Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
 
Søg billige ferieboliger i Portugal - inkl. Madeira & Azorerne 
Søg ferieboliger
Log på Portugalnyt
Om Portugalnyt

Malere, billedkunstnere og skulptører fra Portugal

Selv de mest berømte portugisiske malere og skulptører er forholdsvis ukendte i Skandinavien. Med denne sektion forsøger vi med udgangspunkt i Portugals kulturarv at introducere nogen af de største kunstnere fra Portugal og deres værker.

Vi lægger ud med en beskrivelse af den berømte maler José Malhoa og billedhuggeren António Soares dos Reis - brug menu'en til højre for at finde mere information.

Renaissancen
Portugals guldalder var i det 15. og 16. århundrede. Landet med omkring 1 million indbyggere blev en stormagt på verdenshavene, og store rigdomme blev kanaliseret til Portugal fra kolonierne i Sydamerika, Asien og Afrika. Magthaverne havde råd til at bruge penge på kunst og Portugal blev efterhånden kendt i Europa for sine kunstnere herunder Vasco Fernandes fra den såkaldte 'nordlige skole' af malere i Portugal. Samtidig fandtes den såkaldte ' Lissabon-skole', som bland andet omfatter Gregório Lopes. Datidens malere blev i høj grad opfattet som håndværkere af samtidens magthavere.

Naturalisterne og Modernisterne
Det er først senere i det 19. århundrede at Portugal med naturalisterne får sine første berømtheder indenfor malerkunst. Én af de kendteste malere i Portugal er dog expressionisten Amadeo de Souza Cardoso, og senere overtog modernisterne blandt de portugisiske malere i det 20. århundrede helt føringen.

Skulptører
Også de portugisiske renæssance skulptører blev efterhånden kendte i det 16. århundrede. Mange af dem var fransk inspirerede. Senere blev der oprettet en billedhuggerskole i Mafra af italieneren Alessandri Giusti, som mange af 1700- og 1800-tallets berømte skulptører i Portugal er påvirket af.

Portugals kirker
I Portugals kirker findes der ligesom i Spanien mange og meget flotte træudskæringer. Gode eksempler findes bl.a. i domkirken i Coimbra som hedder Sé Velha og lidt uden for Braga i benediktinerklosteret i Tibães. 

Portugalnyt er meget interesseret i at modtage respons (e-mail) med kommentarer til emnerne eller forslag til nye emner.

Maleri af Amadeo de Souza Cardoso
"Entrada" af Amadeo de Souza Cardoso, 1917