Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
 
Søg billige ferieboliger i Portugal - inkl. Madeira & Azorerne 
Søg ferieboliger
Log på Portugalnyt
Musik fra Portugal

Når man nævner portugisisk musik, er det første mange tænker på den særlige Fado tradition, som lever i bedste velgående i Portugal.

Fado
Fado betyder skæbne og var oprindeligt de fattiges og udstødtes sang. Nogen mener endda de afrikanske slavers rytmiske sangstil har haft en indflydelse. Fado er knyttet til ordet 'saudade', som betyder noget i retning af 'sørgmodig hjemve' på portugisisk. Den største fado-sangerinde i nyere tid og måske den største nogensinde er Amália Rodrigues. Hun udviklede sin egen stil og var indtil sin død i 1999 én af de mest feterede portugisiske kunstnere.

Fado synges i mange af Portugals byer. Coimbra er berømt for sin egen fado-stil, som er mere forfinet end fado'en i Lissabon. Coimbra fado er forbundet med Universitetet i Coimbra og synges af mænd i mørk akademisk klædedragt.

I Lissabon synges der fado i kvartererne Bairro Alto, Alfama, Castelo og Mouraria. Specielt de to førstnævnte er berømte indenfor Lissabon fado'en. Det forhindrer dog ikke turistorganisationen i Lissabon i også at have fado-sangere i den berømte Lissabon sporvogn nummer 28. I sommeren 2007 kunne der således på vej rundt i Lissabons stejle gader høres fado i sporvognen - ganske gratis. Fado'en synges dog fortsat mest på restauranter, hvor man derfor typisk betaler lidt mere for maden.

Se også: På fado-restaurant i Lissabon

Én af de mest kendte nulevende portugisere i musikverdenen er Dulce Pontes. Dulce Pontes er en sangerinde af international klasse med rødder i Fado-traditionen. En anden verdenskendt portugiser er Mariza, som tager på turne'er rundt i USA og Europa og synger fado i store arena'er. Mariza's fado-stil er væsentlig mere poleret og glamorøs end den traditionelle fado, som kan høres på fado-husene i Lissabon.

Trás-os-Montes
Indenfor folkemusik er den specielle Trás-os-Montes musik meget karakteristisk for den nordlige del af Portugal som grænser op til Galicien. Musikken spilles på sækkepibe eller kan synges a cappella.

I Lissabon findes det meget anerkendte Museu da Música med portugisiske musikinstrumenter.

Moderne musik
I den mere moderne afdeling er DJ Rui da Silva's house-megahit 'Touch Me' et af de mest spillede portugisiske numre i udlandet. Rui da Silva lå nummer 1 med singlen i en uge i England i 2001. Et andet band med en vis international succes er hip-hop bandet Da Weasel.

Musik fra Portugal er på grund af det portugisiske sprog mindre kendt i Nordeuropa. En undtagelse er den canadisk-portugisiske sangerinde Nelly Furtado, hvis familie har rødder på Azorerne. Nelly Furtado er dog født i Canada.

Sangerinden Simone de Oliveira er måske ikke så moderne, men hun er verdenskendt i Portugal og fejrer i 2008 50 års jubilæum.

Popmusik i Portugal
Den portugisiske popmusik er ligesom i Nord- og Centraleuropa, hvad de fleste lytter til. Begrebet 'pimba' er i Portugal betegnelsen for en populær popmelodi. Se artikel og video med popstjernerne Sabrina og Emanuel

Se også: Koncerter i Lissabon i 2008 .


Portugalnyt er meget interesseret i at modtage respons (e-mail) med kommentarer til emnerne eller forslag til nye emner.

Dulce Pontes
Den portugisiske sangerinde Dulce Pontes