En gåtur på Porto Santo er heldigvis nem og behagelig.

Praia da Fontinha
Befolkningen fra Madeira synes bedst om Fontinha stranden. Stranden byder på fint sand, rent, roligt, tempereret vand, mange timer med solskin og ikke mindst naturlig skønhed

Faciliteter på stranden inkluderer omklædningsrum, garderobeskabe, parasoller, liggestole, førstehjælp, en restaurant og parkering.

Praia das Pedras Pretas
Stranden har fået navn efter omgivelserne. Pedras Pretas (sorte klipper) stranden bliver primært besøgt af de lokale der bor i området og ikke så meget af turisterne.

Selvom Predas Pretas ikke har alle faciliteterne for at opnå det Blå Flag, tiltrækker stranden alligevel folk på grund af det rene og tempererede vand.

Stranden har en livredder, et improviseret brusebad, førstehjælpsudstyr og en lille esplanade med bar.

Ankommer man til stranden tidligt om formiddagen, kan man være heldig at få en parasol.

Praia da Calheta
Calheta er et af de mest specielle steder på Porto Santo. Stranden er en blanding af klipper og sandklitter, med krystalklart vand og er en perfekt legeplads for børn.

Kontrasten mellem havets blå og klippernes brun-gule farver, den imponerende udsigt over Cal Islet og vandets rolige bevægelser giver indtrykket af, at man er på en anden planet.

Calheta stranden på Ponto Santo er beliggende helt ude på den vestlige del af øen. Det Blå Flag vejrer i flagstangen som sikkert tegn på de fantastiske vandforhold og faciliteter: omklædningsrum, garderobeskabe, restauranter, livredder, førstehjælpsudstyr og parkeringsforhold.

Hotel og overnatning på Porto Santo.
I forbindelse med en stor investering i turistindustrien på Porto Santo, er der blevet bygget femstjernet hoteller i absolut luksusklasse. Der er rigtig mange turister fra den højere, økonomiske og sociale rangstige i Portugal og Madeira, samt udenlandske velhavere, der vælger at holde deres ferie på denne pragtfulde ø.

Der findes også 3 og 4-stjernet hoteller, samt små Bed and Breakfast hoteller. Det er muligt at finde overnatningsmuligheder for alle, der vælger at tilbringe en ferie på Porto Santo og man kan bestemt ikke sammenligne øens hotelområde, med de hotelkomplekser, der er kørt af sporet andre steder – for eksempel ved Algarvekysten.

Maden på Porto Santo
Mange turister, der allerede har været på ferie på øen, fortæller, at man ikke skal lade sig lokke af muligheden for All Inclusive, når man booker hotel.

Det gælder om at komme ud på en af de mange restauranter, der ligger spredt over hele Porto Santo og nyde den gode mad af høj kvalitet og de skønne omgivelser man sidder i, mens man spiser.

Alle restauranter har traditionelle portugisiske retter, frisk fisk, grillet fisk og alt godt fra havet, samt steaks med pommes fritter.

Porto Santo restauranter - vær tålmodig - nyd maden og oplevelsen
Man skal som besøgende på øen have i baghovedet, at det er et område af Europa, hvor de lokale har god tid. Mange oplever de lokale som dovne og sløve, og man vil måske også få netop det indtryk af betjeningen på restauranterne på Porto Santo.

Men man bør i stedet nyde og værdsætte deres evne til at leve et liv i et tempo, de fleste af os ikke synes muligt til hverdag. Så udnyt muligheden for at have tid til at nyde en god forret med et dejligt glas vin, inden den sædvanligvis store hovedret ankommer til bordet og formentlig gør dig ualmindeligt mæt.

Porto Santo Golf Club - en golfbane i verdensklasse
Porto Santos helt nye golfbane, designet af den tidligere topspiller Severiano Ballesteiros, strækker sig hele vejen over øen. Fra sandklitterne til klipperne. Det er ideelle forhold til et udfordrende spil golf i den smukke natur. Golfbanen på Porto Santo er designet, så landskabet skulle spille en så stor del af udformningen som muligt. Og det er lykkedes rigtig godt.

Banen har 18 huller, er 6434 m. lang, har par 72 og er inddelt i to dele. Mod syd er banen i amerikansk stil, der kræver et præcist spil og mod nord spiller man blandt spektakulære klippeformationer som naturlige omgivelser.

Desuden er der en 9-hullers ’Pitch & Put’ med par tre huller, der er ideelle til at træne præcisionsslag, samt en driving range.

Mange golfspillere på alle niveauer er enige om at denne golfbane er noget specielt. Den fantastiske udsigt, brisen fra Atlanterhavet, den uberørte natur, det behagelige vejr hele året og den gode portugisiske mad har været vigtige faktorer for dem, der har været her og som også vender tilbage igen og igen. En favorit til prisen.

Porto Santo Golf har flere gange lagt bane til The European Tour Madeira Open.

Opdagelsen år 1418 - Porto Santos historie
Det var et tilfælde at Porto Santo blev opdaget I 1418. Ingen mennesker havde tidligere sat fod på Madeira eller de omkringliggende øer, heriblandt Porto Santo, før Kaptajnerne João Gonçalves Zarco og Tristão Vaz Teixeira, der begge var I tjeneste under Henrik Søfareren, på vej tilbage skibsmanøvreringsøvelsen Volta do Mar (at vende skibet på havet i den rette vind), der senere skulle vise sig, at gøre Portugal til den førende nation indenfor navigering på åbent hav. Men de kom ud af kurs og ramlede ind i Porto Santo i Atlanterhavet.

Navnet Porto Santo (hellig havn) er afledt af de søfarernes historier om, hvordan øen var dukket op og havde givet dem læ og ly, da der var allermest brug for det, for den kraftige storm, der havde bragt dem på afveje. Denne opdagelse blev betragtet som en guddommelig handling. De første nybyggere kom allerede til Porto Santo i 1420, kun to år efter.

Porto Santo - pirater, kaniner og den forsvundne natur - de efterfølgende århundreder
I november 1445, gav kongen øen til Bartolomeu Perestrelo, der fik titel af guvernør. Han havde tidligere været på øen, efter opdagelsen 27 år før. Porto Santo var, indtil dette tidspunkt, et naturområde, der var helt unikt og havde udviklet sig i isolation fra fastlandet.

Ombord på Bartolomeus skib var der en drægtig kanin, der blev lukket ud i naturen, uden tanke for, hvad der kunne ske med vegetationen. Afkommet formerede sig med katastrofal fart og nedlagde økosystemet. Tabet af øens flora lagde øens skråninger åbne for nedbrydning og inden længe havde ukrudt overtaget øens flora. Ukrudtsfrø var fulgt med, da nybyggerne ankom fra fastlandet, for at starte et nyt liv.

Den originale natur på Porto Santo forsvandt – og dermed vores viden om den oprindelige, uspolerede natur, der havde hersket, før de første menneskers ankomst til øen.

De følgende århundrede var meget barske for de folk, der havde valgt at slå sig ned på øen. Der var knaphed på drikkevand, de vildtlevende kaniner plyndrede naturen og ikke nok med det, var der ofte angreb fra pirater, der kom sejlende fra Berber kysten i Nordafrika og private, franske kaperskibe, der tilsammen skabte et ubehageligt liv for indbyggerne på Porto Santo.

Christopher Columbus (1451-1506) - seværdighed på Porto Santo
Den eneste historiske seværdighed på øen, er Casa de Columbo (Christopher Columbus’ Hus), der ligger bag Nossa Senhora de Piedade i byen Vila Baleira. Det restaurerede hus er bygget i rå sten og indeholder nu om dage udstillinger der fortæller Columbus’ historie, inklusive søfartskort, malerier og indgraveringer (kobberstik).

Historiske optegnelser bevidner, at Christopher Columbus kom til Madeira i 1478, formentlig som en befuldmægtiget, for sukker købmændene i hans oprindelige fødeby, Genova i Italien.

Han tog derefter til Porto Santo for at møde Bartolomeu Perestrelo, øens guvernør, som også var fra Genova. Der mødte han Filipa Moniz, datter af guvernøren. De to blev gift i 1479, men Filipa døde kort efter at have født deres søn.

Andet ved man ikke om Columbus’ besøg til Porto Santo, men det har ikke afholdt de lokale fra at finde frem til og identificere hans hus på øen.

Casa de Columbo ligger på Travessa da Sacristia i Vila Baleira.

Se også: Columbus Festival på Porto Santo.

Strand på Porto Santo ved Madeira
Strand på Porto Santo ved Madeira.