Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAktuelle tips og links
Rejser til Algarve
Prøv ny søgemaskine
 
Billeje i Portugal 
- se aktuelle tilbud
Log på Portugalnyt
Relationer mellem Portugal og Danmark i 1400-tallet

Gregório Marañón y Posadillo (1887 - 1960), spansk læge og forfatter sagde

"Historien betragter kun resultaterne men ikke formålene".

Ny historisk forskning prøver på at belyse baggrunden for de begivenheder, der har fundet sted i lyset af nye opdagelser fundet i arkiver rundt omkring i verden.

Som bekendt ligger Portugal i udkanten af det europæiske kontinent. Den portugisiske drøm om territorial ekspansion over havet begyndte faktisk så tidligt som i 1400-tallet.

Henrik Søfareren var meget systematisk i sin søgen efter viden. Han vidste, at der i kongen af Danmarks lande (Kalmarunionen), som på det tidspunkt omfattede Danmark, Norge, Sverige, Grønland, Island og en bid af Finland, fandtes mange informationer om områder på den anden side af Grønland. Han havde også kendskab til vikingernes bedrifter, måske via krønikeskriveren Saxo.

Meget tyder derfor på at det var på Søfarerens initiativ, at de dansk-portugisiske forbindelser blev skabt.

På grund af familierelationer, kendte Søfareren og den danske konge Christian I hinanden. I begyndelsen af Christian I's regeringstid blev der organiseret en ekspedition til de arktiske farvande med portugisisk deltagelse, hvilket formodes at have været et led i et meget større portugisisk projekt i starten af det 15. århundrede. På den måde var Danmark også involveret i det verdenspolitiske spil om kolonierne i. Det kunne jo være, at man kunne nå Østen via en nordlig passage.

Man ved at dette samarbejde var gensidigt. Danskerne havde, mener man, speciel status i Henrik Søfarerens oversøiske- og militære aktiviteter, og var de eneste udlændingene som overhoved fik lov til at deltage i de portugisiske sejladser.

Den portugisiske konge Afonso V skriver den 11. juli 1461 til "Den ædle fyrst Christian, af Guds nåde konge over Danmark..." et brev, hvor i han roser den danske udsending Lolland, som har kæmpet i Nordafrika sammen med portugisiske tropper. Ca. 10 år senere og på opfordring af kongen af Portugal, udruster Christian I en søekspedition til de arktiske farvande med deltagelse af portugisiske adelsmænd, for at "finde nye lande og øer". Kongen af Danmark skulle, på trods af de gode relationer, måske ikke have hele sandheden om formålet at vide. Én af de portugisiske adelsmænd  var João Vaz de Corte Real (1). Ekspeditionen blev ledet af nordmanden Jon Skolp, den danske kaptajn Hans Pothorst og fribytteren Diderik Pining.

Man mener ekspeditionen nåede Grønland, Labrador (2) eller Newfoundlands nordkyst i 1472 - 20 år før Columbus.  

Også på Christian IV's tid, mere præcist i 1599, fandt der sandsynligvis dansk-portugisiske ekspeditioner sted bl.a. til Finmarken og over Nordkap. Portugiserne satte deres præg i form af indgravering af et kompas i klipperne. Portugiserne satte altid deres mærker, enten ved indhugning i klipperne eller ved at opsætte "padões" (stenmærker) alle steder, hvor de gik i land for at markere, at det var kongeriget Portugals ejendomme.

Den danske historiker Sofus Larsen beretter i en afhandling i 1919 om disse dansk-portugisiske forbindelser i 1400-tallet. Afhandlingen blev i 1983 oversat til portugisisk i bogform. Denne lille gennemgang af de portugisisk-danske relationer blev inspireret af en artikel skrevet af Jørgen Schmitt Jensen i bladet Sfinx fra 1991, hvor han til sidst siger: "Tænk om samarbejdet var fortsat!".

Noter:

(1) João Vaz de Corte Real kan sættes i forbindelse med opdagelsen af Canada og har udforsket Hudson floden og Labrador. Hans søn, Gaspar de Corte Real, sejlede i faderens kølvand i 1500 og 1501 deltog i en dansk-norsk ekspedition og "genfinder" Labrador eller Newfoundland, også kendt som klipfiskelandet.

(2) Man har navngivet regionen Labrador til ære for den portugisiske opdagelsesrejsende Joao Fernandes Lavrador (1453 - 1505), som sammen med Pedro de Barcelos observerede området i 1492.


Portugalnyt retter en stor tak til Fernando Coelho Kvistgaard, der har bidraget som hovedforfatter af denne artikel.
Grønland (A ponta d((asia)) på Cantino-kort 1502
Grønland (A ponta de asia) på Cantino-kort 1502
Baseret på portugisisk ekspedition ca.1500
Kilde: www.arktiskebilleder.dk