Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Historien om Portugals fodboldlandshold

Der er ingen tvivl om at de portugisiske fans tror på eget landshold.

Det stjernespækkede portugisiske hold har gennem de sidste 10-12 år bevist at Portugal igen hører med til verdenseliten i fodbold.

1966 bronzemedaljen til VM
Hvis man som portugiser ser bort fra at Portugal i kvartfinalen tabte til arvefjenden England, er 1966 stadig Portugals bedste resultat i VM.

England vandt VM i 1966 på egen jord, mens Portugal ved at slå mægtige USSR (Sovjetunionen) fik en fortjent tredjeplads.

På vejen til bronzemedaljen slog Portugal i 1966 VM slutrunden blandt andet så stærke nationer som Ungarn, Bulgarien og Brasilien.

Eusébio - topscorer ved VM 1966
Den legendariske portugisiske spiller Eusebio blev VM 1966 turneringens topscorer med 9 mål.

De 4 af målene sendte Eusebio i nettet efter at Portugal var bagud 0-3 mod Korea. Kampen blev vundet 5-3. Se også artikel om Eusebio, som er Portuglas måske største fodboldspiller nogen sinde, og som stadig følger landsholdet tæt.

Få resultater 1968-1984
Selv med Eusebio på holdet var Portugals landshold spillemæssigt nede i en bølgedal i 1970'erne og det fortsatte helt frem til midten af 80'erne.

EM semifinale i 1984
Portugal var sammen med Danmark kvalificeret til EM slutrunden i 1984, som på det tidspunkt bestod af kun 8 hold. Det var første gang Portugal var med.

Både Portugals og Danmarks landshold formåde at spille sig til semifinalen uden dog at møde hinanden. Danmark (med Preben Elkjærs mål og brændte straffespark) og Portugal tabte begge til henholdsvis Spanien og Frankrig.

Inden da havde Portugal vundet over Vesttyskland og Rumænien og spillet uafgjort med nabolandet Spanien.

VM slutrundeplads i 1986
Portugal kvalificerede sig til VM i 1986 ved blandt andet at slå Vesttysklands stærke landshold, som senere vandt VM-sølv.

I selve slutrunden blev det til en 1-0 sejr over England, men også til nederlag til både Polen og Marokko. Portugal måtte derfor forlade turneringen efter kun 3 kampe.

Ingen kvalifikation til EM og VM slutrunder i 1988, 1990 og 1992
Portugal formåede ikke at kvalificere sig til EM i 1988 og 1992, og heller ikke VM i 1990 var Portugal med til.

Kvartfinale i til EM 1996
Det portugisiske landshold fik i 1990'erne en tiltrængt saltvandsindsprøjtning af spillere som Rui Costa, Luis Figo, João Pinto og Poulo Sousa. De går sammen med andre af 90'ernes portugisiske stjerner som Pauletta  også under navnet 'The Golden Generation' i portugisisk fodbold.

Den gyldne generation er nu pensioneret, men Rui Costa er dog stadig en vigtig del af storklubben Benfica, hvor han arbejder som sportschef. Det forlyder i maj 2008 at Rui Costa skulle være interesseret i at få danske Michael Laudrup til Benfica som træner.

EM 1996 blev en pæn succes for Portugal. Portugal vandt sin gruppe med bl.a. Danmark, men tabte dog derefter i kvartfinalen til de senere sølvmedalje-vindere fra Tjekkoslovakiet.

VM 1998 - ikke kvalificeret
Portugals landshold kvalificerede sig ikke til VM i 1998.

EM 2000 med 'The Golden Generation'
Et stærkt portugisisk hold nåede til EM i år 2000 frem til semifinalen, hvor de senere EM mestre fra Frankrig sørgede for at Portugal blev slået ud.

Inden da havde holdet (som sædvanligt fristes man til at sige) vundet over England og tillige over det forenede Tyskland med hele 3-0.

I kvartfinalen slog Portugal tillige Tyrkiet ud af turneringen med en 2-0 sejr.

VM 2002 - kvalificeret, men ud i første runde
Portugals landshold var med til VM i Sydkorea og Japan, men blev slået ud i første spillerunde.

Holdets mest bemærkelsesværdige præstation var at vinde over Polen med 4-0.

Danmark røg i 2002 videre efter første runde for derefter at blive slået ud af England med 3-0.

EM 2004 - EM sølv til Portugal
Portugals største triumf i international fodbold siden 1966 kom i 2004, hvor holdet på hjemmebane blev nummer to efter mestrene fra Grækenland.

EM 2004 var den største oplevelse de portugisiske fans har fået af landsholdet og de passionerede latinske fodboldfans af begge køn går stadig meget op i såvel 2004 slutrunden som landsholdsspillerne fra slutrunden i 2004 i Portugal.

Portugal slog blandt andet Rusland og Spanien i indledende runde, men tabte sjovt nok til de senere mestre Grækenland.

Derefter hed Portugals modstandere England (hvor man selvfølgelig vandt - denne gang i straffesparkskonkurrence) og Holland med en 2-1 sejr.

Grækenland kunne Portugal stadig ikke knække og måtte se sig slået med 1 mål mod nul.

Mange af Portugals kendteste fodboldstadions blev bygget til EM slutrunden i 2004.

VM 2006 - Flot fjerdeplads til Portugals landshold
Portugal har aldrig siden 1966 været stærkere.

Til VM i 2006 slog Portugals landshold indledningsvis Angola, Iran og Mexico. Derefter vandt Portugal over Holland med 1-0 og over England på straffesparkskonkurrence (som sædvanligt).

Det blev igen Frankrig, som satte en stopper for Portugals sejrsrække og Portugal måtte også se sig slået af Tyskland med 3-1 i kampen om bronzemedaljen ved VM i 2006.

Forventninger til EM 2008
EM 2004 sølvmedaljen og den fantastiske fjerdeplads ved VM 2006 giver store forhåbninger for Portugal til EM 2008, men meget er alligevel ændret på det portugisiske fodboldlandshold.

Store spillere som Figo, Rui Costa og Pauletta er nu 'pensionerede' og spørgsmålet er om fænomenet Cristiano Ronaldo er nok til at Portugal kan bevare en position, som er stærk nok til en medaljeplads.

Mange eksperter tror det kan lade sig gøre med nye talenter som Simão, Bosingwa, Queresma, Deco og Hugo Almeida.

Træner Scolari har udtalt at holdet kan vinde EM, men at de nye profiler må træde i karaktér som ledere sammen med spillere som Cristiano Ronaldo, Petit og Nuno Gomes.

Herunder en YouTube video med nogen af Portugals største fodboldpersonligheder gennem tiderne:

Tip os gerne om gode sider om det portugisiske landshold via info@portugalnyt.dk.

Ronaldo og Eusebio
To af Portugals største fodboldspillere - Ronaldo og Eusébio