Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkVin og gastronomi

Sidste indlæg 17-09-2007 22:21 af Fernando C. Kvistgaard. Antal svar: 0.
Side 1 af 1 (1 poster)
Forrige Næste
 • 17-09-2007 22:21

  Vin og gastronomi

  Mosteiro de AlcobaçaDer findes mange meninger om hvordan og hvad det skal drikkes til maden. Portugiserne har også deres meninger, og på en hjemmeside om gastronomi, har jeg hentet vejledning. Efter i har læst dette, skal I selvfølgelig drikke hvad og hvordan I bedst synes.

  I Portugal, kan man ikke snakke om vin og gastronomi uden at referere til Munkene af Cistercienser-ordenen. Deres hovedkvarter var i Alcobaça, af kongelig koncession, og lige fra starten begyndte de med dyrkning af vinstok og vinproduktion. Deres kældere blev snart kendte "uden for murene" og kendte som virkelige "Gastronomi Katedralen", som nogen gange overskyggede selve klostrenes fromhed. Alcobaça kloster (Mosteiro de Alcobaça) blev i 1774 betragtet som den mest brillant "Æderitempel" i Europa.

  Moderat vindrikkeri ud over at være en sund attitude, hjælper med bedre at smage de varierede madretter, den portugisiske gastronomi består af.At drikke vin er en kulturel akt. Det er grundlæggende at vælge den rigtige vin til den ret der bliver serveret. Der findes basale regler, vi alle kender og som siger, at fisken skal serveres med hvidvin, at skaldyr går godt med vinho verde eller med syrlige hvidvine, at kødretter skal ledsages af rødvine og at desserterne skal serveres med likører eller mere eller mindre søde mousserende vine.

  Nogle eksempler:

  Skaldyr: Kogte: Går godt med let hvidvin, lidt syrlig eller med hvid vinho verde.Gratinerede eller kogte med olie, aromatiske urter, krydderier eller fløde: Kræver en tør hvidvin, mindre syrlig og ikke for ung.

  Fisk: Kogte eller grillede: Smager bedre når ledsaget af hvidvin, livlig, lidt syrlig, med frugtsmag.I ovnen: Skal serveres med en mere tør hvidvin, fyldig og berusende. Undtagelser: Stegte sardiner og klipfisk går godt med en fyldig rødvin, med præference til dem med lidt garvesyre. Jeg synes selv, at til klipfisken, og på grund af saltet, er en sød vinho verde mere passende.

  Kødretter: Rødt kød: Kræver røde vine med krop, med "bouquet".Hvidt kød: Går bedre med stærke hvidvine eller rosé.Undtagelse: Leitão (pattegris) stegt i ovnen skulle være ledsaget af mousserende vin.

  Vildt: Går godt med ældre og blød rødvin, med krydret bouquet.

  Pasta: Til pasta skal der drikkes røde vine, fyldige og med bouquet.

  Salater: Rødvin kombinerer godt med hovedsagligt grønne salater.

  Sød sager/desserter: Ledsages af sød dessert vin. Men aldrig mousserende vin sammen med chokoladebaserede desserter.

  God fornøjelse Drinks

  Lusodana