Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Portugals geografi

Portugal ligger med havet mod vest og syd og Spanien mod nord og øst.

Landet har næsten form som et rektangel og der er ca. 560 km fra nord til syd og 220 km fra øst til vest. Portugals samlede areal på 92.345 kvadratkilometer gør Portugal mere end dobbelt så stort som Danmark.

Portugals regioner
Landet er opdelt i 5 regioner: Norte med hovedbyen Porto, Centro med administrativt hovedsæde i den gamle universitetsby Coimbra, Lisboa (Lissabon) som omfatter halvøen Setúbal, Alentejo som administreres fra Évora og Algarve som administreres overordnet fra byen Faro.

Portugals floder
To store floder gennemskærer landet fra øst til vest - Douro og Tejo. Douro har udløb ved Porto og langs floden ligger mange af de kendte vinområder. Tejo har udløb ved Lissabon og deler faktisk landet i to vidt forskellige egne - nord og syd.

Fra Serra da Estrela til Coimbra i det centrale Portugal løber Mondego-floden, som er vigtig for forsyningen af drikkevand til Lissabon. Mondego floden er den længste flod, som udelukkende løber på portugisisk område.

I den sydlige del af landet udgører Guadiana flodens løb en del af grænsen til Spanien. Guadiana er i øvrigt én af Spaniens største floder. Guadiana føder Europas største kunstige sø på 250 kvadratkilometer i Portugal, som driver vandkraftværket ved Alqueva dæmningen. Det er muligt at sejle omkring 80 kilometer op af Guadiana floden til byen Pomarão.

Den 175 kilometer lange Sado flod med udmunding ved byen Setúbal syd for Lissabon er berømt for sine delfiner. 

Arade floden i Algarve var tidligere en vigtig handelsvej, men floden er blevet mindre. Ved udmundingen i byen Portimão er den dog stadg bred og anvendes til mange former for vandsport.

Portugals natur
De nordlige egne er bjergrige og frodige med mange mindre floder. De højeste bjerge er op til 2000 m.

I skarp kontrakt hertil er Alentejo (området mellem Lissabon og Algarve), som er væsentligt mere tørt og åbent.

Algarve har nok nogle af Europas smukkeste strande med klart og roligt vand, fint sand og  mange af dem er omkranset af høje klipper med sprækker og hule.

Langs den vestvendte kyst mod Atlanterhavet er strandene mere åbne - mange steder brede og kilometer lange uden særligt mange mennesker.

Der er også en markant forskel på øst og vest, idet de østlige egne er langt mere øde end kystområderne i vest.

Madeira og Azorerne
Derudover skal også nævnes de portugisiske øer. Madeira, som ligger 1000 km sydvest for Lissabon ud for Afrikas kyst, er meget frodig som følge af rigeligt med vand og varme.

Acorerne, eller Açores, som øerne hedder på portugisisk, ligger 1500 km vest for fastlandet på højde med Lissabon midt ude i Atlanterhavet.

Azorerne består af 9 mindre vulkanøer, som alle er meget frodige. Hovedøen er São Miguel. Øgruppen ligger lige oven på den midtatlantiske ryg og flere af vulkanerne på Azorerne er stadig aktive. Portugals højeste punkt ligger på øen Pico.

Portugals hovedstad
Portugals hovedstad og største by Lissabon (Lisboa) har en kraftig befolkningstilvækst, og i Lissabon og opland bor efterhånden omkring 3 mill. indbyggere svarende til næsten en tredjedel af landets befolkning. 

Porto er den næststærste by og har godt 1,5 mill. indbyggere, hvis man tæller forstaderne med. Samlet har Portugal 10,7 mill. indbyggere, heraf omkring 500.000 på øerne.

Hesteridning i Alter do Chao
Ryttere i Alter do Chao. Foto: Joaquim Lobo