Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkVerdens rigeste gade

Sidste indlæg 19-04-2016 17:09 af Fernando C. Kvistgaard. Antal svar: 0.
Side 1 af 1 (1 poster)
Forrige Næste
 • 19-04-2016 17:09

  Verdens rigeste gade

  "Rua nova dos Mercadores", Sådan beskriver historieforfatter Roger Crowley Lissabon, i sin bog, "The Global City: On the Streets of Renaissance Lisbon".

  Hans sidste bog "Conquerors: How Portugal Seized the Indian Ocean and Forged the First Global Empire" har  for nylig været  præsenteret i Lissabon.

  Der skulle gå ca. halvanden århundrede før man opdagede, at dette maleri ikke var det man havde troet. Det har i mange år, siden den dag det blev anskaffet i 1866, af Dante Gabriel Rossetti (1828-1882) - engelsk digter, tegner maler og oversætter - prydet Londons Kelmscott Manor, hvor det hænger den dag i dag.

  Indtil 2009 troede man at maleriet, der stammer fra det 16. århundrede, afbildeder en ukendt by og at det var fra Velásquez skolen.

  Kunsthistoriker Annemarie Jordan Gschwend og historiker Kate Lowe har kunnet identificere, ikke alene at byen er Lissabon, men også at den afbildede gade er "Rua Nova dos Mercadores" (Ny Købmandsgade) - beskrevet af én fra datiden, som "én af de rigeste gader i verden".

  I forgrunden, kan man blandt andet skimte mange figurer af afrikansk oprindelse, og som kuriosum, de to legende afrikanske børn med en kat, hvilket dokumenterer at Lissabon, på opdagelsesrejsernes tid, var et kosmopolitisk centrum for handel med varer af forskellig oprindelse fra fjerne kontinenter - Ming porcelæn, papegøje, elefantben fra Sri Lanka og Vest Afrika, smykker, lakkeret genstand, asiatiske tekstiler og figurer lavet af bjergkrystal.

  Den historiske værdi af billedet er enormt. Det meste af Lissabons Renæssance forsvandt under 1755's jordskælvet, som udslettede ikke alene den historiske by Lissabon, men også palæer, kirker, monumenter og kunstgenstande, akkumuleret i løbet af landets lange historie.

  Gaden var i det 15. og 16. århundrede Lissabons kommercielle og kulturelle centrum, opbygget med den strømmende rigdom fra handel med varer fra hele kloden, og kan betragtes som nutidens "St. Marks's Square", "the Fifth Avenue" og "Bond Street".

  Lissabon var datidens "globale by" og maleriet, malet af en ukendt flamsk kunstner, vidner om dens unikke kvaliteter.

  Rua Nova dos Mercadores var kendt I det 13. århundrede og var byens største og bedste gade, som strakte sig fra det aktuelle kryds af "Rua do Ouro" med "Rua de São Julião" og herfra til "Rua do Comércio" med "Rua dos Franqueiros".

  Denne animation viser en grafiske forestilling om hvordan gaden har set ud dengang.

  Lusodana