Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Vin fra Portugal

Portugal er inddelt i regioner og for nemheds skyld har vi valgt indledningsvis at inddele Portugal geografisk præcis som den portugisiske sammenslutning af vinproducenter ViniPortugal gør det.

Geografiske regioner
Når man stifter bekendtskab med portugisisk vin er der på flasken angivet, hvilket område vinen stammer fra, men den geografiske region er ikke altid angivet. Vi synes det giver det bedste overblik at starte med den geografiske inddeling af Portugal som følger her:

Estremadura
Portugalnyt residerer i Estremadura regionen som også omfatter Lissabon og et stort landområde vest og nordvest herfor.

Se også: Sjælden hvidvin fra Colares.

Estremadura er måske ikke det kendteste vindistrikt i Portugal, men producerer udmærkede vine fra bl.a. Alenquer og hvidvinen Bucelas som regnes for én af Portugals bedste.

Ribatejo
Denne region ligger nordøst for Lissabon, og det er her i det varme centrale Portugal omkring Tagus floden (Rio Tejo) at Portugal producerer rigtig meget vin. Ribatejo regionen består mest af store vingårde som producerer til eksport. Der er desuden mange nystartede mindre vingårde, som udnytter det frugtbare område til produktion af relativt prisbillige vine i en god kvalitet. 

Alentejo
Fra Estremadura er der ikke langt til Alentejo i den sydøstlige del af Portugal, som producerer rigtig mange spændende vine. Alentejo ligger øst for Ribatejo og strækker sig helt ned til Algarve. Alentejo er én af de største vinregioner i Portugal og er inddelt i DOC under-regionerne Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Granja/Amareleja, Moura og Évora. Som dansker i Portugal må man selvfølgelig først nævne Hans Kristian Jørgensen, som sammen med sin familie er en velanskrevet vinbonde i Cortes de Cima i Alentejo. Der er utrolig mange andre gode vine fra Alentejo. Det er næsten synd at nævne nogen og ikke andre, men vi har bl.a. prøvet Eugénio de Almeida vine fra Évora området, som er en god kraftig vin til prisen. Der produceres også hvidvin i Alentejo, men ikke i så store mængder. Indbyggerne i Lissabon driller i øvrigt folk i Alentejo med at de er 'kommunistister' og ikke gider arbejde, men i så fald er 'kommunisterne'  under alle omstændigheder gode til at lave rødvin. Dele af Bille August filmen 'Åndernes Hus' fra 1993 er optaget i Alentejo. 

Algarve
I den aller sydligste del af Portugal har man ikke bare en stor turistindustri. Der produceres også vin i Algarve, som typisk er meget frugtagtig.

Terras do Sado
Lige syd for Lissabon i stor udstrækning omkrandset af Alentejo ligger Terras do Sado regionen med halvøen Setúbal (og byen af samme navn) som den mest kendte lokation. DOC Palmela og DOC Moscatel de Setúbal er nogen af de mest kendte vine fra regionen.

Se også Periquita vinen fra Portugal.

Beiras
Længere nordpå er Beiras regionen syd for Dourofloden kendt for sin vinproduktion, heriblandt de populære Dão vine. Der er stor variation blandt de mange mindre producenter, og mange DOC Dão vine er nogen af det bedste, der produceres i Portugal. DOC Bairrada vinene fra Beiras egner sig for fortrinligt til at blive lagt i kælderen i nogle år.

Minho
I den nordligste Minho region finder man den perlende friske, næsten frugtagtige og ikke særligt stærke Vinho Verde, hvoraf de billigste kan købes i forretningerne til under 1 euro (8 kroner) flasken. Vælger man en Vinho Verde med lidt mere finesse og højere pris er den smagsmæssige belønning dog stor.

Se også: Vinho verde i Netto og Føtex

Vinho verde nydes bedst afkølet til 5-8 grader. Der produceres også rødvin i Minho, som interessant nok er mere populær end den hvide vin blandt regionens egen befolkning. Verde vinene produceres på specielle druer, som for eksempel Alvarinho, der ikke opnår fuld modenhed. Under gæringen (malico-láctico gæring) dannes mælkesyre som giver den perlende effekt. 'Verde' oversættes med 'grøn', men i betydningen 'umoden'. Er man på restaurant i Minho eller Douro i Nordportugal, bliver man derfor ofte spurgt om man ønsker 'verde' eller 'maduro', d.v.s. moden vin.

Transmontano og Duriense (Douro)
De to regioner er Portugals mest bjergrige og ligger i det nordøstlige hjørne af Portugal. Det er her Douro vinene og portvinene bliver produceret inden de bliver transporteret ad Dourofloden til Porto som har givet portvinen navn. Duriense omfatter en smal 'strimmel' land på begge sider af Dourofloden fra den spanske grænse til byen Vila Real midtvejs til Porto.

Se også: Douro vine blandt de 100 bedste vine 

Durofloden fortsætter sit løb vestpå gennem Minho regionen til Porto.

Se også: Douro-vin testvinder i Berlingske

Transmontano eller Trás-os-Montes, som området nord for Dourofloden også kaldes betyder 'udover bjergene' på portugisisk. 

Azorerne
På de små øer midt i Altanten produceres der dessertvin på øerne Pico og Terceira, mens der på Graciosa laves hvidvin.

Madeira
Den kendte ferieø er naturligvis kendt for Madeira hedvinen, men der laves også almindelig vin på øen.

DOC klassifikation i Portugal
I Portugal blev DOC (Denominaçao de Origem Controlada) klassifikationen indført i 1968 og erstattede RD (Regiao Demaracada) klassifikationen, som omfattede 9 områder. Det regionale oprindelseskrav i DOC er langt mere restriktivt. DOC omfatter i dag 29 geografiske områder. Nyere vine ses stadig med RD klassifikationen. For at gøre forvirringen total skal det nævnes at nogen vingårde vælger at stå uden for DOC. Det er ikke nødvendigvis et tegn på dårlig kvalitet. 
  

På Portugalnyt er vi (desværre) ikke vineksperter, men har dog fundet ud af at man får utrolig meget kvalitet for pengene i Portugal. Vi vil lægge gode links ind på denne side efterhånden som vi falder over dem, og med tiden kommer der også anmeldelser af vine. Hvis nogen har lyst til at gå foran med vinanmeldelser, hører vi meget gerne fra jer på info@portugalnyt.dk.

Her er en samling af links til en række vingårde inddelt efter geografisk region. 

Alentejo vin links
Cortes de Cima (danskejet vingård)
Mulighed for rundvisning
Bacalhôa (rigmanden Joe Berardos vingård)
Mulighed for rundvisning

Estremadura vin links
Casa Santos Lima i Alenquer

Transmontano og Duriense vin links
Quinta do Vallado i Douro området
Quinta do Crasto i Douro området
Quinta de Mosteiro i Douro området
Niepoort i Douro området (også portvin)

Minho vin links
Aveleda i Minho området
(mulighed for rundvisning)

Algarve vin links
Adega do Cantor (Cliff Richard's vingård)
Mulighed for rundvisning

Et af de absolut bedste vin links er naturligvis ViniPortugal, som er en sammenslutning af vinproducenter (og staten) i Portugal. Viniportugal ligger i Lissabon og Porto. Der er gratis smagsprøver, hvis man kigger forbi (bemærk søndag og mandag er lukket).

Se også vores mini-guide til portvinssmagning i Lissabon.

Portugiske druer
Portugisiske vindruer - Foto: Sebastiao da Fonseca